Perusoikeudet ja EU Flashcards

1
Q

Missä sopimuksessa virallistettiin erusoikeuskirja?

A

Lissabonin sopimus

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mikä instituution aloitti perusoikeus työn EU:ssa ja mihin pohjautuen?

A

Unionin tuomioistuin
- aluksi jäsenvaltioiden perustuslaillisista perinteistä ja ihmisoikeussopimuksista

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Millä sopimuksella perusoikeuskirja sai perussopimuksia vastaavan arvon?

A

Lissabonin sopimus

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

MIssä sopimuksessa tunnustetaan perusoikeuskirjaa edeltävän oikeuskäytännön jatkuva merkitys?

A

SEU
6 art
–> perustuslailliset perinteet ja perusoikeudet (ihmisoikeussopimus) ovat unionin oikeudne yleisiä periaatteita
–> antaa yhteisöjen tuomioistuimelle mahdollisuuden puolustaa perusoikeuskirjassa nimenomaisesti mainittuja perusoikeuksia

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mitkä perusoikeudelliset asiat ovat edellytys EU:uhun liittymiselle ja osallistumiselle?

A

erusoikeuksien ja muiden SEU:n 2 artiklassa lueteltujen arvojen kunnioittaminen on edellytys EU:hun liittymiselle ja osallistumiselle.
–>SEU-sopimuksen 7 artiklassa määritellään menettely näiden arvojen vakavien loukkausten käsittelemiseksi EU:ssa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Mitä tiedät SEU 7 artiklasta ja oikeusvaltio-periaatteen kriisistä?

A

Artikla käsittelee käsittelee EU:n vastausta jäsenvaltioiden perusarvojen rikkomuksiin.

Nämä arvot sisältävät kunnioituksen perusoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltiota, kuten on määritelty TEU:n 2 artiklassa.

Amsterdamin sopimus toi mukanaan artiklan 7 TEU:n, joka mahdollistaa EU:n reagoinnin jäsenvaltion “vakavaan ja jatkuvaan” perusarvojen rikkomiseen (2 artiklan) perustuen

Nyt se antaa EU:lle toimintavaltuudet myös “selvän riskin” tilanteissa. Artikla 7 TEU:ssa on kaksi suojamekanismia:

Selvän riskin menettely: Neuvosto voi antaa suosituksia jäsenvaltiolle ja seurata tilannetta. Se vaatii neljän viidesosan enemmistön äänestyksen neuvostossa ja sitä voi käynnistää kolmannes jäsenvaltioista, Euroopan parlamentti tai komissio.

Vakavan ja jatkuvan rikkomisen menettely: Vaatii yksimielisen sopimuksen Eurooppa-neuvostolta (pois lukien kyseinen jäsenvaltio) ja Euroopan parlamentin suostumuksen. Neuvosto voi äänestää sanktioista, kuten äänioikeuden keskeyttämisestä, määräenemmistöllä.

Vaikka se näyttääkin tasapainoiselta, artikla 7 TEU on osoittautunut tehottomaksi käsittelemään viimeaikaisia perusarvojen uhkia, erityisesti Unkarissa ja Puolassa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Miten komissio on reagoinut oikeusvaltiokriisiin?

A
  • Unkaria haastettiin tuomareiden eläkeiästä –> ikään perustuva syrjintä
  • Puolaa haastettiin oikeuslatioksen riippumattomuuteen liittyvistä uudistuksista
    –> Komissio väitti, että oikeuslaitoksen riippumattomuuden varmistamatta jättäminen vaikuttaa oikeudelliseen suojeluun EU:n lainsäädännön alalla.

–> Tuomioistuin antoi päätöksen komission hyväksi, korostaen oikeuslaitoksen riippumattomuuden tärkeyttä ja jäsenvaltioiden velvollisuutta ylläpitää sitä.
–> ennakkotapauksella on perustuslaillisia vaikutuksia

  • Komissio esitteli oikeusvaltiorakenteen ohjaamaan toimiaan, keskittyen edistämiseen, ehkäisyyn ja vastaamiseen.

–> Edistäminen sisältää tiedon rakentamisen ja oikeusvaltion kulttuurin edistämisen.

Ehkäisy sisältää vuotuisen oikeusvaltioraportin kullekin maalle ja oikeusvaltiokierron.

Vastaus sisältää strategisen lähestymistavan rikkomuskanteisiin ja mahdollisuuden rajoittaa EU:n varojen saatavuutta oikeusvaltion rikkomistapauksissa.

  • Asetus 2020/2092 on merkitty keskeiseksi työkaluksi, joka mahdollistaa EU:n varojen pidättämisen ja keskeyttämisen, kun on oikeusvaltioperiaatteen rikkomisia, jotka vaikuttavat EU:n talousarvion eheyteen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Miksi perusoikeuskirjan hyväksyminen on yksi merkittävimmistä perustuslaillisista askelista EU:n historiassa?

A

Uusi Laatimismenettely: Perusoikeuskirja laadittiin uudella menettelyllä, joka sisälsi kansallisten hallitusten edustajien lisäksi kansallisten ja eurooppalaisten parlamenttien edustajia. Tämä oli poikkeuksellista ja muistutti enemmän kansallisen perustuslain laatimista kuin kansainvälistä sopimuksen tekoa.

Tarve Perusoikeuksien Dokumentille: Jäsenvaltiot kokivat tarvetta hyväksyä perusoikeuksia koskeva asiakirja, vaikka EU:lla ei ole yleistä perusoikeuksien toimivaltaa. Tämä edustaa askelta kohti EU:n perustuslaillisen kehityksen jatkumista.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Millainen on perusoikeuskirjan rakenne?

A

Perusoikeuskirja on jaettu otsikoihin kuuden perusarvon mukaisesti:

Ihmisarvo

Vapaus

Tasa-arvo

Solidaarisuus

Kansalaisten oikeudet

Oikeus

Lisäksi se sisältää:

Johdannon

Horisontaaliset säännökset (artiklat 51–54), jotka määrittelevät perusoikeuskirjan soveltamisalan, perustellut rajoitukset ja poikkeukset perusoikeuksista sekä suhteen EIT:hen, kansallisiin perustuslakeihin ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Mikä on perusoikeuskijaa täydentävien selitysten merkitys ja miten ne pitää huomioida?

A

Perusoikeuskirjaa täydentävät “selitykset”, jotka selventävät kunkin Perusoikeuskirjan oikeuden / säännöksen soveltamisalaa ja ennen kaikkea niiden lähdettä. Perusoikeuskirja sisältää oikeuksia muista asiakirjoista, kuten EIT:stä ja TEU:sta / TFEU:sta. Tämän vuoksi on tärkeää tunnistaa kunkin oikeuden alkuperä, jotta niiden soveltamisala ymmärretään oikein.

Konventista johdetut oikeudet: On tulkittava antamaan vähintään samanlainen suojelu kuin mikä annetaan EIT:ssa (artikla 52(3)).

Sopimuksesta johdetut oikeudet: On annettava samanlainen soveltamisala kuin niiden sopimuksen vastineet (artikla 52(2)).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Tiivistä perusoikeuskirjan sisällölliset määräykset

A

4.2.1 Otsikko I: Ihmisarvo (Artiklat 1–5) Tämä osio sisältää ne oikeudet, jotka ovat olennaisia muiden oikeuksien nauttimiselle: oikeus ihmisarvoon; elämän oikeus; henkilökohtaisen koskemattomuuden oikeus, joka sisältää uuden sukupolven oikeudet, kuten informoidun suostumuksen periaatteen lääketieteellisten toimenpiteiden yhteydessä ja eugeniikan käytäntöjen kielto; kidutuksen ja epäinhimillisen tai halventavan kohtelun kieltäminen; sekä orjuuden ja pakkotyön kielto.

4.2.2 Otsikko II: Vapaus (Artiklat 6–19) Tämä osio sisältää perinteisiä siviili- ja poliittisia oikeuksia, kuten oikeuden vapauteen; yksityiselämän suojan oikeuden; sananvapauden; omaisuuden oikeuden; sekä joitain uuden sukupolven oikeuksia, kuten henkilötietojen suojan oikeuden; sekä joitain sosioekonomisia oikeuksia, kuten oikeuden työhön ja koulutukseen.

4.2.3 Otsikko III: Tasa-arvo (Artiklat 20–26) Tässä osiossa käsitellään perinteisiä tasa-arvo-oikeuksia, mukaan lukien syrjimättömyys sukupuolen, rodun, seksuaalisen suuntautumisen, uskonnon, uskonnonvapauden jne. perusteella. Lisäksi se sisältää oikeuden olla syrjimättä kansalaisuuteen perustuvasti sekä haavoittuvimpien yhteiskuntaryhmien, kuten lasten, vanhusten ja vammaisten, oikeudet.

4.2.4 Otsikko IV: Solidaarisuus (Artiklat 27–38) Tässä osiossa käsitellään perinteisiä sosiaalisia oikeuksia ja periaatteita, kuten oikeus työehtosopimusneuvotteluihin ja toimintaan, reiluihin työoloihin sekä perheen suojelua.

4.2.5 Otsikko V: Kansalaisten oikeudet (Artiklat 39–46) Tässä osiossa toistetaan oikeuksia, jotka sisältyvät TFEU:un ja jotka hyödyttävät pääasiassa vain unionin kansalaisia.

4.2.6 Otsikko VI: Oikeus (Artiklat 47–50) Tässä osiossa käsitellään oikeuden hallinnointia ja se perustuu pääasiassa EIT:hin ja jäsenvaltioiden yhteisiin perustuslaillisiin perinteisiin. Siinä sisältyy oikeus tehokkaaseen oikeussuojaan ja oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, syyttömyysolettama, puolustuksen oikeus sekä rikoksista ja rangaistuksista johtuvien periaatteiden ja rangaistusten suhteellisuus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Mitkä artiklat määriteelevät perusoikeuskirjan soveltamisalan ja tulkinnan?

A

Artiklat 51-54

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Mikä on perusoikeuskirjan soveltamisala?

A

Perusoikeuskirja koskee ensisijaisesti EU:ta.

EU:n toimielimet, elimet ja virastot ovat aina sidottuja perusoikeuskirjaan, riippumatta toiminnastaan.

Esimerkki: Komissio on sidottu perusoikeuskirjaan, vaikka toimisi EU:n ulkopuolella.

EU:n perusoikeudet pätevät myös kansainvälisen lain piirissä.

Esimerkki: EU:n toimielimet ovat sitoutuneet perusoikeuksiin, kun ne noudattavat YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa.

Tuomioistuin tulkii kaikki toimenpiteet perusoikeuksien mukaisesti.

Jos toimenpide rikkoo perusoikeuskirjaa, tuomioistuin voi kumota sen.

Esimerkki: Tuomioistuin kumosi EU:n toimielimen päätöksen, joka rikkoi perusoikeuksia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Mitä tapahtui Digital Rights Ireland- tapauksessa?

A
  • Digital Rights Ireland -tapauksessa kaksi kansallista tuomioistuinta kyseenalaisti tietojen säilyttämisdirektiivin pätevyyden, mikä vaati palveluntarjoajia säilyttämään puhelin-, matkapuhelin- ja internetviestintätietoja vähintään kuuden kuukauden ajan.
  • Tuomioistuimet esittivät huolensa sen yhteensopivuudesta perusoikeuksiin, kuten yksityiselämän suojaan, henkilötietojen suojaan ja sananvapauteen.
  • Euroopan unionin tuomioistuin katsoi, että direktiivi sekaantui näihin oikeuksiin riittämättömästi perustein ja oli liian laaja, koska se koski käytännössä koko Euroopan väestöä. Tuloksena direktiivi kumottiin.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Mitkä olivat avainkohdat Digital Rights Ireland- tapauksessa?

A

Tietojen Säilyttämisdirektiivi: Edellytti palveluntarjoajia säilyttämään viestintätietoja vähintään kuuden kuukauden ajan.
Puuttuminen Perusoikeuksiin: Todettiin puuttuvan yksityiselämän suojan, henkilötietojen suojan ja sananvapauden oikeuksiin.
Puutteellinen Perustelu: Direktiivi ei tarjonnut riittävää perustetta oikeuksiin puuttumiselle.

Liian Laaja Sopimusala: Direktiivi oli liian laaja ja syrjimätön, koskien suurta osaa Euroopan väestöstä.
Vastaavien Säännösten Kansallinen Hyväksyminen: Jotkut jäsenvaltiot ottivat käyttöön vastaavia säännöksiä kansalliseen lainsäädäntöön.

Oikeudelliset Haasteet: Kansallisia sääntöjä haastettiin yhteensopivuudesta EU:n tietosuojalakien ja perusoikeuskirjan kanssa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Mitä tapahtui tapauksessa Carpenter?

A

Herra ja rouva Carpenter ovat oikeustaistelun keskiössä, kun rouva Carpenterin oleskelulupahakemus hylätään Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Rouva Carpenter, Filippiinien kansalainen, on naimisissa brittimiehen kanssa ja hakee oleskelulupaa aviomiehensä perusteella. Hakemus hylätään, koska rouva Carpenterin viisumi on umpeutunut, ja häntä kehotetaan palaamaan Filippiineille ja hakemaan uutta viisumia sieltä. Maahanmuuttoviranomaiset myöntävät, että pariskunnan avioliitto on aito eikä tekaistu. Kieltäytymisen seurauksena heidän perhe-elämänsä joutuu häiriölle, koska karkottaminen erottaisi heidät.

Asianajajat hakevat tapaukselle EU-lain soveltamista, jotta EU:n perusoikeudet voitaisiin ottaa huomioon. Tämä mahdollistaa sen, että Euroopan unionin tuomioistuin voi arvioida tapauksen. Lisäksi, jos EU-lakia sovelletaan perhe-elämän ja jäsenvaltion maahanmuuttopolitiikan tasapainottamisessa, otetaan huomioon myös liikkumisen oikeus, mikä voi kallistaa vaakaa hakijoiden hyväksi.

Asianajajat väittävät, että herra Carpenter, joka toimii mainostilaa myyvänä liikemiehenä, tarjoaa palveluita asiakkaille muissa EU-maissa. Kun herra Carpenter matkustaa liikematkoillaan, hänen vaimonsa hoitaa lapsia. Tämän vuoksi vaimon karkottaminen olisi este herra Carpenterin kyvylle tarjota palveluita. Asianajajat esittävät, että karkottaminen olisi epäsuhtainen häiriö Carpenterien perhe-elämälle ja siten epäoikeutettu rajoitus herra Carpenterin palveluiden tarjoamisen oikeudelle EU:ssa. Euroopan unionin tuomioistuin hyväksyy tämän pääasiallisesti, ja huolimatta vapaan liikkuvuuden kysymysten hienovaraisuuksista, rouva Carpenter saa luvan jäädä ilman että hänen tarvitsee palata Filippiineille hakemaan viisumia sieltä.

–> EU-lain Soveltaminen: EU-lain soveltaminen mahdollistaa laajemman oikeudellisen suojan.

Perusoikeuksien Huomioonottaminen: EU:n perusoikeuksien huomioonottaminen voi kallistaa vaakaa hakijoiden hyväksi.

Liikkumisen Oikeuden Vaikutus: Liikkumisen oikeuden huomioon ottaminen voi vaikuttaa perhe-elämän tasapainottamiseen maahanmuuttopolitiikan kanssa.

EU-lain ja Perusoikeuksien Hyödyt: EU-lain ja perusoikeuksien käyttö voi tuoda etuja kansallisiin päätöksiin verrattuna.

17
Q

Tuomioistuin on laajentanut perusoikeuskirjan soveltamisalaa tapauksissa, jotka ovat vahvasti yhteydessä EU:n sisämarkkinoihin ja muihin EU:n etuihin. Miten erilaiset tapaukset ovat vaikuttaneet tässä asiassa?

A

Åkerberg Fransson: Tuomioistuin laajensi perusoikeuskirjan soveltamisalaa Ǻkerberg Fransson -tapauksessa, jossa ruotsalaisen veronmaksajan veronkierron ja vakavien verorikosten tapauksessa sovellettiin perusoikeuskirjaa. Tuomioistuin katsoi, että tapaus liittyi osittain verovelvoitteisiin ja EU:n omaan taloudelliseen etuun, joten perusoikeuskirja oli sovellettavissa.

Alemo-Herron: Tapauksessa Alemo-Herron tuomioistuin totesi, että perusoikeuskirja soveltuu myös jäsenvaltion harkintavaltaan suojata työntekijöitä koskevia oikeuksia työnantajanvaihdostilanteissa.

McB: McB-tapauksessa tuomioistuin rajoitti perusoikeuskirjan soveltamista, koska kyseessä oli kansallisten sääntöjen koordinointi eikä harmonisointi. Vaikka McB pyrki muuttamaan Irlannin sääntöjä EU-lainsäädännön kautta, tuomioistuin rajoitti perusoikeuskirjan vaikutuksen pelkästään EU-säädösten tulkintaan eikä kansallisen lainsäädännön arviointiin sellaisenaan. Tuomioistuin pyrki kunnioittamaan jäsenvaltioiden toimivaltaa ja samalla varmistamaan yksilöiden oikeuksien suojan.

18
Q

Millaisiin tapauksiin perusoikeuskirja koskee ja miten sen soveltuvuutta harkitaan?

A
  • Perusoikeuskirja koskee vain niitä tilanteita, joissa jäsenvaltiot toteuttavat EU-oikeutta. Jos jäsenvaltiot antavat vaikutuksen EU:n instituutioiden ulkopuolella hyväksyttyyn instrumenttiin, he eivät ole sitoutuneet perusoikeuskirjaan.

–> n joissakin tapauksissa vaikeaa määrittää, ovatko kansalliset säännöt EU-oikeuden toteuttamista vai eivät. Tuomioistuin on pyrkinyt antamaan suuntaviivoja EU:n ja kansallisten sääntöjen välisen yhteyden asteesta, jotta perusoikeuskirjan soveltamisalaa ei laajennettaisi liikaa.

–> Siragusa-testi: Tuomioistuin on kehittänyt Siragusa-testin, jonka mukaan kansallisen lainsäädännön on oltava tietyllä tavalla yhteydessä EU-oikeuteen, jotta perusoikeuskirja olisi sovellettavissa. Tämä testi ottaa huomioon, onko kansallinen lainsäädäntö tarkoitettu EU-oikeuden täytäntöönpanoon, sen luonteen ja tavoitteet sekä mahdolliset EU-oikeuden säännökset asiasta.

19
Q

Kerro horisontaalisesta soveltamisesta perusoikeuskirjan osalta.

A
  • ei suoraan ota kantaa siihen, miten se sitoo yksilöitä ja missä tilanteissa
  • direktiivit eivät velvoita yksilöitä
  • joissakin tapauksissa perusoikeuskirjaa voidaan soveltaa direktiivien kautta
    –> Max-Planck ja Bauer –> Tuomioistuin katsoi, että perusoikeuskirjan mukaisia oikeuksia voiudaan soveltaa täysimääräisesti tilanteisiin, joissa direktiivi sisältää samoja oikeuksia
  • Siragusa-testi
  • Perusoikeuksia voidaan rajoittaa tietuin edellytyksin –> laissa säädetyt rajoitteet, suojeltava oikeuksien ydintä ja oltava suhteellisuusperiaatteen mukaisia
20
Q

Mikä on tausta EU:n ja Eurooopan ihmisoikeussopimuksen kanssa?

A
  • Lissabonin sopimuksen myötä E aloitti neuvottelut siihen liittymisestä
  • Neuvottelut käynnistyivät 2010
  • Tuomioistuin julisti ehdotetun sopimuksen sopumattomaksi EU:n perussopimusten kanssa
  • Neuvottelut käynnistyivät 2019 uudelleen neuvoston päätöksestä
21
Q

Mikä on EU:n ja EIS:n välinen suhde?

A

aikka EU ei ole EIS:n osapuoli, EIS on jo osa EU:n julkista oikeutta. Molemmat mainitaan perussopimuksissa, ja perusoikeuskirjan 52(3) artikla selventää, että EU voi vain parantaa EIS:n tarjoamaa suojaa. Tämä aiheuttaa kuitenkin vakavia oikeudellisia ja poliittisia kysymyksiä, kuten ECtHR: n toimivallan puuttumisen EU:n yli, epätasapainon jäsenvaltioiden ja EU:n välillä ihmisoikeuksien kunnioittamisessa sekä epäilyjä kaksinaismoraalista suhteessa EU:n ulkopuolisiin valtioihin.

EIT:n ja EU:n oikeudenkäytön suhde: Vaikka EU ei ole EIS:n osapuoli, EIT on antanut joitain päätöksiä EU-oikeuteen liittyvissä asioissa, ja tuomioistuin on ottanut huomioon EIT:n oikeuskäytännön perusoikeuksien tulkinnassa.

Mahdollinen liittyminen EIS:ään: EU:n mahdollinen liittyminen EIS:ään on herättänyt laajaa keskustelua, ja sen toteutuminen olisi merkittävä askel EU:n ja ihmisoikeuksien suojan välisessä suhteessa.

22
Q

Mitä haasteita on EU:n liittymisessä EIS:iin?

A

EU on myös jäsenvaltioidensa summa.

Tarvitaan selkeyttä ECtHR:n ja Court of Justicen välillä.

Monimutkainen vuorovaikutus jäsenvaltioiden ja EU:n välillä vastuun suhteen.

23
Q

Milloin EU voi tulla vastaajaksi oikeudellisessa tapauksessa?

A

EU voi halutessaan tulla vastaajaksi epävarmuuden vuoksi siitä, onko loukkaus johtunut EU:n lainsäädännöstä vai kansallisesta täytäntöönpanosta.

–> Toisaalta jäsenvaltiot voivat myös tulla vastaajiksi tapauksissa, jotka koskevat EU:n primaarioikeutta, koska ne joutuisivat yhteisesti muuttamaan sopimuksia tai ensisijaista lainsäädäntöä, jos loukkaus todetaan.