Introduktion til almen patologi & cellulær patologi Flashcards

1
Q

Definer begrebet patologi

A

Patologi er læren/viden om og kendskab til sygelige tilstande i menneskekroppen.
- “Sygdomslære”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Definer begrebet patologisk anatomi

A

Patologisk anatomi og cytologi er et speciale, som stiller diagnoser ud fra en vurdering af patienternes celle- og vævsprøver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv hvordan sygdomme klassificeres

A

Sygdomme klassificeres på følgende måde:
Medfødte (hereditære) sygdomme
- Genetiske
- Ikke-genetiske

Erhvervede (akkvisitte) sygdomme
- Infektiøse
- Vaskulære
- Traumatiske
- Onkologiske
- Immunologiske
- Metaboliske
- Degenerative
- Psykiatriske
- Iatrogene

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvad er iatrogene sygdomme?

A

Iatrogene sygdomme er sygdomme fremkaldt af læger enten ved deres behandling eller deres rådgivning.
- Farmaka (overdosis, allergi, bivirkninger)
- Stråling (inflammation, ardannelse, cancer)
- Blodtransfusion (uforlig, infektioner)
- Kirurgi (komplikationer, infektioner)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Definer begrebet ætiologi

A

Ætiologi er læren om sygdommenes årsager, dvs. summen af de genetiske og miljømæssige faktorer, der igangsætter en sygdom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Definer begrebet patogenese

A

Patogenese er sygdomsprocessen, dvs. de forandringer i organismen, der fører til udvikling af en sygdom, således at der opstår anatomiske, fysiologiske og immunologiske ændringer.
- Patogenesen forudsætter en årsag (ætiologi) til sygdom, som igangsætter sygdomsprocessen.

Bakterien Helicobacter kan være årsagen til mavesår, mens mavesårets patogenese udgøres af maveslimhindens sårdannelse udløst af infektonien og den deraf følgende nedsatte modstandsdygtighed over for mavesyre.
- Ved mavesårsbehandling med et antibiotikum bekæmpes bakterien, hvilket påvirker sygdomsårsagen (ætiologi)
- Ved behandling med et syreneutraliserende lægemiddel påvirkes patogenesen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Definer begrebet manifestationer

A

Manifestationer betegner, hvordan sygdommen viser sig i form af symptomer - her kan der tales om:
- Patientens egne iagttagelser, f.eks. hovedpine eller kvalme
- Kliniske fund ved objektiv undersøgelse, dvs. iagttagelser gjort af sundhedsfagligt personale, f.eks. blodtryk, temperatur, saturation, osv.
- Parakliniske fund, der er resultater af laboratorieundersøgelser, røntgenundersøgelser o.l.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvilke niveauer vurderes patoanatomiske vævs- eller celleprøver på?

A
  1. Makroskopisk undersøgelse
  2. Mikroskopisk undersøgelse
  3. Molekylærbiologiske undersøgelser
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvad er en obduktion og hvilke typer findes?

A

En obduktion er en systematisk ydre og indvendig undersøgelse af en afdød person.

Der er to typer obduktion:
1. Undersøgelse af dødsfald i forbindelse med en mulig forbrydelse, ulykke eller selvmord er en opgave for retsmedicinere og hører således ikke ind under en patologiafdelings normale opgaver
2. En almindelig hospitalsobduktion, som foretages på en patologiafdeling efter ordination af de kliniske læger som led i udredning af dødsårsag og kvalitetskontrol af de stillede diagnoser og den givne behandling. Specielt vigtige er fosterobduktioner og obduktioner af neonatale mhp. genetisk rådgivning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvilke hovedgrupper kan præparater opdeles i?

A

Hvis der er indikation for en patoanatomisk undersøgelse, er det vigtigt at vælge den korrekte prøvetype. Her kan præparaterne opdeles i to hovedgrupper:
- Celleprøver (cytologisk prøver)
- Vævsprøver (histologiske prøver)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv principperne for cytologiske prøver

A

Cytologiske prøver har den store fordel, at de ofte er nemme at opnå uden de store ulemper eller risici for patienterne.

Cytologiske prøver kan inddeles i eksfoliative eller finnalsaspirations.

Vurderingen af cytologiske prøver bygger primært på udseende af de enkelte celler, deres indbyrdes lejring og den baggrund, cellerne findes på.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv principperne for histologiske prøver

A

Histologiske prøver kan variere fra ganske små biopsier til store operationspræparater. Fælles for histologiske prøver er, at man ud over de informationer, man får i cytologiske prøver, også kan vurdere de forskellige vævskomponenters relation til hinanden (vævets arkitektur).
- Dette hjælper til en mere sikker diagnose og er fx en forudsætning for stadieinddeling af cancersvulster.

En række diagnoser, som bygger på relationer mellem forskellige vævskomponenter, som fx ved inflammatoriske hudlidelser, kan således kun stilles på histologiske prøver. Desuden er histologisk materale ofte mere rigeligt, så specialfarvninger og immunhistokemiske farvninger kan foretages.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvordan opnås finnålsaspirater?

A

Finnålsaspirater opnås ved at en tynd nål placeres i læsionen, og cellerne suges ud.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvordan opnås eksfoliative prøver?

A
  • Ekspektorater ved podninger
  • Celleskrab fra eksempalvis livmoderhalsen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Redegør for håndtering af celle- og vævsprøver

A

Fiksering og forsendelse: Når prøvetypen er valgt, skal rekvirerende læge tage stilling til, hvordan materialet skal forsendes, og hvordan celle- eller vævsprøven beskyttes mod nedbrydning (forrådnelse) og bakterie- og svampeangreb, således at morfologien bevares.

Modtagelse og registrering: Straks ved ankomsten til patologiafdelingen registreres prøverne i afdelingens EDB-system. EDB-systemet er fælles for alle danske patologiafdelinger, og data fra samtlige danske patologiafdelinger lagres i en fælles database (Patobanken), som alle patologiafdelinger har mulighed ofr at slå op i. Ligegyldigt hvor patienten senere behandles, kan man se, om patienten tidligere har fået foretaget vævsprøver og læse den tidligere beskrivelse af dette.

Makroskopisk undersøgelse og udskæring: De tilsendte histologiske prøver (væv) undersøges med det blotte øje og evt. ved palpation, og der udfærdiges en makroskopisk beskrievlse. Hvis det fx drejer sig om et større operationspræparat, kan alt materialet naturligvis ikke undersøges mikroskopisk, idet det vil kræve tusindvis af snit. Derfor udvælges under den makroskopiske undersøgelse relevante vævsområder, som udskæres i 1-2 mm tykke snit og anbriges i små plastikkassetter mhp videre vævsprocessering.

Vævsbehandling: Nu følger en række trin, som skal forberede de histologiske prøver (vævet) for mikroskopi. Vævet skal indskøbes i et fast materiale, så det kan skæres i 2-3 mikrometer tykke snit, som kan gennemlyses i mikroskopet.
- Vævsprocessering, indstøbning og skæring: For at vævet kan skæres i 2-3 mikrometer tykke snit kræver det, at vævet indskøbes i et fast materiale. Standardindstøbningsmediet er paraffin, men specielt hvis man ønsker man at foretage elektronmikroskopisk undersøgelse, indstøbes vævet i plast.
- Farvning: Såfremt de cytologiske (celleprøver) eller histologiske (vævsprøver) ikke farves, vil de være helt gennemsigtige, og cellernes/vævets strukturer vil næppe kunne skelnes i mikroskopet. De enkelte farvninger har til formål at fremhæve bestemte komponenter i prøverne.

Mikroskopi og -besvarelse:
- Først mikroskoperes oversigtsfarvningerne ved lav forstørrelse for at få et indtryk af prøvens overordnede struktur.
- Herefter undersøges relevante områder med stor forstørrelse, og en mulig diagnose og mulige differentialdiagnoser udarbejdes.
- Speciallægen i patologi samler og fortolker alle relevante oplysninger i relation til den kliniske sammenhæng og udarbejder en skriftlig rapport.
- Besvarelsen sendes til rekvirenten (ofte elektronisk), og en kopi gemmes elektronisk i den landsdækkende Patobank.

Svarmodtagelse og tolkning: En stor del af arbejdet med diagnostik og behandling af cancersygdomme foregår i dag i tværfaglige teams - typisk med deltagelse af kirurg, onkolog, radiolog og patolog (Multidiciplinære teams (MDT)). Disse teams holder typisk en til to konferencer ugentligt, hvor den patoanatomiske undersøgelse sættes i relation til klinik og billeddiagnostiske undersøgelse. P baggrund af denne samlede information træffes beslutningen om, hvilken behandling patienten skal tilbydes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Definer begrebet hypertrofi

A

Hypertrofi ses både i en fysiologisk og en patologisk form. Den er karakteriseret ved øgning i cellestørrelsen og dermed øgning i størrelsen af organet. Denne form for adaption ses, når celler ikke er i stand til at dele sig. Celler, som typisk kan undergå hypertrofi, er skelet- og hjertemuskelceller. Glat muskulatur (som i uterus) kan adaptere med både hypertrofi og hyperplasi. Den fysiologisk adaption af uterus ved graviditet er derfor både en hypertrofi og en hyperplasi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Definer begrebet hyperplasi

A

Hyperplasi ses både i en fysiologisk og en patologisk form. Den er karakteriseret ved en øgning i antallet af celler og dermed øgning i størrelsen af organet. Hyperplasi ses, hvor cellerne er i stand til at dele sig og øge deres antal.
- Den fysiologiske form for hyperplasi ses eksempelvis efter hormonstimulation af organer, som det kvindelige bryst under og efter graviditet og uterus under graviditet.
- En patologisk form for hyperplasi, som dog delvis er hormonmedieret, ses i prostata hos ældre mænd med dannelse af større og mindre knuder bestående af hyperplastisk kirtel- og bindevæv samt glat muskulatur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Definer begrebet hyperplasi

A

Hyperplasi ses både i en fysiologisk og en patologisk form. Den er karakteriseret ved en øgning i antallet af celler og dermed øgning i størrelsen af organet. Hyperplasi ses, hvor cellerne er i stand til at dele sig og øge deres antal.
- Den fysiologiske form for hyperplasi ses eksempelvis efter hormonstimulation af organer, som det kvindelige bryst under og efter graviditet og uterus under graviditet.
- En patologisk form for hyperplasi, som dog delvis er hormonmedieret, ses i prostata hos ældre mænd med dannelse af større og mindre knuder bestående af hyperplastisk kirtel- og bindevæv samt glat muskulatur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Definer begrebet metaplasi

A

Metaplasi defineres som en reversibel ændring fra en celletype til en anden inden for samme kimblad. Det metaplastiske epitel har nogle umiddelbare fordele i form af større modstandsdygtighed, men vigtigere beskyttelsesmekanismer som slimproduktion og ciliefunktion går tabt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Definer begrebet atrofi

A

Atrofi er skrumpning af celler eller organ som følge af formindskelse af de enkelte celler eller tab af celler. Atrofi med celletab ses f.eks. i centralnervesystemet hos nogle ældre eller i endometriet i uterus efter klimakteriet. Mange organer undergår atrofi med alderen. Atrofi med formindskelse af de enkelte celler ses i den tværstribede muskulatur ved inaktivering, f.ek.s ved hæmmet funktion af led. Atrofi kan således i mange tilfælde være fysiologisk (med alderen), men ses også som et mere patologisk fænomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Hvad sker der når celler udsættes for fysiologisk stress eller direkte patologiske påvirkninger?

A

Kroppens celler opretholder deres interne miljø inden for en ret snæver fysiologisk ramme. Når cellerne udsættes for fysiologisk stress eller direkte patologiske påvirkninger, kan de undergå adaptation, dvs. de opnår en ny steady-state og kan dermed fortsætte deres funktion.

22
Q

Hvad er adaptation?

A

Kroppens celler tilpasser sig hele tiden efter ændrede krav og ydre påvirkninger (adaptation). De forsøger at bevare homøostase, dvs. de holder deres indre miljø inden for snævre fysiologiske rammer. Hvis cellerne udsættes for stress eller patologisk påvirkning, forsøger de at oprette nyt steady-state for at overleve og bevare funktionen.

Denne tilpasning eller adaptation kan inddeles i tre hovedgrupper:
- Øgning i cellernes aktivitet med øget celletal eller øget cellestørrelse
- Reduktion i cellernes aktivitet med nedsat celletal eller cellestørrelse
- Ændring i cellernes morfologi

23
Q

Hvad sker der hvis den adaptative kapacitet overskrides?

A

Hvis den adaptative kapacitet overskrides, udvikles celleskade, som kan være enten reversibel eller irreversibel med celledød til følge.

24
Q

Hvilke forskellige former for celledød findes?

A

Celledød kan deles i flere forskellige former, hvoraf de to principielt vigtigste er nekrose, som er en accidentel (tilfældig/utilsigtet) celledød og apoptose, som er programmeret celledød.

De to former kan dog ses sammen, således at celledød starter med apoptose og senere ed yderligere påvirkning udvikler nekrose.

25
Q

Hvordan kan hjertet undergå adaptation?

A

Hvis hjertet udsættes for øget belastning, fx ved defekt klapfunktion, hypertension eller hård træning, tilpasser cellerne sig ved hypertrofi (øgning i cellestørrelse). Dette medfører, at hele hjertet bliver større. Hvis de øgede krav til hjertet fortsætter, eller det udsættes for nedsat blodforsyning (iskæmi), kan der udvikles celleskade, som kan være reversibel eller irreversibel. Irreversibel celleskade fører til celledød og dermed nekrose af en størrre eller mindre del af myokardiet. Dette ses fx ved tillukning af en koronararterie.

26
Q

Definer cellulær adaptation

A

Adaptation er en reversibel cellulær tilstand, som kan føre til ændringer i antal, størrelse, fænotype, metabolisk aktivitet eller cellefuntion.

27
Q

Hvad er forskellen på fysiologisk og patologisk adaptation?

A

Fysiologisk adaptation ses efter normal stimulation med hormoner eller andre mediatorer.

Patologisk adaptation ses, når cellen forsøger at tilpasse en abnorm ydre påvirkning ved at ændre struktur og funktion.

28
Q

Besktiv kort de hyppigste former for cellulær adaptation

A

Hypertrofi: Øgning i cellestørrelse

Hyperplasi: Øgning i celletal

Metaplasi: En moden celletype erstattes med en anden celletype inden for samme kimblad

Atrofi: Skrumpning af celler

29
Q

Hvornår bliver celler skadet?

A

Celler skades, når de udsættes for skadelige påvirkninger, som de ikke kan kompensere for. Dette medfører strukturelle cellulære ændringer, som også kan påvirke cellernes funktion og dermed direkte resultere i symptomer for patienten.

30
Q

Hvordan kan celleskader manifestere sig?

A

Celleskade kan være reversibel eller irreversibe.
- De hyppigste former for reversibel celleskade er parenkymatøs og hydrop forandring, fedtforandring og hyalin forandring
- Den irreversible vil medføre cellens død

31
Q

Beskriv parenkymatøs forandring (cellular swelling) og hydrop forandring

A

Parenkymatøs forandring (cellular swelling) skyldes svigt af de energikrævende ion-pumper (overvejende Na-pumpe) i cellemembranen, hvorved Na+ ophobes i cytoplasmaet. Dette ledsages af vand, og cellen svulmer derfor op.

Når forandringerne er så udtalte, at der ved lysmikroskopi fremtræder store vakuoler i cytoplasmaet, taler man om hydrop forandring.
- Er organ med udtalte hydrope forandringer i cellerne vil være lyst, fast og vægten af organet øget.

De ultrastrukturelle forandringer ved parenkymatøse og hydrope forandringer består af blæredannelse i cellemembran, tab a mikrovilli og intercellulær adhæsion, opsvulmen af mitokondrier og sammenklumpning af kernens kromatin.
- Parenkymatøs og hydrop degeneration ses fx ved svær hypokaliæmi i nyrens tubuli, i hjernevæv ved hypoksi (for ringe iltindhold i blodet) og i hud ved sygdommen lupus erythematosus

32
Q

Beskriv fedtforandring

A

Fedtforandring ses ved toksisk eller metabolisk skadepåvirkning og ved hypoksi i celler, som har en omsætning af fedt. Den er karakteriseret ved tilstedeværelsen af større eller mindre fedtvakuoler i cytoplasmaet.
- En typisk årsag til fedtforandring er alkoholindtagelse, hvorved der ophobes fedt i levercellerne (steatose)

Forandringerne er reversible

33
Q

Beskriv hyalin forandring

A

Hyalin forandring skyldes akkumulation af intracellulære proteiner. Det ses ved forskellige tilstande med svære cellebeskadigelser.
- Ved alkoholisk hepatitis påvises eosinofile, rundagtige fortætninger i levercellernes cytoplasma, såkaldte Mallory-legemer
- Ved Alzheimers sygdom ophobes cellulært protein, som indeholder mikrotubulirelatede proteiner og neurofilamenter i hjernens neuroner

34
Q

Beskriv intracellulær akkumulation

A

Hvis cellemetabolismen ikke fungerer optimalt, kan dette føre til ophobning af stoffer i cellen. Intracellulær akkumulation, som er en form for celleskade, kan deles i ophobning af normale cellulære komponenter, som det ses, hvis cellens metabolisme ikke kan følge med kravet til omsætning eller ophobning af abnorme komponenter, som finder sted, hvis der er en genetisk eller erhvervet defekt i syntese eller i cellens behandling af et givet stof.

35
Q

Definer nekrose

A

Nekrose er ufysiologisk proces efter en akut skade, hvor cellerne dør med frigøreslse af deres cytoplasmatiske og nukleære indhold til omgivelser, hvilket udløser en inflammatorisk reaktion.

36
Q

Hvilke karakteristiske morfologiske forandringer ses som følge af nekrose?

A

Mange tilfælde af nekrose skyldes iltmangel til vævet, og de nekrotiske celler vil være prægede af øget eosinofili (øget farvning af farvestoffet eosin).

Senere, når enzymerne har haft deres virkning, bliver cellerne mere vakuoliserede og fremtræder “mølædte”.

Endelig kan de døde celler blive forkalkede.

Kerneforandringerne ved nekrose kan antage ter forskellige former:
- Karyolyse med opløsning af kernematerialet
- Pyknose med kerneskrumpning og øget basofili
- Karyoreksi, hvor kernen fragmenteres

Ultrastrukturelt har nekrotiske celler en betydelig ciskontinuitet af cytoplasma- og organelmembraner, udvidelse af mitokondrierne, brud på lysosomer og kerneforandringer.

37
Q

Angiv fem forskellige typer af nekrose

A

Koagulationsnekrose er karakteristisk for infarkt (celledød ved ophørt eller nedsat blodforsyning) og ses typisk i solide organer, bortset fra hjernen.

Liquefaktionsnekrose ses ved infarkter i hjernen og efter svampe- eller bakterielle infektioner. Vævet transformeres til en blød og henflydende masse.

Kaseøs nekrose findes typisk ved tuberkulose med infektion med Mycobacterium tuberculosis og er karakteriseret ved ophævet vævsarkitektur med en blød, gullig, osteagtig konsistens.

Fedtnekrose ses typisk i fedtvævet i og omkring pancreas, samt i subcutis og i mamma. I pancreas ses fedtnekrose ved akut pancreatitis, hvor enzymer og i særdeleshed lipaser nedbryder fedtvæv og omgivende væv med frigørelse af triglycerider, der hydrolyseres til fedtsyrer.

Fiberindhold nekrose er en særlig form for nekrose, der ses i blodklar. Det er udløst af en immunologisk reaktion med hel eller delvis destruktion af karvæggen, hvorved immunkomplekser og fibrin aflejres i denne som et ensartet (amorft) rødligt materiale i HE-farvning.

38
Q

Beskriv fænomenet apoptose

A

Under normale fysiologiske omstændigheder vil udvalgte celler via et velreguleret kontrolsystem, som involverer en aktiv enzymatisk proces, begå selvmord, såkaldt apoptosis.

39
Q

Angiv situationer, hvor der ses apoptose

A
  • Hormonmangel: Endometriet i sekretionsfasen
  • Celler med stor kontinuerlig proligeration: Hud
  • Mindsket brug for celletypen: Neutrofile granulocytter og lymfocytter efter ophør af inflammatorisk respons
  • Potentielt skadelige celler: Lymfocytter med reaktion mod kroppens eget væv
  • Forsvarsmekanisme: Cytotoksiske T-lymfocytter med frigørelse af immunoreaktive stoffer
  • Udsættelse for sollys: Antallet af DNA-skadede celler øges i huden
40
Q

Hvad er autofagi/autofagocytose?

A

Autofagi eller autofagocytose er en katabolisk proces, der involverer nedbrydning af en celles egne bestanddele via lysosomer.

Mekanismen involverer dannelsen af en membran omkring dele af cytoplasmaet. Dermed dannes en vesikel som efterfølgende smelter sammen med et lysosom, og indholdet nedbrydes. Ultimativt kan denne proces føre til cellens død.

41
Q

I hvilke sammenhænge er autofagi en vigtig mekanisme?

A

Autofagi spiller en rolle i cellevækst, celleudvikling og homøostase, idet den medvirker til at opretholde balance mellem syntese, nedbrydning og efterfølgende genbrug af cellulære produker.

Det er en vigtig mekanisme, hvorved en skadet celle omfordeler næringsstoffer fra unødvendige processer til mere essentielle processer.

42
Q

Redegør for den apoptotiske mekanisme

A

Den apoptotiske proces kan deles i to faser:
1. Initieringsfasen, hvor caspaser bliver aktiverede
2. Udførelsesfase, hvor disse enzymer inducerer celledød

Initieringsfasen sættes i gang af signaler via to forskellige veje
1. Den ene signalvej involverer dødsreceptorer på celleoverfladen. Disse receptorer er medlemmer af tumor necrosis factor-receptorfamilien. Via adaptorproteiner i cytoplasmaet aktiveres caspaserne.
2. Den anden signalvej inddrager mitokondrierne, som gennem øget permeabilitet slipper proapoptotiske molekyler ud i cytoplasmaet. Når celler udsættes for stress eller mangler overlevelsessignaler, tabes Bcl-2 og andre antiapoptotiske proteiner i den mitokondrale memebran og erstattes af proapoptotiske proteiner, hvilket fører til lækage af proteiner, der aktiverer caspaser.

Udførelsesfasen af apoptosen sker via en proteolytisk kaskade, hvorved caspaser udøver deres virkning på forskellige cellulære komponenter. Cytoskeletale og nukleære matrixproteiner spaltes, så cytoskelettet og kernen nedbrydes. Tidligt i denne nedbrydning frigives signalstoffer, som tiltrækker makrofager, der optager de døde celler, inden disse når at frigive deres cellulære indhold, hvilket kunne føre til inflammatorisk reaktion.

43
Q

Hvad er patologisk kalcifikation?

A

Patologisk kalcifikation er en proces, hvorved en abnorm deponering af kalciumsalte finder sted i vævet.

44
Q

Hvilke former kan patologisk kalcifikation deles i?

A

Patologisk kalcifikation kan deles i to former:
1. Dystrofisk kalcifikation - væv, hvor der allerede er sket en beskadigelse, typisk nekrose af forskellig slags.
2. Metastatiske kalcifikation - skyldes et for højt kalciumindhold i blodet (hyperkalcæmi).

45
Q

Hvad er patogenesen ved dystrofisk kalcifikation?

A

Patogenesen ved dystrofisk kalcifikation er lokal udfældning af uopløselige kalciumsalte i det beskadigede væv. Serumniveauet af kalcium er derimod normalt.

46
Q

Hvad er patogenesen ved metstatisk kalcifikation?

A

Patogenesen ved metastatisk kalcifikation er forstyrrelse af kalciumstofskifte, som fører til mobilisering af kalcium fra knogler og efterfølgende deponering i vævet.

47
Q

Giv eksempler på dystrofisk kalcifikation

A

Et klassisk eksempel på dystrofisk kalcifikation er de forandringer, der ses i arterier i forbindelse med aterosklerose.

48
Q

Hvad afhænger det cellulære respons af?

A

Det cellulære respons vil afhænge af det skadelige stimulus, dets varighed og typen af celler, der rammes.

49
Q

Angiv de vigtigste funktioner eller komponenter, som det skadelig stimulus rammer

A
  1. Produktion af ATP i mitokondrier
  2. Cellemembranernes integritet
  3. Proteinsyntesen
  4. Cytoskelettet
  5. Cellens genetiske apparat

Som regel vil flere af disse funktioner blive ramt ved en given beskadigelse.

50
Q

Hvad er oxidativt stress?

A

Ved manglende balance mellem den normale dannelse af frie radikaler ved energiprocesserne i cellen og fjernelsen af frie radikaler opstår en tilstand, som kaldes oxidativt stress.

51
Q

Redegør for cellulære aldersforandringer

A

Med stigende alder sker fysiologiske og strukurelle forandringer i alle organer. Mange fakorer, fra genetisk betingede til kostbetingede, kan påvirke disse aldersrelaterede forandringer. Også i kroppens celler finder aldersforandringer sted med både intracellulær og molekylær beskadigelse.

Disse er resultatet af nedsat proliferative muligheder for cellerne, den begrænsede livslængde for celler samt den vedvarende udsætelse for skadelige påvirkninger på cellerne.

52
Q

Hvilken funktion har telomerer i forhold til cellulære aldersforandringer?

A

Telomerer er korte repetitive nukleotidsekvenser i enden af kromosomerne. Da DNA-polymerasen ikke kan kopiere hele kromosomet fra den ene ende til den anden, bliver telomererne forkortet for hver celledeling, og selvom mange eukaryotiske celler indeholder telomerase, der kan forlænge telomererne, har telomererne formentlig betydning for antallet af celledelinger og dermed en vigtig del af aldersprocessen.