Nevrokognitive vansker Flashcards

1
Q

Ulike former for nevroutviklingsforstyrrelser

A

Eksekutive vansker, generelle og spesifikke vansker - for eksempel språkvansker, sensoriske vansker, atferdsvansker/sosiale vansker

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er nevroutviklingsforstyrrelser (NUF)?

A

Omfatter ulike forstyrrelser som påvirker hjernens utvikling og funksjon. Vansker begynner tidlig i barnealder, forsinket utvikling av eksekutive funksjoner, motorikk og språk. Sosiale forståelsesvansker, sensoriske overload, vansker knyttet til eksekutive funksjoner.

Eks: Autisme, lærevansker, språkvansker, ADHD, motoriske vansker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Eksekutive vansker

A

Refererer til kognitive ferdigheter som styrer og regulerer atferd for å oppnå mål. Innebærer emosjonsregulering og holde tilbake impulser. Skille mellom “hot” og “cool” eksekutive funksjoner: “Hot” EF knyttet til emosjonelt ladede situasjoner, beslutningstaking under påvirkning av emosjoner. Eks: Implusivitet, følelsesregulering. “Cool” EF er kognitive ferdigheter som er mer nøytrale. Knyttet til problemløsning, planlegging, organisering. Eks: Arbeidsminne, oppmerksomhetskontroll, evne til å løse oppgaver uten sterk emosjonell påvirkning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Eksempel på eksekutiv vanske kan se ut

A

For å eksemplifisere: hvis et barn løser en matteoppgave bruker de “cool EF”, og hvis barnet er i en konfliktsituasjon med peers, er “hot EF” mer relevant, som emosjonsregulering og implusregulering. Forståelse viktig for og kunne tilpasse tilnærminger til individuelle behov når det gjelder læring, sosial interaksjon, atferdsregulering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvordan kan det se ut i hverdagen?

A

Streve med å komme i gang med aktiviteter, vansker med å holde fokus, pugge, organiseringsvansker rotete, vansker med overgang av en aktivitet til en annen.

Kompensere for eksekutive vansker: tenke på hjernen som et batteri, den forklarer begrensninger i kapasiteten til ef, spesielt i situasjoner som kan virke overveldende. Illustrerer at ef kan sammenlignes med et batteri. Den har begrenset kapasitet, selv om ef er avgjørende for kognitive oppgaver.Utføre oppgaver som krever ef fører til utmattelse. Stressende situasjoner kan raskt tømme hjernebatteriet. Hva tømmer batteriet? Emosjonsregulering, selvkontroll, motivasjon. Hva lader? Ros og belønning, fysisk aktivitet, pauser mellom oppgaver (pomodoro technique), påminnelse om belønning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Tiltak for eksekutive vansker

A

Aktiviteter i små grupper, visualisering og praktiske aktiviteter, korte økter med klar begynnelse og slutt, bygge på barnets interesser og sterke sider (ABA). SNAP: stop up and plan -

(anvendt atferdsanalyse(ABA): atferdsavtale, med positiv forsterkning for å hemme negativ atferd, og fremme ønsket atferd. Autisme høyt fravær: delta en viss prosentdel i hverdagen = øke skolekondis, gjøre spesifikke oppgaver. Regelmessig deltakelse på skolen = belønning, game, spill. Få poeng for å utføre oppgaver, 1 poeng for ipad, 5 poeng for å kaste søpla osv.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva kan PP-rådgiver gjøre?

A

PP kan kurse lærere som jobber med barn med eksekutive vansker = mindre uro = bedre læringsmiljø. Innebærer at elev vet hvor og hva de skal gjøre til enhver tid.
De syv H-er, elev stiller seg selv spørsmål som: Hva skal jeg gjøre? Hvor skal jeg være? Hvorfor skal jeg gjøre det? Hvem skal jeg være sammen med? Hvordan gjør jeg det? Hvor lenge gjør jeg det? Hva skal jeg gjøre etterpå?

Hverdagsstrategier: påminnelser lister, kalender-app, timer, stopp opp og legg en plan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Generelle lærevansker

A

bredere utfordringer som påvirker flere aspekter av læring, på tvers av ulike fagområder. Generell nedsatt kognitiv funksjon. Problemer med: holde oppmerksomhet, organisere, planlegge oppgaver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Spesifikke lærevansker

A

normal utvikling på de fleste områder, men person har vansker med å tilegne seg kunnskap på enkeltområder (DLD, dysleksi, dyskalkuli).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Tiltak for generelle lærevansker

A

(Ha i bakhodet at barn som er født senere på året nesten er et helt år yngre enn de andre i klassen)

Individuell tiltrettelegging: opplæring skjer på et nivå eleven opplever mestring og progresjon. Arbeide systematisk med de grunnleggende matematiske begrepene og bruke egne praktiske erfaringer som støtte for forståelse.

Teknologi: omfatte lydbøker, tekst til tale-program. Tverrfaglig samarbeid: samarbeid mellom pp-råder, lærere og fagpersoner for å utvikle og implementere tilpassede læringsplan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Spesifikke lærevansker (DLD - Developmental language disorder)

A

Normal utvikling på de fleste områder, men vanskelig å tilegne seg kunnskap på enkeltområder.

Utviklingsmessige språkforstyrrelser (DLD): barn og unge som strever med språk uten at man kjenner til grunn. Sliter med å forstå hva som blir sagt, og å uttrykke seg (ideer, følelser).

Kan forveksles med oppmerksomhetsvankser/atferdsvansker. Uoppdagede språkforstyrrelser kan føre til at man går glipp av mye undervisning, fordi skolen baserer seg stort sett på språk (Tenk på jenta fra filmen “Klassen”).

Sosialt samspill utfordrende, streve med å delta i samtale med peers - føre til mobbing og psykiske vansker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Tiltak med språkvansker

A

Fokuserer på å adressere spesifikke utfordringer innenfor områder som grammatikk (myrfologi og syntaks) og semantikk.

Tiltak inkluderer eksplisitt undervisning i grammatikk for de med språkvansker, og arbeid med ordforråd gjennom aktiviteter og historier. Viktig å tilpasse tiltakene basert på individuelle behov og kartlegging, og gjennomføre tiltakene systematisk med intensitet og varighet for optimal effekt.

F.eks: tre økter over en 4-8 ukers periode. Tar sikte på både bedre forståelse, og produksjon innenfor de spesifikke språkvanskeområdene. Forebygge sekundære vansker!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Sensoriske vansker

A

omfatter en sensitivitet eller annerledes perspepsjon av saninntrykk: smak, lukt, lys, lyd og berøring. Sensory issues kan manifestere seg som hypersensitivitet (ekstra sensitiv for berøring, lukt osv), og hyposensitivitet (redusert følsomhet for sansestimuli, lav respons på smerte, behov for kraftigere berøring).

Fysiske reaksjoner: konsentrasjonsvansker, kvalme, hodepine.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Tiltak for sensoriske vansker

A

Kartlegging: “sånn vil jeg ha det - støttemateriell til samtale” - lettere for elever å ta stilling til utsagn, enn å delta i en flytende samtale i støttebehov de har. Man kan ta utgangspunkt i bilde støtten i materiale og ha samtale om disse. Laget slik at det øker bevissthet rundt barnets sensitivitet og spesifikke behov for forutsigbarhet - føre til økt trivsel, produktivitet og læring = trygghet, økt tilstedeværelse på skolen (mindre skolevegring?) både faglig og sosialt.

Tilpasse opplæring og omgivelser for barnet. NUF-vennlige klasserom: Skjerme barn fra lyder, bråk og støy, for eksempel bruke tennisballer under stolen. Bruke ørepropper eller headset med musikk eller stillhet. Del klassen i mindre grupper. Hold veggene ryddig, minst mulig visuelt rot.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Sosiale vansker(atferdsvansker)

A

Eksternaliserende vansker har mange former. Kan omfattende ødeleggende, mobbeatferd, og aggressiv atferd i bred forstand at det forstyrrer barn og voksne i læringsmiljøet, og krever tiltak. Atferdsvansker økt risiko for negativ sosial utvikling, og utfordringer på skolen (skolevegring, skolefravær, utfordringer i elev-medelev relasjon, mobbing, aggresjon), med dårlig prognose for mestring i voksenlivet. Eks: opposisjonell atferdsforstyrrelse (sta), men det kan være at de har vansker med å skifte aktivitet, eller unngår overveldelse.

Barn med atferdsvansker får hjelp av bup, men tilbringer mye tid på skole/barnehage. Derfor er det ofte sånn at lærere ønsker å være med å forebygge psykiske vansker, hjelpe elever som strever med atferdsvansker med disse vanskene, og trenger hjelp med kursing/informasjon for å få dette til. Helhetlig tiltak er viktig med samarbeid mellom hjem, skole, bup og PPT.

Halvpart av barn som får diagnose, har ikke diagnose som voksne. Derfor: Viktig med tidlig kartlegging!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Tiltak for atferdsvansker

A

Forsøke å forstå meningen bak barnets handlinger, ikke bare endre atferd.

Formål: gi barnet strategier for å håndtere skolearbeidet og sosiale aspektet ved skolen, strategier som barnet kan mestre. Rette mot barnets faglige, men også sosiale forståelse - øve på å forstå konsekvenser av egne handlinger.

For eksempel: Sosiale ferdigheter: Videomodellering Helse Fonna har en god videoer på hvordan kan spørre når man ikke forstår, når det er ok å avbryte andre i samtale og turtaking. Samtidig er veiledning og opplæring av lærere foreldre sentralt. Tilpasset opplæring og tiltak for å redusere kognitiv belastning, som for eksempel strukturerte oppgaver, visuelle hjelpemidler, pause og hvile, bruk av teknologi - påminnelsesapper.

17
Q

Tiltak atferdsvansker 2

A

Relasjonell regulering: Barns evne til å regulere seg selv, utvikles gjennom å bli regulert av andre = reguleringsstøtte. Færre krav for å redusere konflikt, viktig at man unngår å trigge barnet med blikk, og aggressiv kroppsholdning.

Selvinstruksjon: Kjenne etter når man blir aktivert, stoppe opp og reflektere over situasjonen, ha noe i lomma kan være en leke,

18
Q

Allmennpedagogiske tiltak

A

Viktig: skape gode relasjoner til barnet!

Relasjoner til medelever: relasjoner med medelever er viktig trivselsfaktor i barnehage og skole. Perspektivtaking. Manglende relasjoner: skolefravær, utsatt for psykiske vansker, redusert læringsbytte, skolefrafall?

Relasjoner til lærere: Fremmer læringsutbytte, dersom lærer har en positiv relasjon til elev, blir elev likt av andre også, og mer aktiv i timene, ergo mer læringsutbytte.

19
Q

Den omvendte trakten (omvendt inkludering?)

A

En kritikk mot tradisjonell undervisning, er at undervisningen foregår tilpasset gjennomsnittseleven. Den omvendte trakten, eller omvendt inkludering, går ut på at man planlegger for de som har behov for tilpasning. Forskning viser at alle har nytte av dette!