Reductionism Flashcards
השלב הראשון: הסיבות הראשונות
המוטיבציה של דקארט היא להתחיל ממה שנמצא אצלו באופן טבעי. מה שנותן לו את הלגיטימציה הוא קיומו של אלוהים.
השלב השני: התולדות המיידיות
אחרי שיש סיבות, דקארט הולך לחפש את התולדות שלהן. זו גישה הפוכה מאריסטו, שניגש קודם לתולדה ואז ניגש לסיבה שלה.
גילוי החלקיקים האלמנטריים
הוסק שחייב להיות דבר מה בעל תכונות מסוימות, הוא נקרא בשם – בוזון היגס – ואז החוקרים הלכו לחפש אותו. דקארט טוען שכך צריך לעשות עם כל הטבע.
השלב השלישי: חיפוש הפרטיקולריים
בעוד שהמדע האריסטוטלי התחיל מהדוגמאות שם בחוץ דקארט מגיע אליהן רק בשלב השלישי: הוא לא מחפש אותן כדי להבין את הסדירות שעומדת מאחוריהן, כי את החוק הוא כבר יודע – הוא מחפש איך החוק בא לידי ביטוי בעולם. בשביל זה צריך לראות הרבה מקרים בעולם.
עקרון החזרה
עקרון שנשמר עד היום, לפיו צריך הרבה דוגמאות, מדגמים גדולים ככול האפשר.
הקושי הגדול של דקארט
– למצוא איך התולדה נראית בעולם. לפי דקארט זה המקום היחיד שבו אפשר לטעות (הלוגיקה טועה רק בהיסח הדעת) – החושים המתעתעים בנו ומגבלותינו האפיסטמולוגיות.
כיצד ניתן להתגבר על הקושי?
יש לבצע ניסוי שבו כל היפותזה תיתן תוצאה אחת, מה שיספק מעין שלילה של היפותזה אחת תוך אימות של האחרת. רעיון זה נקרא היום גם עיקרון ההפרכה. מה שלא עומד בעיקרון זה גם היום הוא לא מדע, אלא פסואדו-מדע.
תיאור הגוף האנושי: ספר מאת דקארט
דקארט מבקש להיפטר ממושג הנפש האריסטוטלית, מה שפורש ככוח מסתורי שקיים בגוף החי ומאפשר לו להפגין את התכליתיות של הגוף בוויטליזם. אלוהים ברא את האדם ואת העולם ואז יצא מהתמונה; אם צריך אלוהים שיהיה פעיל כל הזמן, אז הוא לא כל יכול. דקארט מתעקש שעולם החי הוא מכונות שעובדות בעצמן – הגוף החי כמכונה. אין שום הבדל עקרוני בין היצור החי למכונה או לדומם.
הבעיה הפסיכו-פיזית
איך האירוע של העלאת המחשבה קשור לאירוע שמתקיים בחומר שאותו ניתן למדוד? בגלל ההפרדה של דקארט השאלה של גוף ונפש היא בעיה. גם היום אנו לא יודעים לדבר על התודעה במונחים של חומר. אנחנו רוצים להסביר את המחשבות ואת הרגשות שלנו באמצעות החומר – על ידי דברים שהם לא חיים.
רגשות הנפש: ספר מאת דקארט
בספר הוא מדבר על הדרך לגייס את מצבי הנפש לטובת פעילות התבונה. רעיון שבשביל הצד המערבי של העולם היה מהפכני באותה התקופה.
האם מכניזם משמעותו רדוקציוניזם?
האם מכיוון שהגוף החי הוא חומר שאינו שונה מחומר אחר אז ניתן לעשות רדוקציה של הגוף החי לחומר שלו - הפיזיקה והכימיה שמרכיבות אותו? שאלה זו ניכרת בבעיית הגוף-נפש. איך חומר מייצר משהו שהוא לא חומר? עד היום אין לנו פתרון לבעיה הזו.
דואליזם
דקארט משמר את ההפרדה בין הגוף והנפש, הוא טוען שהן שתי ישויות שלא קורסות אחת לתוך השנייה, שתי אונטולוגיות נפרדות. הוא שואף לפתור את הבעיה הפסיכו-פיזית על-ידי כך שיצביע על מקום במוח שבו חומר ורוח נפגשים – המקום שמייצר קונספציות.
בלוטת האצטרובל
המקום שלפי דקארט נפגשים בו גוף ונפש לייצור קונספציות. אלוהים ברא את הגוף שברא את הנפש - את היכולת לתפוס, קוגיטו.
דקארט טעה לגבי בלוטת האצטרובל
הטעות של דקארט מחזקת את כל הסיסטמה שלו: הוא טעה במקום היחיד שאפשר לטעות בו – למצוא איך מה שחייב להיות נראה שם בחוץ.
בתיאוריה של דקארט יש מהפך במעמדה של הסיבה התכליתית
לפי התפיסה המכניסטית, אם יש תכלית לטבע אז היא נסתרת מעיניהם של הברואים, אז לא נותר להם להתמקד בחקר הסיבות הפועלות. זו גישה שמרוקנת את החומר מכוחות מיסטיים, אלא מתארת אותו כישות שמופעלת על-ידי סיבות חיצוניות. הסיבות שמניעות את החומר הן לא בחומר – הנפש מפעילה אותו.