Kapittel 13 - Folkerett, internasjonal orden og fred (VTS) Flashcards
"Velkommen til "Statsvitenskap" av Raino Maalnes
Hva er folkerett?
Folkerett er ett internasjonalt rettssystem, som omhandler rettsregler som gjelder på ett internasjonalt nivå. Den består av påbud og forbud. Reglene kan være bilaterale, regionale og globale. Folkeretten skal fremme fred og skape orden i det internasjonale systemet; bl.a. ved å regulere krigføring (FN-Pakten), regler for konfliktløsning (Den internasjonale domstolen) og avgrense mulige fremtidige konflikter. Folkeretten består av forpliktelser og rettigheter for stater. Selv om det internasjonale systemet ikke har en overordnet myndighet, fungerer det gjennom objektivitet og fremmer stabilitet.
Hvor mange rettsområder finnes innenfor folkeretten?
Det er 29 internasjonale rettsområder FN skiller mellom;
bl.a. menneskerettigheter, helse, miljø og klima osv.
Hva regulerer folkeretten?
Folkeretten regulerer globale ønsker og behov - og søker løsninger på felles utfordringer/problemer. Likevel varierer det fra land til land, basert på hvilke land som har sluttet seg til reglene, og i hvilken grad de oppfyller deres forpliktelser.
Hvordan blir områder/stater regulert?
Alle områder er regulert gjennom internasjonale avtaler, også kjent som konvensjoner.
Hva er en konvensjon?
En internasjonal avtale som setter opp regler som gjelder for de landene som har sluttet seg til den (signert og ratifisert dem).
Hva er noen av de mest sentrale rettsområdene i folkeretten?
- De internasjonale menneskerettighetene
(Et overordnet og universelt prinsipp om at individer har juridiske rettigheter som er ufraviklige. Uansett bakgrunn, kultur, kjønn osv.) - Flyktningskonvensjonen
(Løse flyktningsproblemer og definerer/regulerer hvilke rettigheter flykninger har, også staters forpliktelser til flyktninger) - Krigens folkerett (hovedsaklig Geneve- konvensjonene)
(Omtales som den internasjonale humanitærretten, og består av regler for bl.a krigføring, krigføringsmetoder, krigføringsmidler og nedrustning av våpen.)
Hvordan oppstår rettsregler?
- Stater inngår forpliktende avtaler gjennom trakteter eller konvensjoner. Når stater inngår en avtale, pådrar de seg rettslige forpliktelser; dvs. at statene forsikrer hverandre om at de vil oppfylle forpliktelsene som er nedtegnet i den aktuelle avtalen. Rettsregler oppstår dermed ved at stater skaper dem (skreven rett).
- Også ved internasjonal praksis, statenes handlingsmønster, kan bli en rettsregel (uskreven rett).
Hvorfor er reglene bindene for statene?
Reglene er bindene for stater fordi de samtykker til de rettsreglene som er nedtegnet i den aktuelle avtalen.
Hvordan oppstår internasjonale avtaler?
Internasjonale avtaler oppstår gjennom internasjonale forhandlinger. Forhandlingene foregår på konferanser. Dette etter at det aktuelle saksfeltet er blitt utredet og drøftet i formøter og arbeidsgrupper.
Hva skjer med de statene som går bort fra avtalen?
Høyesterettsdomstolen har myndighet til å straffefølge, også dømme enkeltpersoner som er mistenkt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. HR kunngjør rådgivende uttalelser. De dommene som blir avsagt er bindene. Dersom en part ikke oppfyller en dom, kan motparten henvise saken til FNs sikkerhetsråd - som videre kan vedta en straffereaksjon. Fordi medlemmer har godtatt disse organene - blir domstolen og dens avgjørelser tilagt prinsipiell betydning.
Hva er sedvanerett?
Sedvanerett betyr at det ikke bare er de landene som har sluttet seg til konvensjonen som er forpliktet til å respektere rettigheter utformet i den - men også stater som står utenfor konvensjonen må følge bestemmelsene; f.eks. Havrettskonvensjonen fre 1982, kyststater har rettigheter regulert i denne konvensjonen som følger av internasjonal praksis som har rang som lov. Uten å ha samtykket til den, er kyststater forpliktet til å følge den.
Hvordan kan stater ha rettslige forpliktelser som de ikke eksplisitt har samtykket til?
Folkeretten baserer seg på prinsippet: “den som tier, samtykker”. Stater som IKKE aktivt oponerer mot eller motsetter seg internasjonal praksis, blir bundet. Når de ikke motsetter seg, samtykker de stilltiende.
Når blir nye stater ansett som bundet av internasjonal praksis?
Fra det tidspunktet de oppstår, blir nye stater bundet til visse bestemmelser i folkeretten; f.eks. vil en stat være bundet til reglene i FN-pakten selv uten tilslutning. En mulig forklaring er at bestemmelsene er blitt sedvanerett.
Hva bidrar en internasjonal orden til?
Ved at konflikter i det internasjonale systemet i sin alminnelighet løses gjennom rettferdig håndhevelse av felles regler, vil ikke den sterkestes rett vinne frem.
Hvordan blir internasjonal orden tatt vare på?
Ved at alle stater bidrar og følger gjensidighetsprinsippet. Internasjonal orden er ett felles gode, som enhver stat er forpliktet til å opprettholde.