Produkt kap 8 Flashcards
Produkt
Kärnan i företagets erbjudande och omfattar både fysiska varor och tjänster. Produkten ses ofta som ett medel för att tillfredsställa kundens behov och begär.
Bostonmatrisen (låååångt svar)
Verktyg som företag använder för att analysera och hantera sin produktportfölj baserat på marknadstillväxt och relativ marknadsandel. Avgör vilka produkter som bör behållas, investeras i eller fasas ut. Matrisen delar in produkter i fyra kategorier:
-Frågetecken: Produkter med låg marknadsandel men i en marknad med hög tillväxt. Dessa produkter har potential att bli stjärnor men kräver stora investeringar.
-Stjärnor: Produkter med hög marknadsandel i en snabbt växande marknad. Dessa är företagets framtida inkomstkällor och kräver fortsatt investering för att behålla marknadsledarskap.
-Kassakor: Produkter med hög marknadsandel i en långsamt växande eller mogen marknad. Dessa genererar stadiga intäkter utan att kräva stora investeringar.
-Hundar: Produkter med låg marknadsandel i en långsamt växande marknad. Dessa genererar oftast små vinster och kan vara kandidater för avveckling.
Materiella vs. Immateriella produkter
Varor är fysiska och påtagliga produkter som kan lagras och levereras (som bilar, kläder, elektronik). Tjänster är däremot immateriella och kan inte lagras eller ägas (som utbildning, reparationer, rådgivning).
Produktion och konsumtion sker separat vs. Samtidigt
Varor tillverkas först och konsumeras senare, medan tjänster produceras och konsumeras samtidigt. T.ex. en frisör klipper ditt hår direkt när tjänsten utförs.
Standardisering vs. Anpassning
Varor är oftast standardiserade, medan tjänster tenderar att vara mer anpassade till kundens specifika behov.
Kundens delaktighet
I tjänster är kunden ofta mer involverad i leveransprocessen, medan vid köp av varor är kundens delaktighet vanligtvis begränsad till själva köpet.
kärnfunktion
Den grundläggande nyttan eller fördelen som konsumenten söker när de köper en produkt.
verklig produkt
De faktiska egenskaperna, som design, kvalitet, funktionalitet, varumärke och förpackning.
utvidgad produkt
Extra tjänster och förmåner som tillkommer vid köpet, som garantier, installation och efterköpsservice.
Dagligvaror (Lågengagemangsprodukter)
Produkter som köps frekvent, kräver lite tanke och engagemang från konsumenten och har ofta ett lågt pris. Exempel är livsmedel, tvål och tandkräm. Konsumenter fattar dessa köpbeslut snabbt och rutinmässigt.
Kapitalvaror
Produkter som konsumenten köper mer sällan, de är ofta dyrare och innebär en mer genomtänkt beslutsprocess. Exempel på kapitalvaror är bilar, möbler och elektronik. Dessa köp kräver ofta att konsumenten samlar information, jämför olika alternativ och väger fördelar mot nackdelar.
Specialprodukter
Unika varor eller tjänster som har mycket specifika egenskaper eller starka varumärken, vilket gör att konsumenten är beredd att lägga extra tid och ansträngning för att få tag på dem. Exempel är lyxvaror som designerkläder, exklusiva klockor.
Icke-eftersökta produkter
Varor eller tjänster som konsumenten inte aktivt söker efter, eller kanske till och med ogärna vill köpa, förrän behovet uppstår. Exempel är försäkringar, begravningstjänster eller brandvarnare.
Produktlivscykeln
Beskriver de olika stadier som en produkt går igenom från dess utveckling till dess nedgång på marknaden.
1.Produktutveckling
2.Introduktion
3.Tillväxt
4.Mognad
5.Nedgång
Utvecklingsstadiet
Produkten finns ännu inte på marknaden. Under detta stadium sker forskning, produktutveckling och testning. Kostnaderna är höga, och ingen försäljning sker ännu.Marknadsföring är oftast minimal i detta skede, men företag kan börja bygga upp förväntan.