NO-läxförhör Huden Flashcards
Vilka är hudens viktigaste funktioner?
Huden har många viktiga funktioner men bl.a:
- Fungera som ett skydd mot bakterier, virus frätande ämnen och nötning, stötar och slag, utrotning, kemiska ämnen/kemikaler och skydd mot uv-ljus pga pergamentet.
- Ett väldigt viktigt sinnesorgan när det gäller känsel (beröring, en människas välmående), kyla och värme, smärta och tryck som vi reagerar på.
- Reglerar och hjälper oss att hålla kroppstemperaturen och vätskebalansen på rätt nivå, förhindrar att vi förlorar för mycket vätska. Ungefär en femtedel av all vätska kroppen gör sig av med utsöndrar genom svettning och avdunstning.
- bildar D-vitamin med solens hjälp.
- Lagrar vätska och fett.
- Signalerar till omgivningen, till exempel genom att rodna när man blir generad.
Hudens uppbyggnad/anatomi?
Huden är indelad i tre stycken lager; Överhud, Läderhud och Underhud.
Överhud - Överhuden är den yttersta synliga delen av huden och är på de flesta delarna av kroppen mindre än en mm tjock samt fungerar som en slityta. De yttersta cellagren i överhuden kallas hornlager och består av döda och förhornade celler. Det gör att huden är motståndskraftig mot frätande ämnen och nötning. Överhuden består av platta celler i flera skikt, så kallat flerskiktat plattepitel.
Hornlagret - Hornlagret är överhudens yttersta skikt och består av döda, förhornade platta celler. Den är mycket mjuk och smidig. Skiktet är även vattentät, som är mycket viktigt för landlevande djur och människor, vilket annars skulle torka ut. Dess vattentäta förmåga beror på att det finns massor av fettceller mellan de platta cellerna. Dessa celler nöts bort allteftersom när vi rör föremål, då dem ständigt ersätts av nya celler underifrån som bildas i tillväxtlagret. Cellerna fylls med ett hornämne (keratin), som är ett hårt protein och dör innan de når hudens yta. På utsatta ställen sker cellandningen snabbare och hornlagret blir tjockare t.ex vacker i händerna, handflator och fotsulor.
Tillväxtlagret - I tillväxtlagret bildas överhudens celler.
Läderhuden - I läderhuden finns gott om blodkärl som tillför syre och näringsämnen. Blodcirkulationen i läderhuden är också viktig för att kroppen ska hålla rätt temperatur.
Sinnesceller - En sinnescell har en specifik uppgift.
Svettkörtel - Svettkörtlarna mynnar på hudens yta i små porer.
Talgkörtlar - Talgkötlarna utsöndrar talg (fett) som gör hornlagret mjukt och smidigt, plus att det skyddar det mot kemikalier och infektioner.
Hårsäck - I hårroten finns det celler som bildar hårstrån = hornämnen som skjuts upp genom en hårkanal. När vi blir kalla eller rädd får vi gåshud. Detta beror på att hårsäckarna är förbundna med små glatta muskler som kan dra i hårstråna. Hårresningen medför att pälsen blir tjockare, vilket gör att den isolerar bättre.
Hårstrå - Vår hårfärg beror på ett färgämne i hårroten, men som minskar när vi blir äldre och gråhåriga. Våra hårstrån beror på hårsäcks utseende. Om den är böjd får vi vågigt eller krulligt hår eller om den är rak, får vi rakt hår.
Underhuden - Underhuden innehåller många fettceller som är värmeisolerande och stötdämpande.
Underhudsfett - Underhudsfett består av fettceller, och fungerar som ett skydd, ett isolerande lager och en energireserv.
Sätt ut vad hudens olika delar heter?
Kolla bilden!
Beskriv vad som sker i överhuden?
Överhuden sitter fast i den underliggande läderhuden genom ett så kallat basalmembran. På basalmembranet ligger hudcellerna tätt ihop i flera skikt. Cellerna i de djupast liggande skikten delar sig ofta för att ersätta celler som slits på hudens yta. De nybildade cellerna förs upp till ytligare skikt efter hand som de åldras, och nya celler bildas intill basalmembranet. Hornämne, eller keratin, lagras i de åldrande cellerna. De yttersta cellagren består av döda och förhornade celler, som kallas hornlager.
I de understa cellskikten av överhuden finns celler som innehåller färgämne, pigment. Cellerna kallas melanocyter. Pigmentet i cellerna skyddar huden från solens skadliga ultravioletta strålning. När pigmentcellerna utsätts för solljus blir man mörkare - man blir solbränd. Det beror på att mer pigment bildas för att skydda kroppen från den ultravioletta strålningen. I vårt yttersta hudlager finns inga blodkärl, den får sin näring och syre istället från läderhuden
Beskriv vad som sker i läderhuden?
Läderhuden är det kraftigaste hudlagret och består av bindväv, som innehåller gott om fibrer av proteinerna kollagen och elastin. Därför är läderhuden både stark och elastisk, vilket medför att huden kan töjas över leder och muskler då vi rör oss. Med åldern minskar antalet elastiska fibrer, och huden blir därför slapp och rynkig. Om man solar mycket förstörs en del av de elastiska fibrerna och huden åldras snabbare. Det finns gott om blodkärl i läderhuden som tillför syre och näringsämnen, och för bort restprodukter. Blodcirkulationen i läderhuden är också viktig för att kroppen ska hålla rätt temperatur. I läderhuden finns också lymfkärl, känselkroppar, nerver, hårsäckar, talgkörtlar och svettkörtlar. Det finns olika sorters känselkroppar, och de reagerar på olika känselintryck som beröring, tryck, värme och kyla. I huden finns också fria nervändar som reagerar på smärta. De olika impulserna leds sedan av nerver till hjärnan.
Beskriv vad som sker i underhuden?
Underhuden består av porös bindväv och av ett fettcellslager. Fettvävnaden i underhuden är värmeisolerande och stötdämpande. Den är dessutom en viktig fettreserv. Underhuden fungerar också som ett vätskeförråd eftersom den porösa vävnaden innehåller mycket vävnadsvätska.
Vad beror finnar och akne på?
Akne eller finnar är inflammerad hud och talgkörtlar som täppts till. Produktionen av talg är störst under puberteten. Finnar beror på att talgkörtelns mynning proppas igen av talg och den nedre delen talgkörteln blir inflammerad.
Varför blir huden alldeles skrynklig när vi badar?
När blodkärlen vigdas blir huden skrynklig, detta beror pga att det forsar mer blod. Fingrar och tårs skrynkliga struktur är egentligen en kvarleva från den tid vi behövde bättre grupp till bl.a att fånga fisk och arbeta i vattnet.
Hur bildas hår?
Hårstrån växer ut från hårsäckar i läderhuden. Celler i hårsäckens botten delas och skjuts uppåt, samtidigt som de förhornas och dör. Det mesta av håret består alltså av döda celler.
Hur bildas naglar?
På fingertopparna och tårna bildas naglar från nagelroten, som ligger i ett veck av överhuden. Cellerna i nagelroten delas, och då växer nageln. Det är bara cellerna längst in vid roten som lever. När cellerna förskjuts framåt förhornas de och dör. Då bildas en nagel. Naglarna skyddar tå- och fingertopparna.
Vad har UV strålar för effekter?
Positiva - Ddm hjäper till att bilda D-vitamin, som behövs för skelettets förkalkning.
Negativa - Dem skadar de elastiska trådarna i läderhuden, som kan framkalla hudcancer (malignt melanom)