Inhibitori sinteze proteina- 50s jedinica Flashcards

1
Q

Koje grupe deluju na 50s jedinicu ribozom?

A
  1. Amfenikoli
  2. Makrolidi
  3. Ketolidi
  4. Piranozidi
  5. Streptogramini
  6. Oksazolidinoni
  7. Fusidinska kiselina
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Amfenikoli- predstavnici, mehanizam dejstva i rezistencija

A

Predstavnici su hloramfenikol i azidamfenikol.
Deluju bakteriostatski, ulaze u ćeliju i reverzibilno se vezuju za 50S subjedinicu ribozoma što dovodi do sprečvanja ugradje AK u peptidni lanac.
Rezistencija- razvija se sporije nego na druge AB, može se preneti preko plazmida i u tom slučaju nastaje kao posledica sinteze acetil-transveraze koja inaktiviše amfenikole.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Amfenikoli- spektar i terapijska primena.

A

Spektar- deluju na mnoge G+ a naročito na G- bakterije. Deluju bakteriostatski na: Sallmonelu, Shigellu, Brucella, Bordatella pertusis, E. coli. Proteus mirabilus, Pseudomonas pseudomalei, N. meningitidis. Deluju na većinu anareoba- Clostridium, Bacteroides. Takodje deluju i na rikecije, hlamidije i mikoplazma.
Na Hemofilus, Streptococus pneumonie i Neisseria gonorrhoeae hloramfenikol deluje baktericidno.
Terapijska primena- značajno je ograničena zbog neželjenih efekata. Hloramfenikol se koristi samo kada drugi manje toksični lekovi nisu aktivni. Koristi se za lečenje trbušnog tifusa, paratifusa, gnojnog meningitisa, epidemijskog meningokoknog meningitis, kod **abdominalnih infekcija- teških i kod apscesa mozga. Azidamfenikol se primenjuje samo lokalno.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Amfenikoli- farmakokinetika i neželjena dejstva i primena u trudnoći.

A

Hloramfenikolse brzo i lako resorbuje nakon per os primene. Prodire u sve kompartmane i u CNS i u krv fetusa. Lako prodire u ćelije zato može da deluje na hlamidiju, rikeciju, mikoplazmu. poluvreme el je 2-3h, a aktivne konc se održavaju 6-8h. Metaboliše se u jetri glukuronidaciju, a izlučuje bubrezima. Samo 5-10% se izlučuje nepromenjeno urinom ali dovoljne konc za urinarne infekcije.
Neželjena dejstva dejstva: Mitohondrijalni ribozom sisara je sličan bakterijskom, i zato hloramfenikol utiče na sintezu proteina kod čoveka. Najosetljivije eritropoetske ćelije. Najteža neželjena dejstva izaziva u kostnoj srži. Može doći do reverzibilne supresije kostne srži (anemija, leukopenija, trombocitopenija), a mehanizam može biti i alergijski nezavisno od doze i dužine primene i dolazi do aplastične anemije. Kod novorodjenčadi glukoronil transferaza nije razvijena pa dolazi i do 70-100 puta većih konc nego kod odraslih, i javlja se sindrom sive bebe.
U trudnoći može samo kod strogo definisanih indikacija- kategorija C.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Amfenikoli- interakcija i kontraindikacije.

A

Kontraindikacije- oštećenja kostne srži.
Interakcije: hloramfenikol je inhibitor mikrozomalnih enzima, produžava poluživot lekova koji se metabolišu ovim enzimima. Opasno kod lekova male terap. širine - dikumarol, fenitoin, hlorpropamid, tolbutamid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Makrolidi- predstavnici, mehanizam dejstva rezistencija.

A

Predtsvanici:
- eritromicin (i estri estolat, stearat, etilsukcinat)
- roksitromicin
- spiramicin
- azitromicin
- klaritromicin
- midekamicin
- diritromicin
Roksitramicin, klaritromicin, spiramicin i azitromocon spadaju u novije i to doprinosi većoj acidostabilnosti, prosirenju spektra i prodiranju u kompartmane.
Mrh. dejstva: Deluju bakteriostatski, ulaze u ćeliju vezuju se za 50s subjedinicu ribozoma i ometaju translokaciju AK. Nalaze se u 100puta većim konc na G+ bakterije i zato na njih više deluju. U većim konc na neke slojeve streptokoka deluju baktericidno.
Rezistencija se javlja kao posledica: smanjene prompustljivosti za prolaz makrolida u ćeliju, promene na msetu vezivanja (stečena koja se može preneti plazmidima), sinteze inaktivišućih enzima.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Makrolidi- spektar i primena.

A

Deluju na G+ koke (streptokoke, streptokokus pneumonie, stafilokoke)
na G- bacile (Clostridium perfrigens, Corinebakterijum difterie, Listeria monocitogenes)
na G- koke ( N. meningitidis i N. gonorrhoeae)
Od G- aerobnih bacil adeluju na Pasteurela multicoda, Bordatella pertussis, Legionella, Campylobacter.
Aktivni i protiv Borelia, Micoplasma, Chlamidia.
Klaritromicin i azitromicin deluju i na Hemofilus, Micobacterium avium, Ureaplasma arealyticum i Toxoplazma.
Primena: Koriste se u lečenju respiratornih infekcija, pertusisa, difterije, hroničnog prostatisa, sinuzitisa, legionarske bolesti, infekcije mikoplazmom ( resp i gen trakta), infekcije hlamidijom (uretritis, trahom, lamfogranuloma venerum). Kao prevencija reumatske groznice i bakt. endokarditisa i kod drugih infekcija kao zamena za peniciline.
** Eritromicin baza i eritromicin etilsukcinat mogu u trudnoći za lečenje hlamidije.**
** Spiramicin za lečenje protozoalnih infekcija kriptospirodoze i toksoplazmoze (i u trudnoći).**
Istraživanja pokazuju da suzbijaju ateroskleroznih plakova- jer se u njima nalaze hlamidije
Roksitromicin- izvesno antiupalno delovanje ( i ostali ali on najizraženije)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Makrolidi- farmakokinetika i neželjena dejstva.

A

Framakokinetika- eritromicin je osetljiv na kiselu sredinu, zato se daje u obliku soli koje se dobro resorbuju. Roksitromicin se dobro resorbuje. klaritromicin se resorbuje brzo i lako ali je njegova bioraspoloživost 50% zbog prvog prolaska kroz jetru. Hrana utiče na reosrpciju azitromicina ( za 40% spanjuje), a odlaže apsorpciju klaritromicina i eritromiciina.
Prodiru u sva tkiva osim u CNS. Koncentruju se u fagoctima (30-50 puta veća konc.) i aktivno bivaju nošeni do infekcije. Metabolišu se u jetri ( eritromicin, azitromicin, roksitromicin malo, klaritromicin najviše) i i izlučuju se preko žuči uglavnom nepromenjeni ( eritromicin, roksitromicin, azitromicin). Baze su pa se resorbuju iz blago bazne kis sredine. T1/2 eritromicina je 2h, pa se daje na 6h. Noviji makrolidi imaju duži poluživot i bolju resorpciju što omogućava primenu 1-2 puta dnevno.
Neželjena dejstva- Eritromicin Ispoljava GIT neželjena dejstva- mučninu, povraćanje, bol, proliv jer se vezuje za motilinske receptore i pojačavaju motilitet. Može da izazove holestazni hepatitis koje se povlači posle prekida terapije, najviše ga izaziva eritromicin estolat. Eritromicin estolat je teratogen ne u trudnoći, eritromicin baza i etilsukcinat se mogu primeniti kod jasno definisanih indikacija. Za novije makrolide nema dosta podataka tako da se ne preporučuju. Noviji makrolidi se bolje ponose i redja su neželjena dejstva, ali svi makrolidi mogu izazvati alergijske reakcije- ospe, groznica, eozinofilija.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Makrolidi- kontraindikacije i interakcije.

A

Kontraindikacije- preosetljivost, oštećenje jetre, istovremena primena estomizola, terfenadina ili cisparida.
Interakcije- Inhibiraju mikrozomalne enzime (P450) povećavaju konc u plazmi lekova koji se metabolišu preko citohroma: oralni antikoagulansi, dizopiramid, karbamazepin, digoksin, ciklosporin, teofilin, benzodijazepini.
Eritromicin, klaritromicin i u manjoj meri aristromicin povećavaju konc, cisparida, terfenandina i astemizola i povećavaju njihovu kardiotoksičnost- aritmogenost (torsades des pointes).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Ketolidi- predstavnici, spektar, farmakokinetika, indikacije.

A

Predstavnik je telitromicin.
Ketolidi su antibiotici slični makrolidima. Vezuju se 10 puta jače za 50s jedinicu ribozoma u odnosu na eritromicin. Deluju bakteriostatski.
Spektar- Sličan makrolidima, rezistetniji je na mehanizme bakterijske rezistencije.
Farmakokinetika- Brzo i dobro se resorbuje nakon per os primenu, hrana ne utiče na brzinu i procenat resorpcije. Nakuplja se kao i makrolidi u makrofagima, sluznici bronha, tonzilama, epitelu sinusa. elimiše se u obliku metabolita, jedna trećina nepromenjena, preko žuči i urina.
Daje se per os 800mg, jednom dnevno.
Indikacije: kod lečenja infekcija otpornih na beta laktame i makrolide: bronhopneumonija u vanbolničkim uslovima, akutna pogoršanja hroničnog bronhitisa, akutnog sinuzitisa i tonzilofaringitisa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ketolidi- nezeljena dejstva, interakcije i kontraindikacije.

A

Neželjena dejstva- konfuzija, halucinacije, prolazni gubitak svesti, dvostruke slike, poremećaj akomondacije, zamućenje vida. Zato je preporuka da se uzima uveče pre spavanj, da se izbegnu padovi usled gubitka svesti. mogu se javiti dijareja, povećanje aktivnosti enzima jetre, produženje QT intervala i vaginalna kandidijaza.
Interakcije: snažan inhibitor citohroma 3A4. Istovremena primena sa lekovima koji produžavaju QT interval može izazvati ventrikularne aritmije tipa torsades des pointes (astemizol, cisparid, terfenandin, pimozid). Zbog mogućnosti potenciranja miopatije i rabdomijalize, tokom primene se savetuje prekid uzimanja statina. Primena uz benzodijazepine može dovesti do depresije disanja zbog inhibicije njihovog metabolizma. Istovremena primena može potencirati než. dejstva metoprolola ( bradikardija, AV blok, srčana insuficijencija), ciklosporina, takrolimusa i sirolimusa, zbog čega je neophodno smanjiti doze navedenih lekova.
Kontraindikacije: mijastenija gravis.
Oprez kod pacijenata sa bradikardijom, ventrikularnim aritmijama, hipomagnezijemijom, hipokalijemijom, ishemijskom bolesti srca. Ako se primenjuje sa ergotalkaloidima može doći do nekroze tkiva ekstremiteta zbog izražene vazokonstrikcije.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Piranozidni antibiotici- predstavnici, mehanizam dejstva i rezistencija.

A

Predtsvanici u linkomicin i klindamicin. Derivati su oktopiranozida. Kod klindamicina je jedna OH grupa zamenjena Cl. Ove promene poboljšale su farmakokinetiku.
Meh dejstva: Deluju bakteriostatksi. Ulaze u ćeliju i vezuju se za 50s podjedinicu ribozoma, sprečavaju očitavanje informacija sa rRNK. Nakupljaju se u G+ bakterijama.
Rezistencija: razvija se promenom receptora na ribozomima- metilacijom ili inaktivacijom, izmedju linkomicina (pirinozida) postoji kompletna unakrsna rezistencija, a delimična se jvalja izmedju piranozida, makrolida i streptogramina.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Piranozidni antibiotici- spektar i primena.

A

Deluju na G+ anaerobne i aerobne bakterije: streptokoke, Stafilokoke, Bacilus antracis, Corynebacterium diphterie, Peptococus, Peptostreptococus, Clostridium perfigrnd i tetani, Eubacterium. Og G’ deluju na Bacteroides, Fusobacterium, Veillonella.
Primena- sužena zbog mogućnosti pojave pseudomembranoznog kolitisa. koriste se za lečenje mešovitih aerobno- anaerobnih abdominalnih infekcija izazvanih bakteriodesom, ozbiljnih ginekoloških inf, teških stafilokoknih infekcija, osteomijalitisa. Linkomicin se zamenjuje klindamicinom koji ređe izaziva p. kolitis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Piranozidni antibiotici- farmakokinetika i neželjena dejstva.

A

linkomicin se nepotpuno, a klindamicin potpuno resorbuje iz GIT-a, oba leka se dobro rasporedjuju po organizmu ali ne prolaze HEB. Koncentruju se u makrofagima. Razgradjuju se u jetri, a izlučuju o obliku neaktivnih metabolita sa t1/2 oko 2-3h.
Neželjena dejstva: Kod 2-20% pacijenata izazivaju proliv. Mogu izazvati pseudomembranozni kolitis (izaziva ga Clostridium dificile). Ako se primenjuju sa drugim AB učestalost pseudomembranoznog kolitisa se povećava. Mogu se javiti i alergije i retko oštećenje jetre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Streptogramini (sinercidi)- predstavnici, mehanizam dejstva i rezistencija.

A

Predstavnici su:
- pristinamicin (pristinamicin I+II, daje se per os)
- virginamicin (virginamicin M1+S1, per os)
- dalfopristin/quinipristin (parenteralno)
Streptogramini su baktericidni antibiotici. Kombinacija dalfopristin/kvinupristin je polusintetski derivat pristinamicina.
Mehanizam dejstva: Streptogramini se sastoje iz dve bakteriostatke jedinice makrolaktona (pristinamicin I, virginamicin M, kvinupristin) i heksadepsipeptida (pristinamicin II, virginomicin S i dalfopristin). Sinergističkim dejstvom ove dve komponentke dobija se baktericidno delovanje. Obe komponente se vezuju ireverzibilno vezuju za 50s podjedinicu, pri čemu komponenta A povećava afinitete ribozoma za komponente B. Antibakterijsko delovanje kombinacije do 10 puta jače od pojedinačnog. Delovanje je brzo i koncentracijski zavisno. Streptogramini imaju dug PAE od 3-8 sati izražen prvenstveno na G+ pozitivne bakterije.
Rezistencija: većina G- negativnih bakterija je prirodno rezistetna jer spoljasnja membrana ne dozvoljava ulazak streptogramina u bakteriju. Stečena rezistencija se razvija sporo. Postoji delimična unakrska rezistencija izmedju makrolaktonske komponente i makrolida. Unutar grupe postoje unakrsna rezistencija.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Streptogramini (sinercidi)- spektar i primena.

A

Spektar- Aktivni su protiv G+ aeroba i anaeroba: Streptokokus, Stafilokokus (ukljućujući i MRSA), enterokok (ukljućujuči i vankomicin rezistentni), Peptokokus, Peptostreptokokus, Clostridium, Propionibacterium acne.
Od G- deluju na Listeria monocytogenes, Moraxella catarrhalis, Neisseria meninigtidis, Legionella pneumopyla.
Deluju i na Bacteroides.
Primena- Pretežno lečenje infekcija izazvanih G+ multirezistentnim kokama kao i lečenju drugih G+ rezistentnim na makrolide, piranozide i beta laktame. posebno bitno je lečenje MRSA i VREA, česte uzročnike intrahospitalnih infekcija.

17
Q

Streptogramini (sinercidi)- farmakokinetika, neželjena dejstva i interakcije.

A

Farmakokinetika- Virginiamicin i pristinamicin se nepotpuno resorbuju nakon per od primene, ali je konc dovolja za sistemske infekcije. Quinupristin/dalfopristin se mogu davati i per os i peronteralno. Parenteralna primena se čuva za lečenje teških infekcija. Dobro prodiru u sve kompartmane, ali ne u CNS. Koncentruju se u makrofagima i u bakterijskim vegetacijama u endokardu. Metabolišu se u jetri, izlučuju putem žuči a manje putem bubrega sa poluvremenom izlučivanja od 0,7 sati (kvinopristin/dalfopristin) do 3-4 sata (pristinomicin).
Neželjene reakcije: Mučninu, povraćanje, povišenje enzima jetre, mialgiju i artralgiju, alergijske reakcije.
Interakcije- inhibiraju citohrom P3A4, inhibišu metabolizam ciklosporina, midazolama, nifedipoina, terfenadina i drugih.

18
Q

Oksizolidinoni (oksazolidoni)- predstavnici, mehanizam dejstva, rezistencija i neželjena dejstva.

A

Prestavnici su linezolid i eperozolid.
Meh dejstva: Vezuju se za 50s subjedinicu ribozoma osetljivih bakterija. Inhibišu formiranje početkog kompleksa- vaze između 50s subjedinice robozoma i tRNK, čime sprečavaju sintezu proteina. Nastaje pretežno bakteriostatsko delovanje, dok na neke bakterije deluju baktericidno. Ispoljava vremenski zavisno ubijanje bakterija, PAE je 3,8h.
Rezistencija se za sada razvija sporo. Ne postoji unakrsna sa ostalim inhibitorima sinteze proteina.
Neželjena dejstva: Linolizid se dobro podnosi, najčešća neželjena dejstva su proliv, glavobolja, mučnina, povišena temperatura.

19
Q

Oksizolidinoni (oksazolidoni)- farmakokinetika, spektar i primena

A

Farmakokinetika: Linezolid se potpuno resorbuje nakon per os primene. Dobro se rasporedjuje u sve kompartmane. konc u CNS-u iznosi do 20% konc u plazmi. Metaboliše se u jetri. Izlučuje se bubrezima, delimično metabolisan, sa t1/2 4-5h. Podaci o eperezolidu nisu dostupni.
Spektar: Deluju pre svega na G+ bakterije.
Bakteriostatski deluju na- Stafilokokus (i MRSA), Enterococus (i VREA), Corynebacterium diphterie, Listeria monocytogenes, Mycobacterium TBC. Od G- : Moraxella, Legionella, Bordatella, Pasteurella.
Baktericidno deluju na Bacteroides, Clostridium, neki sojevi Streptococus.
Primena: kod lečenja infekcija kože, mekih tkiva, i kod infekcija respiratornog trakta izazvanih osetljivim bakterijama (uključujući intrahospitalne pneumonije), bitne su MRSa i VREA infekcije.

20
Q

Fusidinska kiselina.

A

Deluje bakteriostatski. Vezujue se za 50s podjedinicu ribozoma i zaustavlja sintezu proteina.
DEluje na G+ bakterije: Stafilococus aureus, koagolaza-negativne stafilokoke, Corynebacterium sojeve, većinu clostridium sojeva. Deluje i na Neisseria, Moraxella, Legionella pneumophila. Značajno je delovanje na MRSA.
Zbog razvoja rezistencije najbolje ju je kombinovati sa rifampicinom.