Screening i teori og praksis Flashcards

1
Q

Hvorfor udføres screening for diverse cancerformer?

A

“Cancer, som opdages i tide, kan helbredes”

Chancerne for kurativ behandling af cancer på det ikke-metastatiske, eller endnu bedre i det prækankrøse, stadium er meget stor. Dette er begrundelsen for udførelsen af screening for diverse cancerformer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvilke cancerformer screenes for i Danmark?

A

I Danmark screener man for livmoderhalskræft, brystkræft og tarmkræft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er forudsætningerne for indførelse af screeningsprogrammer ifølge WHO?

A

Den sygdom, der screenes for, skal udgøre et væsentligt sundhedsproblem, og at der skal eksistere mulighed for at opspore sygdommen i et tidligt stadium, ligesom der skal kunne tilbydes en behandling for sygdommen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvad skal man være særligt opmærksom på ved indførelse af screening?

A

Man skal være opmærksom på, at der ved indførelse af screening altid eksisterer flask positive og falsk negative resultater af screeningstesten. Dette faktum betyder, at nogle deltagere i et screeningsprogram for en given cancer eller prkankrose vil blive overdiagnosticeret (sygeliggjort), mens andre med den pågældende sygdom vil bliver overset.

Samlet set er falsk negative og falsk positive testresultater sjældent forekommende i eksisterende screeningsprogrammer, men de findes.
- Det er derfor meget vigtigt at skabe undersøgelsesprocedurer i et screeningsprogram, som har høj sensitivitet (kun få falsk negative udfald)
- Normalt er dette fulgt af en undersøgelse, som ikke har en ønskelig høj specificitet (kun få falsk positive udfald)

Dette er begrundelsen for, at screening typisk udføres som en kontinuert “overvågning”, med gentagelse af screeningstesten efter skemalagte intervaller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvad er screening?

A

Screening er et tilbud til befolkningen, der har til formål at identificere personer, hvis risiko for at have eller udvikle en bestemt tilstand er så stor, at der bør tilbydes relevant forebyggelse, undersøgelse og/eller behandling.

Screeninger anvendes for tidlig opsporing og som et forebyggende initiativ. Screening har til formål at reducere sygelighed og dødelighed i befolkningen. Befolkningsrettet screening medfører, at der tilbydes undersøgelser af store befolkningsgrupper, der som udgangspunkt er raske.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly