Jurisprudentie Flashcards

1
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Geweer?

A

Voortgezette toepassing van bevoegdheden
Een opsporingsambtenaar gaat een woning binnen om een controle uit te voeren in het kader van de Drankwet. De eigenaar geeft aan dat ze alleen voor deze controle binnen mogen komen. Tijdens de controle vinden zij een vuurwapen, wat schending oplevert met de Vuurwapenwet.

De vraag die gesteld wordt is of de opsporingsambtenaar om zijn opsporingsbevoegdheid op grond van de Vuurwapenwet uit te oefenen. De Hoge Raad zegt het volgende: de opsporingsambtenaar mag zijn bevoegdheid op basis van de andere bijzondere wet uitoefenen wanneer (1) hij bevoegd is om deze bevoegdheid uit te oefenen en (2) er mag geen misbruik gemaakt worden van de bevoegdheid. Hij mag dus niet de woning betreden onder de Drankwet met als doel om de wapens te vinden. Dit zou Détournement de pouvoir opleveren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Controle vs. Opsporing?

A

Sfeercumulatie
Een opsporingsambtenaar gebruikt een controlebevoegdheid terwijl sprake is van een verdenking van diefstal.

De Hoge Raad stelt dat sfeercumulatie toegestaan is voor zover de aan de verdachte toekomende waarborgen in acht worden genomen. Ook dienen de opsporingsambtenaren de controlebevoegdheden niet uitsluitend te gebruiken om het strafbare feit op te sporen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Dynamische verkeerscontrole?

A

Sfeercumulatie - Détournement de pouvoir
Een Surinaamse man en een man uit het Midden-Oosten reden in een dure BMW X6 op straat. Bij de kentekencheck zag de politie dat het ging om een auto van een verhuurbedrijf die vaak auto’s verhuurde aan criminelen. Ook kwam het niet vaak voor dat deze dure auto’s in de buurt gevonden werden. De politie vorderde inzage in het rijbewijs. Uiteindelijk vragen ze toestemming om de verdachte te fouilleren en de auto te controleren.
De politie vindt gedroogde wiet-toppen. De verdachten zijn mening dat de politie een controlebevoegdheid gebruikten voor opsporing.

De Hoge Raad oordeelt dat zolang de controlebevoegdheid mede is ingezet om de naleving van de voorschriften van de WVW 1994, de uitoefening in beginsel rechtmatig is. Dit is ook zo wanneer die bevoegdheid hiernaast opsporingshandelingen mogelijk maakt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Fishing expedition?

A

Nemo-tenetur-beginsel
Een man is verdachte in een zaak voor het verkopen van illegaal vuurwerk. Hij wordt via een ontbiedingsbrief uitgenodigd op het politiebureau voor verhoor. De politie vordert hierbij dat hij alle gegevens die betrekking hebben op het bestellen en ontvangen van vuurwerk meeneemt. De man wordt vervolgd voor het in strijd handelen met de in het belang van de opsporing gedane vordering.

De Hoge Raad stelt dat het vervolgen van de man in strijd is met het nemo teneturbeginsel. In beginsel zijn wilsonafhankelijke gegevens niet in strijd met het beginsel. Dit is echter niet altijd het geval. Wanneer de autoriteiten niet bekend zijn met het bestaan van de ‘pre-existing documents’, levert dit schending op met art. 6 EVRM.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Observatie?

A

Observatie vs. stelselmatige observatie
Verdachte wordt gevolgd door de politie vanwege verdenkingen van deelneming aan een criminele organisatie. De Hoge Raad oordeelde wanneer observaties waarvoor geen bevel tot stelselmatig volgen van een persoon is gegeven onrechtmatig is.

Volgens de Hoge Raad is dit het geval wanneer de observaties geschikt zijn om een min of meer compleet beeld te krijgen van bepaalde aspecten van het persoonlijke leven van de verdachte. Dit hangt af van de plaats waar de observaties plaats vinden, de duur, de intensiteit en de frequentie er van. Wanneer dit niet onrechtmatig is, voldoet art. 3 Polw. jo. art. 141 Sv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Tussendeur?

A

Betreden vs. doorzoeken
Huis van verdachte wordt binnengetreden met als doel inbeslagneming. Na het forceren van een tussendeur vindt de politie een hennepkwekerij. Doordat de politie een tussendeur forceerde stelde de verdediging dat er sprake was van een doorzoeking, waar geen machtiging voor verleend was.

De Hoge Raad oordeelt dat de ambtenaar die bevoegd is een woning zonder toestemming te betreden, zich toegang tot enig vertrek in de woning kan verschaffen, voor zover het doel van het binnentreden dit redelijkerwijs vereist. Hieronder valt ook het forceren van een tussendeur. De ambtenaar is na het forceren van de tussendeur niet gerechtigd om het vertrek te doorzoeken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Openen kast?

A

Betreden vs. doorzoeken
Politie was bevoegd zonder toestemming van de bewoner een woning te betreden. In de kamer werden verdovende middelen aangetroffen door het openen van een kastdeur. Deze worden in beslag genomen.

Het Hof oordeelt dat er geen sprake is van een doorzoeking. De Hoge Raad vindt dit onbegrijpelijk. De omstandigheid dat de politie voorafgaand aan het binnentreden weet dat in de kast verdovende middelen bevinden doet niet af aan het feit dat het openen van een kast aangemerkt moet worden als doorzoeken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Woning?

A

Woningbegrip Awbi
Opsporingsambtenaren verschaffen zich toegang tot het balkon van een woning. In het geding was of de ambtenaren door het betreden van het balkon ook de woning waren binnengetreden.

De Hoge Raad oordeelt dat bij de beoordeling of er sprake is van een woning van belang is of iemand zijn persoonlijke leven zich grotendeels afspeelt in die ruimte. Dit was hier niet het geval, waardoor het balkon niet aangemerkt kon worden als een woning in de zin van de Awbi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Smartphone I?

A

Art. 94 Sv, inbeslagname
Opsporingsambtenaren nemen een smartphone en de bijbehorende SD-kaart in beslag en kopiëren de volledige inhoud hiervan. Later hebben de opsporingsambtenaren uitbundig onderzoek gedaan naar de gegevens van de SD-kaart. De vraag die centraal staat is of art. 94 Sv de opsporingsambtenaren de bevoegdheid geeft om een diepgaand onderzoek te doen aan de in beslag genomen smartphone.

De Hoge Raad oordeelt dat art. 94 Sv enkel voldoende legitimatie voor onderzoek aan een in beslag genomen elektronische gegevensdrager biedt indien het onderzoek een beperkte inbreuk op de persoonlijke levenssfeer maakt. Hier kan sprake van zijn wanneer een gering aantal in de smartphone opgeslagen gegevens worden bestudeerd. Indien met het onderzoek een meer dan beperkte inbreuk op de persoonlijke levenssfeer wordt gemaakt, bijvoorbeeld wanneer alle gegevens in een smartphone worden onderzocht, kan op grond van art. 148 en 104 lid 1 Sv het onderzoek uitgevoerd worden door de officier van justitie of de rechter-commissaris.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat is de essentie van het arrest EHRM Hasselbaink vs. Nederland?

A

Voorlopige hechtenis
Wanneer een rechter besluit tot oplegging of verlenging van de voorlopige hechtenis, dan dient deze beslissing in overtuigende wijze worden beargumenteerd. Wanneer dit niet gedaan wordt wordt in strijd gehandeld art. 5 EVRM.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat is de essentie van het arrest EHRM Maassen vs. Nederland

A

Voorlopige hechtenis
De rechter ging bij het nemen van een besluit omtrent oplegging en verlenging van voorlopige hechtenis niet in op de specifieke omstandigheden van het geval. Ook in deze zaak oordeelt het Hof dat een beslissing omtrent oplegging of verlenging van voorlopige hechtenis voldoende gemotiveerd dient te zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Emmense bromfietser?

A

Zelfde feit
Een man werd verdacht voor reiden onder invloed. Hij is door de rechter al onherroepelijk veroordeeld voor openbaar dronkenschap. De verdediging voert aan dat de verdachte niet vervolgd mag worden omdat het om hetzelfde feit gaat.

De Hoge Raad oordeelt dat tussen beide gedragingen, gelet op de verwantschap van de gedragingen, gelijktijdigheid van de gedragingen, de wezenlijke samenhang in het handelen en in de schuld van de dader, een zodanig verband bestaat dat er hier sprake is van hetzelfde feit. Hierdoor kon de verdachte niet veroordeeld worden voor rijden onder invloed.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Zeeuwse motorrijder?

A

Art. 12 Sv procedure
Een motorrijder rijdt veel te hard in de bebouwde kom. Hij raakt een kind welke als gevolg hiervan komt te overlijden. De man werd vervolgd voor het veroorzaken van een verkeersongeval de dood ten gevolge hebbend. De ouders startte een art. 12 Sv procedure omdat zij vonden dat de man veroordeeld moest worden voor doodslag. Volgens de verdediging ging de reikwijdte van art. 12 Sv niet zo ver dat geklaagd kon worden over het niet vervolgen van een zwaardere feit.

De Hoge Raad gaat hier niet in mee en zegt in dit arrest dat een rechtstreeks belanghebbende ook kan klagen indien zij van mening zijn dat het OM een te lichte variant ten laste heeft gelegd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Beschonken zondagsrijder?

A

Hetzelfde feit
Een man rijd op een zondag onder invloed. Het rijden op een zondag is strafbaar gesteld vanwege het tekort aan brandstof. Voor het rijden op zondag is de man reeds onherroepelijk veroordeeld. De man wordt ook vervolgd voor het rijden onder invloed. Hij stelt dat hij al eens veroordeeld is voor het feit.

De Hoge Raad stelt dat de strekking van art. 26 WVW 1994 van een geheel andere aard is dan die van art. 2 Beschikking Verbruiksbeperking, terwijl ook het verwijt dat de dader kan worden gemaakt niet van gelijksoortige aard is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Uitbreiding tenlastelegging?

A

Hetzelfde feit
Verdachte is in eerste aanleg veroordeeld voor voorbereidingshandelingen ten aanzien van harddrugs. In hoger beroep voegt de AG hier witwassen aan toe. De tenlastelegging mag niet worden gewijzigd wanneer deze niet langer meer over hetzelfde feit gaat.

Bij de beoordeling of sprake is van een nieuw feit dient gekeken te worden naar (1) het verschil in de juridische aard van de feiten (wat betreft de strafmaxima en de welke rechtsgoederen de regels beogen te beschermen) en (2) het verschil in de gedragingen van de verdachte. In deze zaak was het verschil tussen deze twee te groot, waardoor niet sprake was van hetzelfde feit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Toezegging hoofdagent?

A

Vertrouwensbeginsel
Verdachte werd verdacht van oplichting. De politieagent heeft aan de verdachte gemeld dat hij niet vervolgd zou worden wanneer hij het verschuldigde bedrag zou terugbetalen aan de benadeelde. De verdediging stelt dat het vertrouwensbeginsel geschonden is.

Volgens de Hoge Raad is er slechts sprake van een schending van het vertrouwensbeginsel indien (1) er sprake is geweest van een expliciete toezegging en (2) deze expliciete toezegging voor rekening van het OM komt of de verdachte gerechtvaardigd mocht vertrouwen op deze toezegging.

17
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Checkpoint II?

A

Vertrouwensbeginsel
Het beleid van coffeeshop Checkpoint wordt jaren lang gedoogd door het OM. Jaren later wordt de eigenaar van de coffeeshop toch vervolgd. Het Hof zegt dat het OM niet-ontvankelijk is.

De Hoge Raad stelt dat het OM ten onrechte niet-ontvankelijk was verklaard. Volgens de Hoge Raad kan er slechts in uitzonderlijke gevallen sprake zijn van niet-ontvankelijkheid als gevolg van schending van het vertrouwensbeginsel. De lat voor een geslaagd beroep op het vertrouwensbeginsel ligt dus erg hoog.

18
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Brasserskade

A

Grondslagverlating
Verdachte wordt tenlastegelegd dat hij tegen een boom in de linkerberm was gereden. Dit bleek een andere berm te zijn. De feitenrechter maakte hiervan dat de verdachte tegen een boom in de berm aan was gereden. Volgens de verdediging was hier sprake van grondslagverlating.

De Hoge Raad overweegt dat, indien de feitelijke toedracht van het tenlastegelegde sterk verandert door de aanpassing van tenlastelegging door de rechter, er sprake is van grondslagverlating.

19
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Boom te Echt?

A

Grondslagverlating
Verdachte rijdt onder invloed van alcohol en vliegt uit de bocht. Hierbij knalt hij tegen een boom aan waarbij iemand komt te overlijden. In de tenlastelegging stond “voor hem links”. In de bewezenverklaring wordt dit weggelaten, aangezien de boom rechts stond van de verdachte.

Indien de grondslag in de tenlastelegging en de bewezenverklaring anders omschreven zijn, maar waaronder hetzelfde begrepen zou kunnen worden, dan staat dit niet in de weg van de bewezenverklaring volgens de Hoge Raad.

20
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Misslag?

A

Wijziging
Verdachte is tenlastegelegd ‘op of omstreeks 15 juni 2005’ een feit te hebben gepleegd. In de bewezenverklaring heeft de rechter dit gewijzigd in ‘16 september 2005’. Volgens de verdediging had de rechter dit niet mogen wijzigen.

Volgens de Hoge Raad ligt het op de weg van de rechter om in de tekst van een tenlastelegging voorkomende misslagen te verbeteren, indien de verdachte hierbij niet in zijn verdediging wordt geschaad. Zo’n verbetering is geen wijziging in de zin van art. 313 Sv, maar slechts een vaststelling van de juiste inhoud van de tenlastelegging.

21
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Diefstal of verduistering?

A

Keuzemogelijkheid
Verdachte wordt tenlastegelegd het plegen van “diefstal dan wel gekwalificeerde verduistering”. Volgens het Hof is het niet mogelijk om vast te stellen welke van deze twee feiten gepleegd zijn. Hierom achten zij de “diefstal en/of verduistering …” bewezen verklaard.

De Hoge Raad oordeelt hier als volgt over: wanneer de officier van justitie de rechtbank in de tenlastelegging een keuze geeft, dan mag het maken van de keuze niet achterwege gelaten worden. Wanneer dat niet gedaan wordt, wordt er niet op grondslag van de tenlastelegging beslist.

22
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Kwekerij?

A

Grondslagverlating
Verdachte had in zijn woning een hennepkwekerij. In de tenlastelegging stond een andere straatnaam opgenomen. Het Hof besloot de verkeerde straataanduiding weg te strepen en achtte het restant (“… te Rotterdam …”) voldoende. Volgens de verdediging was hier sprake van grondslagverlating.

De Hoge Raad oordeelt dat het vrijspreken van een bepaalde plaatsnaam niet leidt tot grondslagverlating indien bij de verdachte geen twijfel bestaat over waar hij het feit gepleegd zou hebben.

23
Q

Wat is de essentie van het arrest EHRM Al-Khawaja and Tahery?

A

Bij de vraag of een verklaring van een getuige welke niet gehoord is door de verdediging gebruikt mag worden als bewijs dienen de volgende vragen beantwoord te worden:
1. Was er een goede reden voor het niet aanwezig zijn van de getuige?
2. Was het bewijs het enige of het beslissende bewijs voor de bewezenverklaring?
3. Indien ja op vraag 2, zijn er voldoende compenserende procedures gevolgd? Bijvoorbeeld opname van verhoor ter beschikking stellen.

24
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Unus testis, nullus testis?

A

Bewijsminimum
Een meisje werd seksueel misbruikt. De man wordt veroordeeld op basis van het volgende bewijs: verklaring meisje, de auditu verklaring moeder, verklaring leerkracht die gedragsverandering heeft waargenomen en verklaring verdachte dat hij ruim vier jaar in hetzelfde huis heeft gewoond. Volgens het Hof is de verklaring van het meisje betrouwbaar. Zij gaat niet in op het feit of de verklaring voldoende steun vindt in de andere bewijsmiddelen.

De Hoge Raad oordeelt dat de feitenrechter naast de betrouwbaarheid ook in moet gaan op het feit of een verklaring voldoende steun vindt in ander bewijs.

25
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Voldoende steunbewijs?

A

Bewijsminimum
Het Hof veroordeelt de verdachte voor aanranding op basis van het volgende bewijs: verklaring aangeefster, verklaring verdachte, verklaring vriendin aangeefster en verklaring moeder aangeefster.

Volgens de Hoge Raad kon de verklaring van de aangeefster voldoende steun vinden in het overige bewijsmateriaal.

26
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Post-Keskin?

A

Bewijs getuigen
In EHRM Keskin vs Nederland heeft het Hof geoordeeld dat art. 6 EVRM betrekking heeft op getuigen à charge en getuige à decharge. Zij oordeelt dat de verdediging bij het verzoeken tot het horen van een getuige à decharge aangegeven dient te worden waarom deze belangrijk kan zijn. In het geval van een verzoek tot het horen van een getuige à charge hoeft wordt het belang van de verdediging verondersteld.

In dit arrest heeft de Hoge Raad uitleg gegeven hoe de Keskin uitspraak van het EHRM toegepast dient te worden in de Nederlandse praktijk. Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen twee aspecten:
1. Hoe moeten we omgaan met de vraag van de verdediging om een getuige te horen? Er kan niet langer afgewezen worden op grond van dat het verzoek niet voldoende is onderbouwd. Bij verklaringen van getuigen à charge wordt het belang van de verdediging verondersteld, maar dit betekent niet dat elk verzoek automatisch toegewezen moet worden. Indien het horen van de getuige evident overbodig en irrelevant kan zijn, kan het verzoek worden afgewezen.

  1. Kunnen we het bewijs van een getuige die niet door de verdediging is gehoord gebruiken voor het bewijs? Hier zal getoetst moeten worden aan de eisen uit EHRM Al-Khawaja and Tahery.
27
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Unus Testis III?

A

Bewijsminimum
Deze zaak ging over de vraag of aan het bewijsminimum was voldaan voor verkrachting. De aangeefster zou zijn bedreigd en daarna zijn verkracht. De bedreiging is slechts gebaseerd op de verklaring van de aangeefster. Het bewijs van verkrachting steunt grotendeels op de verklaring, maar steunt ook op andere bewijsmiddelen. De Hoge Raad oordeelt dat er daarom geen schending is van het unus-verbod. In principe geldt dat één getuige, geen getuige is. Daarmee wordt bedoeld dat een getuigenverklaring op zichzelf niet voldoende is om tot een bewijsminimum te komen. Als de getuigenverklaring echter steun vindt in andere bewijsmiddelen, kan de verklaring wel gebruikt worden voor het bewijs.

28
Q

Wat is de essentie van het arrest HR Steunbewijs en bewijsminimum?

A

Bewijsminimum
Geoordeeld wordt dat, om aan de bewijsminimumregel van art. 342 lid 2 Sv te voldoen, sprake moet zijn van steunbewijs dat het overige bewijs in voldoende mate steunt. De beoordeling vergt een case-by-case benadering, nu dit zich niet in algemene zin laat beantwoorden. De HR formuleert in dit arrest dus geen zelfstandige rechtsregel, maar biedt slechts iets meer duidelijkheid en houvast door te oordelen dat men in concrete gevallen moet besluiten of aan de bewijsminimumregel wordt voldaan.

29
Q

Welke voorwaarden dient aan voldaan te worden bij het uitgangspunt strafvermindering?

A

HR Afvoerpijp
1. Verdachte heeft nadeel ondervonden
2. Nadeel is veroorzaakt door verzuim
3. Nadeel is geschikt voor compensatie door strafvermindering
4. Strafvermindering is gerechtvaardigd in het licht van het geschonden voorschrift en de ernst van het verzuim

30
Q

Welke voorwaarden dient aan voldaan te worden bij het uitgangspunt bewijsuitsluiting?

A

HR Afvoerpijp
Bewijsuitsluiting kan alleen aan de orde komen als:
1. Het bewijsmateriaal door het verzuim is verkregen (causaal verband)
2. door de onrechtmatige bewijsvergaring een belangrijk voorschrift of rechtsbeginsel in aanzienlijke mate is geschonden.

31
Q

Wanneer is er sprake van een schending van een belangrijk voorschrift of rechtsbeginsel?

A

HR Overzichtsarrest art. 359a Sv
1. In gevallen waarin bewijsuitsluiting noodzakelijk is met het oog op het garanderen van het recht op een eerlijk proces (art. 6 EVRM)
2. Gevallen waarin sprake is van een vormverzuim waarbij het recht van de verdachte op een eerlijk proces niet aan de orde is, maar waarbij het gaat om de schending van een ander strafvorderlijk voorschrift of rechtsbeginsel.

32
Q

Welke voorwaarden dient aan voldaan te worden bij het uitgangspunt niet ontvankelijkheid OM?

A

HR Afvoerpijp en HR Overzichtsarrest art. 359a Sv
Dit is alleen mogelijk wanneer door onrechtmatig handelen sprake is van een “onherstelbare inbreuk op het recht op een eerlijk proces die niet op een aan de eisen van een behoorlijke en effectieve verdediging beantwoordende wijze is of kan worden gecompenseerd.”