NO-prov (2) Astronomi och Universum Flashcards

1
Q

Kunna vad som menas med en asteroid, meteroid och komet?

A

Svar: (Asteroid) Asteroider är småplaneter eller stora stenblock, som de flesta tusentals asteroiderna finns dem i ett område mellan Mars och Jupiter. Detta kallas asteroidbältet. De flesta asteroiders ursprung är oftast rester ifrån kollisioner.
(Meteroid) Det är små stenar eller gruskorn i rymden. Meteroids storlek är från sandkorns- till klippblocks storlek
Meteroids ursprung är oftast kollisioner mellan asteroider eller rester från kometer.
(Komet) Kometer är stora klot av is och sten. De finns för det mesta långt utanför vårt planetsystem, men en del av dem dras ibland in i en långa och ovala bana runt solen. Då lyser dem starkt på himlen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Känna till skillnaden mellan meteorid, meteor och meteorit?

A

Svar: (Meteroid) Det är små stenar eller gruskorn i rymden. Meteroids storlek är från sandkorns- till klippblocks storlek
Meteroids ursprung är oftast kollisioner mellan asteroider eller rester från kometer.
(Meteor) Meteorer är små stenar som kommer in i jordens atmosfär och brinner upp.
Genom friktion mot luften i atmosfären upphettas de så att de glöder och sänder ut ljus, det är det vi ibland kallar för ”stjärnfall”
(Meterorit) (Det är meteorer som inte brinner upp i jordens atmosfär utan landar på jordytan.)
Meteroriter är stora stenblock som ramlar ner från rymden och träffar en planet eller satellit. Deras ursprung är oftast rester från asteroider som krockat och slagits sönder. På månen kan vi t.ex se stora kratrar ifrån nedslagningar men när de kommer in i jordens atmosfär brinner de oftast upp annars landar de på jordsytan och inga större märken bildas för dem sköljs oftast bort genom åren.

Skillnaden mellan meteroid och meteor+meterorit är att en meteorit befinner sig hela tiden i rymden medan meteor+meterorit kommer in i jordens atmosfär eller någon annan planet/himlakropps. En meteor brinner upp i atmosfären medan en meteorit inte helt brinner upp utan hinner landa på jordytan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Känna till vad som menas med ett solsystem?

A

Svar: Ett solsystem är när en eller flera planeter och andra mindre himlakroppar kretsar kring en eller flera stjärnor, solar. Ett annat namn för solsystem är planetsystem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kunna alla planeter som ingår i vårat solsystem och dess ordning?

A

I vårt solsystem inår det åtta planeter (4 av dem kallas stenplaneter och den andra fyra kallas för gasplaneter) och en dvärgplanet. Solsystemets planet ordning: Merkuruis, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus och dvärgplaneten Pluto.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Känna till vad solen är och vad som händer i den?

A

Svar: Solen är vår närmsta stjärna. Solen är en Guldvärg (Gv stjärna), ett jättelikt klot av glödande gas. Solen ligger i centrum i vårt solsystem och runt snurrar planeterna. Solen skickar ständigt ut energi eller strålning med hjälp av fusion. I solen slås väte atomer ihop sig till helium atomer, det är detta som kallas för fusion.
(När gasen i mitten av stjärnan pressas ihop, blir det så varmt att gasen sänder ut ljus. I solens centrum är det runt 15 miljoner grader. På ytan är det mycket svalare, ungefär 6000 grader.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly