Kants de paralogismen van de zuivere rede Flashcards
Welke problemen bespreekt Kant over Descartes?
1) Hoe verhoudt Kant zich tot het denken en het Cartesiaanse cogito.
2) Fenomenen versus Cartesiaanse externe wereld.
Waarom veronderstelt het cogito van Descartes een buitenwereld volgens Kant?
Zonder transcendentale perceptie kan geen waarneming ontstaan. Het is een zuivere interactie waarin het ik zich als drager, de eigenaar van de gedachte, van de categorieën ontdekt. Het subject ontdekt zich als de oorspronkelijke eenheid van de apperceptie. Ik word bewust van mezelf, door het feit dat ik herken dat het mijn gedachte zijn.
Wat is de empirische apperceptie?
Als we de inhoud van de geest willen waarnemen zien we een stroom van innerlijke waarnemingen. Er is geen eenheid. Het is onmogelijk in de empirische apperceptie een ik te vangen dat identiek is met zichzelf. Het ik ontdekken we niet als we de inhoud van de eigen geest willen waarnemen.
Welke kritiek heeft Kant op de metafysica?
Kant wil bewijzen dat de categorieën op een niet legitieme manier worden toegepast. Het zijn a priori vormen van bestaan en die kunnen alleen worden toegepast op de objecten van mogelijke ervaring. Maar binnen de metafysica worden de categorieën toegepast op dingen buiten de ervaring.
Welke drie a priori ideeën hebben we in de rede?
1) De psychologische ideeën (over de ziel)
2) De kosmologische ideeën (over de wereld)
3) De theologische ideeën (over God)
Laten zich denken, maar niet kennen!
Wat is transcendental illusion?
Hetgeen waar Descartes zich schuldig aan maakt. Wat gebeurt er in de transcendentale apperceptie? Het subject openbaart zich als het ik denk. Het zijn mijn gedachte. Het cogito levert een object van de ziel. Ik ben een denkend ding: ik wil, vel oordelen, ervaar, etc. Het is een ik als object dat een beschrijving geeft van een ik dat een object van kennis wordt. Descartes beschrijft zijn eigen ik en vormt dit om in een object van kennis. Dit is volgens Kant een illusie: het idee dat een subject zich als object kan kennen.
Hoe ontleent Descartes kennis over de ziel?
Je hebt de intuïtie van het ik denk, ik ben. Dan gaat Descartes meteen naar zichzelf kijken als het object van kennis. De ziel is een substantie. Het is een immateriële substantie die identiek blijft met zichzelf en de ziel is onsterfelijk. Descartes doet metafysische uitspraken over de ziel. Daar gaat het volgens Kant mis: het subject kan niet subject en object tegenlijkertijd zijn.
Wat is een transcendentaal paralogisme?
Het is een syllogisme dat qua logische vorm onjuist is. Een transcendentaal paralogisme is ook ongeldig, omdat het berust op een illusie. Kant bekritiseerd uitspraken van de metafysica die gebouwd zijn op syllogisme waar het mis gaat: niet om de inhoud, maar om de manier waarop de termen gebruikt worden.
Wat is het ik denk volgens Kant?
In de transcendentale analytica heeft Kant een lijst van 12 categorieën gegeven en dit, ik denk, is een begrip dat daaraan moet worden toegevoegd. Het is wel een transcendentaal begrip, maar hoort op die lijst. Het ik denk is de drager van de categorieën. Het is de voorwaarde voor het bestaan van de categorieën. Het subject, het ik denk, past de categorieën toe.
Wat is de functie van de categorieën?
De categorieën worden gebruikt om je aanschouwingen (van tijd en ruimte structuur) te bundelen, daarmee vorm je begrippen. Je verbindt de begrippen samen en dan vorm je oordelen. De eerste functie van de categorieën is dat het objecten van kennis oplevert. We delen aanschouwingen in en die delen we in substanties, accidenten, etc. Het is voor het vormen van begrippen die je vervolgens vormt in oordelen.
Waarom is het ik denk een transcendentaal begrip volgens Kant?
Het gaat vooraf aan de ervaring. Het is een a priori begrip.
Leg uit wat de rationele zielsleer is.
Descartes: ik ontdek mezelf als de ziel van het denkende ding. Descartes wil een a priori (rationele) zielsleer. Hij wil een definitie geven van res cogitans die geldt voor alle denkende dingen. Dit is wat de rationele zielsleer wil doen. Ik denk is de enige tekst van de rationele zielsleer, waaruit ze de hele wijsheid ontwikkelen. Descartes wil a priori kijken. Hij wilt een definitie geven van de ziel als res cogitans.
Welke kritiek heeft Kant op de rationele zielsleer?
Ze proberen een rationele psychologie te vormen, maar hoe ziet die eruit? Wat is de oorsprong van de vier paralogisme van de rationele psychologie? Kant verwijst naar de tabel van de categorieën. Deze categorieën passen ze toe op het denkende ding. Ze pakken begrippen uit de verschillende hoofdcategorieën maar dat mag niet volgens Kant.
Welke categorieën voegt Descartes toe aan res cogitans?
Descartes past de categorie substantie toe op het ik (res cogitans). Daar koppelt hij het attribuut immaterialiteit aan. Dan kijkt hij naar enkelvoudig, de ziel is enkelvoudig. Het is simpel en ondeelbaar. Als het ondeelbaar is, dan is het incorruptible. De ziel is identiek met zichzelf. Dat heeft te maken met de eenheid. De ziel is dat wat onze persoonlijke identiteit bepaald. Ten slotte hebben we het over modaliteit: de mogelijkheid. De ziel is een substantie die in relatie met mogelijke objecten in de ruimte is. De ziel is dus los van het lichaam. De ziel is immaterieel. Daarom kan Descartes de ziel onderscheiden van materiële objecten, maar het staat wel in verhouding tot het lichaam.
Hoe verhoudt Kant zich tot het lichaam-zieldualisme van Descartes?
Volgens Kant blijft het bewijs van het bestaan van de buitenwereld bij Descartes problematisch. De ziel als immaterieel ding verhoudt zich tot iets wat niet materieel is. Dit is het dualisme.