Monobaktami i karbapenemi Flashcards

1
Q

Karbapenemi- predstavnici

A
  1. Imipenem
  2. Meropenem
  3. Ertapenem
    koristi se i kombinacija imipenem + cilastatin
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Karbapenemi spektar

A

Karbapenemi su AB širokog spektra deluju na skoro sve bakterije sa izuzetkom na: MRSA, pseudomonas cepacea, mikobakterium fortuitum, Hlamidije, MIkoplazma. Ertapenem nije aktivan protiv pseudomonaca i aktinetobakter-a.
Veoma su otporni na beta laktamaze. Rezistencija se razvija sporo. Poseduju PAE koji je vremenski i koncentracijski zavistan što ih razlikuje od drugih beka laktamskih AB.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Karbapenemi farmakokinetika.

A

Imipenem je derivat AB tienemicina koji je iamo širok spektar, ali je bio nestabilan- molekule su se povezivale i gradile duge neaktivne lance. Imipenem je sastavljen tako da se ne grade lanci. On se daje samo parenteralno, dobro se rasporedjuje po kompartmanima, ali ne prolazi u CNS. U organizmu se brzo razgrađuje pod uticajem bubrežne dehidropeptidaze. metabolit koji nastaje je toksičan. Zato se imipenem primenjuje sa inhibitorom bubrežne dehidropeptidaze- cilatatinom. Smanjena toksičnost, produženo delovanje, povećane konc u krvi, ne mora da se daje često.. Kada se daje sa celatatinom izlučuje se bubrezima delimično razgrađen.
Merepenem je noviji predstavnik, otporan je na bubrežnu dihidropeptidazu pa se daje bez cilatatina. prolazi u sve kompartmani i u CNS i tamo postiže terapijske koncentracije. Takođe se daje parenteralno.
Ertapenem najnoviji predstavnik. Daje se pareteralno. ne deluje na sojeve Pseudomonasa i ACinetobakter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Karbapenemi- primena i neželjena dejstva.

A

Indikovani kod intrahospitalnih infekcija izazvanih multirezistentnim bakterijama:
kod teških aerobno/anaerobnih infekcija (ureidopenicilini se takodje koriste kod aerobno anerobnih inf), kao monoterapija kod neutropeničnih pacijenata. Meripenem se koristi i kod infekcija CNS-a.

Neželjene reakcije: iste su kao kod ostalih beta laktamaza s tim sto konvulzije mogu nastati i u terapijskim dozama, naročito kod bubrežne insuficijencije. Takođe imipenem ne treba koristiti u trudnoći ( kategorija c).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Monobaktrami.

A

Predstavnik je aztreonam.
Spektar: Deluje na G- aerobe. Po antibakt spektru slični aminoglikozidima. Otporni su na beta laktamaze, što je značajno u lečenju infekcija izazvanih pseudomonasom.
Farmakokinetika: primenju je se parenteralno, ne resorbuje se iz GIT-a. Dobro se rasporedjuje u svim kompartmanima, osim u CNS-u. Izlučuje se bubrezima nepromenjen.
Primena: Ne pokazuje unakrsnu preosetljivost sa ostalim beta laktamima, pa se koristi kod preosetljivosti na penicine ili cefalosporine. Daje se kao zamena za aminoglikozide ili cefalosporine III gen. Može da se kombinuje sa aminoglikozidima ili drugim AB.
Indikovan je kod infekcija resp trakta, urinarnih infekcija, infekcija kože i mekih tkiva, intraabdominalnih infekcija izazvanih G- aerobima. može se primenjivati u trudnoći.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly