Kap 6 - Projektets organisation Flashcards

1
Q

Hvad er et internt projekt?

A

Det der menes med en internt projekt er, at man involvere flere forskellige afdelinger for at imødekomme særlige krav, som bliver stillet af kunden. Projektet går på tværs af de etablerede faglige måder at arbejde på og udfordrer de eksisterende kommandoveje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad er et projekt med eksterne aktører?

A

I nogle tilfælde vil organisationen udvides og indgå samarbejde med eksterne aktører i et projekt. Dette skyldes, at organisationen ikke har den nødvendige viden til at løse opgaven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad menes der med, at den enstrengede ledelse ophæves?

A

I et projekt vil projektlederen ikke have projektdeltagerne som direkte referencer. De ansatte er blevet stillet til rådighed og vil stadig referere til deres oprindelige leder. Projektlederen har således ikke nogen formel magt i forhold til medlemmerne og er afhængig af, at andre ledere bakker op om og accepterer en medarbejders ressourceforbrug i et projekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar om samspillet mellem projektorganisationen og basisorganisationen

A

Basisorganisationen er den organisation, der ejer projektet. Der ligger et særligt ansvar for projektejeren i at klargøre basisorganisationen i forhold til projektets leverancer. Ligesom der hos projektlederen ligger et ansvar i at sikre sammenhængen mellem projektets leverancer og den værdiskabelse, der forventes i basisorganisationen. Med andre ord er rolleafklaringen mellem projektlederen og projektetsejer central. Ligesom relationen mellem de to får stor betydning for projektets resultater.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvad er projektlederens ansvar?

A

Projektleder har ansvaret for, at projektets leverance opfyldes. Mere præcist, at den forventede leverance leveres til tiden i rette kvalitet, jævnfør projekttrekanten. Det vil sige at projektlederen fra projektets start overvejer, hvad der kan understøtte leverancens integration i driften, og løbende gør sig tanker om, hvad der kunne hindre integrationen i driften. Projektlederen handler proaktivt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad er projektejerens ansvar?

A

Projektejeren har ikke noget egentlig ansvar i forhold til projektets leverance ud over at anskueliggøre, hvordan værdiskabelsen mere præcist finder sted i forhold til den ønskede effekt. Det er projektejeren opgave, at sikre kommunikationen om projektet ud i basisorganisationen og at fjeren forhindringer, eksempelvis i form af modstand mod forandringen eller manglende færdigheder hos brugerne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvad er det fælles ansvar?

A

Samarbejdet mellem projektleder og projektejeren er afgørende i forhold til sikring af succeskriterierne. Det er nemlig her, ansvaret er delt. Begge parter skal være opmærksomme på, at deres bidrag ikke blot har betydning her og nu. Men at de har mere langsigtede konsekvenser for projektet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvad er styregruppen?

A

Styregruppen består af en eller flere interne og eksterne personer, som har den fornødne faglige indsigt og formelle kompetence til at varetage projektets totalstyring. Det er styregruppen, som træffer de overordnede beslutninger og det er her ressourcer til projektet tilvejebringes og projektets formelle legitimitet etableres. De skal formulere eller forhold sig til projektets rammer og målsætninger, så klart (operativt) som muligt. Derudover skal de definere en række fundamentale beslutningspunkter, som kun styregruppen kan tage stilling til gennem de formelle roller, de i øvrigt bestrider hos de involverede interessentgrupper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvilken opgave har en projektleder?

A

Projektlederen varetager en altafgørende rolle for projektets fremdrift og succes.
Projektlederen er:
- Daglige leder af projektet og oparbejder den fornødne legitimitet i projektgruppen og blandt andet interessenterne.
- Arbejder for at projektet blive en succes.
- Leder projektet gennem alle faser og sikrer sammen med projektejeren overdragelsen til drift.
- Har et uformelt ledelsesansvar i forhold til projektgruppen.
- Har løbende kontakt med projektejer og rapporterer til styregruppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvad er referencegruppen?

A

Referencegruppen er en gruppe af personer eller repræsentanter for organisationer, 1) der har en særlig interesse i at medvirke i projektet eller som 2) projektet har en særligt interesse i, at medvirke i projektet.
Den første gruppe ønsker at drage nytte af den faglige viden og bud på løsninger, som projektet tilvejebringer.
Den anden gruppe deltager, fordi den ligger inde med viden eller netværk, som er af betydning for projektets formål og ønsket effekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvad er en projektgruppe?

A

Projektgruppen er dem der udvikler de løsninger, som projektet er sat i verden for at realisere. Teamet sammensættes af medarbejdere med netop den faglige viden og erfaring samt personlige kompetence, som er nødvendig for at sikre, at der er overenstemmelse mellem opgavekravene samt viden og kompetence i teamet.
I nogle tilfælde vil ekspertisen kunne hentes internt i organisationen, andre gange er det nødvendigt, at søge ekspertise uden for organisationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvad er projektets koordinator?

A

Projektets koordinator er den, der holder styr på alle sammenhængene, som en slags altseende øje. Anses ofte som projektlederens højre hånd, der varetager en række centrale opgaver i projektet. Opgaverne består overordnet set af koordination og support i form af:
- Administration
- Udarbejdelse af overblik. over projektdokumentation og udfærdigelsen af diverse rapporter.
- Kommunikation til projektets aktører, herunder deltagerne i projektet, interne og eksterne interessenter, samt brugergruppe.
- Organisering af møde og relevante aktiviteter.
- Andre ad hoc opgaver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly