Elektroninsiirtoketju Flashcards
Kompleksi 1, NADH dehydrogenaasi
NADH liittyy kompleksi 1:een ja luovuttaa sille kaksi elektronia, jotka liittyvät sen prosteettiseen ryhmään flaviinimononukleotidiin (FMN) eli riboflaviiniin, joka saadaan B2 vitamiinista. Elektronien liittyminen FMN:ään saa sen pelkistymään FMNH2:ksi
Elektronit siirtyvät Fe-S -keskusten kautta koentsyymi Q:lle eli ubiquinonille. Kompleksin entsyymin eli NADH dehydrogenaasin kautta pumpataan kahden elektronin avulla neljä protonia per NADH, sisä ja ulkokalvon väliseen välitilaan.
Kun ubiquinoni saa vedyt/elektronit kompleksien kautta, siitä tulee ubiquinoli.
Kompleksi 2, Sukkinaattireduktaasi
Kompleksi II kutsutaan sukkinaattireduktaasiksi, mutta se sisältää sukkinaatti dehydrogenaasi entsyymin.
Se toimii ETC:n lisäksi myös TCA-syklissä.
Se on kiinni vain mitokondrion sisemmän kalvon sisäosassa eli matriksin puolella, kun taas muut kompleksit ovat transmembraanisia - menevät koko kalvon läpi.
Kompleksi 2 on muuten toiminnaltaan samankaltainen kuin kompleksi 1, mutta koska sen elektroninsiirroissa ei vapaudu energiaa, niin siinä ei pumpata protoneja välitilaan => Kompleksi 2:n avulla muodostuu vähemmän energiaa kuin 1:llä.
Kompleksi II tehtävä on siis välittää elektronit sukkinaatilta FADH2:n avulla koentsyymi Q:lle.
sukkinaatti hapettu -> siitä tulee fumaraatti -> koentsyymi Q vastaanottaa elektronit
Kompleksi 3, sytokromi c oxidoreduktaasi
Ottaa vastaan elektronit koentsyymi Q:lta eli ubiquinonilta, ja siirtää ne toiselle elektronisiirtäjälle eli sytokromi C:lle.
Nämä koentsyymi Q:n kuljettamat kaksi elektronia siirretään kahdelle sytokromi c -molekyylille. Koostuu sytokromeista b/c1.
Kompleksi III on myös protonipumppu, kuten kompleksit I ja IV, eli se pumppaa protoneja mitokondrion matriksista välitilaan.
Kompleksi 4, sytokromi c oksidaasi
Koostuu sytokromeista a/a3. Neljä elektronia neljältä sytokromi c:ltä luovutetaan happimolekyylille O2, jolloin muodostuu kaksi molekyyliä vettä (pelkistyminen). Samalla kahdeksan protonia kuluu mitokondrion matriksista, joista tosin vain neljä pumpataan ulos matriksista (toiset neljä hyödynnetään hapen pelkistämiseksi vedeksi).
Noin 85% kehon käyttämästä hapesta kuluu kompleksi 4:n toimintaan, loput 15% esimerkiksi erilaisiin happea vaativiin synteesireaktioihin. Syanidi inhiboi kompleksi nelosta
Minkä ETC kompleksin toimintaan kuluu n. 85% kehon käyttämästä hapesta?
Kompleksi 4
Millaiset ytimet komplekseilla 1-4 on?
Komplekseissa 1, 2 ja 3 on Fe-S ydin, kompleksi IV:ssä sen sijaan Cu-ydin
Sytokromi c rooli apoptoosissa
Sytokromi c on mukana myös apoptoosissa, aiheuttaa apoptoosin vapautuessaan sytosoliin.
Mitokondrion itsensä säätelemä väylä apoptoosiin on “intrinsic pathway”. Ulkokalvoon muodostuu huokosia, joiden kautta sytokromi c pystyy vapautumaan mitokondrion välitilasta. Sytosolissa sytokromi c aktivoi yhdessä apoptoottisten faktoreiden kanssa proteolyyttisiä kaspaaseja ==> solun tärkeiden proteiinien pilkkominen ja siten apoptoosi.
Miten protonikonsentraatiogradientti syntyy elektroninsiirtoketjussa?
Elektroneja kuljetetaan kompleksilta toiselle, alentaen niiden energiaa. Tällä energialla protoneja pumpataan matriksista mitokondrion sisä- ja ulkokalvon väliseen tilaan.
Missä oksidatiivinen fosforylaatio tapahtuu?
Mitokondrion sisäkalvolla
Tarviiko sitruunahappokierto ja elektroninsiirtoketju happea?
Vain elektroninsiirtoketju tarvitsee happea.
Koentsyymi Q
eli ubiquinoni, on hydrophobinen molekyyli, joka on sulautunut/liuenneena mitokondrion sisäkalvoon. Se toimii eletroninsiirtäjänä, siirtäen elektroneja komplekseilta I ja II kompleksille III.
Mikä kompleksi ei siirrä protoneja mitokondrion sisäkalvon läpi?
Kompleksi II (sukkinaattireduktaasi)
Ovatko koentsyymi Q ja sytokromi c proteiineja?
Sytokromi c on, mutta koentsyymi Q ei ole (se on pieni hydrophobinen molekyyli)
Sytokromi c
Pieni vesiliukoinen proteiini (hemiproteiini), joka siirtää elektroneja kompleksi III:lta IV:lle. Se on kiinni kompleksi III:ssa -> siirtyy IV:lle siirtäessään elektroneja.
Mitä proteiineja mtDNA koodaa erityisesti?
Hengitysketjun proteiineja