Thema 6 Aandacht Flashcards
aandacht
proces waardoor bepaalde informatie wordt geselecteerd voor verdere verwerking, en andere informatie niet. Aandacht is nodig om zintuiglijke overbelasting te voorkomen. Aandacht werkt als een flessenhals.
Terwijl perceptie gaat over het begrijpen van de wereld om ons heen, bewegen aandachtsprocessen zich op het snijvlak van de omgeving en onze interne toestanden (zoals doelen en verwachtingen). de omgeving vraagt onze aandacht bottom up en onze doelen bepalen onze aandacht top down. Meestal zijn beide krachten van invloed.
onopzettelijke blindheid
onvermogen zich bewust te zijn van een visuele stimulus, doordat aandacht ervan afgeleid wordt
Hier is er sprake van ‘inattentional blindness’. Het is een variant op het bekende gorilla-experiment van de onderzoekers Simons en Chabris. Veel kijkers van dit filmpje zullen niet direct opgemerkt hebben dat enkele cheerleaders hun shirt hebben uitgetrokken. Ze zijn zo gefocust op de bal, dat ze de onverwachte gebeurtenis compleet gemist hebben.
Bij ‘inattentional blindness’ is men zich niet bewust van een volledig zichtbare visuele stimulus omdat de aandacht ervan wordt weggeleid. De visuele stimulus (bijvoorbeeld het verschijnen van een gorilla of enkele cheerleaders die hun shirt uittrekken) wordt in zijn geheel niet geïdentificeerd.
veranderblindheid
onvermogen om het verschijnen of verdwijnen van objecten op 2 wisselende afbeeldingen op te merken Bij het blauwe skoda fabia filmpje is sprake van ‘change blindness’ (veranderingsblindheid), het fenomeen waarbij we veranderingen in het gezichtsveld (verschijnen en verdwijnen van objecten) niet opmerken. Er is een kort moment van afleiding (het knipperen van het beeld) en onze blik is gericht op de blauwe auto.
Ook bij grote veranderingen kan er sprake zijn van ‘change blindness’. De personen die gevraagd zijn om een foto te maken, richten hun aandacht zo sterk op het maken van de foto dat ze de verandering niet opmerken.
Veranderingsblindheid te maken heeft met beperkingen van ons aandachtssysteem en geen fundamentele beperking van onze visus betreft. De pariëtale gebieden liggen namelijk buiten het centrale visuele systeem in de hersenen.
Bij change blindness worden veranderingen in het gezichtsveld niet opgemerkt. Deze fout ontstaat omdat een nieuw beeld niet wordt vergeleken met een eerder opgeslagen beeld in ons geheugen (bijvoorbeeld de verschillende personen in het vorige filmpje).
saillant
elk aspect van een stimulis dat ,om welke reden dan ook opvalt.
Visuele aandacht is als een zoeklicht. Meestal maar niet altijd, zijn aandacht en oogfixatie op hetzelfde gericht.
richten
het verplaatsen van aandacht van 1 locatie naar een andere
covert richten
verplaatsen van aandacht van 1 locatie naar een andere, zonder de ogen of het lichaam te verplaatsen
overt richten
verplaatsen van aandacht van 1 locatie naar de andere in combinatie met beweging van ogen of lichaam.
inhibitie van terugkeer (Posner)
uit onderzoek van Posner blijkt dat als een aanwijzing max 150ms aan het verschijnen van een stimulus vooraf gaat, proefpersonen significant sneller zijn in het ontdekken van de stimulus. Bij een vertraging van meer dan 300 ms treedt het omgekeerde effect op. de aandacht als de stimulus niet verschijnt, wordt op iets anders gericht.
Een vertraging van reactietijd die te maken heeft met het teruggaan naar een locatie die eerder de aandacht had.
exogeen richten
aandacht die extern wordt gestuurd, door een stimulus
endogeen richten
aandacht die wordt gestuurd door doelen van de waarnemer zelf.
visueel zoeken
vaststellen van aan of afwezigheid van een specifiek object in een reeks van afleidende objecten.
een paradigma dat om endogene aandacht vraagt. Daarbij wordt zowel bottom up verwerking( het identificeren van objecten en kenmerken) als top down verwerking (onthouden van het gezochte en endogeen richten van de aandacht) toegepast.
attentional blink
Een voorbeeld van niet ruimtelijke aandacht is de tijdgerelateerde aandacht, onvermogen om een stimulus waar te nemen die snel na een andere stimulus verschijnt.
niet ruimtelijke aandacht betreft ook de de aandacht voor objecten. Op 2doorzichtige objecten die over elkaar gelegd worden kan selectief de aandacht gericht worden, waarbij het voorwerp dat de aandacht heeft samengaat met een sterke bold reactie in het corresponderende breingebied.
Een korte periode na een eerste target is er een verlies aan vermogen om een tweede target op te merken / te rapporteren. Een deelnemer aan het attentional-blink-experiment is dus ‘blind’ voor de tweede target wanneer deze snel na de eerste target verschijnt (meestal 2-3 items later).
Het grote verschil tussen ‘inattentional blindness’ en ‘attentional blink’ is dat de onopgemerkte visuele stimulus bij inattenional blindness geheel onverwacht is.
lateraal intraparietaal gebied (LIP)
een gebied in de parietaalkwab belagrijk voor aandacht dat neuronen bevat die reageren oponverwachte of relevante saillante stimuli in de omgeving en die worden gebruikt voor het plannen van oogbewegingen. Dit deel van het brein is multisensorisch
saccade
snelle, ballistische oogbeweging
saillantiemodel
ruimtelijk overzicht (gesuggereerd in LIP) van de meest relevante stimuli in de omgeving, metafoor van aandacht als zoeklicht.
afstemmen
aanpassen van ruimtelijke coordinaten, zodat ze overeenkomen met een ander coordinaten stelsel
Frontaal oogveld (FEF)
deel van de frontaalkwabben dat verantwoordelijk is voor oogbewegingen
halfzijdig neglect
onvermogen om de aandacht te richten op stimuli aan de tegenovergestelde zijde van een breinleasie. de neglect is normaal gesproken veel sterker bij lesies in de rechter hersenhelft. dit wijst op een hemisferische asymmetrie, waarbij de rechter pareietaalkwab meer dan de linker bedoeld is voor ruimtelijke aandacht.