NEF: Happo-emästasapaino Flashcards
Mikä on normaali valtimoveren pH?
pH 7,35–7,45
Mikä on vetykarbonaattipuskurin kaava?
H₂O + CO₂ ⇄ H₂CO₃ ⇄ H⁺ + HCO₃⁻
Miten määritellään metabolinen asidoosi?
pH <7,35 ja [HCO₃⁻] <24 mmol/l (tai BE <0 mmol/l)
Miten määritellään metabolinen alkaloosi?
pH >7,45 ja [HCO₃⁻] >24 mmol/l (tai BE >0 mmol/l)
Miten määritellään respiratorinen asidoosi?
pH <7,35 ja paCO₂ >5,3 kPa
Miten määritellään respiratorinen alkaloosi?
pH >7,45 ja paCO₂ <5,3 kPa
Mikä on munuaisten päätehtävä happo-emästasapainon ylläpitämisessä?
vetykarbonaattipuskurin dissosioituneen pään vetykarbonaatti- ja vetyionikonsentraation ylläpitäminen, jotta elimistön nestefaasien pH pysyisi normaalina
Milloin elimistö ajautuu metaboliseen asidoosiin?
1) haihtumattomien happojen konsentraatio veressä ylittää munuaisten kapasiteetin poistaa niitä virtsaan
2) munuaisten tai ruoansulatuskanavan ylenmääräinen vetykarbonaatin menetys
Mikä ensisijaisesti määrää veren hiilidioksidiosapaineen?
keuhkotuuletuksen volyymi
Millä mekanismilla keuhkotuuletus muuttuu, kun paCO₂ kasvaa?
Vetyioni- ja hiilidioksidikonsentraation kasvu stimuloivat sentraalisia ytimenjatkeen ja perifeerisiä karotispoukaman sekä aortankaaren kemoreseptoreita ja nämä puolestaan stimuloivat aivorungon hengityskeskusta.
(Myös happiosapaineen lasku stimuloi perifeerisiä kemoreseptoreita, mutta vain, jos happiosapaine laskee niin reippaasti, että vapaan hapen pitoisuus lähtee selvään nousuun Hb:n dissosiaatiokäyrän mukaisesti.)
Miten munuaiset osallistuvat [HCO₃⁻]:n säätelyyn?
1) Vetykarbonaatti suodattuu glomeruluksissa vapaasti, mutta käytännössä normaalitilanteessa reabsorboituu täysin. (70-80 % proksimaalisissa tubuluksissa). Reabsorption määrä säätyy pH:n mukaan. (Samassa prosessissa proksimaalisten tubulussolujen läpi tapahtuu myös natriumin reabsorptiota. Vetykarbonaatin reabsorptio on natriumgradientista riippuvainen. Prosessi käyttää ATP:ta ioninvaihdantaan).
2) Munuaiset kykenevät tuottamaan HCO₃⁻:a (lähinnä kokoojaputkessa vedestä ja hiilidioksidista, tarvittaessa jopa enemmän kuin reabsorboimaan).
Miten krooninen hypokalemia vaikuttaa virtsan happamuuteen?
Hypokalemia lisää vetyionin eritystä virtsaan. Hypokalemia lisää myös ammoniakin tuotantoa ja eritystä virtsaan. Hypokalemian seurauksena myös vetykarbonaation resorbtio lisääntyy. Hypokalemia altistaa siis metaboliselle alkaloosille.
Miten solunulkoisen nesteen pitoisuudet vaikuttavat [HCO₃⁻]:oon?
Koska munuaisten tuojasuonten verenkierto (renal effective arterial blood volume) vaikuttaa veden kulkuun natriumin välityksellä, ja koska vetykarbonaatin reabsorptio on natriumin reabsorptiosta riippuvainen, vaikuttaa glomerulaarifiltraation määrä vetykarbonaatin reabsorption määrään. Lisäksi natriumin reabsoprtio lisää vetyioinin eritystä virtsaan.
(Elimistön vesivajauksessa ja turvotustaudeissa, joissa tuojasuonen verivolyymi laskee, lisääntyy Na⁺:n ja HCO₃⁻:n reabsorptio mikä altistaa metaboliselle alkaloosille. Neselastissa Na⁺:n ja HCO₃⁻:n reabsorptio vähenee, mikä altistaa metaboliselle asidoosille.)
Proksimaalinen tubulus ei voi happamoittaa virtsaa merkittävästi. Missä virtsan happamoituminen pääosin tapahtuu ja miksi?
Kokoojaputkessa, jossa on tiiviit soluväliliitokset ja soluja, jotka mm. erittävät vetyionia ATP:ta käyttäen (tyypin A välisolut).
Miksi mineralokortikoidit altistavat metaboliselle alkaloosille?
Mineralokortikoidit lisäävät vetyionin eritystä sekä natriumin reabsorption kautta, että suoraan.