Oprirea liberalităţilor care încalcă rezerva succesorală Flashcards

1
Q

. Noţiunea de rezervă succesorală şi de cotitate disponibilă

A

Noul Cod civil defineşte atât rezerva succesorală, cât şi cotitatea disponibilă.
Potrivit art. 1.086 C.civ. „Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri”.
Cotitatea disponibilă este partea din bunurile moştenirii care nu este rezervată prin lege şi de care defunctul putea dispune în mod neîngrădit prin liberalităţi (art. 1.089 C.civ.).
Prin urmare, dacă defunctul are moştenitori rezervatari şi dacă a dispus de patrimoniul său prin donaţii şi/sau legate, masa succesorală - la care se adaugă, după cum vom vedea, donaţiile făcute în timpul vieţii - se divide în două părţi: rezerva succesorală, destinată a fi moştenită de moştenitorii rezervatari chiar şi împotriva voinţei liberale a defunctului, şi cotitatea disponibilă, în privinţa căreia voinţa defunctului este suverană, discreţionară.
Pe de altă parte, rezerva îi apără pe moştenitorii rezervatari nu numai împotriva liberalităţilor excesive făcute în favoarea unor persoane străine, dar şi împotriva liberalităţilor făcute în favoarea unor moştenitori legali, chiar comoştenitori rezervatari. De exemplu, dacă defunctul are mai mulţi copii, nu poate gratifica pe unul dintre ei decât cu respectarea rezervei celorlalţi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Caracterele juridice ale rezervei succesorale

Rezerva este o parte din bunurile moştenirii (pars hereditatis

A

Rezerva este o parte din bunurile moştenirii (pars hereditatis), deci are caracter succesoral, ce se atribuie moştenitorilor rezervatari împotriva voinţei defunctului (art. 1.086 C.civ.). Ca moştenire, a cărei parte este, se are în vedere nu numai patrimoniul defunctului la data morţii, dar şi donaţiile pe care le-a făcut în timpul vieţii şi care - după cum vom vedea - se adaugă la activul net al patrimoniului succesoral pentru calcularea rezervei.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Caracterele juridice ale rezervei succesorale

Caracterul imperativ

A

Caracterul imperativ (de ordine publică) al rezervei. Cercul moştenitorilor rezervatari şi cuantumul rezervei sunt stabilite imperativ de lege, neputând fi modificate prin voinţa celui care lasă moştenirea, nici chiar cu acordul viitorilor (prezumtivilor) moştenitori rezervatari care ar consimţi, de exemplu, la micşorarea cuantumului rezervei. Sancţiunea specifică aplicabilă în cazul încălcării dreptului la rezervă este reducţiunea liberalităţilor excesive, iar nu nulitatea unor astfel de acte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Caracterele juridice ale rezervei succesorale

Caracterul propriu al dreptului la rezervă

A

Dreptul la rezervă este un drept propriu, născut în persoana moştenitorilor rezervatari la data deschiderii moştenirii, iar nu dobândit de la defunct prin succesiune. În privinţa dreptului la rezervă, descendenţii, părinţii şi soţul supravieţuitor nu sunt succesori în drepturi (habentes causam) faţă de actele încheiate de defunct şi prin care se aduce atingere acestui drept, ci au calitatea de terţi şi, ca atare, aceste acte nu le sunt opozabile.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Caracterele juridice ale rezervei succesorale

Dreptul la rezervă în natură

A

Întrucât rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă sunt determinate ca părţi din bunurile moştenirii, moştenitorii rezervatari au dreptul la rezervă, în principiu, în natură, iar nu sub forma echivalentului în bani. Ei îşi valorifică dreptul la rezervă nu în calitate de creditori ai unei creanţe, ci în calitate de proprietari (coproprietari în indiviziune) de bunuri. Dacă prin actele liberale ale defunctului s-a adus atingere rezervei, ea trebuie să fie reîntregită în natură, iar nu prin echivalent (art. 1.097 alin. 2 C.civ. care prevede că „Întregirea rezervei, ca urmare a reducţiunii, se realizează în natură”). Numai în mod excepţional, în cazurile şi în condiţiile prevăzute expres de lege, rezerva poate fi atribuită sau întregită sub forma unui echivalent în bani. De exemplu, dacă bunul donat a fost înstrăinat de donatar înainte de deschiderea moştenirii (art. 1.097 alin. 3 C.civ.).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Caracterele juridice ale rezervei succesorale

Caracterul individual al rezervei.

A

. Deşi rezerva se atribuie în indiviziune moştenitorilor rezervatari care pot şi vor să moştenească, ea se calculează în funcţie de fiecare moştenitor rezervatar care culege moştenirea. Astfel, potrivit art. 1.088 C.civ. „Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.” Rezultă că pentru determinarea rezervei succesorale a fiecărui moştenitor rezervatar trebuie să se verifice care ar fi fost cota succesorală a rezervatarului dacă ar fi cules moştenirea ca moştenitor legal, iar rezerva este de jumătate din această cotă succesorală. De exemplu, dacă de cuius-ul are ca moştenitori rezervatari pe soţul S, pe copilul C1 şi pe copilul C2, iar prin testament l-a instituit legatar universal pe un prieten, pentru calculul rezervei succesorale a moştenitorilor rezervatari se va proceda astfel: mai întâi, se va stabili că în absenţa testamentului S ar fi primit 1/4 din moştenire, C1 ar fi primit 3/8 din moştenire, iar C2 ar fi primit 3/8 din moştenire; apoi, se vor stabili rezervele celor trei moştenitori rezervatari, S având o rezervă de 1/8 din moştenire, iar C1 şi C2 având rezerve de 3/16 din moştenire fiecare (adică jumătate din cota succesorală care li s-ar fi cuvenit ca moştenitori legali); în fine, se va stabili că întreaga cotitate disponibilă de 1/2 din moştenire va reveni legatarului universal, al cărui legat se va reduce la jumătate, în limitele cotităţii disponibile

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Moştenitorii rezervatari

Precizări prealabile.

A

Potrivit noului Cod civil (art. 1.087), sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului. Ascendenţii ordinari şi rudele colaterale ale defunctului, indiferent de clasa din care fac parte sau de gradul de rudenie, nu beneficiază de rezervă succesorală. De exemplu, colateralii privilegiaţi (fraţii şi surorile defunctului şi descendenţii lor), deşi fac parte din aceeaşi clasă de moştenitori legali ca şi părinţii (respectiv din clasa a II-a), nu sunt moştenitori rezervatari.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Rezerva descendenţilor

. Descendenţii decedaţi

A

Descendenţii decedaţi. Dacă defunctul a avut unul sau mai mulţi descendenţi care nu mai există la data deschiderii moştenirii (predecedaţi sau codecedaţi), la stabilirea rezervei nu sunt luaţi în considerare, deoarece - neavând capacitate succesorală - nu au calitatea de moştenitori legali şi, cu atât mai puţin, de moştenitori rezervatari.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Rezerva descendenţilor

În privinţa descendenţilor renunţători,

A

În privinţa descendenţilor renunţători, potrivit art. 1.091 alin. 5 C.civ. la stabilirea rezervei nu se ţine seama de cei care au renunţat la moştenire, cu excepţia celor obligaţi la raport, potrivit art. 1.147 alin. (2)5. Soluţia este logică pentru că potrivit art. 1.121 alin. 1 C.civ. „Succesibilul care renunţă este considerat că nu a fost niciodată moştenitor”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Rezerva descendenţilor

În privinţa descendenţilor renunţători, exemplu

A

De exemplu, de cuius-ul a avut doi copii, C1 şi C2, iar C1 a avut un copil (N1) şi C2 a avut trei copii (N2, N3 şi N3); dacă C1 şi C2 vor renunţa la moştenire, N1, N2, N3 şi N4 vor veni la moştenirea defunctului în nume propriu (deoarece condiţiile reprezentării nu sunt îndeplinite, renunţătorul neputând fi reprezentat), primind fiecare în calitate de moştenitor legal câte 1/4 din moştenire. În ipoteza în care prietenul P ar fi fost instituit legatar universal, la stabilirea rezervei descendenţilor nu se va ţine seama de renunţătorii C1 şi C2 (care prin renunţare au pierdut şi dreptul la rezervă), ci doar de nepoţii N1, N2, N3 şi N4 (care vor primi o rezervă de 1/8 fiecare), legatarului universal P revenindu-i cotitatea disponibilă de 1/2 din moştenire.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Rezerva descendenţilor

) În privinţa descendenţilor nedemn

A

i, la stabilirea rezervei nu se va ţine seama nici de aceştia deoarece nedemnitatea are ca efect înlăturarea nedemnului de la moştenirea legală, ceea ce înseamnă că nedemnul va pierde şi dreptul la rezerva succesorală. De exemplu, dacă de cuius-ul a lăsat soţ supravieţuitor şi doi copiiC1 şi C2- (C2 fiind nedemn), iar prin testamentul întocmit l-a instituit legatar universal pe prietenul P, rezerva soţului supravieţuitor va fi de 1/8 din moştenire, rezerva lui C1 va fi de 3/8 din moştenire, C2 nu va moşteni (din cauza nedemnităţii el pierde şi dreptul la rezerva succesorală la care ar fi fost îndreptăţit dacă nu ar fi fost nedemn), iar cotitatea disponibilă de 1/2 din moştenire va reveni legatarului universal (al cărui legat se va reduce astfel la jumătate).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Rezerva descendenţilor

) În privinţa descendenţilor nedemn, exceptie

A

Prin excepţie, dacă descendenţii nedemnului vor veni la moştenire prin reprezentare succesorală, la stabilirea rezervei se va lua în calcul şi descendentul nedemn. De exemplu, de cuius-ul are ca moştenitori rezervatari pe copilul C1, precum şi pe nepoţii N1, N2 şi N3 (copiii lui C2, nedemn), iar prietenul P a fost instituit legatar universal. Dacă nu ar fi existat legatul (aşadar, aplicând regulile ce guvernează moştenirea legală), C1 ar fi primit 1/2 din moştenire, iar N1, N2 şi N3 ar fi primit câte 1/6 din moştenire, aceştia din urmă venind la moştenire prin reprezentarea părintelui lor C2 pentru a moşteni cota ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă nu ar fi fost nedemn (aşadar, partajul moştenirii s-ar fi făcut pe tulpină, socotind ca tulpină pe C1 şi pe C2). Înseamnă că în exemplul avut în vedere rezerva lui C1 va fi de 1/4 din moştenire, rezerva lui N1 va fi de 1/12 din moştenire, rezerva lui N2 va fi de 1/12 din moştenire, rezerva lui N3 va fi tot de 1/12 din moştenire (pentru că rezerva autorului lor C2 ar fi fost de 1/4 din moştenire), iar cotitatea disponibilă va fi de 1/2 din moştenire şi va reveni prietenului P (al cărui legat universal se va reduce astfel la jumătate).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

. Rezerva ascendenţilor privilegiaţi (părinţilor)
Se mai pune problema de a şti cum trebuie procedat în ipoteza în care defunctul a dispus de bunurile sale prin liberalităţi care nu epuizează moştenirea,

A

Se mai pune problema de a şti cum trebuie procedat în ipoteza în care defunctul a dispus de bunurile sale prin liberalităţi care nu epuizează moştenirea, iar ca potenţiali moştenitori legali sunt ascendenţi privilegiaţi şi colaterali privilegiaţi. De exemplu, de cuius-ul a gratificat un prieten cu un legat cu titlu
10
universal al cărui cuantum este de 2/3 din moştenire, iar moştenitori legali acceptanţi sunt, părinţii M şi T şi fratele F.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

. Rezerva ascendenţilor privilegiaţi (părinţilor)
În situaţia în care legatul cu titlu universal este de 2/3 din moştenire, trebuie să verificăm dacă acest legat încalcă rezerva succesorală globală a moştenitorilor rezervatari M şi T

A

. Pentru aceasta, într-o primă fază, trebuie să stabilim cotele ce li s-ar fi cuvenit lui M, T şi F în calitate de moştenitori legali. Astfel, M ar avea o cotă de 1/4, T ar avea o cotă de 1/4, iar F ar avea o cotă de 1/2. Apoi, trebuie să calculăm rezervele moştenitorilor rezervatari M şi T, rezerva lui M fiind de 1/8, iar rezerva lui T fiind de 1/8. Rezerva globală este de 1/4, iar cotitatea disponibilă este de 3/4. După cum se observă, legatul de 2/3 este mai mic decât cotitatea disponibilă de 3/4, ceea ce înseamnă că legatul nu trebuie redus. În consecinţă, se atribuie legatul de 2/3, iar diferenţa de 1/3 dintre moştenire (1/1) şi legatul cu titlu universal (2/3) se va împărţi între M, T şi F potrivit regulilor moştenirii legale, toţi cei 3 moştenitori legali suportând o diminuare a cotelor lor legale ca urmare a existenţei legatului cu titlu universal. Procedând astfel, s-ar ajunge ca M să primească 1/12 (1/4x1/3), T să primească 1/12 (1/4x1/3), iar F să primească 1/6 (1/2x1/3). Numai că M şi T ar primi mai puţin decât rezervele ce li se cuvin în mod imperativ. De aceea, M îşi va primi rezerva de 1/8, T îşi va primi rezerva de 1/8, iar diferenţa dintre 1/3 şi rezerva globală de 1/4, adică 1/12, va reveni lui F. După cum se observă, cel “sacrificat” este F pentru că el nu are calitatea de moştenitor rezervatar şi trebuie să se mulţumească doar cu ceea ce rămâne după ce se execută legatul şi se asigură rezervele moştenitorilor rezervatari. În astfel de situaţii se observă diferenţa de statut juridic dintre ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi, care - deşi ca moştenitori legali sunt plasaţi în aceeaşi clasă de moştenitori – se diferenţiază în mod fundamental atunci când se pune problema dreptului la rezervă, în sensul că numai ascendenţii privilegiaţi au un astfel de drept.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Rezerva soţului supravieţuitor
Cuantumul rezervei soţului supravieţuitor.
, dacă vine în concurs cu ascendenţii privilegia

A

1/6 din moştenire, dacă vine în concurs cu ascendenţii privilegiaţi, indiferent de numărul lor, şicu colateralii privilegiaţi, de asemenea indiferent de numărul lor, deci 1/2 din cota legală de 1/3.
De exemplu, dacă de cuius-ul a făcut un testament prin care a fost instituit legatar universal un prieten al defunctului, calitatea de moştenitori legali o au atât soţul supravieţuitor, cât şi ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi şi, în plus, niciunul dintre aceştia nu este nici nedemn şi nici renunţător. În acest caz, rezerva soţului supravieţuitor va fi de 1/6 din moştenire, rezerva părinţilor va fi de 1/6 din moştenire, colateralii privilegiaţi vor fi înlăturaţi de la moştenire, iar terţul gratificat va primi întreaga cotitate disponibilă de 2/3 din moştenire, ca legatar universal, al cărui legat s-a redus, la cererea moştenitorilor 6 A se vedea în acest sens şi TS, s.civ., dec.nr.578/1986, în CD, 1986, p.81-82.
11
rezervatari, de la 1/1 la 2/3 din moştenire. În schimb, în cazul în care colateralii privilegiaţi ar fi fost nedemni sau renunţători (ceea ce ar fi însemnat că nu ar fi primit nimic ca moştenitori legali), rezerva soţului supravieţuitor ar fi fost de 1/4 din moştenire, rezerva părinţilor ar fi fost de 1/4 din moştenire (fiecare părinte având dreptul la o rezervă de 1/8 din moştenire), iar cotitatea disponibilă de 1/2 din moştenire ar fi revenit prietenului instituit legatar universal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Imputarea rezervei soţului supravieţuitor asupra moştenirii

A

Potrivit art. 1.086 C.civ. rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii […]. Pe cale de consecinţă, toate rezervele moştenitorilor rezervatari se vor imputa asupra moştenirii, în ansamblul său.
Rezerva soţului supravieţuitor se atribuie cu prioritate din moştenirea lăsată de defunct, privită ca unitate, urmând ca ulterior să se atribuie cotele (sau, după caz, rezervele) celorlalţi moştenitori. De exemplu, dacă soţul supravieţuitor vine în concurs cu copilul defunctului şi cu un prieten, care a fost instituit legatar universal, se va proceda astfel: mai întâi, se atribuie rezerva soţului supravieţuitor, care este de 1/8 din moştenire; apoi, se atribuie rezerva copilului, care este de 3/8 din moştenire; în continuare, se însumează cele două rezerve pentru a se obţine rezerva globală (care este în acest caz de 1/2 din moştenire) şi, pe cale de consecinţă, cotitatea disponibilă (care este de 1/2 din moştenire); în final, se atribuie cotitatea disponibilă de 1/2 din moştenire legatarului universal

17
Q

Cotitatea disponibilă specială a soţului supravieţuitor în concurs cu descendenţii dintr-o căsătorie anterioară a defunctului
Potrivit art. 1.090 C.civ., „(1) Lib

A

Potrivit art. 1.090 C.civ., „(1) Liberalităţile neraportabile făcute soţului supravieţuitor, care vine la moştenire în concurs cu alţi descendenţi decât cei comuni lor, nu pot depăşi un sfert din moştenire şi nici partea descendentului care a primit cel mai puţin. (2) Dacă defunctul nu a dispus prin liberalităţi de diferenţa dintre cotitatea disponibilă stabilită potrivit art. 1.089 şi cotitatea disponibilă specială, atunci
această diferenţă revine descendenţilor. (3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător atunci când descendentul menţionat la alin. (1) a fost dezmoştenit direct, iar de această dezmoştenire ar beneficia soţul supravieţuitor”.
Prin urmare, dacă defunctul a fost căsătorit de mai multe ori şi are ca moştenitor unul sau mai mulţi copii (descendenţi) dintr-o căsătorie anterioară (din afara căsătoriei sau din adopţie), nu poate gratifica pe soţul din ultima căsătorie (soţul supravieţuitor) în limita cotităţii disponibile ordinare (obişnuite), ci numai în limita unei cotităţi disponibile speciale, egală cu partea descendentului care a luat mai puţin7(limită variabilă), cel mult un sfert din moştenire (limită fixă, maximă).

18
Q

Cotitatea disponibilă specială a soţului supravieţuitor în concurs cu descendenţii dintr-o căsătorie anterioară a defunctului
Noţiunea de „alţi descendenţi decât cei comuni lor” în sensul art. 1.090 C.civ

A

Pe de o parte, textul se referă nu numai la copiii (unul sau mai mulţi) dintr-o căsătorie anterioară a defunctului (chiar declarată nulă sau anulată), dar şi la cei din afara căsătoriei, precum şi la copiii adoptaţi de către defunct.
Pe de altă parte, textul se referă nu numai la descendenţii de gradul I, ci şi la descendenţii de grade subsecvente, indiferent că aceştia din urmă vin la moştenire prin reprezentare succesorală sau în nume propriu.

19
Q

Cotitatea disponibilă specială a soţului supravieţuitor în concurs cu descendenţii dintr-o căsătorie anterioară a defunctului
Liberalităţile care intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 1.090 C.civ. Descendentul defunctului, în sensul precizat mai sus, poate invoca dispoziţiile art. 1.090 C. civ. în următoarele cazuri:

A

i) Dacă defunctul a făcut în favoarea soţului supravieţuitor donaţii în timpul ultimei căsătorii sau chiar anterior căsătoriei, dacă se dovedeşte că perspectiva acestei căsătorii a fost cauza impulsivă şi determinantă a liberalităţii.
În toate cazurile, trebuie să fie vorba de donaţii care nu sunt supuse raportului (neraportabile); dacă donaţia este supusă raportului, urmează să fie readusă, în natură sau prin echivalent, la moştenire şi deci reprezintă doar un avans asupra moştenirii.
ii) Dacă prin testamentul lăsat, defunctul a făcut în favoarea soţului supravieţuitor legate, chiar dacă data testamentului este anterioară încheierii ultimei căsătorii, deoarece se poate presupune menţinerea dispoziţiilor testamentare favorabile sub influenţa soţului din această căsătorie.
iii) Dacă prin testamentul lăsat, defunctul a prevăzut dezmoştenirea directă (expresă) a descendenţilor în cauză, iar de această dezmoştenire urmează să beneficieze soţul supravieţuitor (art. 1.090 alin.3 C.civ.).

20
Q

Cotitatea disponibilă specială a soţului supravieţuitor în concurs cu descendenţii dintr-o căsătorie anterioară a defunctului
. Determinarea cuantumului cotităţii disponibile ordinare şi a cotităţii disponibile speciale. Regimul juridic al diferenţei dintre cele două cotităţi disponibile

A

Aplicarea prevederilor art. 1.090 C.civ. presupune luarea în considerare a unor ipoteze în care soţul din ultima căsătorie, gratificat printr-o liberalitate neraportabilă, vine la moştenire cu descendenţi ai defunctului, dintre care cel puţin unul este dintr-o căsătorie anterioară. Vom avea în vedere ipoteza în care soţul supravieţuitor a fost instituit legatar universal şi vine în concurs cu unul sau mai mulţi copii ai defunctului dintr-o căsătorie anterioară, acesta fiind cazul cel mai des întâlnit în practică.

21
Q

Cotitatea disponibilă specială a soţului supravieţuitor în concurs cu descendenţii dintr-o căsătorie anterioară a defunctului
fiind cazul cel mai des întâlnit în practică.
În ipoteza în care soţul supravieţuitor vine în concurs cu un singur copil dintr-o căsătorie anterioară a defunctului şi soţul supravieţuitor a fost instituit legatar universal, se va proceda astfel:

A

i) Se stabileşte rezerva soţului supravieţuitor, care este de 1/8 din moştenire, apoi rezerva copilului, care este de 3/8 din moştenire, ceea ce înseamnă că rezerva globală este de 1/2 din moştenire, iar cotitatea disponibilă ordinară (obişnuită) este de 1/2 din moştenire. Dacă soţul supravieţuitor gratificat nu ar fi venit în concurs cu copilul defunctului dintr-o căsătorie anterioară, întreaga cotitate disponibilă ordinară ar fi revenit soţului supravieţuitor, ca legatar, ceea ce înseamnă că soţul supravieţuitor ar fi primit 5/8 din moştenire(1/8 rezerva şi 1/2 cotitatea disponibilă), iar copilul ar fi primit doar rezerva sa de 3/8 din moştenire. Legiuitorul a considerat că acest mod de a se proceda nu corespunde interesului copilului din căsătoria anterioară a defunctului şi a decis să permită gratificarea soţului din ultima căsătorie doar în limitele unei cotităţi disponibile speciale, iar nu în limitele cotităţii disponibile ordinare.
ii) Se calculează cotitatea disponibilă specială a soţului supravieţuitor, care nu poate depăşi un sfert din moştenire (limita fixă) şi nici partea copilului care a primit cel mai puţin (limită variabilă). Aşadar, pe lângă rezerva sa de 1/8 din moştenire, soţul din ultima căsătorie mai poate beneficia de cotitatea disponibilă specială. Cum copilul din căsătoria anterioară nu poate primi mai puţin decât rezerva sa de 3/8 din moştenire, rezultă că, în acest caz, cotitatea disponibilă specială a soţului supravieţuitor va fi de 1/4 din moştenire (se va raporta la limita fixă, adică aceea ca liberalitatea să nu depăşească 1/4 din moştenire).
iii) Se pune problema de a şti ce se întâmplă în cazul în care cotitatea disponibilă specială este mai mică decât cotitatea disponibilă ordinară. Astfel, în exemplul dat (un singur copil din căsătoria anterioară a defunctului), cotitatea disponibilă ordinară este de 1/2, deci mai mare decât cotitatea disponibilă specială, de maximum 1/4, diferenţa între cele două cotităţi fiind de 1/4 din moştenire.
Stabilirea cotelor finale cuvenite soţului supravieţuitor şi copilului. Astfel, în final, soţul supravieţuitor va primi 3/8 din moştenire (1/8 rezerva plus 1/4 cotitatea disponibilă specială), iar copilul va primi 5/8 din moştenire (3/8 rezerva plus 1/4 diferenţa dintre cotitatea disponibilă ordinară şi cotitatea disponibilă specială).

22
Q

Cotitatea disponibilă specială a soţului supravieţuitor în concurs cu descendenţii dintr-o căsătorie anterioară a
Care va fi regimul juridic al acestei diferenţe?defunctului

A

ltima căsătorie. Astfel fiind, dacă defunctul nu a dispus de diferenţa dintre cotitatea disponibilă specială (mai mică) şi cotitatea disponibilă ordinară (mai mare), respectiv dispoziţia este ineficace în lumina art. 1.090 C.civ., acea parte din moştenire urmează să fie atribuită copilului defunctului (art. 1.090 alin.2 C.civ.). Aşadar, diferenţa dintre cotitatea disponibilă ordinară şi cea specială de 1/4 din moştenire va reveni copilului.

23
Q

Cotitatea disponibilă specială a soţului supravieţuitor în concurs cu descendenţii dintr-o căsătorie anterioară a defunctului
Sancţiunea depăşirii cotităţii disponibile speciale

A

Art. 1.090 C.civ. nu prevede vreo sancţiune specială pentru încălcarea limitelor în care defunctul putea face donaţii sau dispoziţii testamentare în favoarea soţului supravieţuitor care concurează cu copiii dintr-o căsătorie anterioară sau din afara căsătoriei ori din adopţie. Astfel fiind, se aplică sancţiunea prevăzută pentru depăşirea cotităţii disponibile ordinare: reducţiunea (reducerea) liberalităţilor excesive în limitele cotităţii disponibile speciale.