EPS 5 - Omfördelning Flashcards
Omfördelning kan vara…?
Omfördelning kan vara en uttalad politisk målsättning, men socialpolitik leder alltid på ett eller annat sätt till någon form av omfördelning, även om omfördelningen inte är ett uttalat syfte.
Det finns två olika sorters omfördelning, vilka?
Materiell omfördelning: ex. pengar
Icke-materiell omfördelning: ex. trygghet
Socialpolitik = ?
(Om)fördelning.
Hur kan omfördelning fungera praktiskt för staten?
Staten får “inkomster” i form av skatter (direkta skatter, beskattningar av företag) och genom statens verksamheter.
Statens “utgifter” är att till stor del satsa pengar på socialpolitikens kärnområden (finansiella ersättningar och bidrag samt tjänsteproduktion).
Vad har staten för olika “inkomster”?
Statens “inkomster” är skatter.
- Direkta skatter
- Skatt på inkomster, förmögenhet och vinster.
- Indirekta skatter
- Mervärdesskatt (moms) på varor och tjänster (OBS! Ingen moms på välfärdstjänster).
- Punktbeskattning (särskild konsumtionsskatt som ska kompensera för de kostnader som uppstår för samhället i samband med förbrukning av vissa varor, ex. alkoholskatt och tobaksskatt).
- Arbetsgivaravgifter och andra sociala avgifter som tas bort på lönesumman.
- Beskattning av företag
- Ex. bolagsskatt som betalas av aktiebolag, stiftelser, ekonomiska föreningar, ideella föreningar och livsförsäkringsföretag.
Vilka olika dimensioner av omfördelning finns det?
- Vertikal omfördelning: Omfördelning mellan olika inkomstnivåer.
- Horisontell omfördelning: Omfördelning mellan hushåll med olika behov eller förutsättningar.
- Omfördelning över livslopp: Omfördelning mellan olika perioder i individens liv.
- Territoriell/regional omfördelning: Omfördelning mellan olika geografiska regioner (ex. landsting, kommuner och stadsdelar).
Vad innebär vertikal omfördelning?
Vertikal omfördelning handlar om omfördelning mellan olika inkomstnivåer. Det finns två olika typer av vertikal omfördelning:
- Positiv/progressiv omfördelning: Omfördelning från de som har mer till de som har mindre.
- Negativ/regressiv omfördelning: Omfördelning från de som har mindre till de som har mer.
Utifrån rättviseperspektiv eftersträvas positiv omfördelning.
Utifrån analytiskt perspektiv är positiv och negativ omfördelning endast motsatser till varandra, alltså konstaterande och inte värderande.
Ett exempel på negativ omfördelning som kan ske utan att vara ett mål i sig är mervärdes- och punktbeskattning, alltså skatt på konsumtion, vilket gäller alla konsumenter, oavsett inkomst. I praktiken blir det då negativ omfördelning eftersom skatten beräknas i relation till varans pris och inte individens inkomst.
Hur kan man mäta vertikal omfördelning?
Genom Lorenz-kurvan och Gini-koefficienten.
Förklara Lorenz-kurvan
- Lorenz-kurvan är ett grafiskt redskap med vilket man kan mäta och illustrera hur jämlikt respektive ojämlikt inkomster är fördelade.
- Lorenz-kurvan anger hur inkomster fördelas över befolkningen.
- På X-axeln ordnas befolkningen med den fattigaste längst åt vänster och den rikaste åt höger.
- På Y-axeln går det att utläsa den samlade inkomsten för en individ eller ett hushåll. Inkomsten på Y-axeln är kumulativ, vilket innebär att den växer ju längre upp på Y-axeln man är.
- Den diagonala linjen anger exakt jämlikhet. dvs. om alla hushåll hade exakt samma inkomst så skulle deras värden bilda just denna diagonala linje (ex. 20 % av befolkningen får 20 % av inkomsterna etc.).
- Om Lorenz-kurvan inte är helt diagonal (vilket den oftast inte är) kan det istället te sig att exempelvis 30 % av befolkningen får ca 12 % av inkomsterna, eller dylikt).
Förklara Gini-koefficienten
- Gini-koefficienten är ett mått med vilket man kan mäta och illustrera hur jämlikt respektive ojämlikt inkomster är fördelade.
- Gini-koefficienten anger området mellan inkomstkurvan och diagonalen (grått område på bild. Ju mindre detta område är, ju större är jämlikheten) uttryckt som en proportion av den totala ytan nedanför diagonalen.
- Gini-koefficienten antar ett värde mellan 0 och 1. Värden 0 motsvarar total jämlikhet och värdet 1 total ojämlikhet.
Vad innebär horisontell omfördelning?
Omfördelning mellan hushåll med olika behov eller förutsättningar. Dessa behov kan inte alltid tillfredsställas genom löneinkomst.
Vad innebär omfördelning över livslopp?
- Till skillnad från vertikal och horisontell omfördelning så riktar sig omfördelning över livslopp till en och samma individ men under olika perioder i livet.
- Det kan handla om att under exempelvis barndomen och ålderdomen, när individen inte är sysselsatt, så får den stöd i form av exempelvis barnbidrag och pension av staten, medan individen i arbetsålder bidrar till att betala in till staten i form av skatt när hen arbetar.
Vad innebär territoriell/regional omfördelning?
- Handlar om omfördelning mellan olika geografiska regioner. Exempelvis en rikare kommun få betala vissa avgifter och en fattigare kommun får vissa bidrag.
- Fiskal utjämning handlar om att jämna ut de ekonomiska förutsättningar för offentliga tjänster som tillhandahålls av kommuner och landsting.
Hur fungerar det kommunala utjämningssystemet?
- Inkomstutjämning: Kompenserar för skillnader i kommunernas och landstingens skattekraft då skattekraften (den beskattningsbara inkomsten) kan variera mellan kommuner och mellan landsting.
- Kostnadsutjämning: Kompenserar för kostnadsskillnader för kommunal service. Detta baseras på opåverkbara faktorer så som åldersstruktur eller glesbygd.
- Regleringspost: Finansiell kompensering för förändrade ansvarsförhållanden mellan stat och kommunal sektor (ex. förflyttning av huvudmannaskap, alltså ansvar för en särskild verksamhet).
Vad är vitsen med skatter?
Det är dyrare för en ensam individ att bidra själv. Ett hushåll med två personer behöver mer pengar, men det behövs inte dubbelt av allt vilket gör det lönsamt. Samma princip går att se inom stora företag (stordriftsfördelar) som kan producera saker och ting billigare än mindre företag.
Detta går att koppla till skatter, ju fler som bidrar ju billigare blir det andelsmässigt för varje individ.