Bacon Flashcards
אין לנו אינפורמציה אודות העולם חוץ ממה שאנו יכולים לתפוס מהעולם עצמו
התופעות שם בחוץ. זו הנחת המוצא של בייקון. המטרה של המדע היא לגלות ולחשוף את טבען של התופעות.
חקירה מדעית אפשרית רק אם מחוללי התופעות הם בעצמם תופעות
ניתן לזהות אותם בעולם. זו גישה שמוציאה את הגישה הרציונליסטית, התיאורטית, מהעולם המדעי.
תכונות ראשוניות
התכונות שיש לדברים באופן שהוא בלתי תלוי במתבונן או בחש אותם – הן נמצאות בדברים כשלעצמם.
תכונות משניות
אלה שמייצרות חישה אצל החש את הדברים: טעם, צבע ועוד. הן ההשפעה שיש לדברים על החושים שלנו.
הבחנה בין איכויות ראשוניות למשניות
לפי בייקון, מחולל התופעה צריך להיות תופעה משנית – משהו שניתן לרשום אותו בחושים. משום שלא יכול להיות שיש לנו מה להגיד על משהו שהוא אינו תופעה.
Novum Organum
ספר של בייקון, בו הוא יצא נגד ההסבר הטלאולוגי – השערה אינה יכולה להיות מחולל, כי המחולל חייב להיות תופעה. לפי בייקון, כל השערה מגבילה את הידע שלנו ואת היכולת שלנו לחקור את הטבע.
נגד אריסטו
מה שהפריע לדקארט הוא הוויטליזם, ומה שהפריע לבייקון הוא ההשערה המוקדמת של הטלאולוגיה.
האמפיריציזם הוא פסיבי ככל האפשר
על האדם לבוא נקי ככל האפשר לחקירה, ללא הנחות קודמות.
ביקורתיות של בייקון על האמפיריציזם
הוא טוען שהאידיאל האמפיריציסטי הוא הבל גמור, משום שכולנו מלאים בדעות קדומות. על פי בייקון, ההסתכלות עצמה מוכתמת על ידי ארבע קטגוריות של דעה קדומה
idols
סוג של אלילים שאנו סוגדים להם כל הזמן, כאילו הם אמת חיה.
הבשורה על-פי לוקאס
הדעות הקדומות שלנו משבשות באופן עמוק את הראייה שלנו את העולם. הן עיוורות וגם אנחנו עיוורים בדבקותנו בהן.
אלילי השבט
המבט האנושי משובש ע”י גורמים שמקורם בהיותנו בני שבט האדם. לא כל מה שאנו רואים הוא מה שיש: לא רק שיכולת החישה שלנו מוגבלת, גם התמונה שאנו מפתחים במוחנו מוגבלת. אנחנו חווים את העולם באופן מושגי ולא יכולים לדווח על מה שאין לו מושג. אין לנו יכולת לדווח על דברים שאנו חשים אלא באמצעות מושגים. בייקון טוען שמכיוון שאנו מכוונים להכללה הזו, ואנו לא יודעים לחשוב באופן אחר, אז ההתנסות עצמה עוסקת בהכללות.
אלילי המאורה
מעגלי החברות של בית גידולנו: אלילים פרטיים שיש לכל אחד מאתנו. קשור לדיספוזיציות האינדיבידואליות שלנו, שנובעות מההיסטוריה הפרטית של כל אדם, שעיצבה את החשיבה שלו. אנו מחפשים את התשובות מתוך מה שאנו מכירים כבר, ולא מתוך העולם האמתי. מכאן שהעולמות שלנו צרים ביחס לעולם האמיתי.
אלילי השוק
השפה המדוברת מעוותת את המשמעות, מכיוון ששפה תמיד נושאת שכבה של תעתועי מציאות, דעות קדומות שהשתרגו בחלקים המתים של השפה. המילים של שפה לא יכולות להעביר מסר חד וברור – לכל מילה יש משמעויות שונות ומשמעויות לאנשים שונים ומשונים. מילה או מושג תמיד באים בקונטקסט, לכן קשה להפריד בין מושג לבין המטען שנלווה אליו. כל הבנת השפה היא אינטואיטיבית: מילה מכילה משמעויות שונות כתלות בהקשר שלה - באיזה משפט נאמרה, מתי נאמרה ועל ידי מי נאמרה – לכל מילה יש קונוטציה.
אלילי התאטרון
אנו לא יכולים לראות את המציאות אלא מבעד למחויבויות הנורמטיביות שלנו, מחויבויות אתיות-אסתטיות. המערכת הנורמטיבית מגדירה את הסטנדרטים שלנו, ואין מהם גישה לשום סטנדרט חיצוני שמאפשר רפלקציה על הסטנדרטים עצמם. אנחנו מחונכים על ברכי התיאטרון של העולם: כמו שהתיאטרון מייצר לנו עולם שלם ומושך אותנו להשתקע בחוויה של מה שמוצג על הבמה, עד כדי כך שאנו שוכחים את עצמנו. כך גם אנו משתקעים בחוויה של חיים בתוך קהילה שמואגדת סביב פרדיגמה - אנו הולכים בתלם וחושבים שהמצאנו אותו. אי-אפשר ללמוד בהססנות, צריך להשתקע בדבר ולהתרכז בו, אבל אחר כך צריך לחשוב באופן מפוכח.