Introduktion till marknadsföring Flashcards

1
Q

Vad innebär det att förstå marknaden och kunder samt vilka fem grundläggande antaganden vilar det på?

A

Att förstå marknaden och kunder innebär att man skapar förståelse för hur de tänker och agerar för att kunna skapa kundorienterade produkter.

Fem grundläggande antaganden: 1. behov, önskemål och efterfrågan, 2. erbjuda (varor, tjänster och upplevelser), 3. värde och tillfredsställelse, 4. utbyten och relationer samt 5. marknader.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innefattar marknadsföringsprocessen?

A
  • Förstå marknader och kunder
    • utveckla en kunddriven marknadsföringsstrategi
    • leverera högt kundvärde
    • skapa nöjda kunder och lönsamma relationer
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv behov och önskemål kopplade till efterfrågan.

A

behov uppstår vid en upplevd brist. kan vara fysiska, sociala och individuella behov (bekräftelse). Önskningar skapas i kulturell kontext och skiljer sig från person till person.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär erbjudanden, varor, tjänster och upplevelser ur ett marknadsföringsperspektiv?

A

Det innebär att konsumenters behov och önskemål tillfredsställas. Kan vara genom tjänster - aktiviteter eller fördelar och önskemål som tillfredsställs, eller varor. Erbjudanden kan i vidare mening omfatta personer, platser, information och idéer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad innebär marknadsnärsynthet?

A

misstaget att ägna för mycket uppmärksamhet åt produkten och för lite åt de fördelar och upplevelser som produkten skapar. Smarta marknadsförare har en konkurrenskraftig uppsättning kundfördelar som utgångspunkt, upplevelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara kundvärde och kundtillfredsställelse.

A

Kundvärde handlar om den totala nytta som en kund upplever av ett företags erbjudande. Det innefattar både funktionella fördelar (t.ex. produktens prestanda, funktionalitet och kvalitet) och emotionella fördelar (t.ex. varumärkesupplevelse, kundservice och bekvämlighet). Kundvärdet är subjektivt och varierar från person till person, och det baseras på individens behov, förväntningar och upplevelser.

Kundtillfredsställelse å andra sidan mäter hur väl ett företags erbjudande uppfyller kundens förväntningar. Den fokuserar på kundens upplevelse av köpprocessen, produkten eller tjänsten, och kundservicen. En nöjd kund är en kund som har haft en positiv upplevelse och som anser att de har fått valuta för pengarna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara utbyte och relationer ur ett marknadsföringsperspektiv.

A

Utbyte: förvärv av ett önskat objekt i utbyte mot en motprestation, ofta i form av pengar. Med ett marknadsföringsperspektiv vill man att köptransaktionen når mer omfattande effekter i form av varumärkesbyggande och att kunden kommer tillbaka. Marknadsföring innebär en uppsättning aktiviteter som syftar till att skapa och utveckla relationer med olika målgrupper.

För att bygga en relation behöver säljare förstå kundens behov, utveckla attraktiva erbjudanden, sätta rimliga priser och sälja produkterna genom lämpliga marknadskanaler och kommunicera erbjudandet på ett adekvat sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Förklara marknad.

A

Nuvarande och potentiella kunder som delar behovet av en viss produkt. Utbyte och relationer ligger till grund för marknader. För att bygga en relation behöver säljare förstå kundens behov, utveckla attraktiva erbjudanden, sätta rimliga priser och sälja produkterna genom lämpliga marknadskanaler och kommunicera erbjudandet på ett adekvat sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär en kunddriven marknadsföringsstrategi?

A

En kunddriven marknadsföringsstrategi fokuserar på att förstå och tillgodose kundernas behov, önskemål och preferenser.

Istället för att utveckla produkter och tjänster baserat på vad man tror kunderna vill ha, inriktar sig en kunddriven strategi på att aktivt lyssna på kunderna, samla in feedback och använda den informationen för att utforma marknadsföringsaktiviteter och produkter som passar deras behov bäst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad innebär marketing management?

A

Ett hjälpmedel som kan användas vid en kunddriven marknadsföringsstrategi och som innebär att identifiera, attrahera, behålla och utveckla de kunder som företaget önskar genom att skapa, utveckla och kommunicera kundvärde baserat på marknadskänsla och systematiska undersökningsmetoder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad innebär marknadskänsla?

A

Marknadskänsla är kopplat till marketing management och innebär att beslut om marknader och kundbehov kräver en känsla för hur konsumenter tänker och hur olika delar i ett marknadsföringssystem hänger ihop. Vad händer i nästa steg? Hur kommer konsumenter reagera på åtgärden? Vilka konkurrerande erbjudanden kommer?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad innebär systematiska metoder?

A

Systematiska metoder är en del av marketing management och betonar behovet av vetenskapligt baserade metoder som grund för kunskap om vad som händer på en marknad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är syftet med marketing management?

A

Syftet med marketing management är att **identifiera, attrahera, behålla **och utveckla de kunder som företaget vill ha och som passar dess erbjudande, genom att skapa, utveckla och kommunicera kundvärde bättre än konkurrenterna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilka frågor bör man ställa sig för att kunna utveckla framgångsrika marknadsföringsmetoder?

A

Vad vill kunder ha/ vilka är målmarknader? hur kan vi bäst attrahera dessa kunder/ vilket är vårt värdeerbjudande? Svaret på frågorna blir ett värdeerbjudande för de önskade kunderna, 4P utformas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hur går man tillväga för att bestämma vilka kunder man vill satsa på?

A

Genom att dela in marknaden i segment och välja de mest attraktiva målmarknaderna avgörs vilka kunder vi primärt vill satsa på. Ett massmarknadsföringssynsätt kan väljas där alla kunder som kan tänkas attraheras av företagets erbjudande bearbetas, eller ett synsätt där företaget primärt satsar på att nå de kunder som är mest lönsamma och bäst för den långsiktiga varumärkesutvecklingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad finns det för risk med ett massmarknadsföringssynsätt?

A

Försöker man nå alla kunder är risken att erbjudandet inte blir tillräckligt attraktivt > urvattnat och för stor prispress.

17
Q

Vad innebär demarketing?

A

Att försöka minska kunders efterfrågan för att skapa exklusivitet eller miljöfördelar.
Framgångsrika företag arbetar inte bara med att sälja till de kunder de kan få, utan strävar också efter att fånga kunder som passar företaget och dess varumärke.

18
Q

Vad innebär det att utforma ett värdeerbjudande?

A

För att kunna profilera erbjudandet och nå de önskade målgrupperna bör det differentieras och positioneras.
Värderbjudande differentierar varumärken från varandra och speglar konkurrensfördelar. Varför ska jag köpa ditt varumärke och inte någon annans?

19
Q

Vad är ett marknadsföringskoncept?

A

den filosofi som ligger till grund för marknadsföringen, exempelvis hur konsumenters, företagets och samhällets intressen tillfredsställs av företaget, intressen ofta i konflikt med varandra som går att lösa på olika sätt. Innovativa produkter och smart marknadsföring kan bidra till både ökad kundnytta och ett bättre samhälle.

20
Q

Förklara produktionskonceptet.

A

föreställningen om att konsumenter tilltalas av produkter med hög tillgänglighet och en attraktiv prisnivå, följaktligen bör företag fokusera på att effektivisera tillverkning och distribution. Förbättra produktionseffektivitet snarare än komplexitet i tillverkningsprocessen (t-Ford, lenovo).
Risk: marknadsnärsyhet.

21
Q

Förklara produktkonceptet

A

bygger på antagandet att konsumenter attraheras av produkter som erbjuder bättre kvalitet, högre prestanda, eller sticker ut gällande någon annan egenskap (innovationsrikedom). Marknadsföringen och organisationen bör följaktligen ägna sin energi åt kontinuerlig produktutveckling.
Risk: marknadsnärsynthet.

22
Q

Förklara försäljningskonceptet

A

föreställningen om att konsumenter köper en produkt först efter omfattande försäljningsaktiviteter och marknadskommunikation genom vilka konsumenter låter sig övertygas. Lämpligt vid osökta varor: försäkringar, gravstenar och vaccin. Riskabelt med aggressiva försäljningsmetoder: stimulerar kortsiktigt försäljning men begränsar långsiktig. Sälj prioriteras över efterfrågan.

23
Q

Förklara marknadsföringskonceptet.

A

En filosofi som innebär att organisationen når sina mål genom att lära känna kundens behov och önskemål för att sedan leverera attraktiva produkter och en högre kundtillfredsställelse än konkurrenterna. Kundorientering och värdeskapande är vägen till hög försäljningsvolym och god lönsamhet. Hitta rätt produkt snarare än rätt kund.

24
Q

Förklara det samhällsorienterade marknadsföringskonceptet.

A

föreställningen om att ett företags marknadsföringsbeslut förutom kundtillfredsställelse ska ta hänsyn till kunders, företagets och samhällets långsiktiga intressen. Inkluderar ekonomiska, sociala och miljömässiga hållbarhetsaspekter vid beslutsfattning. Försöker hantera konflikten mellan konsumenters kortsiktiga mål och samhällets långsiktiga mål. Leverera kundvärde samtidigt som man bidrar till långsiktigt välmående för konsument och samhälle.

25
Q

Vilka tre dimensioner innefattar det samhällsorienterade marknadsföringskonceptet?

A
  • Ekonomisk hållbarhet: tillväxt utan att riskera hälsa och naturresurser. Svårt för företag med svag lönsamhet.
    • Miljömässig hållbarhet: ekonomisk tillväxt ska inte ske på bekostnad av miljön.
      Social hållbarhet: människors grundläggande behov ska tillgodoses: etiska standarder och arbetsvillkor.
26
Q

Vad innebär Customer relationship management?

A

att skapa och utveckla lönsamma kundrelationer genom att leverera bättre kundvärde och tillfredsställelse än konkurrenter. Ett vanligt verktyg för att skapa struktur i insamlande och användning av kunddata. Skapa erbjudanden som anpassas efter kundens önskemål, veta vad kunden vill ha.

27
Q

Vad är kundvärde?

A

Kundens uppskattning av skillnaden mellan de fördelar och kostnader som ett erbjudande ger, jämfört med konkurrenternas erbjudanden. Valet handlar mycket om personliga preferenser och uppfattning om produktens värde.

28
Q

Vad är kundtillfredsställelse?

A

i vilken utsträckning upplevelsen matchar, överträffar köparens förväntningar. Sämre än förväntat = missnöje. Bättre än förväntat = glädje, attraktion.

29
Q

Hur har sociala medier påverkat konsumenters engagemang?

A

Gjort målet till att göra varumärket till en meningsfull del i konsumenternas samtal och liv. Stort lyft för marknadsföringen genom användning av konsumenters engagemang där de själv blir marknadsförare. Kraftigt ökad transparent: kunder är med och skapar varumärken och uppfattning om företag.

30
Q

Vad är konsumentgenererad marknadsföring?

A

inlägg på sociala medier och i digitala kanaler. Konsumenter skapar innehållet men företag underlättar genom att tillhandahålla plattformar och verktyg. Passar bra för emotionella produkter med stort köpengagemang: mode, resor etc. Smarta företag stödjer konsumentgenererad marknadsföring ( kan dock även ge motsatt effekt). Reaktioner på- sociala medier viktig input för företaget.

31
Q

Vad är andel av kundens köpkraft?

A

den andel av det totala beloppet kunden lägger inom en viss produktkategori som spenderas hos ett företag.

32
Q

Vad är kundkapital?

A

den sammanlagda livsinkomsten från företagets samtliga kunder.
Att vara lojal behöver inte innebära att konsumenter köper allt från ett företag, utan snarare att de spenderar en stor del av köpkraften hos ett visst företag

33
Q

Förklara fjärilar.

A

lönsamma men är inte lojala. Erbjudanden kan tillfredsställa deras behov men de är flyktiga, försök att göra dem lojala tenderar att misslyckas då de inte vill! Höjden av deras lojalitet är att de berättar för andra om de är nöjda. Byter varumärke efter att erbjudanden löpt ut. Mer dedikerade vid lågengagemangsprodukter.

34
Q

Förklara riktiga vänner.

A

Både lönsamma och lojala, företagets erbjudande
passar dem som hand i handske. Företaget vill behålla sina kunder, få dem att växa och investera i relationer med dem på olika sätt. Om de är glada, kommer de tillbaka och berättar för andra om sina positiva erfarenheter. Värdefull grupp.

35
Q

Förklara kardborrar.

A

Lojala men inte lönsamma. Deras behov motsvarar inte företagets erbjudande. Att fokusera för mycket på kardborrar kan förstöra imagen eftersom dessa kunder har en profil som inte harmonierar med företaget och dess erbjudande (Uffe på Telenor).

36
Q

Vad finns det för möjligheter och utmaningar med marknadsföring genom sociala medier?

A

Ger många möjligheter att få igång diskussion om, och fånga uppmärksamhet kring ett varumärke. Viktigt både på större sajter (stor räckvidd) och specialiserade sajter med färre besökare (samlas segment med konsumenter med ett visst intresse. Sociala medier kan engagera konsumenter på en mängd olika sätt: göra kopplingar mellan varumärket och aktuella händelser och trender, lyfta fram konsumenter som nått framgång tack vare en produkt, uppmärksamma personliga händelser (om det inte föreligger integritetsproblem) eller hålla tävling eller kampanj. Allt detta skapar uppmärksamhet men kan även irritera. Gäller att använda rätt kanal och kampanj vid rätt tillfälle. På så sätt skiljer det sig inte från annan marknadsföring: det måste finnas en strategi och en plan, ett av flera sätt att kommunicera med marknaden på.

37
Q

Vad finns det för möjligheter och utmaningar med globalisering?

A

Viktigare fråga för marknadsförare är hur kunder, konkurrenter och samarbetspartner relaterar till förändringar i vår värld. Nästan alla företag är påverkade av global konkurrens: handlar både om att sälja mer utomlands och köpa in råvaror och tjänster från utlandet. Välinformerade kunder jämför priser. En lokal aktör kan inte längre ta mer betalt om inte servicen är avsevärt bättre.
Konkurrensen är till fördel för konsumenten. Väcker dock frågor kring hållbarheten med näthandel.

38
Q

Va finns det för möjligheter och utmaningar med urbanisering och polarisering?

A

När skillnaderna mellan städer och landsbygd växer måste marknadsförare vara mer uppmärksamma på skillnaderna. Urbaniseringen är mångfacetterat och handlar inte bara om koncentration av människor i städer, utan även koncentration av företagande, entreprenörsanda, kulturliv, innovationer, medietäckning, populärkultur och butiker. Detta påverkar hur konsumenter tänker och vilka attityder som utvecklas, vilket marknadsförare bör ha genomtänkta strategier för att undvika ökad polarisering.

Urbanisering är en av de faktorer som polariserar - när klyftorna växer får de en följd av att konsumenter lever på olika sätt. Städer växer leder till fler människor, idéer och affärsmöjligheter men samtidigt högre kostnader och brist på kapacitet. Många livsstilar, konsumentmöjligheter och erbjudanden samsas på en liten yta. På landsbygden minskar istället detta. I städer är det större utbud av billig arbetskraft, vilket är ett hållbarhetsproblem i form av orimliga villkor och tjänster som är dyrare utanför städerna.

39
Q

Vilken roll spelar hållbarhet och socialt ansvarstagande i marknadsföring?

A

Medan miljömässig hållbarhet är enkelt att greppa är social hållbarhet svårare. Handlar om att de som är involverade i att produkterna utvecklas, produceras och transporteras ska behandlas väl och inte fara illa. inrymmer mångfald, jämställdhet, fair trade. Hör ihop och är beroende av varandra. Miljörörelserna från 1970-talet har bidragit till att företag inte bara ser marknadsföring som en kommersiell rättighet, utan också som en skyldighet och ett ansvar. Vägledning av utveckling av produkter och erbjudanden bör inte bara ske av kundbehov och kundönskemål utan även de effekter som samhället i stort berörs av. (Kolla in Kleins no logo). Hållbarhet är en global rörelse som uppmärksammar hur mänsklig aktivitet och våra livsstilar påverkar miljön och sociala aspekter. Detta tar marknadsförare allt mer hänsyn till. Gäller alla delar: produktion, distribution, konsumtion och utsläpp, avfall och deponi.