Jeugdgezondheidsmonitor Flashcards
Wat is de wet publieke gezondheid (Wpg)?
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het verwerven van inzicht in de lokale gezondheidssituatie van de bevolking op epidemiologische wijze. De GGD voert deze taak in opdracht van de gemeente uit via de gezondheidsmonitors.
Wat is de doelstelling van de gezondheidsmonitor’s?
Het verkrijgen van inzicht in de gezondheid en determinanten van de gezondheid van inwoners van de gemeenten binnen het werkgebied van de GGD ten behoeve van het lokaal gezondheidsbeleid.
De jeugdgezondheidsmonitor is opgesplitst in 3 delen:
- voorschoolse kinderen tot 4 jaar
- Primair onderwijs 4-12 jaar
- Voortgezet onderwijs 13-18 jaar
De monitor verzamelt allerlei gegevens op verschillende manieren. Wat en hoe (en op welke leeftijd) worden gegevens verzameld?
- Op alle leeftijden wordt lengte en gewicht gemeten (dossier JGZ)
- 0-4 jaar wordt ook informatie verzameld over zuigelingenvoeding (dossier JGZ)
- 4-12 jaar wordt door ouders een vragenlijst ingevuld
- 12-18 jaar wordt er een vragenlijst door jongeren zelf ingevuld
- (18+ behoren ‘jongeren’ tot de gezondheidsmonitor en wordt er informatie van hen verzameld via steekproeven, enquetes, landelijke samenwerkingen, enz.)
Jij en je Gezondheid is een digitale vragenlijst ontwikkeld door de GGD Amsterdam. Waarvoor wordt deze vragenlijst gebruikt?
Het is een zorginstrument voor de preventieve gezondheidsonderzoeken in het reguliere primair en voortgezet onderwijs door de JGZ. Het doel is dat kinderen en jongeren met (verhoogde kans op) sociaal-emotionele en sociaal-medische problemen actief op te sporen, te ondersteunen en zo nodig toe te leiden naar veelbelovende en effectieve (preventie)programma’s.
Welke thema’s komen voor in het programma van jij en je gezondheid in het primaire en voortgezette onderwijs?
- Primaire onderwijs → algemene gezondheid, welbevinden, slapen, leefgewoontes en leefomgeving.
- Voortgezet onderwijs → algemene gezondheid, welbevinden, sociale veiligheid, leren, genotmiddelen, mediawijsheid, seks, voeding en beweging.
Wat levert Jij en Je Gezondheid op?
- Persoonlijk gezondheidsprofiel
- Medewerkersmodule: JGZ
- Schoolgezondheidsprofiel (groepsresultaten, vergelijken met andere scholen en uitleg en advies GGD)
Wat is Sterk en Zwak in Amsterdam (Jeugd)?
Een analyse van 12 leefdomeinen in 22 Amsterdamse gebieden
- Welke indicatoren voor sociaal-emotioneel welbevinden zijn door Sterk en Zwak in Amsterdam geïdentificeerd voor het primair onderwijs?
- Welke risicofactoren hebben invloed op deze indicatoren?
- Emotionele problemen, gedragsproblemen, hyperactiviteit
- Leeftijd, geslacht, wel of niet wonend bij beide ouders, SES, Westers/niet-Westers, gebied
- Welke indicatoren voor sociaal-emotioneel welbevinden zijn door Sterk en Zwak in Amsterdam geïdentificeerd voor het voortgezet onderwijs?
- Welke risicofactoren hebben invloed op deze indicatoren?
- Angst- en depressieklachten, suïcidale gedachten
- Geslacht, wel/niet bij beide ouders wonend, Westers/niet-Westers.
Wat wordt er met de resultaten gedaan van gezondheidsmonitoren zoals Jij en Je Gezondheid en Sterk en Zwak in Amsterdam?
- GGD publicaties → factsheets, website Gezondheid in Beeld, artikelen
- Gebiedsagenda voor 22 gebieden
- Gebieden in Beeld
- Ondersteunt programma’s
- Interventies
Welke veranderingen hebben er plaatsgevonden in de jeugdgezondheidsmonitor van het voortgezet onderwijs vanaf 2019-2020?
- Door corona werden niet alle kinderen meer via de jeugdgezondheidsmonitor gevolgd met als gevolg dat de gegevens niet langer bruikbaar waren voor monitoring. Hierom is er een Landelijke Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 ontwikkelt.
- Dit was niet het geval voor het primaire onderwijs, hier was nog genoeg representatieve data over op basis van Jij en Je Gezondheid.
Wat is het Gezondheidsonderzoek bij Rampen (GOR)?
Een van de wettelijke taken van de overheid bij een gezondheidsrisico en omvat onderzoek naar de mentale en lichamelijke gezondheid en naar de behoefte aan zorg en ondersteuning na een crisis of ramp.
In Nederland is dit proces regionaal of lokaal georganiseerd. Om tijdens COVID een inschatting te maken van de gevolgen van de pandemie, was echter hiervoor een bovenregionale aanpak en daarbij landelijke afstemming nodig.
Wat houdt de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19 in?
Deze monitor brengt de gevolgen van de coronacrisis op de gezondheid op de korte en lange termijn in kaart, om lokale en regionale beleidsmakers en het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport op basis van de resultaten te adviseren en te ondersteunen bij beleidsvorming.