NO-prov "Luft & Vatten" Flashcards

1
Q

Förklara vad som menas med oxider?

A

Oxider kommer ifrån franskans ”Oxyde” och betecknar de kemiska reaktioner med ämnet syre ingående. De flesta ämnen kan bilda oxider, då syre regerar lätt med andra ämnen. Ett exempel är rost, då olika metaller regerar med syret och det förstörs. Detta gäller främst järn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriva som sker vid en förbränning?

A

Vid en förbränning reagerar syre med ett bränsle t.ex kol, svavel, väte och fosfor. Förbränningen är den största metoden föratt producera energi. T.ex utför människan och djur cellandning, då socker m.h.a syre förbränns och frigör energi i cellerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förklara hur man tar reda på ifall en okänd gas är antingen syrgas, kvävgas, koldioxid eller vätgas?

A

För att skilja dem olika gaserna åt måste man genomför olika experiment/laborationer. Syre ser till att elden brinner, och är en gas som upprätthåller en förbränning. Om något t.ex brinner och man sprutar syre börjar det brinna mer intensivt. Kväve har en förmåga att kväva eld. Koldioxid kväver också eld, då det lägger sig som ett täcke eftersom att det är tyngre än luft. Om man tror att en gas är koldioxid ska man testa att blanda med kalkvatten. Om vattnet förenas med koldioxiden och det blir grumligt så är gasen koldioxid. Kalkvatten är en mättad lösning, kalciumhydroxid. När ett ämne är mättad kan inget mer förenas. När vi tillför koldioxiden så bildas kalcium karbonat. Kalkvattnet måste helt enkelt ändras från den klara vätskan till det grumliga. Kalciumet har bytt plats.
Om man misstänker att en okänd gas är vätgas så ska man samla ihop gasen och antända den. Ifall ens hypotes stämmer ska det bildas knallgas och vatten. 2H2 + O2 + lite energi = LH2O + mycket energi. Ifall denna kemiska reaktion ska kunna utföras behövs en förhålla mängd, ca 2/3 vätgas och 1/3 syre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Förklara varför ozonlagret är viktigt?

A

På ungefär 2-3 mils höjd ligger ozonlagret. Ozonet i luften fångar upp och hindrar jorden att bli skadad av det farliga uv-ljuset från solen då det inte når ända fram till jordytan. Det bildas i atmosfär genom att syremolekylerna sönderdelas och sätts samman till tre syreatomer istället. Reaktionen mellan syreatomerna är en viktig förutsättning för liv på jorden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara vad som menas med växthuseffekten?

A

Växthuseffekten är den uppvärmning av jordytan som åstadkoms av jordens atmosfären. Det innebär att en viss del av värmestrålning från solen reflekteras tillbaka från jorden, och inte enbart studsar ut. Detta beror på att växthusgaser som finns i luften, absorberar värmestrålningen som är påväg att lämna jorden. Den normala växthuseffekten är orsak till liv på jorden, utan den naturliga växthuseffekten skulle jorden vara ungefär 30C kallare än den är idag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara vilka växthusgaser det finns?

A

Koldioxid, Vattenånga-Moln, Matan, Lustgas, Ozon är exempel på vanliga växthusgaser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara vad som menas med den förstärkta växthuseffekten?

A

Koldioxiden som finns i luften släpper igenom ljuset från solen, samtidigt som växthusgaserna bromsar värmestrålningen från jordytan. Detta bidrar till den naturliga växthuseffekten och är nödvändigt för vårt liv på jorden. Problemet är att vi människor påverkar genom vårt ökande utsläpp av växthusgaser som höjer halterna i vår atmosfär. Ökning av växthusgaser beror framför allt på att vi förbränner stora mängder av olika fossila bränslen. Syre och kol förenas och bildar koldioxid vid förbränning av fossila bränslen, men den kolatomen i de fossila bränslena har inte ingått i naturens kretsloppet för kol, utan legat och lagrat miljontals år under marken. Därför ökar mängden koldioxid i atmosfären, och dess halt har ökat med 40% sedan förindustriell tid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Förklara vad som menas med fossila bränslen och ge exempel på dessa?

A

Det är ett bränsle som bildats av döda växter och djur, genom en lång process av lagring. Bränslet uppstod av att organismerna inte hann förmultna utan sjönk till botten av sjö och hav. De täcktes sedan av ett lager sand, lera och grus, som ökade trycket och temperaturen. Detta ledde till brist av syre, och de organiska resterna omvandlades till en svart blandning av kolväten. Vi har just nu en tillgång till detta men det finns ett slut, det är ändligt. Samtidigt som det produceras hela tiden eftersom att de dör djur och växter varje dag, men det är en långtids process. Olika typer av fossila bränslen är:
- Naturgas
- Råolja
- Stenkol
- Brunkol
- (Torv)
Dessa kan ge skador som; förstärkt växthuseffekt, Försurningskor (då det bildas starka syror vid användning av vissa fossila bränslen, som förstår bl.a träd, sjö och mark), Skada vid oljeutsläpp

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Förklara vad som menas med luftföroreningar?

A

Luftföroreningar är olika gaser och partiklar i luften som är skadliga för organismer och miljön. Exempel på luftföroreningar är kväveoxider (NOx), Svaveloxider (SOx), Aerosoler t.ex sot - fasta partiklar som bildats i en gas, rester från andra dåliga ämnen, Marknära ozon (O3) - bildas pga bilar och andra fordons utsläpp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Veta vad som orsakar den förstärkta växthuseffekten och vad det kan leda till?

A

Den förstärkta växthuseffekten handlar just om de ökade halterna av växthusgaser. Växthusgaserna i atmosfären släpper igenom solens strålning, men absorberar delar av jordens värmestrålning.Förhöjda halter av växthusgaserna leder därför till en högretemperaturvid jordytan. De ökade halterna avväxthusgaserberor främst på koldioxidutsläpp orsakade av förbränning avfossila bränslensåsom olja, kol ochnaturgas. Sedan har vi växthusgasen metan som frigörs när permafrosten i polartrakterna smälter. Permafrosten innehåller infruset material av döda växter och djur som bilder metan när de förmultnar. Metan är bundet i marken och när t.ex kossan äter gräset smälter maten släpps metan ut i form av rap och prutt. Metan förstärker växthuseffekten då den är mycket mer kraftfullare än koldioxid. Men skillnaden är att metan är ett energirikt ämne och bryts ner på endast några årtionden. När växthuseffekten stärks höjs temperaturen, is och glaciärer smälter. Andra effekter av ett förändrat klimat är att vi kan få kraftiga regn eller svår torka, stormar kan även bli allt vanligare och starkare. En klimatförändring påverkar förutsättningen för vårt liv på jorden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly