Socialpolitiska klassiker (Johansson) Flashcards
Varför och hur förändras och reformeras en välfärdsstat?
Välfärdsstaten tenderar att förändras då den utsätts för olika tryck och påfrestningar. Dessa kan vara av social, politisk, ekonomisk eller demografisk natur och kan antingen vara exogena (komma utifrån) eller endogena (komma inifrån).
Vad finns det för sorters exogena tryck mot välfärdsstaten?
- Globalisering
- Europeisering
- Migrationsmönster
Vad finns det för sorters endogena tryck mot välfärdsstaten?
- Individualisering
- Demografiska förändringar (den äldre befolkningen blir allt äldre och den yngre blir allt sjukare)
- Socialpolitikens legitimitet (attityder mot socialpolitiken)
- Familjemönster (feminism, förändrad syn på könssteriotyper)
Vad är T.H. Marshall framförallt känd för?
Sin teori om medborgarskapet och att medborgarskapet som vi ser det idag har vuxit fram under olika tidsperioder och sammanlagt består av tre olika delar.
Vad betyder medborgarskap?
I lexikalisk mening innebär medborgarskap en person som i termer av rättigheter och skyldigheter är till en nation eller i vidare bemärkelse till det samhälle som nationen bildar.
Vad innebar medborgarskap för T.H. Mashall?
Att vara medborgare innebar för T.H. Marshall att alla hade samma rätt att ta del av samhällets arv och att accepteras som fullvärdiga samhällsmedlemmar. Medborgarskap innebar skyldigheter men även rätten att ställa krav på samhället.
När och hur menar T.H. Marshall att utvecklingen till medborgarskapet börjar?
Utvecklingen av medborgarskapet tog sin start under 1700-talet då det civila medborgarskapet uppstod. Detta var enligt T.H. Marshall av stor vikt då det var först då som den politiska idén om allas lika rättigheter och att förmåner skulle vara för alla.
Vilka civila element utmärktes det civila medborgarskapet av?
- Yttrandefrihet
- Rätten att äga egendom
- Rätten att sluta kontrakt
- Rätten till likhet inför lagen
Vilken form av medborgarskap utvecklades efter det civila medborgarskapet?
På 1800-talet uppstod det så kallade politiska medborgarskapet. Tidigare hade politiska rättigheter bara varit tillgängligt för en liten del av befolkningen men nu, genom reformer, fick en större del av befolkningen ta del av politiska rättigheter (dock ej kvinnor).
Vilka politiska rättigheter utmärktes det politiska medborgarskapet av?
- Rätten att få rösta i allmänna val
- Rätten att få bli medlem i ett politiskt parti
- Rätten att få företräda ett politiskt parti eller en politisk grupp
Vilken form av medborgarskap utvecklades efter det politiska medborgarskapet?
På 1900-talet uppstod det så kallade sociala medborgarskapet. Inom det sociala medborgarskapet ryms de sociala rättigheterna.
Vad var syftet med ett socialt medborgarskap?
Syftet med ett socialt medborgarskap var att samtliga medborgare i ett land/nation/stat skulle ha samma rättigheter att ställa krav på samhället. Tidigare hade exempelvis “ovärdiga fattiga” inte omfattats av trygghetssystem utan endast “värdiga fattiga”, så som barn, äldre och sjuka fick mat, pengar och bostad.
Om en individ ansågs arbetsförmögen och “ablebodied” fick inte den individen något ekonomiskt stöd utan tvingades jobba, trots möjlig annan problematik.
Sociala rättigheter innebar såväl olika former av stöd och service som ekonomiskt stöd. Exempel på olika medborgerliga rättigheter som idag finns är sjukvården, socialförsäkringssystemet, utbildningväsendet och bostadspolitiken.
Vilka skyldigheter innebar det sociala medborgarskapet?
- Att betala skatt och socialförsäkringsförmåner
- Att delta i utbildning
- Att fullgöra militärtjänstgöring
Vad ansåg T.H Marshall att framväxten av välfärdsstaten innebar?
Han menade att utbyggnaden av social service och andra former av ekonomiska välfärdsförmåner inte syftade till att utjämna inkomster mellan grupper, välfärdsstatens uppgift var snarare att erbjuda ett grundläggande skydd mot sociala risker av skiftande slag.
Vad finns det för historisk kritik av det sociala medborgarskapets utveckling?
- Kritiker menar att T.H. Marshall uttrycker utvecklingen av medborgarskapet allt för linjär, som om det alltid följer en “logisk ordning”. Så var exempelvis inte fallet i Tyskland som införde sociala rättigheter innan de politiska rättigheterna. Marshall gör endast analyser i koppling till Storbritannien men kopplar detta till hela västvärlden.
- T.H. Marshall för inga resonemang om att medborgarskapet utvecklades i otakt mellan olika grupper, exempelvis tilldelades inte kvinnor och immigranter samma medborgerliga rättigheter som männen i samhället. Han såg främst medborgarskapets framväxt utifrån den vite arbetarklassens perspektiv.
- Kritiker menar även att medborgarskapet inte har uppstått ur intet utan att det är kontextbundet till samhälleliga konflikter, som exempelvis arbetarrörelsen, krig, migration och klasskamp. Alla dessa är faktorer som T.H. Marshall förbisåg.
I sin analys bör man dock ha med att T.H. Marshalls teori växte fram efter andra världskriget, en era som präglade honom likt många andra av ljusa framtidsförhoppningar.