Baconic Science Flashcards
The royal society
המדע הבריטי של החברה המלכותית היה מאוד אמפריציסטי. החברה המלכותית הייתה מעין אגודה חשאית שפעלה לקידום פילוסופיית המדע של בייקון. הממלכה קראה, בדומה לבייקון, לא ללכת עיוורים אחר מילותיו של אף אחד.
רוברט הוק
מונה להיות האחראי על הניסויים המדעיים. באותה תקופה מה שנחשב הכי מדעי לעשות היה מיקרוסקופיה. הוק היה אדם דתי, ויחד עם האג’נדה האמפיריציסטית היה לו מאוד חשוב לקדם שימוש בכלים בתוך הפרקטיקה המדעית
השימוש בכלים ודת
השימוש בכלים מתקן או מגביר את החושים, וכך מכפר על חוסר השלמות של האדם בעקבות נפילתו. לכן השימוש בכלים הוא אקט דתי, כי הוא מאפשר התקדמות ושיפור ממצבו המושחת של האדם.
בייקון על השימוש בכלים
בייקון עצמו מאוד עודד את השימוש בכלים. הוא כתב על זה באטלנטיס החדשה: אב בית שלמה סיפר לאורחים באי על השימוש המגוון שהם עושים בכלים.
מדע וטכנולוגיה
השימוש במיקרוסקופ היווה את יריית הפתיחה של השילוב בין מדע לטכנולוגיה, שמשם רק הלך והתחזק - האחד מקדם את השני. כלי יכול לפתוח צוהר לא רק למציאת תשובות לשאלות ישנות, אלא גם לשאילת שאלות מדעיות חדשות.
Micrography
הפרסום הראשון של החברה המלכותית, שהפך לרב מכר בן לילה. הייתה לו הצלחה בקרב כלל הציבור, לא רק בקרב מדענים ומלומדים: הספר היה שופע אפקטים – תמונות קופלו מספר פעמים כדי לייצר אפקט של גילוי. כמו כן, לראשונה אנשים יכלו לראות תמונות מקרוב של כינה ופרעוש.
תוכן הספר
בספר יש דיון נרחב בעולם המיקרוסקופיה, אך גם בכוכבים ובאופטיקה. בספר מופיעה גם תיאוריה על אור - תיאוריה בהחלט מתקדמת יחסית לתקופה. יש בספר גם דיון בניסוי של מאובנים, אך הקונספט של אבולוציה כפי שמוכר היום עוד לא קיים.
בספר יש שימוש ראשון במושג תא
תמונה של שעם בצילום מיקרוסקופי עשתה רעש גדול – הוק קרא למבנה שראה בשעם תא. הביולוגיה של התא עתידה לשנות את הביולוגיה מהיסוד.
פתיחת הספר: מסר למלך
– דבר מאוד מקובל באותה התקופה. הוק פותח במילות חנופה למלך. המשקל ההיסטורי של הספר הוא מאוד גדול.
פנייה לחברים בחברה המלכותית, אליה הוק עצמו שייך
הוק מתנצל על כך שהוא מציע תאוריות, ומבקש מקוראיו להתייחס לספר ככזה - שאילתות, ולא מסקנות נחרצות. הוק מציע אקסיומות כדי להעמיד אותן להפרכה.
איגרת לקורא הספר
מבקש ממנו אותו הדבר: להסתכל על מה שכתוב כמעין מצב ביניים לא מוכח. הקורא צריך להבין שהתוצאה של העשייה המדעית היא השערה. לא מתחילים עם השערה אלא מסיימים איתה.
Useful knowledge
השערות טובות אם הן מאפשרות אחד משני דברים: להפעיל את העולם/טבע או להשתמש בהן להמשך החקירה. במובן מסוים, שום דבר לא ראוי להיקרא ידע, אלא הוא מהווה השערה, דוקסה - כך לפי הוק בספרו וגם לפי בייקון.
מבנה יסודי שיש בעולם החי
נחשף התא כיחידה חצי אוטונומית של החיים. מכאן שכל החיים עשויים מתאים. דברים שנראים אחרים מאוד עשויים מאותן יחידות – יש כאן צמצום ישויות, ביטוי העיקרון של אוקהם. כל הטבע עשוי תאים, גם מקומות בהם לא חשבנו שנמצא אותם. הטבע הוא בכל מקום ויש לו צורה מהותית.
אומנות: אר-נובו
זרם באומנות שהתפתח בסוף המאה ה-19 בארה”ב ובאירופה. ציורים מוכרים מציגים נשים נטועות בטבע כמעט ללא הפרדה ותמונות של טרנספורמציות של נשים לעצים ופרחים. הרעיון שהכול אותו הדבר בטבע עושה הרגשה שכל הטבע קשור באיזו אופן. על הרעיון הזה עוד יגיע דארווין ויוסיף שכל הטבע אותו הדבר, כי יש לנו אותו אב קדמון.
פסיכולוגיה: מושג העצמי
הפסיכולוגיה מתחילה כדיסציפלינה במאה ה-19. כאן מתרחש תהליך הפוך – מושג התא היה יריית פתיחה למושג העצמי. מתחילים לדבר על הסובייקט, על החוויות הפרטיות שלו ועל ההיסטוריה הפרטית שלו.