NO-prov (Begrepp) Astronomi och Universum Flashcards
Astronomi
Svar: Det är vetenskapen om himlakropparna och universum utanför planeten jorden. Ordagrant betyder det stjärnornas lag och är ett av de absolut äldsta vetenskapsfälten.
Rymden
Svar: Det är de “tomma” områdena i universum som finns utanför himlakropparnas atmosfär.
Solsystem
Svar: Ett solsystem är när en eller flera planeter och andra mindre himlakroppar, såsom asteroider och meteroriter kretsar kring en eller flera stjärnor, solar. Ett annat namn för solsystem är planetsystem.
Måne
Svar: En måne är en lite mindre och kall himlakropp som är i omloppsbana runt en planet med hjälp av ens gravitation. Måne kan också kallas för en satellit eller drabant.
Meteroid
Svar: Det är små stenar eller gruskorn i rymden. Meteroids storlek är från sandkorns- till klippblocks storlek
Meteroids ursprung är oftast kollisioner mellan asteroider eller rester från kometer.
Nebulosa
Svar: Mellan stjärnorna finns det mycket gas och dammpartiklar som inte är jämnt spridd, utan på de ställen bildar den tätare moln. En nebulosa är alltså ett moln av gas och partiklar och i en nebulosa föds stjärnor. Den mest kända nebulosan är Hästhuvudnebulosan i stjärnbilden Orion.
Supernova
Svar: En supernova är en jättestor explosion av en stjärna som dör.
Svarta hål
Svar: Ett svart hål är en himlakropp med ett så starkt gravidationsfält att ingen strålning kan lämna den, inte ens ljus. Riktigt tunga stjärnor slutar i total kollaps. All materia samlas i en enda punkt, ett svart hål. Ett svart hål består bara av energi.
Universum
Svar: Det betyder “det hela”, “allt skapat”, “världen”, “ världsalltet” Det uppfattas/tolkas vanligtvis/oftast som ett utrymme som innehåller allting, det vill säga all materia, energi, rumtiden, naturlagarna och alla händelser där i. Ett annat namn för universum är kosmos, och det betyder “ordningen i världen” “den ordnade världen.
Himlakroppar
Svar: En himlakropp är ett naturligt föremål i rymden, t.ex stjärnor, planeter, månar, asteroider, meteoider m.m. T.ex är en satellit som människan skickat ut inte en himlakropp.
Stjärna
Svar: Det är stora exploderande gasklot, som sänder ut energi via fusion. Det är alltså en varm himlakropp.
Asteroid
Svar: Det är småplaneter eller stora stenblock, de flesta finns i bana mellan Mars och Jupiter. Detta kallas asteroidbältet. De flesta asteroiders ursprung är oftast rester ifrån kollisioner.
Meteor
Svar: Meteorer är små stenar som kommer in i jordens atmosfär och brinner upp.
Genom friktion mot luften i atmosfären upphettas de så att de glöder och sänder ut ljus, det är det vi ibland kallar för ”stjärnfall”
Dvärgstjärna
Svar: En dvärgstjärna är den mindre typen av stjärnor. De är de mest vanliga stjärnorna och utger mer än 90% av alla stjärnor. De har en mycket längre levnadstid då stjärnan är mindre och bränslet räcker längre. Det finns tre olika dvärgstjärnor, guldvärg, brundvärg och röddvärg.
Neutronstjärna
Svar: Supernovors yttre delar sprängs iväg ut i rymden och i mitten blir en liten kompakt rest kvar, en neutronstjärna. Alltså när en supernova sprängs roterar det som blir kvar väldigt fort och har en enorm gravitation. Då slås elektroner och protoner samman och bildar neutroner. Då har det bildats en neutronstjärna.
Big Bang
Svar: För ungefär 14 miljarder år sedan bildades universum i en enorm explosion/smäll - Big Bang. Big Bang är den naturvetenskapliga skapelseberättelsen.
Kosmos
Svar: Ett annat namn för universum är kosmos, och det betyder “ordningen i världen” “den ordnade världen.
Världsbilder
Svar: Det är människornas uppfattning om jordens plats i universum i förhållande till allt annat. Världsbilder är alltså den syn vi har på världen som människan under olika tider har haft. Under tiderna har det funnits flera världsbilder, först den babyloniska, sedan den geocentriska, efter det den heliocentriska och nu har vi den moderna.
Planet
Svar: Det är en kall himlakropp som rör sig runt en stjärna. Den har tillräckligt med mycket massa för att nästan vara rund och räknas som en planet.
Komet
Svar: Kometer är stora klot av is och sten. De finns för det mesta långt utanför vårt planetsystem, men en del av dem dras ibland in i en långa och ovala bana runt solen.
Meterorit
Svar: (Det är meteorer som inte brinner upp i jordens atmosfär utan landar på jordytan.)
Meterriter är stora stenblock som ramlar ner från rymden och träffar en planet eller satellit. Deras ursprung är oftast rester från asteroider som krockat och slagits sönder. På månen kan vi t.ex se stora kratrar ifrån nedslagningen men när de kommer in i jordens atmosfär brinner de oftast upp annars landar de på jordsytan och inga större märken bildas för dem sköljs oftast bort genom åren.
Jättestjärna
Svar: En jättestjärna är den större typen av stjärnor och de är också de mer sällsynta. För att deras bränsle tar fortare slut, de lever bara i miljoner år jämfört med miljarder och en till orsak är att de är flera gånger större än de andra stjärnorna och bränslet går mer åt.
Planetarisk nebulosa
Svar: En planetarisk nebulosa är en nebulosa fast för planeter.
Galax
Svar: Inom galaxer ingår solsystem. En galax är en enorm samling av stjärnor och andra himlakroppar som hålls ihop med hjälp av gravitationen. En galax är helt enkelt som ett solsystem fast med stjärnor. T.ex kallas vår galax för Vintergatan.
Skapelseberättelse
Två exempel på skapelseberättelser är Big Bang och den Kristna då det sägs att Gud skapade allt. En skapelseberättelse är helt enkelt en berättelse på hur vi trodde/tror universum skapades.
Satellit
Ordet betyder följeslagare. En måne kallas också för satellit eftersom månar följer en annan planet eller himlakropp. Det finns både naturliga och konstgjorda satelliter.
Interstellär
Mellan stjärnor
Interplanetarisk
Mellan planeter
Intergalaktisk
Mellan galaxer