Jeugd, overgewicht en obesitas Flashcards
Wat is het doel van de ondersteuning en zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas?
Middels duurzame verbetering van de leefstijl, het bevorderen van de fysieke gezondheid, kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie nu en in de toekomst.
Wat waren uitkomsten van een onderzoek bij 832 kinderen (4-19 jaar) waar twee vragenlijsten werden afgelegd over problemen die gerelateerd waren aan overgewicht of obesitas?
- Slechts 1-2% van de kinderen met overgewicht/obesitas rapporteert dat ze geen enkel probleem ervaren
- Kinderen met ernstige obesitas ervaren meer problemen dan kinderen met overgewicht en kinderen met obesitas (problemen op meerdere domeinen)
- Negatieve gedachtes en/of beperkende gedachtes door overgewicht/obesitas
- Kinderen met obesitas ervaren minder problemen dan kinderen met ernstige obesitas
- Kinderen met overgewicht ervaren vergelijkbare problemen als kinderen met obesitas (hebben alleen minder lichamelijke ongemakken)
Historie aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen in NL
Even lezen:
- De overkoepelende richtlijn wordt jaarlijks herzien
- De zorgstandaard obesitas wordt dan onderdeel van deze nieuwe overkoepelende richtlijn
- Het landelijke model is een document dat continue wordt bijgewerkt en herzien en wordt een invulling van het onderdeel organisatie van de nieuwe overkoepelende richtlijn
- Dan zijn er nog generieke zorgmodulen, die niet specifiek gebonden zijn aan bepaalde ziektes (gaan over zaken als voeding of beweging en kunnen gekoppeld worden aan de zorg voor verschillende ziektes).
De ambitie van het nationaal preventieakkoord 2018 was een gezonder Nederland. Welke drie onderwerpen waren hiervoor belangrijk en wat werd hiervoor o.a. gedaan?
Roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht.
- Diverse andere programma’s werden met elkaar gekoppeld om op deze drie gebieden een verschil te maken, zoals armoede, werkgelegenheid, kansrijke start, etc.
Wat betreft obesitas is de ambitie van het nationaal preventieakkoord om de prevalentie van obesitas terug te dringen naar het niveau van 1995 (lager dan nu). Is zo’n akkoord hiervoor voldoende?
Een akkoord is een stap in de goede richting, maar om de ambitie te realiseren zijn er veel meer scherpere maatregelen nodig. Daarbij is er bijvoorbeeld meer draagvlak nodig in de samenleving om deze ambitie te realiseren.
Er is nu een nieuw preventieakkoord in de maak. Welk thema is erbij gevoegd?
Mentale gezondheid
Noem voorbeelden die passen bij het nationaal preventieakkoord die betrekking hebben op de preventie van obesitas.
- Gezonde voeding → in 2020 50% gezonde schoolkantines en afspraken over voedingsreclames gericht op kinderen
- Sport → wanneer er bijv. laagdrempelig sportaanbod is, afspraken maken over veilig naar school fietsen of lopen.
Noem voorbeelden die passen bij het nationaal preventieakkoord die betrekking hebben op de zorg van obesitas.
- 2030 in al het onderwijs voor zorg- en welzijnsprofessionals extra aandacht voor gezonde leefstijl
- Landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas
Er zijn 4 niveaus van preventie, waarbij er sprake is van collectieve preventie (via universele en selectieve preventie) en individuele preventie (via geïndiceerde en zorg-gerelateerde preventie). Leg uit wat deze 4 niveaus van preventie inhouden.
- Universele preventie → richt zich op de gehele bevolking om de kans op het ontstaan van ziekte of risicofactoren te verminderen door actief de gezondheid van de bevolking te bevorderen en beschermen
- Selectieve preventie → richt zich op groepen in de bevolking die een verhoogd risico op ziekte lopen om hun gezondheid te bevorderen
- Geïndiceerde preventie → de zorg die erop gericht is het ontstaan van ziekte te voorkomen bij een individu met een verhoogd risico op die ziekte.
- Zorg-gerelateerde preventie → richt zich op individuen met een ziekte en heeft tot doel hen te ondersteunen bij zelfredzaamheid, ziektelast te reduceren en erger te voorkomen.
Wat zegt deze tabel?
De tabel maakt onderscheid tussen de mate van overgewicht en in hoe verre het overgewicht gerelateerd is aan bepaalde risicofactoren of comorbiditeit. Hierbij geldt: hoe hoger het gewicht + gerelateerd gezondheidsriscio, hoe hoger je in de piramide zit, hoe langduriger en intensiever de ondersteuning en zorg zal zijn.
Wat houdt het landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas in?
- Beschrijft structuur om lokale ketenaanpak in te richten voor kinderen met overgewicht en obesitas
- Gebaseerd op kennis uit wetenschap en praktijk van 8 gemeenten
- Bestaat uit vier onderdelen: visie, proces, partners, financiën
Het landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas bestaat uit vier onderdelen:
- visie
- proces
- partners
- financiën
Beschrijf deze onderdelen
- Visie → overgewicht komt door een wisselwerking tussen biologie, psychologie en omgeving (houdt dus rekening me context)
- Proces → de aanpak verdeeld in 6 stappen (van overgewicht diagnose tot zorgen dat het plan blijft werken)
- Partners → samenwerking tussen verschillende professionals zoals regieteam, partners met medische kennis, partners uit de wijk, gespecialiseerde partners.
- Financiering → losse onderdelen worden samengebracht tot een begeleidingstraject dat aansluit bij individuele situatie en behoeften en mogelijkheden van kind en gezin
Wie is de centrale zorgverlener in het landelijk model ketenaanpak?
Veelal de jeugdverpleegkundige uit de JGZ → 2 kerntaken:
- begeleiding van kind en gezin
- coördinatie van de ondersteuning en zorg
Conclusie deel I