Thema 8. Werken Met Richtlijnen Flashcards
Wiegendood?
Soms overlijden baby’s plotseling in hun slaap dat heet wiegen dood. Het komt het meeste voor tussen de drie en negen maanden.
Inbakeren?
Als je een baby in een doek wikkelt, zodat die zich niet kan bewegen, dan heet dat inbakeren.
De kinderen in de zon?
Het is belangrijk kinderen goed te beschermen tegen de zon. Een halfuur voor ze naar buiten gaan insmeren. Herhaal het elke twee uur met SPF 30 of hoger.
Hygiëne wijzer?
Door een goede hygiëne houd je ziekteverwekkers tegen. Zo verlaag je het risico op de verspreiding van infectie ziekten en verklein je de kans op kruisbesmetting.
Schoonmaken en desinfecteren?
Spullen schoonmaken doe je van boven naar beneden, van schoon naar vies en volgens de instructies van het schoonmaakmiddel.
Wat is Weren?
Weren betekent dat je een kind tijdelijk, voor zolang het besmettelijk is, niet toelaat op de kinderopvang of op school. Dit gebeurt in overleg met de GGD.
Bof?
Het kind krijgt een dikke wang, pijn in het oor en pijn bij kauwen en slikken. Als een kind zich goed voelt hoef je niet te weren.
Kinkhoest?
Het kind heeft een blaffende hoest en krijgt het benauwd tijdens het hoesten. Ingeënte kinderen worden minder ziek van kinkhoest. Houd iemand met kinkhoest uit de buurt van baby’s en zwangere vrouwen.
Mazelen?
Mazelen is een zeer besmettelijke infectieziekte. De meeste mensen zijn hier tegen ingeënt. Alle vlekjesziekte moeten gemeld worden bij de GGD als twee of meer personen binnen twee weken dezelfde uitslag hebben. Het kan in overleg met GGD geweerd worden.
Rodehond?
Bij rode hond krijg je rode uitslag, het is een vlekjes ziekte. Een zwangere vrouw met rode hond loopt risico op miskraam of aangeboren afwijkingen. Een kind met rode hond en voelt zich goed hoeft niet te weren.
Roodvonk?
Roodvonk is niet opgenomen in de vaccinaties. Kinderen krijgen van roodvonk een rode huid die voelt als kippenvel. Het is vlekjesziekte en moet dus gemeld worden bij de GGD. Het hoeft niet geweerd te worden.
Waterpokken?
Bij waterpokken krijg je kleine rode bultjes die veranderen in blaasjes. Hier ben je niet voor gevaccineerd. Deze meld je bij de GGD het is een vlekjesziekte.
Vijfde ziekte?
Het is een onschuldige ziekte waarbij je rode vlekjes krijgt. Wel meld je het bij de GGD. Je bent niet gevaccineerd voor deze ziekte. Je hoeft niet te weren.
Zesde ziekte?
Het is onschuldig en komt vooral voor bij kinderen onder de drie jaar, ze krijgen rode vlekjes die op de huid blijven liggen. Meld de zesde ziekte bij de GGD.
Protocol?
Als er infectieziekte heerst op jou kinderopvang of op school, informeer je de ouders van niet-besmette kinderen. Zo kunnen de ouders hun kind in de gaten houden.