Reductionism Flashcards

You may prefer our related Brainscape-certified flashcards:
1
Q

השלב הראשון: הסיבות הראשונות

A

המוטיבציה של דקארט היא להתחיל ממה שנמצא אצלו באופן טבעי. מה שנותן לו את הלגיטימציה הוא קיומו של אלוהים.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

השלב השני: התולדות המיידיות

A

אחרי שיש סיבות, דקארט הולך לחפש את התולדות שלהן. זו גישה הפוכה מאריסטו, שניגש קודם לתולדה ואז ניגש לסיבה שלה.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

גילוי החלקיקים האלמנטריים

A

הוסק שחייב להיות דבר מה בעל תכונות מסוימות, הוא נקרא בשם – בוזון היגס – ואז החוקרים הלכו לחפש אותו. דקארט טוען שכך צריך לעשות עם כל הטבע.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

השלב השלישי: חיפוש הפרטיקולריים

A

בעוד שהמדע האריסטוטלי התחיל מהדוגמאות שם בחוץ דקארט מגיע אליהן רק בשלב השלישי: הוא לא מחפש אותן כדי להבין את הסדירות שעומדת מאחוריהן, כי את החוק הוא כבר יודע – הוא מחפש איך החוק בא לידי ביטוי בעולם. בשביל זה צריך לראות הרבה מקרים בעולם.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

עקרון החזרה

A

עקרון שנשמר עד היום, לפיו צריך הרבה דוגמאות, מדגמים גדולים ככול האפשר.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

הקושי הגדול של דקארט

A

– למצוא איך התולדה נראית בעולם. לפי דקארט זה המקום היחיד שבו אפשר לטעות (הלוגיקה טועה רק בהיסח הדעת) – החושים המתעתעים בנו ומגבלותינו האפיסטמולוגיות.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

כיצד ניתן להתגבר על הקושי?

A

יש לבצע ניסוי שבו כל היפותזה תיתן תוצאה אחת, מה שיספק מעין שלילה של היפותזה אחת תוך אימות של האחרת. רעיון זה נקרא היום גם עיקרון ההפרכה. מה שלא עומד בעיקרון זה גם היום הוא לא מדע, אלא פסואדו-מדע.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

תיאור הגוף האנושי: ספר מאת דקארט

A

דקארט מבקש להיפטר ממושג הנפש האריסטוטלית, מה שפורש ככוח מסתורי שקיים בגוף החי ומאפשר לו להפגין את התכליתיות של הגוף בוויטליזם. אלוהים ברא את האדם ואת העולם ואז יצא מהתמונה; אם צריך אלוהים שיהיה פעיל כל הזמן, אז הוא לא כל יכול. דקארט מתעקש שעולם החי הוא מכונות שעובדות בעצמן – הגוף החי כמכונה. אין שום הבדל עקרוני בין היצור החי למכונה או לדומם.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

הבעיה הפסיכו-פיזית

A

איך האירוע של העלאת המחשבה קשור לאירוע שמתקיים בחומר שאותו ניתן למדוד? בגלל ההפרדה של דקארט השאלה של גוף ונפש היא בעיה. גם היום אנו לא יודעים לדבר על התודעה במונחים של חומר. אנחנו רוצים להסביר את המחשבות ואת הרגשות שלנו באמצעות החומר – על ידי דברים שהם לא חיים.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

רגשות הנפש: ספר מאת דקארט

A

בספר הוא מדבר על הדרך לגייס את מצבי הנפש לטובת פעילות התבונה. רעיון שבשביל הצד המערבי של העולם היה מהפכני באותה התקופה.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

האם מכניזם משמעותו רדוקציוניזם?

A

האם מכיוון שהגוף החי הוא חומר שאינו שונה מחומר אחר אז ניתן לעשות רדוקציה של הגוף החי לחומר שלו - הפיזיקה והכימיה שמרכיבות אותו? שאלה זו ניכרת בבעיית הגוף-נפש. איך חומר מייצר משהו שהוא לא חומר? עד היום אין לנו פתרון לבעיה הזו.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

דואליזם

A

דקארט משמר את ההפרדה בין הגוף והנפש, הוא טוען שהן שתי ישויות שלא קורסות אחת לתוך השנייה, שתי אונטולוגיות נפרדות. הוא שואף לפתור את הבעיה הפסיכו-פיזית על-ידי כך שיצביע על מקום במוח שבו חומר ורוח נפגשים – המקום שמייצר קונספציות.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

בלוטת האצטרובל

A

המקום שלפי דקארט נפגשים בו גוף ונפש לייצור קונספציות. אלוהים ברא את הגוף שברא את הנפש - את היכולת לתפוס, קוגיטו.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

דקארט טעה לגבי בלוטת האצטרובל

A

הטעות של דקארט מחזקת את כל הסיסטמה שלו: הוא טעה במקום היחיד שאפשר לטעות בו – למצוא איך מה שחייב להיות נראה שם בחוץ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

בתיאוריה של דקארט יש מהפך במעמדה של הסיבה התכליתית

A

לפי התפיסה המכניסטית, אם יש תכלית לטבע אז היא נסתרת מעיניהם של הברואים, אז לא נותר להם להתמקד בחקר הסיבות הפועלות. זו גישה שמרוקנת את החומר מכוחות מיסטיים, אלא מתארת אותו כישות שמופעלת על-ידי סיבות חיצוניות. הסיבות שמניעות את החומר הן לא בחומר – הנפש מפעילה אותו.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

איך לומדים מכונה? מפרקים אותה

A
  • כדי להסביר את התופעה של החי, דקארט כמכניסט צריך להוציא אותה מכלל פעולה. אבל, אי-אפשר לפתוח אותה בלי לאבד את המוסבר, את החיים. זו הטענה של הוויטליסטים נגדו – כיצד ניתן לומר משהו על חיים מתוך דיסקציה של מתים?
17
Q

רדוקציוניזם

A

על אף שהדבר לא עולה בקנה אחד עם משנתו של דקארט, הביולוגיה החלה לנסות להסביר את המערכות מתוך החומרים המרכיבים אותן. כלומר, להסביר את הנפש על-ידי החומר (תופעה מנטלית = תופעה חומרית). הניסיון של דקארט למצוא את המקום שבו הגוף והנפש נפגשים עבר רדוקציה – הנפש לא קיימת כלל, יש רק גוף שהוא חומר. מאחורי הרעיון הרדוקציוניסטי-מכניסטי עומד העיקרון של אוקהם – האם אפשר להעמיד מצבים מסוג אחד על מצבים מסוג שני ללא שארית?

18
Q

ההנחה הרדוקציוניסטית היא תמיד דטרמיניסטית

A

אם נדע את כל תנאי ההתחלה של המערכת, נדע לנבא את כל מצביה העתידיים.

19
Q

האיום הדואליסטי

A

כינוי לבעיה הפסיכו-פיזית, משום שהיא מאיימת על העיקרון של אוקהם, ועל הניסיון לאחדות המדעים תוך קביעת זהות ביניהם.

20
Q

המדע הוא זהיר יותר ברדוקציה שלו

A

במקום לטעון שרגשות או מחשבות הם חומרים בפני עצמם, הוא מדבר על קורלציה בין רגש לחומר, בין מחשבה לחומר. יש שיטענו שהקורלציה מעידה על זהות, ואילו אחרים יטענו ששני הדברים שנמצאים בקורלציה הם תולדה של גורם שלישי. אחרים יטענו שהניסיון לרדוקציוניזם הוא שגוי מיסודו, משום שכשמנסים לפתור את הבעיה הפסיכו-פיזית ע”י רדוקציה מנסים ליצור זהות בין מופע אובייקטיבי (חומר, גוף) לבין מופע סובייקטיבי (מנטלי, נפש), שרק מישהו אחד יכול לדווח עליו.

21
Q

ואם אכן יש אפשרות לרדוקציה כזו, האם היא רצויה בכלל?

A

הרווח מרדוקציוניזם הוא חיזוק הידע שלנו לגבי הנואומנה – אם עיקרון אחד נכון במערכת אחת וגם במערכת שנייה, אז הוא כנראה באמת נכון. אולם לא מדובר בהוכחה, אלא באינטואיציה. מצד שני, אם מניחים שרדוקציוניזם כזה אכן קיים, אם אכן ניתן להסביר אפילו את הסוציולוגיה באמצעות הפיזיקה – איזה ערך יש לזה בכלל? הילדה היין טוענת שאנו נשארים עיוורים להרבה מהידע שלנו אם אנו מתחייבים לרדוקציוניזם – אם נסביר את הכול באמצעות הפיזיקה נפספס את מה שהסוציולוגיה גילתה. הסוציולוגיה היא אוסף של פרטים שנכפים על הפרט “מלמעלה”, והפיזיקה קובעות תופעות בעולם “מלמטה”. אם נתעלם מאחד מהקצוות נאבד חלק מהמידע. מכאן שכדאי לזנוח גישה זו, כי ההפסד שלה עולה על הרווח שהיא משיגה.

22
Q

ההנחה הדטרמיניסטית לפיה זהות כימיקו-פיזיקלית מסוימת תיצור מצב ביולוגי מסוים היא שגויה

A

יש הרבה מאוד ראיות לכך שאין הכרח לזהות כימיקו-פיזיקלית בשביל שתתקיים זהות פונקציונלית. אותו פנוטיפ יכול להיווצר על-ידי מנגנונים מולקולריים שונים.

23
Q

האי-אפשרות לרדוקציה קיימת כבר בין הכימיה לפיזיקה

A

מיכאל פולני טען שהרדוקציה היא בעיה לא רק של הביולוגיים, אלא גם של הכימאים והפיזיקאים – לא ניתן להעמיד זהות כימית על זהות פיזיקלית.

24
Q

emergent properties

A

תכונות שמופיעות ברמה מסוימת, בקונטקסט מסוים.

25
Q

Emergent properties מופיעות לא רק ביצור החי

A

כשמדברים למשל על כוח, כוח זו תכונה שמופיעה רק בקונטקסט של שני גופים שנמצאים במגע אחד עם השני. אין כוח לגוף הבודד, ושום דבר בו לא מעיד על כך שבנוכחות גוף מסוים ייווצר כוח כזה, אין שום דרך לדעת על נוכחותו לפני שהוא נוצר. מכאן שאפילו הפיזיקה בתוך עצמה לא ניתנת לרדוקציה.

26
Q

בעיה: אפשר להגיד שגם השעון הוא תלוי קונטקסט

A

שום דבר בגלגל השיניים שמרכיב את השעון לא מעיד עליו, אם כך אנו חוזרים לשאלה האריסטוטלית: מה מפריד יצורים חיים ממכונות?

27
Q

Emergent properties ג’ון סירל על

A

יש אינסוף מצבים מוחיים שניתן להסתכל עליהם, אך אין נוירון אחד שחושב את המחשבה הספציפית. מכאן שבעיית הגוף והנפש היא חמורה בהרבה ממה שחשבנו.

28
Q

ארנסט מאייר

A

ביולוג אבולוציוני שעשה הרבה היסטוריה ופילוסופיה של הביולוגיה. הוא מונה סוגים שונים של רדוקציוניזם.

29
Q

רדוקציוניזם קונסטיטוטיבי

A

אין שום סתירה בין תהליכים כימיים ופיזיקליים שמתרחשים ברמות הנמוכות ובין היצור החי. החומר שמרכיב את הדומם אינו שונה מהחומר שמרכיב את החי. יש היום הסכמה גורפת שהוויטליסטים טעו – אין הבדל מהותי בין החי לדומם. זה סוג אחד של רדוקציוניזם שאותו כולם מקבלים.

30
Q

רדוקציוניזם הסברי

A

לא ניתן להסביר את הביולוגיה באמצעות הכימיה והפיזיקה. זה נכון שהיא עשויה מאותם חומרים, אבל זה לא אומר שאפשר להסביר אותה באמצעות כימיה ופיזיקה בלבד. על אף שיש רדוקציוניזם קונסטיטוטיבי אין רדוקציוניזם הסברי.

31
Q

רדוקציוניזם תיאורטי

A

התהליכים שביצור החי הם כימו-פיזיקליים, אבל יש הבדל מהותי בין תהליך ובין קונספציה. לדוגמה: עיכול מזון כולל תהליכים כימיים, אבל כשאנו קוראים לכימיה הזו עיכול אנו מתייחסים אליה ברמה אחרת – מביאים בחשבון את היצור השלם. רק בביולוגיה אנו מחויבים לקונטקסט של האורגניזם השלם, מה שלא קיים בפיזיקה ובכימיה.