Systemrettet arbeid Flashcards
Hva er systemrettet arbeid?
Systemrettet arbeid bygger på en forståelse av at vi lever i en miljømessig kontekst der all læring, utvikling og interaksjoner i barnehage/skole må forstås ut i fra miljømessige forhold.
Hovedformålet med systemrettet arbeid er å forebygge og identifisere vansker tidlig, og stoppe videreutviklingen av vanskene. Dette kan omfatte skolemiljø, læringsmiljø, skolekultur, skoleledelse og skoleklima.
Dette kan gjøre gjennom: Foreldremøter, fagdager, veiledning og kursing av foreldre og lærere. Det er i hovedsak tre inndelinger: universelle, selektive og indikative. Universelle rettes mot større grupper som skole og trinn. Selektive omfatter en spesifikk gruppe som for eksempel 4B solholmen skole. Indikative er rettet mot et enkeltbarn. Sistnevnte er også kjent som individrettet systemarbeid.
Ledelse
Barnehager og skoler har formelle maktstrukturer med styrere og avdelingsledere, rektorer og inspektører. Som sosiale systemer har de også uformelle maktstrukturer med ledere og følgere både i voksen- og barnegruppa, uskrevne regler og sanksjoner. Både formelle og uformelle strukturene bidrar til barnehagen eller skolens kultur, både for læring og samvær generelt. Endring av holdninger og skolekultur er et vanlig mål for PPA.
Klasseledelse
Omfatter lærerens evne til å skape et læringsmiljø som fremmer elevene sosiale og faglige læring. Lærer må skape rutiner og regler, samtidig som hen har en positiv relasjon med elevene for å lykkes med dette. Lærer-elev relasjon er her viktig.
Et godt læringsmiljø kjennetegnes av trygghet, toleranse og struktur. Lærerens holdninger er viktig for dette - for eksempel ift. forebygging og forståelse av mobbing.
Trygge læringsmiljøer er utviklet og opprettholdt av voksne, i samarbeid med elever! Med formål å stoppe krenkelse og utvikle et godt læringsmiljø, må tiltak settes inn for å fremme samarbeid og empati blant elever. Et sentralt element er reaksjonskultur, ergo hvordan lærere bruker positive og negative forsterkning, ros og ris. Et mål, eller et mulig tiltak for PP kan være å kurse og veilede lærere og elever for å få en felles forståelse av hva slags atferd skal møtes med konsekvenser, positive og negative. Dessuten kan de også skrive ned lister sammen, kanskje 5-6 punkter, der de snakker om hvordan det er de ønsker å ha det på skolen.
Skolemiljø
mellommenneskelige forhold på skolen, dette omfatter læringsmiljø. Godt skolemiljø fremmer trivsel, helse og læring. Et støttende læringsmiljø er grunnsteinen for faglig og sosial utvikling.
Læringsmiljø
Miljømessige faktorer i skolen som påvirker elevenes sosiale og faglig læring - fremmer følelse av tilhørighet. Elevenes opplevelse av sosial støtte og tilhørighet dikteres av prestasjon og læringsorientert målstruktur, samt lærer- elev relasjon. Ikke bare hva lærer gjør. Kan deles inn i to: Lærings- og prestasjonsorientert læringsmiljø
Mestringsorientert
Skolen fokuserer på kunnskap og forståelse, på individuell forbedring og på innsats til hver enkelt elev. Man ser på hva hver enkeltelev er i stand til å mestre, og veiledes for å oppnå individuelle mål. Her vurderes man ift. mestring, sammenlignet med tidligere resultater. Forskning føler mer tilhørighet til læringsmiljø, bedre relasjon til lærer og medelever.
Prestasjonsorientert
Skolen fokuserer på resultater, elever sammenligner karakterer med medelever, klasser eller skoler. Samarbeid og innsats vektlegges i mindre grad. Kan føre til rivalisering mellom elever, og kan argumenteres for at det svekker elev-medelev relasjoner. Klima preges om å være best.
Lærer-elev relasjon
elevenes opplevelse av læreren mest betydning for motivasjon. Lærer kan utvise emosjonell og instrumentell støtte.
Emosjonell: i hvilken grad elever blir rost, akseptert og oppmuntret og føler seg trygge sammen med lærer.
Instrumentell: om elever opplever konkrete råd og praktisk veiledning i skolearbeidet. Fremmer motivasjon, læring og trivsel.
Skoleklima
den emosjonelle atmosfæren på skolen. Inkluderer forhold mellom lærer og elever, elev-elev relasjon, skolens ledelse og følelse av samhørighet og trygghet. Positivt skoleklima fremmer læring og trivsel. Eks: Si hei til lærere, vaskedamer, elever, hverandre. Relasjonsbygging.
Eksempel skolen har implementert antimobbeprogrammer for å bekjempe mobbing og trakassering. Olweus, KiVa, PALS.