Plasman lipoproteiinit Flashcards
Lipoproteiinit
Yksöiskalvo fosfolipidejä, pinnalla tunnistustehtävissä toimivia apolipoproteiineja. Sisällä kolesteroliestereitä ja TAG
Apolipoproteiinit amfipaattisia ==> Varauksellinen ja varaukseton puoli, jonka avulla laskostuvat. Pystyvät solubilisoimaan lipidiä partikkelin sisään.
Syntetisoidaan hepasosyyttien sileässä solulimakalvostossa.
Kylomikronit
Kylomikroni on yksi lipoproteiiniluokka (kylomikronit, VLDL, LDL, IDL ja HDL), joka koostuu proteiineista, kolesterolista, kolestroliestereistä ja triglyserideistä. Kylomikronit kuljettavat rasvoja ruoansulatuskanavasta imusuonistoa pitkin verenkiertoon. Veren mukana ne siirtyvät maksaan jatkokäsittelyyn.
Muodostetaan suolen mukosan soluissa ja kuljettavat ravinnon mukana saatavia TAG (triglyseridi/triasyyliglyseridi), kolesterolia ja sen estereitä, sekä rasvaliukoisia vitamiineja perifeerisiin kudoksiin. Noin 90% kylomikronin rasvoista on TAG
Pinnalla apo B-48
Rakenneosat valmistetaan ER:ssä ja pakataan vesikkeleihin Golgissa. Vesikkelit fuusioituvat solukalvoon ja ne vapautetaan nascent kylomikroneina. Kulkevat imusuonistoa pitkin vereen vena subclavia sin kautta. Vereen päästyään kylomikronia muokataan nopeasti ja se saa HDL:ltä apolipoproteiinit C-2 (ApoCII) ja E (ApoE) –> eli nyt
VLDL
Very low density lipoprotein (VLDL) on yksi lipoproteiinien luokka. Se sisältää kuljettajaproteiinien lisäksi kolesterolia ja runsaasti triglyseridiä. Verenkiertoon päästyään se luovuttaa triglyseridiä solujen rakennusaineiksi muuttuen low density lipoproteiiniksi (LDL), joka sisältää kuljettajaproteiinien lisäksi enää vain lähinnä kolesterolia.
Tuotetaan maksassa, koostuvat noin 60% endogeenisestä TAG.
Pinnalla yksi apo B-100 per molekyyli.
Eritetään maksasta vereen nascent VLDL:nä, saavat apo C-2 ja apo E HDL:ltä.
Tärkein funktio kuljettaa rasvaa maksasta (missä se valmistetaan) muille kudoksille, missä sitä pilkotaan LPL:llä.
- > Kun VLDL kiertää veressä, sen TAG pilkotaan ja siitä tulee pienempi ja tiheämpi. Apo C-2 ja E palautetaan HDL:lle.
- > VLDL luovuttaa osan TAG:staan HDL:lle ja vastaanottaa samalla kolesteroliestereitä. Reaktiota katalysoi cholesteryl ester transfer protein CETP.
IDL
Intermediate-density lipoproteins (IDLs) belong to the lipoprotein particle family and are formed from the degradation of very low-density lipoproteins as well as high-density lipoproteins
Voidaan myös ottaa maksaan reseptorivälitteisellä endosytoosilla apo E avulla
LDL
LDL-kolesteroli on LDL- (engl. low-density lipoprotein) eli harvojen lipoproteiinihiukkasten verenkierrossa kuljettamaa kolesterolia. LDL-kolesterolia tarvitaan solukalvojen rakennusaineeksi ja steroidihormonien synteesiin.
Sisältävät merkittävästi vähemmän TAG ja enemmän kolesterolia+sen estereitä kuin VLDL.
- > Tärkein tehtävä kuljettaa kolesterolia perifeerisille kudoksille.
- > Kiinnittyvät solujen pinnalla oleviin LDL-reseptoreihin, jotka tunnistavat LDL:n apo B-100 tai apo E. Reseptorit nimeltään apo B-100/apo E -reseptoreita.
Mitä matalampi LDL-kolesteroli, sitä parempi. Suositus väestötasolla alle 3,0 mM ja riskiryhmillä alle 2,5 mM. Alarajaa ei käytännössä ole, on vastasyntyneillä luokkaa 1,0 mM
LDL toimintamekanismi
1) LDL-reseptorit ovat negatiivisesti varattuja glykoproteiineja jotka muodostavat kuoppia membraanilla. Kuopan sytosolinpuoleisella reunalla on kuoppaa tasapainottava klatriinikuori.
2) Reseptoriin liittymisen jälkeen LDL-reseptorikompleksi otetaan soluun endosytoosilla, syntyy klatriinikuorinen vesikkeli.
3) LDL sisältävä vesikkeli menettää klatriinikuorensa ja fuusioituu muiden samanlaisten vesikkelien kanssa ==> Muodostuu suurempia vesikkeleitä joita kutsutaan endosomeiksi.
4) Endosomin pH laskee protoneja pumppaavan ATPaasin vaikutuksesta, mikä aiheuttaa LDL:n irtoamisen reseptoristaan. Reseptori kierrätetään takaisin solukalvolle ja lipoproteiiniremnantit kuljetetaan lysosomeihin ja pilkotaan vapaaksi kolesteroliksi/aminohapoiksi/rasvahapoiksi ja fosfolipideiksi.
IHMINEN EI PYSTY PILKKOA KOLESTEROLIA ELI LIIKAA SAATUNA SE KERTYY.
HDL
HDL (engl. high-density lipoprotein) on veressä sijaitseva lipoproteiini. Se kuljettaa kolesterolia kudoksista maksaan vähentäen näin riskiä sairastua rasvankovetustautiin ja sepelvaltimotautiin. HDL on lipoproteiineista pienin.
- Anti-aterogeeninen, kuljettaa kolesterolia pois perifeerisistä kudoksista.
- Toimivat veressä kiertävänä lipoproteiinivarastona, joka luovuttaa:
- > LPL aktivoivaa apo C-2 VLDL:lle ja kylomikroneille.
- > Reseptorivälitteiseen maksan endosytoosiin tarvittavaa apo E:tä IDL:lle ja kylomikroniremnanteille.
- Muodostuu veressä, maksassa ja munuaisissa lisäämällä lipidiä apolipoproteiiniin. Noin 70%:llä HDL:stä on pinnallaan apo A-1, toinen tärkeä apo A-2.
HDL suojamekanismit
Riippumatta LDL-konsentraatiosta, HDL:n määrän kasvu johtaa aina pienentyneeseen CVD-riskiin tiettyyn HDL-pitoisuuteen asti.
1) Pystyy hakemaan kolesterolia verisuonten seinämistä makrofagi vaahtosoluista=reverse cholesterol transport. Vaahtosolujen seinämissä HDL-reseptoreita ABCA-1 ja G1. -> Kun HDL ottaa kolesterolia sisäänsä niin LCAT esteröi sen välittömästi siirtämällä rasvahapon fosfatidyylikoliinilta kolesterolille. ==> Kolesteroligradientti säilyy, jolloin sitä voidaan kuljettaa enemmän HDL-partikkelin sisään.
2) Vaahtosolun muodostuminen vaatii monosyyttien kuljetuksen verisuonen seinämään. HDL estää monosyyttien soluadheesion ==> vaahtosoluja ei muodostu.
3) HDL pystyy estämään LDL:n hapettumisen, jonka seurauksena syöjäsolut tunnistaisivat LDL:n ja muodostuisi vaahtosoluja. Pystyy estämään happiradikaalien muodostumisreaktion.
Tärkeimmät apolipoproteiinit
- Rakenteellinen rooli
- Säätelevät lipoprot. muodostumista
- Ligandeina solujen pinnan reseptoreille
- Säätelevät lipoprot. metaboliaa
Tärkeimmät apolipoproteiinit:
- apo A-I, A-II: HDL:n rakenteessa
- apoB-100: VLDL, VLDL-remnantit, IDL, LDL, Lp(a)
- apoB-48: kylomikronit ja niiden remnantit (samasta mRNAsta kuin apoB-100, RNA-editoinnin kautta)
- apoE: kylomikronit, VLDL, HDL, LDL (pystyy sitoutumaan LDL- tai LDL-tyyppisiin reseptoreihin)
- apoC-II, apoC-III: kylomikronit, VLDL, HDL
- Muita: A-IV, A-V, C-I, D, F, J, K, M. Erilaisia tehtäviä kuvattu lipidi-metaboliassa.