NO-prov (3) Astronomi och Universum Flashcards

1
Q

Veta att det finns olika sorters stjärnor, vad det gäller storlek och (temperatur)?

A

Svar: Det finns två olika sorters stjärnor, dvärgstjärnor och jättestjärnor. Inom dvärgstjärnorna finns brun dvärg, rödvärg och guldvärg. Brun dvärg lyser svagast bland alla stjärnor, är en liten stjärna och har den lägsta temperaturen av alla dvärgstjärnor. Den röda dvärgen är den vanligaste stjärna (ungefär 90 % av alla stjärnor), är också en liten stjärna och har mellan temperaturen bland dvärgstjärnorna. Guldvärg eller gv stjärnan är en medelstor stjärna med högst temperatur bland dvärgstjärnorna. Sen finns det jättestjärnor och inom denna kategori ingår superjätte och hyperjätte. Superjätte är 10-100 gånger större solens storlek och har en den lägre temperaturen om man jämför med hyperjätten. Hyperjätte är den större stjärnan då den har en storlek på 150-300 gånger solens storlek och har den högsta temperaturen. Jättestjärnor är relativt ovanliga. Men som för alla stjärnor gäller temperaturen inne i mitten tiotals miljoner grader.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kunna berätta hur en stjärna föds, lever och dör?

A

Svar: (Födelse)Samling av gas och stoft i rymden, så kallade gasmoln. En liten påverkan får molnet ur “balans”. Gravidationen tar över. Delar av molnet drar ihop sig i “klumpar”. Ju mer “klumparna” drar ihop sig desto högre temperatur blir temperaturen. Atomer börjar kollidera med varandra i “klumparna” och sänder ut strålning. Det har bildats en Protostjärna. Vid tillräckligt höga temperaturer och stort tryck kommer väteatomer att slås samman till heliumatomer och samtidigt sända ut strålning, genom fusion. Trycket av strålningen motverkar gravitationen inåt. Det har bildats en Stjärna.

(Lever) Medan en stjärna lever fortsätter väte atomer slås samman till helium (fusion) och sända ut strålning, värme och energi. Solen har t.ex gjort det i 5 miljarder år och kommer fortsätta med det ungefär lika länge till.

(Dör)
(Dvärgstjärna) - Bränslet i stjärnan, vätet, börjar ta slut. Stjärnan dras ihop, kontraheras, och den blir hetare. Helium börjar omvandlas till kol, genom fusion. Sammanpressningen inte bara stoppas utan stjärnan sväller upp, den expanderar. Stjärnans yttre delar kyls ned och den blir mer röd. Det har bildats en röd jättestjärna. Heliumbränslet tar slut och stjärnan “kastar” ut sitt yttre skal. Det har bildats en planetarisk nebulosa. Det som blir kvar sjunker samman, svalnar och blir kall och mörk. Det har bildats en vit dvärg.

(Jättestjärna) - Bränslet i stjärnan, vätet, börjar ta slut. Stjärnan dras ihop, kontraheras, och den hetare. Helium börjar omvandlas till kol, genom fusion. Sammanpressningen inte bara stoppas utan stjärnan sväller upp, den expanderar. Stjärnas yttre delar kyls ned och den blir mer röd. Det har bildats en röd jättestjärna. Heliumbränslet tar slut och stjärnan fortsätter att förbränna kol till neon, som i sin tur bildar syre som till sist bildar järn. Stjärnans bränsle tar slut och stjärnan “exploderar”. Den slungar ut mängder av gas ur sitt yttre skal. Det har bildats en supernova. Det som blir kvar roterar väldigt fort och har en enorm gravitation. Elektroner och protoner slås samman till neutroner, det har bildats en neutronstjärna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kunna vilka energiomvandlingar som sker i stjärnor?

A

Svar: I en stjärna slås väte atomer samman till helium genom fusion och sänder ut strålning, värme och energi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Veta vad som menas med en nebulosa, en supernova och ett svart hål?

A

Svar: (Nebulosa) Mellan stjärnorna finns det mycket gas och dammpartiklar som inte är jämnt spridd, utan på de ställen bildar den tätare moln. En nebulosa är alltså ett moln av gas och partiklar och i en nebulosa föds stjärnor. Den mest kända nebulosan är Hästhuvudnebulosan i stjärnbilden Orion.
(Supernova) En supernova är en jättestor explosion av en stjärna som dör.
(Svart hål) Ett svart hål är en himlakropp med ett så starkt gravidationsfält att ingen strålning kan lämna den, inte ens ljus. Riktigt tunga stjärnor slutar i total kollaps. All materia samlas i en enda punkt, ett svart hål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Känna till hur solen och planeterna skapades?

A

Svar: (Solen) Samling av gas och stoft i rymden, så kallade gasmoln. En liten påverkan får molnet ur “balans”. Gravidationen tar över. Delar av molnet drar ihop sig i “klumpar”. Ju mer “klumparna” drar ihop sig desto högre temperatur blir temperaturen. Atomer börjar kollidera med varandra i “klumparna” och sänder ut strålning. Det har bildats en Protostjärna. Vid tillräckligt höga temperaturer och stort tryck kommer väteatomer att slås samman till heliumatomer och samtidigt sända ut strålning, genom fusion. Trycket av strålningen motverkar gravitationen inåt. Det har bildats en Stjärna.
(Planeterna) Av att planetesimaler kolliderar med varandra blidas det en protoplanet. Utav protoplaneter bildas det planeter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly