Industriella marknader Flashcards
Definiera industriella marknader.
omfattar alla organisationer som köper varor och tjänster för användning i produktionsprocesser, för videoförsäljning eller för att på annat sätt mot betalning upplåta tjänsterna. Jämfört med konsumentmarknader har industriella marknader vanligen färre kunder men de representerar större belopp. I hög utsträckning härleds efterfrågan på industriella marknader från efterfrågan på konsumentmarknader, och de formaliserade köpprocesserna representeras av fler individer i inköpsfunktionen och dessa är mer professionella.
Hur ser köpprocessen ut på industriella marknader?
I köpprocessen ingår åtta steg:
Problemupptäckt
Generell behovsbeskrivning
Produktspecifikation
Leverantörssökning
Inbjudan att offerera
Val av leverantör
Specificering av orderrutiner
Leverantörsutvärdering
Beskriv institutionella marknader.
representeras av skolor, sjukhus, kollektivtrafik och andra områden med offentlig sektor som köpare. Kostnadsfokus är tydligt och möjligheterna att påverka intäkterna begränsade. Marknaden för offentlig sektor består av stat, regioner och kommuner som agerar antingen direkt eller genom bolag för att köpa allt från enklare varor och tjänster till stora infrastrukturprojekt som vägar och flygplatser. Ofta handlar det om stora belopp, vilket gör det attraktivt att sälja till offentlig sektor. Finns dock restriktioner: genomförandet hårt granskat av journalister, allmänheten och politiska intressen. Dessutom ett tvingande regelverk om offentlig upphandling som gör köpprocessen hårt formaliserad och administrativt krävande.
Hurkan man beskriva köpprocessen på industriella marknader?
Den beslutsprocess där industriella köpare avgör vilka varor och tjänster de organisationer som de representerar behöver köpa. Söker olika alternativ och utvärderar dessa för att slutligen välja en leverantör.
Vad är karaktärsdragen hos den industriella marknaden?
Marknadsstruktur och efterfrågemönster: Färre köpare men större belopp.
Efterfrågan är härledd på efterfrågan på konsumentmarknader.
Efterfrågan är mindre elastisk och påverkas inte så mycket av prisförändringar på kort sikt.
Efterfrågan fluktuerar mer och snabbare.
Köparens karaktär: köp på industriella marknader involverar fler beslutsfattare, som agerar mer professionellt.
Köpbeslut och beslutsprocesser:
Köpbesluten är i allmänhet mer komplexa.
Köpbeslutsprocessen är mer formaliserad.
Köpare och säljare samarbetar mer och tenderar att bygga långsiktiga relationer.
Vad kan man säga om industriella marknaders marknadsstruktur och efterfrågemönster?
En industriell marknad kännetecknas av färre men större transaktioner jämfört med konsumentmarknader. Vanligt att ett litet antal köpare står för en stor del av omsättningen.
Vad innebär härledd efterfrågan?
På industriella marknader är efterfrågan härledd från efterfrågan på konsumentprodukter, alltså den efterfrågan som uppstår i nästa eller nästnästa led. Acne köper mer tyg när efterfrågan på deras klädkollektion ökar.
Många industriella marknader kännetecknas av inelastisk efterfrågan, vad innebär det?
det innebär att efterfrågan på många produkter som köps på industriella marknader inte påverkas mycket av prisförändringar, speciellt inte på kort sikt. Företag måste köpa reservdelar även om de är dyra, därför är priselasticiteten låg.
Industriella marknader kännetecknas även av fluktuerande efterfrågan, vad innebär det?
att efterfrågan på varor och tjänster tenderar att förändras mer och snabbare än på konsumentmarknader. En liten förändring i efterfrågan på en konsumentmarknad kan innebära en stor ökning i efterfrågan för en producent.
Vad kan man säga om köparens karaktär på industriella marknader?
Ofta fler beslutsfattare involverade som är mer professionella.
Vad kan man säga om köpbeslut och beslutsprocesser på industriella marknader?
Köpbeslut är mer komplexa än på konsumentmarknader då de involverar stora belopp och svåra avvägningar mellan olika krav och önskemål. Beslutsprocessen är också mer formaliserad. Köpare och säljare tenderar att utveckla relationer och blir mer beroende av varandra med tiden. Marknadsförare jobbar nära kunden under lång tid.
Vad är centralt för att förstå hur den köpande organisationen agerar på marknadsföringsåtgärder?
Inköpsfunktionen och köpprocessen.
Vad finns det för typer av beslutssituationer?
Upprepat köp - Rutinbeslut där köparen beställer en kvantitet utan att ändra i specifikationen. Vanligt att säljande företag upplåter automatiska ordersystem för att skapa en bindning till säljaren och öka sannolikheten att köparen behåller samma leverantör. Köpbeslutet kräver inte en kvalificerad beslutsfattare då produktspecifikation, pris, leveransvillkor etc. redan har fastställt.
Modifierat upprepat köp - Produktspecifikation, pris, leveransvillkor och eventuell leverantör ändras. Innebär ofta att fler beslutsfattare involveras. Tidigare leverantör gör sitt bästa för att behålla företaget, leverantören som tidigare har försökt att sälja har en möjlighet att förbättra produkt och villkor för att därmed vinna affären.
Nytt köpbeslut - Första gången ett företag köper en vara eller tjänst av betydande omfattning. Ju större kostnader och ju större risk, desto fler individer är involverade i beslutet och desto mer research måste göras. Viktigt att förstå vilka aspekter som är viktiga för köparen och vara hjälpsam och tillgänglig. Tolerans för låg service och tillgänglighet blir lägre och lägre.
Företag som kan erbjuda helhetslösningar vinner ofta affären.
Vad är inköpsfunktion?
En grupp individer som har direkt påverkan på att fatta ett köpbeslut.
Vilka olika roller brukar man nämna när man pratar om dem som har inflytande över köpprocessen?
- Användare initierar ofta köpprocessen och hjälper till att ta fram produktspecifikationen. Smart strategi att som marknadsförare kontakta användare snarare än inköpsfunktionen då de kan hjälpa de säljande företaget att övertyga chefer och inköpare om behovet av en ny produkt. Många inköpsavdelningar ofta kritiska och trötta på erbjudanden.
- Påverkare bidrar till produktspecifikationer och argumenterar för ett visst alternativ vid utvärderingen av de olika identifierade alternativen. Ofta passionerade och har en utgångspunkt som är oförenlig med organisationens övergripande policy, teknisk personal särskilt viktig. Skulle de få bestämma utan motstånd skulle organisationens kostnader öka.
- Inköpare har formell auktoritet att välja leverantör och genomföra köptransaktionen. Hjälper ibland till med att ta fram en produktspecifikation, främsta upphävt är dock att förhandla med olika leverantörer Seniora chefer är med och fattar inköpsbeslut vid komplexa köp.
- Beslutsfattare har formell eller informell makt att välja leverantör och godkänna det slutgiltiga avtalet med en leverantör. Vid rutinköp är inköparen vanligen beslutsfattare.
Grindvakter (gatekeepers) styr informationsflödet. Kan vara företrädare för inköpsfunktionen som genom auktoritet hindrar säljare från att boka möten med användare och beslutfattare. Informationsasymmetrier gör det möjligt att hindra information från att föras vidare.