Konkurrensfördelar Flashcards

1
Q

En konkurrensfördel är…

A

En fördel över konkurrenterna som bygger på att erbjuda konsumenter - eller medarbetare, besökare etc. - högre värde än vad konkurrenterna gör. För att lyckas med detta börjar man med en konkurrensanalys.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Konkurrensanalys används för att

A

Identifiera primära konkurrenter, utvärdera deras strategier och mål, styrkor och svagheter samt reaktionsmönster och välja vilka konkurrenter som bör attackeras och vilka som bör undvikas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Syftet med en konkurrensanalys är…

A

Att skapa konkurrensfördelar börjar med förståelse för konkurrenters strategier. Först måste konkurrenssituationen definieras och frågan besvaras: vilka är våra primära konkurrenter? Viktigt att förstå konkurrenters strategier, produkter, prissättnings, marknadskanaler och marknadskommunikation för att avgöra vilka konkurrenter som primärt är föremål för åtgärder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är en konkurrensstrategi?

A

Strategi för att tydligt positionera företaget gentemot konkurrenterna och ge företag största möjliga strategiska fördelar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Marknads- och branschdefinitioner blir allt viktigare pusselbitar för att förstå hur konkurrensen i en bransch fungerar av flera skäl:

A
  1. Konsumenter blir allt mer emotionella i sina val och deras köpmönster blir allt svårare att förutsäga. Åtminstone med traditionella marknadsföringsverktyg.
    1. Utbudet av konsumentprodukter blir allt mer fragmenterat, samma sak gäller användningen. Företag reagerar på fragmentering av marknader och kundbeteende genom att erbjuda bredare sortiment som ska kunna ge alla kunder vad de vill ha.
    2. Orientering mot kundvärde, erbjudanden och kundlösningar innebär att priser allt mer sätts med utgångspunkt i kunders betalningsvilja. Detta innebär en genomgripande omorientering från ett företagsperspektiv, som bygger på kalkyler, pålägg, produktionsplanering etc., till ett kundperspektiv. När kunder och deras köpkraft är rörlig och många har god köpkraft är det svårt att ta fram mått på hur de skulle använda sina pengar om de inte köper företagets produkter .
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Frågor att ställa sig vid utvärdering av konkurrenter är…

A

Vilka mål har konkurrenterna - tillväxt, höga marginaler eller ett starkt varumärke? Vilka strategier har de? Vilka styrkor och svagheter har olika konkurrenter? Hur kommer de att reagera på olika åtgärder som vi vidtar?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad kan konkurrenter ha för olika mål som är viktiga att ta reda på?

A

Exempelvis kort- och långsiktig lönsamhet, ökade marknadsandelar, förbättrat kassaflöde, teknologiskt ledarskap, ledande kundservice och liten miljöpåverkan. Genom detta kan man skapa sig en uppfattning om konkurrenter är nöjda med sin nuvarande situation och hur de kommer reagera på olika åtgärder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är en strategisk grupp och vilka faktorer måste kartläggas för att identifiera en?

A

Strategisk grupp - företag som tillämpar liknande strategier på en marknad (exempel: vitvarubranschen). Om företag går med i en strategisk grupp blir medlemmarna i gruppen direkta konkurrenter.

För att identifiera en strategisk grupp måste följande faktorer relaterat till hur olika företag i gruppen levererar kundvärde kartläggas: produktegenskaper, kvalitet, kundservice, prissättning, distributionens marknadstäckning, säljstrategi och marknadskommunikation. Förutom dessa marknadsföringsdelar bör även produktutveckling, tillverkning, inköp och finans studeras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är benchmarking?

A

att jämföra produkter och processer med dem som ledande aktörer i branschen har. Tanken är att identifiera ‘‘best practice’’ för att kunna förbättra prestationer, kvalitet och kostnadseffektivitet. En framgångsrik metod som tar sig an alla möjliga uttryck.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad kan man säga om att konkurrera med svaga konkurrenter?

A

Man föredrar att konkurrera med svaga konkurrenter då det tar mindre tid men ger företaget mindre tillbaka. Innebär ett defensivt förhållningssätt och företaget blir knappast marknadsledande om konkurrenterna definieras som svaga företag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är en kundvärdeanalys?

A

Ett verktyg för att fastställa de fördelar som målgruppen värderar och hur konsumenter rangordnar olika konkurrenters erbjudanden. När analysen genomförs identifieras först de egenskaper som kunder främst värderar och den viktning som kunder ger var och en av egenskaperna. Därefter tar företagets och konkurrenternas erbjudanden fram.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

På vilka sätt kan konkurrenter vara bra?

A

Konkurrenter kan vara en källa till inspiration, fruktbara samarbeten och ett ökat intresse för en marknad eller produkt - i andra fall är konkurrenter direkt problematiska (ett spektra). Konkurrenter kan vara med och dela kostnaderna för att utveckla och marknadsföra en ny produkt, och att bidra till att ge nya tekniker legitimitet, de kan ‘‘ta hand om mindre attraktiva segment eller bidra till mer produktdifferentiering samt öka den totala efterfrågan på marknaden eller branschens produkte

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Förklara de grundläggande konkurrensstrategierna och vilken som bör undvikas.

A
  • Övergripande kostnadsledarskap - företaget handlar hårt för att nå en position som lågkostnadsaktör i sin bransch genom effektiv produktion, standardiserade produkter och låga distributionskostnader (Willys, Lidl).
  • Differentiering - här bygger företaget en marknadsledande position i sin bransch genom att skapa tydligt differentierade produkter, erbjudanden och promotionsprogram. ‘‘Det vi erbjuder, erbjuder ingen annan’’ (Apple, Chanel).
  • Fokus - företaget fokuserar på några få marknadssegment för att göra dem starka och göra det väl istället för att försöka nå hela marknaden, ‘‘nisch’’ (kläder för små hundar).

Företag som inte följer strategierna hamnar i middle-of-the-roaders: försöker bli bra i många dimensioner men slutar med att dem inte är särskilt bra på nånting (coop, Opel).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är porters femkraftsmodell och vad kan man säga om de olika delarna?

A

Beskriver de generella konkurrenskrafter som finns i ett företags omgivning, bör forma vilken strategi företaget väljer. Finns i alla branscher med intensiteten i de olika delarna skiljer sig åt.

Modellen identifierar fem konkurrenskrafter som påverkar en organisations lönsamhet och konkurrenskraft. Dessa fem krafter är:
1. Hot från nya konkurrenter: Detta avser potentialen för nya aktörer att komma in på marknaden och konkurrera med befintliga företag. Om det är lätt för nya företag att etablera sig i branschen ökar konkurrensen och kan sänka lönsamheten för befintliga företag.
2. Hot från substitutprodukter eller -tjänster: Detta handlar om hotet från produkter eller tjänster utanför den aktuella branschen som kan möta samma kundbehov eller erbjuda en liknande lösning. Ju fler substitut som finns tillgängliga, desto lägre blir priskänsligheten hos kunderna och desto svårare blir det för företagen att behålla sina marknadsandelar och lönsamhet.
3. Kundernas förhandlingskraft: Detta avser kundernas förmåga att påverka priser, kvalitet och andra villkor för köpet. Om kunderna har stor förhandlingskraft kan de pressa ner priser och minska lönsamheten för företagen i branschen.
4. Leverantörers förhandlingskraft: Detta handlar om leverantörernas förmåga att påverka företag genom att höja priser, minska kvalitet eller begränsa tillgången på viktiga insatsvaror. Om leverantörerna är få och/eller har stor makt kan de påverka branschens lönsamhet negativt.
Intern konkurrens bland befintliga konkurrenter: Detta avser den intensiva konkurrensen mellan befintliga företag inom branschen. Högre konkurrens leder ofta till priskrig och minskade marginaler, vilket kan minska lönsamheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilka tre strategier erbjuder Tracy och Wiersema?

A

Michael Treacy och Fred Wiersema erbjuder ett mer kundfokuserat och modernare synsätt gällande konkurrensfördelar. Tre strategier:

Operativ excellens: handlar om att vara bäst i branschen på pris och tillgänglighet, till en låg kostnad. Kunder som vill ha enkla, pålitliga produkter av god kvalitet i förhållande till det låga priset och med hög tillgänglighet attraheras av denna strategi.
Kundorientering: Företaget tillhandahåller överlägset kundvärde genom att segmentera sina marknader särskilt noggrant för att kunna möta kundbehov på en konkret nivå. Genom att specialisera sig på at tillfredsställa unika kundbehov och ha nära relationer till kunder skapar företaget en unik och svårkopierad konkurrensfördel.
Produktledarskap: företaget erbjuder överlägset kundvärde genom att erbjuda kontinuerligt flöde av marknadsledande produkter som får existerande produkter att verka omoderna. Nya idéer genomsyrar organisationen (Apple).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad finns det för olika konkurrenspositioner och strategier för dessa?

A

Strategier för marknadsledare: tre olika alternativ för att vara nummer ett på marknaden: 1. öka den totala marknaden. 2. skydda marknadsandelarna genom defensiva och offensiva drag och 3. öka marknadsandelen, även om marknaden inte växer.
Strategier för utmanare: två val: utmana ledaren och andra konkurrenter genom att med aggressiva metoder försöker vinna marknadsandelar och försöka bli nummer ett. Eller hänga med i utvecklingen och arbeta starkt för sin position som efterföljare, som följer efter ledaren och kopierar en del av det som ledaren föreslår och som går hem hos kunderna.
Strategier för efterföljare: Måste veta hur konsumenter tänker, attrahera dem och även ta en väsentlig del av nya kunder som börjar köpa produkten. Balans mellan att följa ledaren och vinna kunden från den eller följa på lagom distans för att undvika att marknadsledaren vidtar åtgärder för att pressa bort.
Strategier för nischföretag: fånga kundernas behov bättre genom att de är små och har förutsättningar för detta, kan ta ett prispremium genom att högre kundvärde skapas.

16
Q

Diskutera behovet av att förstå konkurrensmekanismer och av att analysera konkurrenter.

A

Då det är stor konkurrens för företag idag behöver företag utveckla konkurrensfördelar för att bibehålla marknadsandelar och vara lönsamma. För att kunna utforma konkurrensfördelar behöver man först veta vilka företagets konkurrenter är och vad som gör dem till konkurrenter, därav behövs information om vad som är deras mål, strategier, styrkor, svagheter och reaktionsmönster. Utifrån konkurrensanalysen kan man utforma en konkurrensstrategi som innebär en strategi för att tydligt positionera företaget gentemot konkurrenterna och ge företag största möjliga strategiska fördelar.

17
Q

Förklara vad en konkurrensfördel är, i vilka sammanhang sådana är viktiga att ta fram samt vilka olika grunder för att definiera konkurrensfördelar som är vanliga.

A

Konkurrensfördel innebär en fördel över konkurrenter som bygger på att erbjuda konsumenter, medarbetare eller besökare etc. ett högre värde än vad konkurrenterna gör. Konkurrensfördelar kan identifieras med utgångspunkt i branschtillhörighet, man måste förstå konkurrensmönster i den bransch man verkar i för att kunna bli konkurrenskraftig. Men då detta blivit ner flytande kan man istället identifiera konkurrenter utifrån ett marknafssynsätt vilket innebär att konkurrenter är de företag som försöker tillfredsställa samma kundbehov och bygga relation med samma, eller liknande kundgrupper. Genom att ta reda på det kan kan konkurrensfördelar identifieras. Handlar om att identifiera konkurrenters styrkor, alltså vilka som tillhör den strategiska gruppen, som innefattar företag som tillämpar liknande strategier på en marknad. Om ett företag går med i en strategisk grupp blir medlemmarna i gruppen direkta konkurrenter. Ju mer lika två företags strategier är, desto mer konkurrerar de. För att identifiera konkurrensfördelar kan man också göra en kundvärdesanalys vilket är ett verktyg för att fastställa de fördelar som målgruppen värderar och hur konsumenter rangordnar olika konkurrenters erbjudanden. När analysen är genomförd identifieras de egenskaper som kunder främst värderar och den viktning som kunder ger var och en av egenskaperna. Nyckeln till att skapa konkurrensfördelar är att för varje kundsegment utvärdera företagets erbjudanden jämfört med de erbjudanden som konkurrenterna tillhandahåller.

18
Q

Förklara grunderna i konkurrenskraftiga marknadsstrategier med utgångspunkt i värdeskapande för företagets kunder.

A

Med utgångspunkt i värdeskapande kan man använda sig av Michael Treacys och Fred Wiersemas synsätt gällande konkurrensfördelar:

Operativ excellens handlar om att vara bäst i branschen på pris och tillgänglighet och värdesystemet analyseras för att säkerställa att värde skapas till en låg kostnad och lämpar sig för kunder som vill ha enkla, pålitliga produkter till god kvalitet och låga priser med hög tillgänglighet (Ryanair & Dacia).

Kundorientering innebär att företag tillhandahåller överlägset kundvärde genom att noggrant segmentera sina marknader för att på en konkret nivå möta kundbehov. Företaget skapar sig en unik och svårkopierad konkurrensfördel genom att specialisera sig på at tillfredsställa unika kundbehov och ha nära relationer med kunder. Lämpar sig för kunder som är villiga att betala prispremium och få extra bra service i utbyte. Lojalitet och kundens livstidsvärde håller mycket höga nivåer (Ritz-Carlton).

Produktledarskap innebär att företaget erbjuder kontinuerligt flöde av marknadsledande produkter som får existerande produkter att omedelbart verka ointressanta och omoderna. Nya idéer genomsyrar organisationen som omsätt att nya produkter snabbt kommer ut på marknaden. Detta passar kunder som vill ha det senaste och bästa oavsett kostnader och andra komplikationer (Audi, Apple)

19
Q

Illustrera behovet av att balansera orientering mot kunder och konkurrenter med ambitionen att utveckla en genuint marknadscentrerad organisation.

A

Blir ett företag för konkurrenscentrerat kan de tappa fokus på att bygga lönsamma kundrelationer. Ett konkurrenscentrerat företag ägnar stor tid till att följa konkurrenters drag och försöka förstå vilka strategiska överväganden de står inför och hur de kan hanteras. Detta kan leda till att man istället för att utveckla den egna förmågan till överlägsen konkurrenskraft, går en stor del av energin endast åt att kolla på vad konkurrenter gör.
Ett kundcentrerat företag har bättre möjligheter att upptäcka nya möjligheter och forma långsiktiga strategier. De lär känna kunderna och hur de tänker för att leverera högt kundvärde, men missar istället att vara konkurrensorienterade. Företag måste helt enkelt vara marknadsorienterade där man har ett balanserat fokus på alla marknadens viktiga delar: kunders behov och önskemål överlappar företagets styrkor och förmågor genom optimal orientering som överlappar konkurrenters erbjudanden. Detta medans alla delar tar hänsyn till omvärlden.