Spørsmål fra pensum Flashcards
Utdyp hva som menes med et makro- og mikroperspektiv på juridisk metode
Makroperspektiv innebærer at en underøsker hva som er eller var juridisk metode i et større område på et tidspunkt. Det kan også variere mellom ulike deler av verden innen samme tidsperiode. For eksempel hvordan den juridiske metoden var annerledes på 1000-tallet enn i dag i Norge. I den perioden var det lite fokus på rettens innhold og det å finne fakta ble ansett som det viktige. Retten ble også overført muntlig og det fantes ingen skriftlige rettslige kilder. Hadde vi tatt en tidsmaskin tilbake til den tiden, hadde de derfor ikke skjønt den juridiske metoden som vi i dag lærer i universitet.
Et annet eks. på makroperspektiv er at det er store forskjeller på den juridiske metoden i Norge og Afghanistan. Da norske jurister ble sendt til Afghanistan på begynnelsen av 2000-tallet for å assistere lokale domstoler i håndhevingen av ny narkotikalovgivning, kunne de ikke bruke den norske juridiske metoden. I domstolene der kunne nemlig mange av dem ikke engang lese, og fremfor lover utsendt fra en sentralmakt var de vant med lokal sedvane.
- Mikroperspektiv:
At juridisk metode kan varierer innenfor samme makroepoke og innen samme geografiske område. Eks. jurister i Norge i dag kan ha ulike juridisk-metodiske grunnholdninger. Eks. Lovspositivisten som ikke vil bruke andre kilder enn lov vs. rettspostmodernisten som mener at det ikke er så viktig hvorvidt en kilde er formelt en rettskilde, men at alle kilder kan benyttes. Dette er riktignok ekstreme ytterpunkter. Rettsrealisten ligger i midten av disse ytterpunktene og hun bruker positivistiske kilder så langt de rekker med mindre de vil gi et urimelig resultat, og deretter går hun over på de friere vurderingene. Det er bla. forksjeller mellom forfatterne som har skrevet denne boken.
Mikroperspektiv varierer fra rettsområde til rettsområde:
A) Privatretten vedrørende omsetning av verdier:
Rettspositivistisk med fokus på rettskildene lov og prejudikater ettersom det gjør at borgerne enkelt kan forutberegne sin rettstilstand i samhandel med hverandre.
B) Den offentlige retten:
Mer bruk av skjønnsbruk siden det er tale om en rett som blir påtvunget borgerne og rettstilstand er dermed ikke så forutberegnelig. Men NB!: Kan ikke bruke så mye skjønn i straff jf. legalitetsprinsippet. Forvaltningen bruker spess mye skjønn når det er tale om hvorvidt borgerne skal få rettigheter, eks. i spørsmålet om hvorvidt Marte Kirkerud skal få innvilget uføretrygd.
C) Nasjonal vs. Internasjonal rett:
I nasjonal rett vil ofte juridiske anvende rettsrealistisk metode fordi retten er ganske homogen så da er det mulig. I internasjonal rett vil imidlertid det først bli avendt rettspositivisme, eks. en leter etter en traktat og i mangel på disse vil en foretae en mer friere vurdering som minner om rettspostmodernisme.
(Metode kap. 1 s. 28-30)
Hva er metodisk schizofreni?
Eks. en starter med å anvende rettspositvisme for å finne ut av kilden ved hjelp av lover, en kontrakt etc. Men så løser ikke de rettspositiviste kildene problemet. En må derfor anvende friere vurderinger for å ikke havne i rettskildenød og en ender derfor opp som en rettsrealist.
( Metode kap. 1 s. 31)
Fins det én juridiske metode juristen Marte Kirkerud alltid kan benytte?
Nei. Hun må benytte den juridiske metoden som passer innenfor det rettsområdet, geografiske området og tidsepoken hun er i. Det kan også være at når hun starter å løse en juridisk problemstilling etter hvert innser at hun må bytte juridisk metode, eks. går fra rettspositivistisk til rettsrealisme fordi hun ikke ønsker å havne i rettskildenød.
( Metodebok kap.1 s. 31)
Begrunn hvorfor det er viktig for en forsvaradvokat å ha tenkt igjennom mulige etiske problemstillinger før hun starter med jobben.
Forsvarere opplever hele tiden mange etiske problemstillinger på jobben utover det rent faglige. Derfor holder det ikke å være dyktig i strafferett.
Det er nødvendig å kunne ta gode veloverveide og moralske valg som en kan BEGRUNNE
Hvis en mister tillitt i én sak går det utover tillitten til forsvareren generelt og det går også utover saker.
Integritet er megaviktig for en forsvarsadvokat. Hennes integritet kan IKKE trekkes i tvil!
En forsvarerhverdag er ekstremt hektisk, og derfor er det 100 % nødvendig å ha tenkt igjennom disse problemstillingene på forhånd.
( “Juss og etikk” “Aktuelle etiske problemstillinger fra forsvarsadvokatens ståsted s. 151)
Hvorfor er juridisk metode et eget fag når vi jusstudenter i flere år har anvendt juridsk metode?
Fordi erfaringskunnskapen vi har fått ved hjelp av å løse praktikumsoppgaver, ikke har gitt oss noe særlig mulighet til å reflektere over den juridiske metoden vi har brukt. Videre har den ikke lært oss til å kunne løse tilfeller som er veldig ulikt de oppgavene vi har løst, selv om vi riktignok vi kan overføre en del av vår tillærte praksis til andre juridiske områder.
( Metode s. 32)
Retningslinjene i rettskildelæren
De aller fleste retningslinjene er ulovfestede. De er utviklet i rettspraksis i samspill med juridisk teori som prøver å gi dem et skriflitg uttrykk.
Noen retningslinjer er imidlertid lovfestet, eks. Eøs-loven Paragraf 2 :
“Bestemmelser i lov som tjener til å oppfylle Norges forpliktelser etter avtalen, skal i tilfelle konflikt gå foran andre bestemmelser som regulerer samme forhold”
Og eks. Tvl. Paragraf 1-2:
“Folkerettens betydning for anvendelsen av loven”:
“Loven gjelder med de begrensninger som er anerkjent i folkeretten eller følger av overenskomst med fremmed stat”
Eks. på ulovfestede retningslinjer:
*Hvilke kilder rettsanvederen har plikt til å anvende (lovgivning i vid forstand) + veiledende rettskilder (eks. høyesterettspraksis)
*Relevans
- Slutning
- Vekt
(Metodbok kap. 3. s. 78-79)
Gi et eksempel på hva en modell for rettsanvendelse kan være.
Eks. Juristen Marte Kirkerud må løse en komplisert juridisk problemstilling. Da går hun skrittvis til verks:
- Hun begynner med lovteksten i forbrukerkjøpsloven “§ 16.Mangel” bokstav C: “Tingen har en mangel dersom” “den ikke svarer til opplysninger som selgeren i sin markedsføring eller ellers har gitt om tingen eller dens bruk, dersom selgeren ikke viser at opplysningene før kjøpet er rettet på en tydelig måte, eller at de ikke kan ha innvirket på kjøpet”
Hun konstaterer hva som er en naturlig språklig forståelse av dette uttrykket.
- Hun konfronterer deretter det hun har funnet ut med andre kilder som bla. rettspraksis og forarbeider:
*I forarbeidene jf. NOU 1993:27 finner hun blant annet ut at hva som menes med “mangel” blant annet avgrenses av den følgende informasjonen “Det må videre være tale om opplysninger som gjelder tingen eller dens bruk. Opplysninger om f.eks. servicemuligheter vil falle utenfor lovens anvendelsesområder. Det samme gjelder opplysninger om forhold som generelle rettsregler, tolkning av kontraktsklausuler o.l., se merknadene til bokstav b ovenfor”
- I rettspraksis finner hun kun to høyesterettsavgjørelser om den aktuelle paragrafen så hun undersøker også lagmannsrettspraksis selv om denne har lavere vekt.
- Etter å ha undersøkt forarbeider og rettspraksis kommer hun frem til en noe annen avgjørelse enn hun gjorde da hun kun så på lovteksten. Dette blir hennes endelig avgjørelse
- Dersom hun er usikker på om paragraf 16 bokstav C er den aktuelle bestemmelsen, eller om hun burde anvende en annen, må hun tolke regelen eller eventuelt ta en avgjørelse ved hjelp av kollisjonsprinsipper, eks. Lex superior eller Lex specialis prinsippet eller eks. forrangsbestemmelsen i Eøs-loven paragraf 2
(5. I løsningen av en konkret problemstilling , må også Marte Kirkerud i praksis ta standpunkt til hvilket faktum som skal legges til grunn. NB !: Læren om fastleggelse av faktum hører ikke til metodefaget rettskildelære, men til sivil- og prosessfagene. og NB!: En kontrakt regnes ikke vanligvis som en rettskilde selv om den i stor grad ofte etablerer rettsforholdet mellom en kjøper og selger)
(Metode kap. 3 s. 79)
Hva med med “naturlig språklig forståelse”? Gi eks. på HR-praksis
“Naturlig språklig forståelse” er hovedretningslinjen ved tolking av vanlige lover.
Unntak fra hovedregelen:
A) Dersom 2 ulike ord har samme betydning i vanlig språk, kan de allikevel ha 2 ulike betydninger i lovteksten. Spesielt i nye lover er nemlig ordlyden i lover nøye gjennomtenkt , og man unngår å skrive 2 ulike ord kun fordi det stilistisk er fint. Videre er det også kontrollert av den lovtekniske gjennomgangen av Justisdepartementets lovavdeling.
B) Definisjoner i loven, eks. forbrukerkjøpsloven paragraf 1 som bla. definerer hva en forbruker er. Da må denne definisjonen legges til grunn fremfor en naturlig språklig forståelse. Dette har blitt vanligere med tiden i Norge ettersom vi har blitt påvirket av EU og andre lands lovgivertradisjoner
C)Noen ganger mener lovgiver noe annet enn naturlig språklig forståelse, eks.”Kongen bestemmer”= “ det aktuelle fagdepartement bestemmer”
Eks. på “Naturlig språklig forståelse” i rettspraksis:
HR-2016- 1458-A. Denne gjaldt tolkning av uttrykket “Når tilbod om transport vert retta til ålmenta på offentleg plass”.
Retten kom frem til at dette uttrykket ikke inkluderte et tilfelle der avtale om transport i stedet ble etablert gjennom bruk av en mobilapplikasjon.
Hvordan finner HR ut hva som er en naturlig språklig forståelse?
Kan ikke ta en opinionsundersøkelse av 1000 personer akkurat så beror på antakelse.Problematisk?
Argumenter for ordlyden:
Grl. Paragraf 113:
“Myndighetenes inngrep overfor den enkelte må ha grunnlag i lov”
Uttrykk for lovgiverviljen
Demokratihensyn
3) Kan endres over tid-dynamisk
Mer naturlig ved traktater eks.EMK fremfor nasjonale lover fordi lover jo kan endres av Stortingsflertallet mens traktater vabskelig kan endres.
Utfordring dynamisk:
Lite forutberegnlighet for borgerne
Forklar hva juridisk metode er ved hjelp av husmetaforen.
Den materielle jussen, det vil si de konkrete reglene en anvender, kan en sammenligne med separate deler av et hus. De kan til sammen lage et hus. Det er imidlertid nødvendig med god byggeplanlegging for at huset skal bli fint.
Arbeidsprosessen består av 4 deler:
1)Problemformuleringen
(Identifisere bygningstype- og sted)
2) Relevansomgangen
(Å velge riktig materiale til ulike elementer i huset)
3) Tolkningsomgangen ( å sette materialene sammen til egne seksjoner i huset)
4) Harmoniseringsomgangen ( Slå sammen seksjonene med andre seksjoner av huset slik at huset blir fullstendig)
(Kap. 1 s. 27)
Hva menes med utvidende, analogisk og antitetisk tolkning
Skriver senere
Hva er et dillemma og nevn prinsipper for å løse dem.
Et dilemma= en situasjon hvor en beslutningstaker må velge å prioritere en moralsk verdi fremfor en annen.
Eks. Skal Peder Ås fortelle til sin bekjente Marte Kirkerud at kollegaen som har fått en god referanse fra hans leder og som kanskje skal begynne i hennes bedrift egentlig er lat på jobben og gidder ikke samarbeide?
Ekte dilemma= Bare én av løftene er mulige å holde.
Eks. At Marte uansett må sparke noen kollegaer selv om hun har lovt alle jobb.
Falskt dilemma/fristelser=
Jeg vet hva som etisk riktig å gjøre, men jeg har lyst til å gjøre noe annet.
Eks. Peder vet at Laura egentlig er flink til jobben sin, men av personlige grunner liker han henne ikke. Han vet at det etiske riktige er å svare sjefen sin Marte at “Ja, Laura er en god arbeider”, men han er fristet til å si at hun er kjent for å ikke ta arbeidsoppgavene seriøst.
2) Prinsipper for å løse dilemmaer:
A) Likhetsprinsippet=
Like tilfeller bør behandles likt.
Forskjellsbehandling krever at det kan pekes på en moralsk relevant forskjell mellom tilfellene.
Eks. Det er galt å lyve i alle tilfeller. Men er det OK i visse tilfeller? Eks. hvis det kan gjøre din egen + dine kollegers arbeidsdag bedre?
Noen ganger må en gå grundig til verks i faktum for å se om skillet gjør at situasjonen etisk sett åpner for unntak.
Eks. undersøke om en overføring av et gode uten motbetaling av vederlag er gave eller bestikkelse?
(Gave hvis du gjør det jeg sier bitch)
- Prinsipp: Offentlighetsprinsippet:
Er du OK med at beslutningen din blir offentligkjent?
Kan ta “DN”- testen eller “tante” (moralsk person) testen
Lurt å konstantere utenforstående (lukt). Smelly cat
NB !:
Offentlighetsprinsippet er IKKE lik opportunitetsprinsippet
Dette er ikke et etisk prinsipp, men spørsmålet:
“Hvis jeg lyver om ny kollega, vil jeg da få dårlig omdømme”?
( Etikk og bærekraft kap. 1)
Hvordan kan en bedrift finne ut av hva slags etiske beslutninger den bør ta før den foretar en beslutning?
Navigasjonshjulet!
Navigasjonshjulet er et hjul som viser alle de moralske aspektene en bedrift bør tenke på før den tar en beslutning.
I utgangspunkt 0 ulik vekt på de ulike aspektene i navigasjonshjulet og en trenger ikke ta dem i en bestemt rekkefølge.
A) Etikk: Kan bedriften klare å begrunne sitt valg ovenfor allmennheten? (Likhetsprinsippet kan anvendes for å finne ut)
B) Jus ? : Er det lovlig?
C) Identitet. Er det i samsvar med bedriftens verdier? Eks. Hurtigruten sier at de har som verdi å være “trygge” og da er det kanskje ikke i samsvar med identidet og tøye smittevern regler?
Studier har vist at bedrifter som følger sin identidet over tid og ikke skifter standpunkt ettersom der vinden blåser gjør det best økonomisk over tid
D) Moral: Er det riktig å gjøre?
E) Omdømme:
Beholder bedriften sin troverdighet?
TF offentlighetsprinsippet, her foretar man en sannsynlighetsvurdering av hvor sannsynlig det er at forholdet blir kjent.
F) økonomi: Lønner det seg?
Var nok grunnen til at Hurtigruten bøyde smittevernregler, men spørsmål om lønner seg på lang sikt med tanke på omdømmetap= økonomisk tap+ erstatningssøksmål osv.
( Etikk og bærekraft kap. 4)
Konsekvensetikk og pliktetikk.
2 hovedtradisjoner for å løse etiske problemstillinger i vestlig filosofi er konsekvensetikk og pliktetikk.
1) Konsevensetikk
Vanligste varianten av konsekvensetikk er utilitarisme/nytteetikk
Hovedregel:
Du skal velge den handlingen som samlet sett gir mest mulig nytte for alle parter. Eks. Trolley: Du skal derfor velge å styre knappen til venstre sånn at du styrer toget sånn at du kun dreper 1 person og ikke 5.
Handlingsorienterte vs. regelorienterte:
Handlingsorientert=
Du skal alltid velge den handlingen som vil gi mest mulig nytte i den konkrete situasjonen vi er i.
Eks. Peder Ås skal da velge å betale sin gjeldspenger til fattige istedenfor sin styrtrike vennine Marte fordi de trenger dem mer en henne.
Regelorientert=
Du skal alltid velge den regelen som er mest nyttig å ha i samfunent for å håndtere slike situasjoner.
Eks. Peder Ås skal da velge å betale sin gjeldspenger til Marte fordi en alltid bør ha som regel at en skal betale tilbake gjelden sin til den en lånte av.
2) Pliktetikk:
Hovedfokuset er ikke på hvilken handling som best konsekvens,men på MENNESKEVERD (Krf)
Eks. aldri OK å utøve vold imot noen selv om det kan redde flere liv.
Kant= den moderne plikteetikks far
Kants universalformulering av det kategoriske imperativ:
“Du skal bare handle etter den maksime gjennom hvilken du samtidig kan ville at den skal bli en allmenn lov”
Begrunnelse:
Kant mener at alle egentlig ønsker å være konsekvente i sitt innerste vesen.
NB!: Ifølge Kant kan ikke den allmenne regelen baseres på hva DU mener er rett og galt, men derimot på hva felleskapet av autonome individer vil tenke
(Etikk og bærekraft kap. 5)
Bonusspørsmål (ikke pensum) Hva forskjellen på moral vs. etikk?
Begrepet etikk betegner ofte teorier om moral – det vil si moralfilosofi – selv om det også noen ganger brukes synonymt med «moral». Ingen av disse bruksmåtene er faste, verken blant fagfolk eller i dagligspråket.
Så jeg bare bruker pensums terminologi!
( https://snl.no/moral)
Uavhengighetsprinsippet.
Uavhengighetsprinsippet går ut på at forsvareren i forhold til klienten både er faglig og økonomisk uavhengig. Forsvareren må ikke la seg påvirke av personlige interesser eller press utenfra.
Eks. på tilfeller der uavhengighetsprinsippet blir satt på prøve:
A) Sympati for klienten
Laura Ås spør sin forsvarer Marte om å fremskaffe falske bevis, påvirke vitner , endre tall i regnskap etc.
Laura Ås er siktet og er i en svært vanskelig livssituasjon ettersom hun har mistet kontakt med både familie og venner. Forsvarer Marte er derfor fristet til å hjelpe…
B) Redd for å miste penger i lite advokatfirma
C) Når klienten spør om en tjeneste mens hun sitter i varetekt.
Noen tjenester= lovlige og skal gjøres
Andre tjenester= meget ulovlige
Utgangspunkt: Forsvareren skal bistå og gi siktede den hjelp og støtte som er nødvendig rimelig og naturlig i forbindelse med saken, jf. (Sett inn)
Eks. lovlige tjenester:
Forsvareren må underette familie+ arbeidsgiver om at klienten sitter i varetekt. I begynnelsen må hun også hjelpe til med ting som å stoppe inkassokrav mv.
Eks. ulovlige tjenester :
Klienten Laura er i varetekt fordi hun er siktet for oppevaring av et større kvantum narkotika. Hun er ilagt brev- og besøksforbud og kan derfor ikke ringe noen selv. Hun ber sin forsvarer Marte om å ringe hennes samboer slik at han kan flytte bilen sin fordi den er feilparkert og hun ønsker ikke bot. Dette kan fremstå som en helt lovlig tjeneste, men med tanke på at Laura er siktet for narkotikaoppevaring bør varsellampene ringe siden det kan jo være narko i bilen. Viser det seg senere å være narko i bilen kan forsvareren Marte bli tiltalt for bevispåvirkning ved å ha forspilt politiets etterforskning.
Regelen er enkel:
En forsvarer skal alltid klarere telefoner til klientens familie/venner/ kollegar med politiet. Unntak: Ikke nødvendig vedrørende å underette dem om at klienten har blitt fengslet.
Ikke tillatt å låne ut mobilen til en forsvarer, bla. fordi hun kan misbruke den til å påvirke vitner og dermed forspille bevis.
C) En kjent klient fra en annen del av landet møter opp på advokatkontoret og ber om å låne 200 kr for å kunne ta bussen hjem. Forsvaradvoakten Marte vet at hun er dømt for å ha fraktet narkotika mellom norske byer på buss før
I noen tilfeller helt OK å låne en klient penger, men i dette tilfellet bør varsellampene ringe og en bør la være å låne ut penger fordi en risikerer å bidra til transport av narkotika.
(Juss og etikk “forsvarerolle fokus” s.157-159)
Forsvarergjerningen og dens utfordringer.
Grunnprinsipp= Forsvareren skal lojalt ivareta sin klients interesser og påse at klientens rettigheter blir håndhevet, jf. Etiske Retningslinjer for forsvarere (ERL.) pkt. 2.1- “å sørge for en rettferdig rettergang”
Advokaten skal fremme rett og hindre urett, jf. Regler for God Advokatskikk (RGA) punkt 1.2.
NB!: Forsvareren skal ALDRI gå god for klientens uskyld.
Begrunnelse:
Lite troverdig+ kan medføre at forsvareren blir identifisert med sin klient+ hva om forsvareren ikke vil gå god for klientens uskyld i en annen sak? Er klienten da skyldig i den saken?
Forsvareren må ofte forsvare siktede som har tragiske liv. Hun skal være medmenneske og klientens talerør utad jf. ERL pkt. 2. 5 tredje avsnitt
NB:! Må ikke la dømmekraften bli overtyrt av å synes synd på klienten.
Utfordring møte med offentligheten:
Mange vil eks. ha problemer med å skille advokat fra klient når klienten er en morder som har foretatt et avskylig drap. Ikke lett å være klientens talerør da!
Dersom klienten erkjenner skyld overfor forsvarer, kan hun KUN frasi seg oppdraget hvis dette kan skje uten å skade klientens interesser
( “Juss og etikk” “ Aktuelle problemstillinger sett fra forsvarsadvokatens ståsted s. 152-153.)
Hva er de rettslige rammene for forsvarsadvokaters etiske opptreden?
Både uskrevne og skrevne.
1) Uskrevne:
Allmenne oppfatninger om hva det er rett og galt for en advokat å gjøre.
Advokater må gi allmenn tillitt.
Det stilles høyere etisk krav til en advokat enn en legmann.
Eks. en forsvarer som eks. bestikker en politikvinne vil utføre et større tillitsbrudd enn dersom butikkeeir Marte Kirkerud hadde gjort det.
2) Skrevne:
Generelle:
Domstolslovens kap. 11 om rettshjelpsvirksomhet og advokater
Domstolsloven paragraf 224 (1): advokatvirksomheten skal utøves i samsvar med god advokatskikk
Regler for God Advokatskikk (RGA):
Har hjemmel i domstolsloven paragraf 224 (2) og inntatt i advokatforskriften
Advokater generelt, men mest for sivilrettslig advokatvirksomhet (utarbeidet av Den Norske advokatforening)
Retningslinjer for forsvarere (ERL):
Er en utdypning av regler for god advokatskikk og er spess beregnet på forsvarere.
(Utarbeidet av representantskapet i Den Norske Advokatforening)
Utfordringer for forsvar:
A)Når de skrevne etiske retningslinjene ikke gir veiledning
B) Når ulike retningslinjer trekker i ulike retninger
Tips: Diskuter med kollega først!
( “Juss og Etikk” Kap. om etiske problemstillinger for forsvarer s. 153- 154)