Produkt kap 8 Flashcards

1
Q

Produkt

A

Kärnan i företagets erbjudande och omfattar både fysiska varor och tjänster. Produkten ses ofta som ett medel för att tillfredsställa kundens behov och begär.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Bostonmatrisen (låååångt svar)

A

Verktyg som företag använder för att analysera och hantera sin produktportfölj baserat på marknadstillväxt och relativ marknadsandel. Avgör vilka produkter som bör behållas, investeras i eller fasas ut. Matrisen delar in produkter i fyra kategorier:
-Frågetecken: Produkter med låg marknadsandel men i en marknad med hög tillväxt. Dessa produkter har potential att bli stjärnor men kräver stora investeringar.
-Stjärnor: Produkter med hög marknadsandel i en snabbt växande marknad. Dessa är företagets framtida inkomstkällor och kräver fortsatt investering för att behålla marknadsledarskap.
-Kassakor: Produkter med hög marknadsandel i en långsamt växande eller mogen marknad. Dessa genererar stadiga intäkter utan att kräva stora investeringar.
-Hundar: Produkter med låg marknadsandel i en långsamt växande marknad. Dessa genererar oftast små vinster och kan vara kandidater för avveckling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Materiella vs. Immateriella produkter

A

Varor är fysiska och påtagliga produkter som kan lagras och levereras (som bilar, kläder, elektronik). Tjänster är däremot immateriella och kan inte lagras eller ägas (som utbildning, reparationer, rådgivning).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Produktion och konsumtion sker separat vs. Samtidigt

A

Varor tillverkas först och konsumeras senare, medan tjänster produceras och konsumeras samtidigt. T.ex. en frisör klipper ditt hår direkt när tjänsten utförs.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Standardisering vs. Anpassning

A

Varor är oftast standardiserade, medan tjänster tenderar att vara mer anpassade till kundens specifika behov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kundens delaktighet

A

I tjänster är kunden ofta mer involverad i leveransprocessen, medan vid köp av varor är kundens delaktighet vanligtvis begränsad till själva köpet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

kärnfunktion

A

Den grundläggande nyttan eller fördelen som konsumenten söker när de köper en produkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

verklig produkt

A

De faktiska egenskaperna, som design, kvalitet, funktionalitet, varumärke och förpackning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

utvidgad produkt

A

Extra tjänster och förmåner som tillkommer vid köpet, som garantier, installation och efterköpsservice.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Dagligvaror (Lågengagemangsprodukter)

A

Produkter som köps frekvent, kräver lite tanke och engagemang från konsumenten och har ofta ett lågt pris. Exempel är livsmedel, tvål och tandkräm. Konsumenter fattar dessa köpbeslut snabbt och rutinmässigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kapitalvaror

A

Produkter som konsumenten köper mer sällan, de är ofta dyrare och innebär en mer genomtänkt beslutsprocess. Exempel på kapitalvaror är bilar, möbler och elektronik. Dessa köp kräver ofta att konsumenten samlar information, jämför olika alternativ och väger fördelar mot nackdelar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Specialprodukter

A

Unika varor eller tjänster som har mycket specifika egenskaper eller starka varumärken, vilket gör att konsumenten är beredd att lägga extra tid och ansträngning för att få tag på dem. Exempel är lyxvaror som designerkläder, exklusiva klockor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Icke-eftersökta produkter

A

Varor eller tjänster som konsumenten inte aktivt söker efter, eller kanske till och med ogärna vill köpa, förrän behovet uppstår. Exempel är försäkringar, begravningstjänster eller brandvarnare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Produktlivscykeln

A

Beskriver de olika stadier som en produkt går igenom från dess utveckling till dess nedgång på marknaden.

1.Produktutveckling
2.Introduktion
3.Tillväxt
4.Mognad
5.Nedgång

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Utvecklingsstadiet

A

Produkten finns ännu inte på marknaden. Under detta stadium sker forskning, produktutveckling och testning. Kostnaderna är höga, och ingen försäljning sker ännu.Marknadsföring är oftast minimal i detta skede, men företag kan börja bygga upp förväntan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Introduktionsstadiet

A

Introduceras produkten på marknaden. Försäljningen börjar långsamt, och marknadsföringen är fokuserad på att skapa medvetenhet och intresse hos tidiga kunder. Kostnaderna för marknadsföring och distribution är ofta höga eftersom företaget måste övertyga konsumenterna om produktens värde.

17
Q

Tillväxtstadiet

A

Försäljningen börjar att öka snabbt, och produkten får ett starkare fotfäste på marknaden. Fler konsumenter blir medvetna om och intresserade av produkten.
Konkurrenter kan börja dyka upp, vilket kan leda till priskonkurrens. Marknadsföringen fokuserar på att särskilja produkten och fördjupa kundlojaliteten.

18
Q

Mognadsstadiet

A

Försäljningen når sin topp och tillväxten saktar ner. Marknaden är nu mättad, och de flesta potentiella kunder har redan köpt produkten.
Konkurrensen är som hårdast i detta stadium, och företag måste fokusera på att behålla sina marknadsandelar, ofta genom att förbättra produkten, sänka priset eller hitta nya målgruppen

19
Q

Nedgångsstadiet

A

Försäljningen börjar minska eftersom marknaden antingen har förändrats, teknologin har utvecklats, eller nya produkter har ersatt den nuvarande. Företag måste besluta om de vill behålla produkten och försöka mjölka de sista vinsterna, eller avveckla den.Marknadsföringen minskar, och fokus ligger på att antingen förlänga produktens livslängd genom små förbättringar eller att dra tillbaka produkten från marknaden.

20
Q

Produktmix (produktportfölj)

A

Totala uppsättningen av produkter och produktlinjer som ett företag erbjuder på marknaden. Det inkluderar alla olika typer av produkter, vare sig de är relaterade eller inte. Produktmixen ger en överblick över företagets hela produktutbud.

21
Q

Bredd

A

I en produktmix avser hur många olika produktlinjer ett företag erbjuder. En bred produktmix innebär att företaget har många olika produktlinjer inom flera olika kategorier. Exempel: Ett företag som säljer både kläder, elektronik och hushållsprodukter har en bred produktmix.

22
Q

Djup

A

i en produktlinje handlar om hur många varianter av varje produkt som erbjuds inom en specifik produktlinje. En djup produktlinje innebär att det finns många varianter eller modeller av en viss produkt.

23
Q

Längd

A

På produktmixen är det totala antalet produkter i alla produktlinjer som företaget erbjuder.

24
Q

Produktlinjeutvidgning

A

Företag kan välja att utvidga sin produktlinje för att nå nya kundsegment eller tillgodose fler behov inom samma marknad. Det finns två huvudsakliga strategier för att utvidga produktlinjer

25
Q

Upward stretch

A

Ett företag utökar sin produktlinje uppåt, mot en mer exklusiv och högkvalitativ marknad. Detta kan innebära att företaget introducerar en mer avancerad, dyrare och prestigefylld version av sina befintliga produkter. Syftet med denna strategi är att locka kunder som är villiga att betala mer för högre kvalitet eller extra funktioner.

26
Q

Downward stretch

A

Ett företag expanderar sin produktlinje nedåt, mot en mer prisvänlig marknad. Detta kan ske genom att företaget lanserar en enklare och billigare version av sina produkter för att tillgodose kunder med lägre budget. Målet är att bredda kundbasen genom att inkludera pris- eller värdekänsliga konsumenter.

27
Q

Service-Profit Chain

A

Modell som visar sambandet mellan företagets service, kundnöjdhet, kundlojalitet och lönsamhet. Modellen förklarar hur bra intern service och nöjda anställda kan leda till bättre kundservice, vilket i sin tur genererar kundnöjdhet och ökad lönsamhet för företaget.