Almen patologi - I & II Flashcards
Hvilken cellulær respons er der på stress og direkte påvirkninger?
Kroppens celler tilpasser sig hele tiden efter ændrede krab og ydre påvirkninger (adaptation). De forsøger at bevare homøostase, dvs. de ohlder deres indre miljø inden for snævre fysiologiske rammer. Hvis cellerne udsættes for stress eller patologisk påvirkning, forsøger de at oprette et nyt steady-state for at overleve og bevare funktion.
Angiv hovedtyper for tilpasning/adaptation
Kroppens celler tilpasser sig hele tiden efter ændrede krab og ydre påvirkninger (adaptation).
Denne tilpasning eller adaptation kan inddeles i tre hovedtyper:
- Øgning i cellernes aktivitet med øget celletal eller øget cellestørrelse
- Reduktion i cellernes aktivitet med nedsat celletal eller cellestørrelse
- Ændring i cellernes morfologi
Hvad sker der, hvis den adaptative kapacitet overskrides?
Hvis den adaptative kapacitet overskrides, udvikles celleskade, som kan være enten rebersibel eller irreversibel med celledød til følge.
Hvad skal der til før der udvikles celleskade?
Den adaptative kapacitet skal overskrides før der udvikles celleskade, som enten kan være reversibel eller irreversibel med celledød til følge.
Angiv de forskellige hovedformer for celledød
Celledød kan deles i flere forskellige former, hvoraf de to principielt vigtigste er nekrose, som er en accidentel (tilfældig/utilsigtet) celledød og apoptose, som er programmeret celledød.
Autofagi/autofagocytosis er en katabolisk proces, der involverer nedbrydning af en celles egne bestanddele via lysosomer.
Kornifikation, som omfatter den keratinisering der sker i cellerne i epidermis under modningen mod overfladen.
Anoikis er apoptose udløst af cellernes tab af forbindelse med hinanden eller til det ekstracellulære substrat.
Mitotisk katastrofe er celledød umiddelbart eller kort efter en dysreguleret eller mislykket mitose.
Giv et godt eksempel på adaptation
Hjertet er et godt eksempel på adaptation ved stress og skadelig påvirkning. Hvis hjertet udsættes for øget belastning, fx ved defekt klapfunktion, hypertension eller hård træning, tilpasser cellerne sig ved hypertrofi (øgning i cellestørrelse). Dette medfører, at hele hjertet bliver større. Hvis de øgede krav til hjertet fortsætter, eller det udsættes for nedsat blodforsyning (iskæmi), kan der udvikles celleskade, som kan være reversibel eller irreversibel. Irreversibel cellesakde fører til celledød og dermed nekrose af en større eller mindre del af myokardiet. Dette ses fx ved tillukning af en koronararterie.
Hvad er tilpasning/adaptation?
Adaptation er en reversibel cellulær tilstand, som kan føre til ændringer i antal, størrelse, fænotype, metabolisk aktivitet eller cellefunktion.
Hvornår ses fysiologisk adaptation kontra patologisk adaptation?
Fysiologisk adaptation ses efter normal stimulation med hormoner eller andre mediatorer, mens patologisk adaptation ses, når cellen forsøger at tilpasse sig en abnorm ydre påvirkning ved at ændre struktur og funktion.
Angiv de principielle former for adaption, som medfører ændringer i cellernes morfologi
Hypertrofi - Øgning i cellestørrelsen: Fysiologisk forstørrelse af uterus ved graviditet
Hyperplasi - Øgning i celletal: Forstørret prostata med alderen pga. hormonændringer
Metaplasi - En moden celletype erstattes med en anden celletype inden for samme kimblad: Pladeepitelforekomst i bronkier ved cigaretrygning
Atrofi - Skrumpning af celler: Muskeltab ved immobilisation af ekstremitet
Definer hypertrofi
Hypertrofi er øgning i cellestørrelsen
Definer hyperplasi
Hyperplasi er øgning i celletal
Definer metaplasi
Metaplasi angiven en moden celletype, der erstattes med en anden celletype inden for samme kimblad
Definer atrofi
Atrofi er skrumpning af celler
Redegør for hypertrofi
Hypertrofi ses både i fysiologiske og en patologisk form. Den er karakteriseret ved en øgning i cellestørrelsen og dermed øgning i størrelsen af organet.
Denne form for adaptation ses, når cellerne ikke er i stand til at dele sig. Celler, som typisk kan undergå hypertrofi, er skelet- og hjertemuskelceller.
Redegør for hyperplasi
Hyperplasi ses i en fysiologisk og en patologisk form. Den er karakteriseret ved en øgning i antallet af celler og dermed øgning i størrelsen af organet. Hyperplasi ses, hvor cellerne er i stand til at dele sig og øge deres antal.
- Den fysiologiske form for hyperplasi ses eksempelvis efter hormonstimulation af organer, som det kvindelige bryst under og efter graviditet og uterus under graviditet
- Den patologiske form for hyperplasi, som dog delvis er hormonmedieret, ses i prostata hos ældre mænd med dannelse af større og mindre knuder bestående af hyperplastisk kirtel- og bindevæv samt glat muskulatur
Redegør for metaplasi
Metaplasi defineres som en rebersibel ændring fra en celletype til en anden inden for samme kimblad. Det metaplastiske epitel har nogle umiddelbare fordele i form af større modstandsdygtighed, men vigtige beskyttelsesmekansmer som slimproduktion og ciliefunktion går tabt.
Redegør for atrofi
Atrofi er skrumpning af celler eller organ som følge af formindskelse af de enkelte celler eller tab af celler.
Mange organer undergår atrofi med alderen. Atrofi med formindskelse af den enkelte celler ses i den tværstribede muskulatur ved inaktivering, fx ved hæmmet funktion af et led.
Atrofi med celletab ses fx i centralnervesystemet hos nogle ældre eller i endometriet i uterus efter klimakteriet.
Hvornår opstår celleskade?
Celler skades, når de udsættes for skadelige påvirkninger, som de ikke kan kompensere for. Dette medfører strukturelle cellulære ændringer, som også kan påvirke cellernes funktion og dermed direkte resultere i symptomer for patienten.
Celleskaden kan udløses i mange situationer, hvor den hyppigste er nedsat blodforsyning til cellerne, såkaldt iskæmi. Andre hyppige årsager er betændelse med virus og bakterielle toksiner samt kemiske påvirkning, som i Danmark ofte er alkohol. Derudover kan mange forskellige faktorer og ændringer i cellernes miljø beskadige cellerne: varme, kulde, bestråling af forskellig slags m.m.
Hvilke er de hyppigste former for ikke-letal, reversibel celleskade?
De hyppigste former for ikke-letal, reversibel celleskade er parenkymatøs og hydrop forandring, fedtforandring og hyalin forandring.
Hvad er parenkymatøs forandring?
Parenkymatøs forandring (cellular swelling) skyldes svigt af de energikrævende ion-pumper (overvejende Na-pumpe) i cellemembranen, hvorved Na+ ophobes i cytoplasmaet. Dette ledsages af vand, og cellen svulmer derfor op.
Hvad er hydrop forandring?
Parenkymatøs forandring (cellular swelling) skyldes svigt af de energikrævende ion-pumper (overvejende Na-pumpe) i cellemembranen, hvorved Na+ ophobes i cytoplasmaet. Dette ledsages af vand, og cellen svulmer derfor op.
Når forandringern er så udtalte, at der ved lysmikroskopi fremtræder store vakuoler i cytoplasmaet, taler man om hydrop forandring.
Hvad vil et organ med udtalte hydrope forandringer i cellerne være karakteriseret ved?
Et organ med udtalte hydrope forandringer i cellerne vil være lyst, fast og vægten af organet øget.
Hvilke ultrastrukturelle forandringer ses ved parekymatøse og hydrope forandringer?
Parenkymatøse og hydrope forandringer bestr af blæredannelse i cellemembranen, tab af mikrovilli og intercellulær adhæsion, opsvulmen af mitokondrier og sammenklumpning af kernens kromatin.
Hvornår ses parekymatøs og hydrop degeneration?
Parekymatøs og hydrop degeneration ses fx ved svær hypokaliæmi i nyrens tubuli, i hjernevæv ved hypoksi (for ringe iltindhold i blodet) og i hud ved sygdommen lupus erythematosus.