NO-prov "Luft & Vatten" Flashcards
Redogöra vilka gaser som finns i luften?
Luft är en gasblandning och består utav ca 78% kväve, 21% syre och sista delen består av andra ser som bl.a argon, vatten och koldioxid.
Beskriva några egenskaper hos gaserna som finns i luft?
Kväve (N) - Kvävgas är ett grundämne som förtecknas N2 och består en molekyl. Kväve är en lukt- och färglös gasblandning. Kväve är ett inert ämne, då det reagerar ogärna med andra gaser. Det är kvävande och inom en flytande form uppnår det en kall temperatur, ett bra konserveringsmedel.
Syre (O) - Syre är ett grundämne som förtecknas O2 och består endast av en sorts molekyl. Syre är en gas som reagerar lätt med andra ämnen, då det bildas sk oxider. Syre är lukt- och färglös, samt att syret underhåller förbränningen. Det är syret som ser till att saker och ting kan förbrännas. Ett typiskt exempel är cellandningen, när djur och människor använder syre för att förbränna socker i cellerna för att frigöra energi.
Ädelgaser - En oreaktiv gas som består utav flera olika gaser. Ett mycket inert, då det gärna håller sig till sig själv.
Vatten - Vatten är en kemisk reaktion som består utav två väte och en syre, och dess kemiska formel betecknas H2O.
Koldioxid - Koldioxid är en kemisk reaktion som förtecknas CO2 och består av en molekyl. Ämnet är uppbyggd på syre och kol. Det är en gas, som är tungt och både är lukt- och färglös. Ämnet kväver eld och tränger undan syret. Koldioxid kan även bli giftigt om den uppkommer i högre halter.
Argon - Argon är ett icke metalliskt grundämne som är den vanligaste ädelgasen, och finns främst i atmosfären.
Förklara vad som menas med klimat och vad som skiljer det från väder?
Klimat är väder under en längre period (ca 30 år). Det är medelvärdet av bl.a temperatur och nederbörd. Samtidigt som väder representera den dagliga prognosen över vilken temperatur, nederbörd eller solsken de följande 24h kommer innefatta.
Vilka grundämnen bildar en vattenmolekyl?
En vattenmolekyl består utav 2 väte (N) och 1 syre (O).
Förklara hur vattenmolekylerna samspelar i vattnets tre faser?
I fast fas har vattenmolekylerna bildat ett fast nätverk då syreatomen är bunden till fyra väteatomer. Två av väteatomerna hör till samma molekyl och ligger nära syreatomen, och de andra två väteatomerna hör till två andra vattenmolekyler. Molekylerna är alltså bundna genom sk vätebindningar. Ju högre temperatur desto mer och mer rör sig molekylerna. När smältpunkten tar vid håller inte nätverket och bryts sönder. Molekylerna har lämnat den fasta fasen, och kan röra sig närmare varandra och därför packas tätare. Vatten har alltså högre densitet än is. När vatten kokar bildas bubblor i vattnet som innehåller vattenånga. Vattenångan lämnar vätskefasen och stiger till i luften och blandar sig med de andra gaserna. Vattenmolekylerna är längre inte bundna med varandra och kan röra sig fritt.
Redogöra för vattnets speciella egenskaper?
Vatten är ett ovanligt bra lösningsmedel och har en stor förmåga för att lagra värme. Vatten är ett polärt ämne och löses lätt med andra ämnen som är mer eller mindre laddade. Våra oceaner spelar en viktig roll i jordens klimat genom att stabilisera temperaturerna. Vattenströmmar transporterar med sig varmt vatten från ekvatorn och kallt vatten från polerna tillbaka mot varmare områden. Vatten har ovanligt hög ytspänning till skillnad från andra vätskor, detta konserverar till att vattendroppar är runda, insekter kan gå på vattenytan och kapillärkraft (den kraft som gör att träden kan dra upp vatten via sina kärl flera metrar).
Vatten i fast form har lägre densitet än flytande form. Det medför att isen kan flyter på vattenytan istället för att sjunka. Detta är en till punkt som specificerar ämnet vatten, och tack vare det fryser inte botten av sjöarna, och fiskar och annat vattenliv klara sin hela vintern.
Förklara vad som menas med ytspänning?
Ytspänningen är en mycket stark och sammanhållande kraft i utskicket hos ett ämne. Den uppstår i gränsskicket mellan två olika medier. Ytspänning beror på att vattenmolekylerna dras mycket starkt till varandra och binds samman åt sidan och nedåt då det bildas en seg och elastisk hinna på vattenytan, det gör att vattenytan blir stark sidleds. I en vattendroppe är ytspänningen det som är gör den rundad då vattenmolekyler håller ihop med varandra i alla riktningar, över sjöar och hav är det ytspänningen som gör det möjligt för insekter att gå på vattenytan då molekylerna binds med varandra åt sidorna och nedåt och det är ytspänningen som håller våra lungor på plats i bröstkorgen då lungorna sitter fastklistrad mot insidan av bröstkorgen m.h.a en tunn vatten hinna.
Förklara vad som menas med värmekapacitet?
Värmekapacitet handlar om hur mycket energi och tid det går åt till att värma eller kyla ner ett ämne. Vatten har en hög värmekapacitet vilket då innebär att det går åt mer energi och tid till att värma och kyla vatten än hos andra ämnen. Vatten har en bra förmåga till att lagra temperatur. Därför har vatten en stor betydelse som värme fördelare. Denna egenskap hjälper bl.a oss att hålla en jämn medeltemperatur i hela kroppen, vatten jämnar även ut temperaturskillnader mellan dag och natt, mellan årstidernas växlingar och stabiliserar vädret.
Kunna varför vatten är så viktigt ämne på jorden?
Vatten är ett av de allra viktigaste ämnena på jorden, då det tillhör en utav alla huvudbeståndsdelarna i de levande organismerna och i deras omgivning. Vatten är ett stabilt ämne, och deltar i de kemiska reaktioner som sker samband med fotosyntesen (livets viktigaste kemiska reaktion) och cellandningen. Vi är beroende utav vatten för att kunna utföra våra dagliga vardags sysslor. Vanligen är det endast sötvatten som duger, tyvärr är det mesta av sötvattnet bundet i glaciären och tillhör en liten procent av allt vatten som finns på planeten, därför får vi vara rädda om det.
Redogöra för vattnets betydelse som lösningsmedel?
Vatten innehåller vätebindningar, som ger ämnet polära egenskaper. Det innebär att vatten kan blandas med andra vätskor som också är polära utan att de siktar sig. De positiva/negativa delarna på varje molekyl vänds mot varandra, och vätskorna hålls samman. Som polärt lösningsmedel kan vatten däremot inte lösa sig med opolära vätskor, alltså vätskor med molekyler utan laddade ändar. Polära och opolära vätskor kan därför inte lösas men opolära och opolära vätskor lösa sig utmärkt i varandra. ”Lika löser lika”
Bl.a kan vatten lösa salter i berggrunder och olika biologiska molekyler som finns i cellerna hos djur och växter.
Beskriv vattnets kretslopp?
Solen värmer upp land- och vattenytan. Vattnen från mark, sjö och hav avdunstar, och utav vatten bildas vattenånga som stiger upp mot atmosfären. Ju högre upp i atmosfären desto kallare, vattenångan kyls ned och kondenserar till vattendroppar som bildar moln. Molnen blir tyngre och nederbörd faller till marken som snö, hagel eller regn. Vattnet samlas till bäckar och floder och rinner vidare ut till hav och sjö. En del vatten sipprar genom marken och bilder grundvatten, sk underjordiska sjöar. Man brukar även säga att underjordiska sjöarna innehåller det renaste vattnet. Marken där är porös och kan därför sila vattnet. Kretsloppet kan sedan börja om och om igen.