Konsumenter Flashcards

1
Q

Vad är Konsumentmarknad?

A

Konsumentmarknaden utgörs av alla de individer och hushåll som köper varor och tjänster för eget bruk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är konsumenters köpbeteende och vad påverkas det av?

A

Köpbeteendet hos individer och hushåll som köper varor och tjänster för eget bruk.
Köpbeteende påverkas av fyra viktiga köparkarakteristika: kulturella, sociala, personliga och psykologiska egenskaper. Även om många av dessa faktorer inte kan påverkas av marknadsförare är de viktiga när det gäller att identifiera intresserade köpare och för att ta fram produkter och erbjudanden som uppskattas av konsumenter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur påverkar kultur konsumentbeteende?

A

Kultur är en viktig faktor som påverkar individers värderingar, preferenser och beteende, faktorer som påverkas av familj och andra viktiga institutioner. Subkulturer representerar en relativt distinkt livsstil och distinkta värderingar inom en större kulturell kontext. Här kan t ex ålder eller etnicitet vara tongivande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är subkultur?

A

En distinkt del av ett större kulturellt sammanhang som bär ett tydligt värdesystem som avviker från det större sammanhanget. Gemensamt värdesystem sprunget ur liknande erfarenheter, kan utgöras av nationaliteter, religionstillhörighet eller geografiska regioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka sociala faktorer påverkar en individs köpbeteende?

A

en individs referensgrupper - familj, vänner, sociala nätverk och professionella tillhörighet - har en stark påverkan på vilka produkter och varumärken individen föredrar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka personliga faktorer påverkar en individs köpbeteende?

A

Konsumentens ålder, stadium i livscykeln, yrke, ekonomiska förutsättningar, livsstil, personlighet och andra personlighetskarakteristika påverkar hennes köpbeteende. Konsumentens livsstil handlar till exempel om hur individen lever och interagerar med omvärlden, vilket har en stor påverkan på köpbeslut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka psykologiska faktorer påverkar en individs köpbeteende?

A

psykologiska faktorer som motivation, drivkrafter, perception, lärande, värderingar och attityder. Marknadsförare behöver lära känna och förhålla sig till detta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är komplext köpbeteende?

A

Komplext köpbeteende är vanligt när det gäller högengagemangsprodukter där skillnaden mellan olika alternativ av konsumenten upplevs som stora.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är dissonansreducerande köpbeteende?

A

Dissonansreducerande köpbeteende innebär att konsumenten är engagerad i köpet men den upplevda skillnaden mellan varumärken är liten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är vanebaserat köpbeteende?

A

Vanebaserat köpbeteende innebär att konsumentens engagemang är litet och den upplevda skillnaden mellan alternativ är liten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är variationssökande köpbeteende?

A

När skillnaden mellan olika varumärken och produkten är stor, men köparens engagemang begränsat, tenderar konsumenten att prova nya märken, produkter och smaker. Detta kallas för variationssökande köpbeteende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är köpprocessen?

A

består av fem stadier: behovsupptäckt, informationssökning, utvärdering av alternativ, köpbeslut och slutligen eftersöksbeteende. Marknadsförare har möjlighet att påverka alla dessa stadier och inte minst det sista är viktigt: här finns möjlighet att påverka hur köparen utvärderar sitt köp. Alla köp följer emellertid inte köpprocessen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är social grupptillhörighet?

A

En uppsättning faktorer som gemensamt skapar en grupp där individer har liknande värderingar, intressen och beteendemönster.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är en opinionsledare?

A

En individ som tillhör en referensgrupp och som genom kunskap, erfarenhet, ställning, stil eller andra egenskaper har en särskild förmåga att påverka andra och deras köpbeteende. Exempelvis influencers, viktiga att identifiera då de påverkar företagets och konkurrenternas produkt- och varumärkesuppfattningar samt spridningsmönster för nya produkter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är buzz marknadsföring?

A

Att försöka få konsumenter att tala positivt, och sprida budskapet om, ett varumärke eller en produkt istället för att förlita sig på traditionell marknadskommunikation. Word of mouth. Alla reviewsidor, influencers. Varför influencers? Vi identifierar oss med dem, inbegriper dem i vår sociala krets.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Förklara livsstil.

A

Den psykografiska profilen för en individs levnadsmönster gällande till exempel aktiviteter, intressen och åsikter. Här ingår aktiviteter, intressen, integration, företagande, produkter. Kan hjälpa marknadsförare att förstå förändrade kundvärderingar och hur de påverkar köpbeslut. Kunder köper inte bara en produkt utan även livsstilen det representerar.

17
Q

Förklara personlighet.

A

De unika psykologiska egenskaper som sammantaget skapar ett relativt väl sammanhängande mönster av reaktioner på det som händer i individens omgivning. Beskrivande karaktärsdrag såsom
självförtroende, förmåga att socialisera, självständighet, anpassningsbarhet etc.

18
Q

Förklara varumärkespersonlighet.

A

Den specifika mix av personliga egenskaper som kännetecknar ett visst varumärke.
fem olik varumärkestyper.
uppriktig (jordnära, ärlig, sund och gladlynt)
exalterad (vågad, temperamentsfull, fantasifull, uppdaterad)
kompetent (pålitlig, intelligent, framgångsrik
sofistikerad (charmant med klass)
robust (friluftsorienterad och tålig)

19
Q

Vilka psykologiska faktorer påverkar en individs köpbeslut?

A

Motiv
Ett behov som är tillräckligt för att få individen att söka tillfredsställelse.

Perception
Den process genom vilken individer väljer, organiserar och tolkar information så att den formar en meningsfull bild av den värld i vilken individen lever och agerar. Hur individen agerar påverkar av den perception. Allt tolkas på ett individuellt sätt.
Ett specifikt stimuli kan skapa olika perceptioner och detta sker i tre olika perceptionsprocessen:
selektiv uppmärksamhet - den tendens människor har att bara fästa uppmärksamhet
vid den del av information som den exponerats för.
selektiv förvrängning - den tendens som människor har att tolka information på ett sätt som bekräftar det den redan tror på.

selektivt bevarande - innebär att konsumenter tenderar att komma ihåg de positiva aspekterna av ett varumärke.

Lärande
Förändringar i en individs beteende som en följd av erfarenheter. Sker genom samspelet mellan drivkrafter, stimuli, uppmaningar, responser och förstärkning.

Övertygelse och attityder.

20
Q

Förklara köp(besluts)processen

A

Behovsupptäckt
Ett problem eller ett behov upptäcks genom att ett internt eller externt stimuli blir tillräckligt starkt. Kan växa fram genom interna stimuli som blir tillräckligt omfattande för att skapa drivkraften att skrida till handling och planera ett köp. Kan även vara ett extern stimulus, exempelvis en annons eller diskussion med en vän eller kollega som får konsumenten att överväga köp av ett nytt klädesplagg eller liknande. Här bör marknadsföraren veta vad som är baserat på undersökningar och tidigare erfarenheter, vilka behov som uppkommer, vad som leder fram till behovsupptäckten samt hur och varför konsumenter köper en viss produkt.

Informationssökning
Om drivkraften är stark och en bra produkt finns nära till hands är sannolikt stor att konsumenten inte söker mer information. Ju högre köpengagemang, desto mer efterforskningar görs i varje steg av köpprocessen. Ju starkare drivkraft, desto enklare att finna information och ju större värde informationen har, desto mer information kommer att sökas. Information kan komma från olika källor: personliga (vänner, familj, grannar), kommersiella (annonser, säljare, webbsidor, skyltning), publika (massmedia, konsumentorganisationer, sökningar på internet) eller genom erfarenhet (pröva, granska och använda en produkt, typ provköra en bil). Generellt genom kommersiella källor vilket är de marknadsförare har möjlighet att påverka. Kommersiella källor informerar konsumenter, medan personliga källor utvärderar och ger legitimitet åt produkter. Gäller främst yngre konsumenter: mindre lojala och använder snabba kommunikationsmetoder.

Utvärdering av alternativ
Marknadsförare bör veta hur konsumenten inhämtar och använder information för att slutligen bestämma sig för ett visst varumärke eller produkt. Olika konsumenter har olika kriterier för att utvärdera alternativ, dessutom stora skillnader beroende på produkt och köpsituation. Från noggranna kalkyler till impulsköp baserat på intuition. Ibland fattas köpbeslutet av andra.

Köpbeslut
I utvärderingsstadiet rangordnas olika alternativ där den produkt som handlar högst upp i ordningen konsumeras. Två faktorer kan påverka vägen mellan köpintention och köpbeslut. Andras attityder: Om någon i köparens närhet argumenterar för köpet är chansen större att det sker. Oväntade situationsfaktorer: Konsumenten formar ett köpbeslut baserat på inkomst, förväntat pris och förväntningar om produktegenskaper, men oväntade händelser kan påverka köpintentionerna så som förändrad ekonomi, en konkurrent sänker priset, någon annan uttrycker sitt missnöje med produkten man tänkt konsumera.
Efterköpsbeteende
En köpares utvärdering efter köpet. Tenderar att vara nöjd eller missnöjd och sprida detta till omgivningen. Vad som avgör detta är till stor grad skillnaden mellan konsumentens förväntningar och upplevelsen av vad produkten levererar. Desto större gap, desto större missnöje eller nöje (positiv skillnad). Man bör inte lova sådant som inte med säkerhet kan levereras.

21
Q

Vad är kognitiv dissonans?

A

Bristande överensstämmelse mellan värderingar, attityder och handlingar. En köpare försöker eliminera dissonansen genom att övertyga sig själv om att köpbeslutet var rätt.

22
Q

Förklara adaptionsprocessen.

A

Den mentala process genom vilken en konsument går igenom olika stadier från att höra talas om till att slutligen ta till sig en ny produkt. Adoption är det beslut en individ fattar och därmed blir användare av produkten. Konsumenten går igenom fem olika steg när de tar till sig en ny produkt:
* Medvetenhet: konsumenten blir medveten om produkten men har ingen eller mycket begränsad information om den.
* Intresse: konsumenten visar sig intresserad och söker information om produkten.
* Utvärdering: konsumenten utvärderar produkten för att se om den är något för hen.
* Prov: konsumenten prövar produkten i liten skala för att kunna bedöma produktens värde.
* Adoption: konsumenten bestämmer sig för att använda produkten ‘’på riktigt’’.
Den som marknadsför bör tänka på hur konsumenten tar sig igenom de olika stadierna.

23
Q

Förklara adaptionsprocessens olika konsumenter.

A

Innovatörer är riskbenägna individer som gärna provar något nytt. De är först med att adoptera en ny produkt. Tidiga accepterare är ofta opinionsledare i sitt sociala sammanhang och tar till sig nya produkter snabbt och naturligt. Tidig majoritet tar efter övervägande till sig nya idéer, produkter och innovationer, detta innan den genomsnittliga konsumenten gör det. Den sena majoriteten tar till sig nya produkter när huvuddelen av konsumenterna redan har gjort det. Eftersläntrare tar till sig nya produkter först när de inte är nya utan helt etablerade - eftersom de är sena och relativt ointresserade av vad som händer på marknaden behöver inte marknadsförare ägna särskilt mycket energi åt dem. Tillverkare försöker ofta få ut produkter på ett tidigt stadium till innovatörer och tidiga accepterare, för att utnyttja den potential som sociala spridningsmönster ger.

24
Q

Vilka fem karaktärsdrag hos produkten är viktiga gällande adaptionsprocessen?

A
  • Relativ fördel: i vilken mån den nya produkten är överlägsen tidigare produkter.
    • Kompabilitet: i vilken mån innovationen är kompatibel med de värderingar och erfarenheter tidigare kunder har.
    • Komplexitet: i vilken mån innovationen är svår att förstå eller använda.
    • Möjlighet att prova: i vilken mån innovationen kan provas i liten skala.
      Kommunicerbarhet: i vilken mån resultatet av innovationen kan observeras och beskrivas.
25
Q

Förklara stimuli-responsmodellen

A