NO-läxförhör Skelettets delar, uppbyggnad och funktion Flashcards

1
Q

Vilka delar består rörelseorganen av?


A

Skellet och leder hör ihop samt att muskler och senor hör ihop.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka är skelettets olika uppgifter?

A

Skelettet ger en stadga, det är vår inre stomme och gör att vi håller oss uppe. Skelettet skyddar våra viktiga organ som t.ex kraniet, bröstkorg och ryggrad. Vårt skelett fungerar även som ett mineraldepå, ett lager som består utav viktiga mineralämnen (kalcium) som kroppen behöver. Vid kalkbrist kan blodet ta kalk från skelettet för att nerver, muskler och blodets livring ska fungera bra. Skelettet ger ett muskelfäste, ett skelettmuskulatur. Skelettet tillverkar även våra, råda- och vita, blodkroppar i benen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur är skelettet uppbyggt?

A

Skelettet är väldigt starkt och hållfast, man samtidigt rörligt och böjbart. Ben är ett slags bindväv och består utav levande celler. Den yttre delen av skelettet kallas för benbark/kompaktben, som ger styrka och skydd till resten av benet. Det är kompakt bestående av mycket kalk och starka bindväv. Utanpå benbarken finns benhinnor som innehåller nerver och blodkärl. Benets inre del kallas för benmärgen, då det både finns gul- och röd benmärg. Gul benmärg består till största delen utav fett, och fett är en energireserv. Den röda benmärgen är mer svampaktig och luftig det gör att benet blir lättare. I den röda benmärgen sker även nybildning av röda och vita blodkroppar. Hos en nyfödd är all benmärg röd, men en del av den omvandlas till gul benmärg när man blir äldre. Långa rörben består även av en tillväxt zon, blodkärl som transporterar blod som innehåller syre och näring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka olika typer av skelett ben finns det?

A

Det finns platta ben - skulderbladen, skallben, bröstben, revben och höftben.
Det finns rörben - armar och ben.
Det finns korta och oregelbundna ben - hand- och fotleder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Sätt ut namn på de olika skelettbenen?

A

Titta bild!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka är ledernas uppgift?

A

Skelettets ben hålls ihop med hjälp av leder, där benen kan röra sig mot varandra och utgör grunden till att människan rörelse. Ledernas uppgift är att vara en rörlig förbindelse mellan två ben.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka olika typer av leder finns det?

A

Det finns;
Vridled - Denna led tillåter rotation längs en axel. Benen kan bara vridas i förhållande till varandra. Lederna mellan underarmsbenen, den möjliggör att vi kan vrida på underarmen så att man kan vända handflatan upp eller ner.
Gångjärnsled - Denna led fungerar som ett gångjärn och möjliggör en vridningsförmåga i ett plan - framåt och tillbaka. Exempel på en sån led är armbågs - och knäleden och finger- och tår led.
Två-axlad led/Sadelled - Denna led möjliggör vridning i två plan som är vinkelräta mot varandra, åt höger och åt vänster.Tummens rotledär ett exempel på en sadelled.
Kulled - Denna led tillåter rörelse i flera olika vinklar, den har störst rörlighet. Sånna hittar man t.ex i höftleden och axelleden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur ser en led ut?

A

I en led möts två eller flera ben. Den ena ledytan är oftast rundad och kallas ledhuvud. Den andra ledytan har formen av en grop och kallas ledpanna. Både ledhuvudet och ledpannan täcks av brosk. Ledbrosket består av kollagen, det minskar friktionen och fungerar som en stötdämpare och skydd mot slitage. Mellan ledpannan och ledhuvudet finns en tunn spalt som kallas ledspringa. I ledspringan finns en liten mängd ledvätska som fungerar som smörjmedel och minskar friktionen mellan benen ytterligare. Ledvätskan förser också ledbrosket med syre och näringsämnen.
Leden omges av en bindvävshinna, ledkapsel. Kapseln sitter fast vid benen och omsluter hela leden. Många leder är även omslutna av ledband eller ligament, dem förstärker och ger stadga åt leden. Ledbanden håller samman leden och förhindrar onormala rörelser i den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är en fog?

A

Fogar kallas förbindelser mellan ben där det inte sker några, eller endast obetydliga, rörelser. En fog är ett annat sätt att sätta ihop ben, då skelettbenen är fast förenade med varandra. Själva fogen består av bindväv och brosk- eller benvävnad. Benen kan antingen växa ihop helt så att gränsen inte alls kan ses, eller så kan fogen vara synlig. Mellan den vuxnes skallben finns till exempel synliga fogar, enfontanellluckor i nyföddaskranium som sedan växer samman och bildar fogar. I bäckenet förenas de två höftbenen m.h.a. en fog som kallas symfysen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Musklernas uppgift?

A

Genom att musklerna som är fästa vid skelettet kan dra ihop sig skapas rörelser i lederna och kroppen. Vår kropp är byggd till för att vara i rörelser. Men musklerna ger oss inte bara rörelseförmåga, utan även stadga åt skelett, skydd åt de inre organen, möjlighet att tala, svälja och tugga, och att visa känseluttryck i form av olika miner, kontroll över tarmens och urinblåsans tömning och hjälp att hålla kroppstemperaturen genom värmeutvecklingen från musklerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilka olika typer av muskler finns det? Förklara de olika!

A

Det finns tre olika typer av muskler;
Skelettmuskler - Skelettmusklerna fäster vid skelettet eller bindväv och kan påverkas av viljan. Den arbetar snabbt men är inte så uthållig. Skelettmuskulatur bygger upp de stora muskler som bland annat finns i armar och ben. Muskulaturen kallas även tvärstrimmig eftersom den ser randig ut när man tittar på den i mikroskop.
Dem skyddar dina inre organ och ger stabilitet åt lederna. De styrs av din vilja och sköter kroppsrörelser, tal och andning.
Glatta muskler - Glatt muskulatur finns till exempel i blodkärlens väggar, luftrören, urinblåsan och mag-tarmkanalen. Den kan inte styras av viljan och är uthållig men långsam. Sammandragning av den glatta muskulaturen påverkar blodflödet genom blodkärlen och luftflödet genom luftrören.
Hjärtmuskel - Hjärtmuskulatur bygger upp vårt hjärta. De innehåller mycket mer energi än skelettmuskelcellerna och är omgivna av betydligt fler blodkärl. Det gör att hjärtmuskulaturens sammandragningar kan pumpa ut blodet i kärlen dygnet runt i hela våra liv. Muskulaturen är både uthållig och snabb, men kan inte styras av viljan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hur är en skelettmuskel uppbyggd?

A

Titta bild!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Förklara skillnader på långsamma- och snabba muskler?

A

Skillnaden mellan muskeltyperna är att det finns muskelfibrer som drar ihop sig snabbare och andra långsammare. De långsamma kännetecknas av den färgen röda pga den höga halten av myoglobin, och består utav stora energilager som gör dem uthålliga. De snabba fibrerna är ljusare och innehåller mindre energi, de blir därför fortare trötta och används främst vid snabba och kortvariga rörelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Sätt ut vad musklerna heter?

A

Kolla bild!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hur arbetar skelettmuskler för att utföra en rörelse?

A

Skelettmuskulaturens sammandragningar styrs av vår vilja. Musklerna arbetar parvis, då ena böjer och den andra sträcker. Impulsen till sammandragningarna förmedlas av ryggmärgsnerver som skickar signaler till muskelceller att dra sig samman (kontrahera).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vilka muskler arbetar när du böjer/sträcker din..?

A

a. Arm -Biceps och triceps
b. Fot - Skenbensmuskeln och vadmuskeln
c. Ben - Bakre lårmuskeln och raka lårmuskeln