infractiuni contra vietii Flashcards

1
Q

omor

Art. cod

A

188 (1) uciderea unei persoane se depeseşte cu închisoare de la 10 la 20 d ani şi interzicerea exercitării unor drepturi
(2) Tentativa se pedepseşte

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

omor

Obiect juridic

A

dreptul la viaţă al persoanei. Pentru existenţa obiectului juridic, trebuie ca fapta să fi fost comisă asupra unei persoane în viaţă.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

omor

Obiect material

A

corpul persoanei în viaţă

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

omor

Subiecţii

A

subiect activ nu este circumstanţiat. Participaţia este posibilă sub toate formele (instigare, complicitate, coautorat)

  • **- instigarea- determinarea cu intenţie a unei persoane – inclusiv prin recompense materiale sau prin autoritatea
  • complicitatea:- înlesnirea sau jutorarea în orice fel- poate fi materială (când complicele pune la dispoziţie o armă sau o subst.otrăvitoare) sau morală – ex. atunci când îl însoţeşte la locul faptei pentru a-i întări încrederea.
  • coautorat: când participanţii acţionează concomitent, în cadrul unei unităţi indivizibile şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale ***
  • subiectul pasiv nu este circumstanţiat, putând fi orice persoană în viaţă. Nu poate fi subiect pasiv produsul de concepţie sau cadravrul. +nu are importanţă dacă nou-născutul viu era sau nu viabil.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

omor

Elementul material

A

uciderea unei persoane şi constă, de regulă, într-o acţiune dar poate consta şi într-o inacţiune (lăsarea fără hrană a unui copil).

  • acţiunea poate fi directă sau indirectă (făptuitorul utilizează o energie externă cum ar fi un animal)
  • în practică s-a admis că infr. de omor s-a comis prin omisiune şi în ipoteza în care făptuitorul a lovit victima, aflată în stare de ebrietate, proiectând-o într-un bazin cu apă, după care a părăsit-o.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

omor

Urmarea imediată

A

decesul persoanei- este o infracţiune de rezultat

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

omor

Legătura de cauzalite

A

se pot suprapune mai multe cauze (anterioare, concomitente, survenite). Se poate stabili o legătură de cauzalitate între faptă şi deces chiar dacă autorul nu exercită o legătură directă, nemijlocită asupra victimei: ex. fapta conducătorului auto care nu opreşte la insistenţele victimei

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

omor

\Vinovăţia

A

intenţia directă sau indirectă

  • în practică, pot apărea dificultăţi privind deosebirea între infr. de omor şi cea de lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte sau între tentativă de omor- diferenţa constă în intenţia de a ucide sau de a exercita violenţe care pot duce uneori la un rezultat mai grav (praeterintenţie).
  • date obiective care pot duce la constatarea intenţiei: obiectul utilizat, regiunea anatomică, intensitatea loviturilor, numărul loviturilor, vârsta şi starea de sănătate a victimei
  • există vinovăţie sub forma intenţiei şi în cazul unei erori asupra identităţii persoanei (error in persona) precum şi în cazul devierii din eroare a loviturii (aberratio ictus)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

omor

Mobilul

A

nu interesează. Este infracţiune inclusiv fapta comisă din motive nobile

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

omor

Aspecte procesuale

A

Urmărirea penală se efectuează obligatoriu de către procuror iar competenţa în primă instanţă aparţine tribunalului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Omorul Calificat

art

A

189 (1) Omorul săvârşit în una din următoarele împrejurări:
a.cu premeditare
b. din interes material
c. pentru a se sustrage pe sine sau pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea pedepsei
d. pentru a înlesni sau ascunde săvârşirea unei infracţiuni
e. de către o persoană care a mai comis anterior o infracţiune de omor sau o tentativă la infracţiunea de omor
f.asupra două sau mai multor persoane
g. asupra unei femei gravide
h prin cruzimi
se pedepseşte cu detenţiunea pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea executării unor drepturi.
(2) Tenativa se pedepseşte

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Omorul Calificat

Omorul cu premeditare

A

trebuie îndeplinite 3 condiţii pentru a se reţine starea de premeditare ca element circumstanţial al infracţiunii de omor:
1. adoptarea rezoluţiei infracţionale şi chibzuirea sau meditarea
2. Exteriorizarea rezoluţiei prin acte de pregătire (pregătirea armelor, alegerea locului sau a momentului)
3. Existenţa unui interval de timp între luarea hotărârii de a ucide şi punerea în executare
premeditarea este o circumstanţă personală, deoarece se referă, în principiu, la latura subiectivă, şi, de regulă, nu se răsfrânge asupra participanţilor. Dacă însă aceştia nu acţionează spontan ci au o activitate de chibzuire alături de autor premeditarea se reţine şi în sarcina acestora (devine o circumstanţă reală).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Omorul Calificat

Omorul din interes material

A
  • când se urmăreşte dobândirea unui avantaj material, cum ar fi dobândirea unei succesiuni, scutirea de o datorie. Nu interesează dacă s-a obţinut sau nu, trebuie doar să fi fost urmărit.
  • este absolut necesar să se demonstreze că s-a urmărit un interes material. Dacă interesul se realizează implicit, dar autorul omorului nu l-a urmărit, elementul circumstanţial nu se reţine.Autorul acţionează că prin uciderea persoanei vizate interesele sale vor fi satisfăcute pe cale aparent legală, că bunurile sau alte foloase îi vor reveni de drept.
  • ceea ce se are în vedere de către legiuitor este rezultatul urmărit de făptuitor, deci scopul cu care acţionează.
    Dacă interesul material a existat, calificarea se menţine şi în cazul în care intervine o eroare asupra persoanei ori o deviere a actului.
  • în practică s-a discutat necesitatea de a face distincţia între omorul comis din interes material şi omorul comis pentru a săvârşi sau ascunde săvârşirea unei tâlhării sau piraterii. Diferenţa: în cazul omorului din interes material se intră după mult timp în posesia avantajului material şi nu imediat.
    În cazul în care făptuitorul urmăreşte ambele obiective (sustragerea unui bun cât şi dobândirea în viitor a unui folos material) se pot reţine ambele elemente circumstanţiale.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Omorul Calificat
Omoroul comis pentru a se sustrage sau pentru a sustrge pe altul de la tagerea la răspundere penală ori de la executarea pedeps

A
  • are un obiect juridic secundar: relaţiile sociale legate de înfăptuirea justiţiei.
  • particularitate în latura subiectivă: existenţa scopului de a se sustrage pe sine sau pe altul, de la răspunderea penală sau de la executarea unei pedepse. Scopul este o cerinţă esenţială a laturii subiective, iar în lipsa acestui scop nu se poate reţine elementul circumstanţial.
    În practică, s-a decis că nu se poate reţine elementul circumstanţial în ipoteza în care autorul a comis fapta după ce a părăsit sediul poliţiei, fără a anunţa acest lucru, atâta timp cât împotriva lui nu s-a dispus reţinerea sau arestarea, ci acesta s-a prezentat doar pt a da
  • nu interesează dacă scopul a fost sau nu realizat. Este suficient să se demonstreze că a fost urmărit.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Omorul Calificat

Omorul comis pentru a săvârşi sau ascunde săvârşirea altei infracţiuni

A

elementul circumstanţial cuprinde două ipoteze distincte:

  1. infracţiunea mijloc: este ucis paznicul pentru a evada. În această ipoteză obiectul juridic adiacent este identic cu obiectul juridic principal al infracţiunii scop.
  2. Comiterea omorului pentru ascunderea săvârşirii altei infracţiuni. În această ipoteză obiectul juridic adiacent se referă la relaţiile privind înfăptuirea justiţiei.
    ex. concurs între omor şi viol când inculpatul a lovit victima pt a o determina la raport sexual, şi-a dat seama că loviturile îi pot provoca moartea, a violat-o iar victima a decedat+de teamă de a nu fi denunţat, violatorul ucide victima+ urmărind să comită un viol, nu opreşte maşina la insistenşele victimei, determinând-o să se arunce din vehicul
    - în privinţa omorului comis pt a săvârşi o tâlhărie, nu are relevanţă dacă victima omorului este aceeaşi cu victima tâlhăriei. Dacă făptuitorul săvârşeşte tâlhăria, încadrarea juridică va fi de concur de infracţiuni între omor calificat şi tâlhărie.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Omorul Calificat

Omorul comis de o persoană care a mai comis anterior o infracţiune de omor sau o tentativă la infracţiunea de omor

A

condiţii: fie trebuie să existe o condamnare definitivă pentru faptă, fie trebuie ca omorurile comise în împrejurări diferite să fie judecate împreună.

  • este posibil ca subiectul pasiv al tentativei să coincidă cu subiectul pasiv al infracţiunii ulterioare de omor calificat, cu condiţia ca cele două fapte să fie comise în baza unei rezoluţii infracţionale distincte şi la suficient timp pentru a se putea individualiza, astfel încât tentativa să nu fie absorbită de fapta consumată.
  • nu are importanţă dacă a intervenit prescripţia sau reabilitarea
  • uciderea a două persoane în împrejurări diferite şi la scurt interval una de alta, pe baza unor rezoluţii diferite, nu constituie o singură infracţiune ci un concurs de infracţiuni.
  • nu intră în antecedenţa omorului calificat, în această variantă, infracţiunile comise cu intenţie depăşită care au avut ca urmare moartea victimei însă intră anumite stări de agravare cum ar fi ultrajul comis prin omor
  • elementul circumstanţial are un caracter personal astfel încât nu se va răsfrânge asupra celorlalţi participanţi.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Omorul Calificat

.omorul comis asupra a două sau mai multor persoane

A

uciderea trebuie realizată în aceeaşi împrejurare sau cu aceeaşi ocazie
- trebuie să se constate intenţia directă sau indirectă a autorului de a ucide două sau mai multe persoane. Dacă intenţia este dovedidă, însă niciuna din persoanele vizate nu a decedat, se va reţine tentativă la omor calificat, comis asupra a două sau mai multor persoane. Existenţa intenţiei de a ucide trebuie stabilită în raport cu fiecare victimă.
RIL-ICCJ: actele de violenţă cu intenţia de a ucide, săvârşite asupra a două persoane, dintre care una a decedat, constituie atât infracţiunea de omor comisă asupra unei persoane cât şi cea de tentativă, asupra celeilalte persoane, aflate în concurs.
În cazul în care doar o singură persoană a decedat: concurs de infracţiuni între omor simplu (art. 188)şi tentatitva la omor calificat (189 lit. f)
Intenţia de a ucide se constată prin examinarea unor aspecte obiective legate de obiectul vulnerant, intensitatea loviturilor şi zona vizată.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Omorul Calificat

omorul comis asura unei femei gravide

A

subiect pasiv circumstanţiat: femeia însărcinată

  • nu re relevanţă stadiul sarcinii sau tipul sarcinii
  • este necesar ca făptuitorul să fi cunoscut starea de graviditate a victimei
  • nu se reţine elem circumstanţial dacă făptuitorul are convingerea că victima este însărcinată însă aceasta este infirmată prin expertiză medico-legală.
  • nu se reţine în cazurile de error in persona (ucide din greseală o persoană care nu este însărcinată) sau deviatio ictus.
  • trebuie subliniată diferenţa dintre omorul comis asupra unei femei gravide şi infracţiunea de întrerupere a cursului sarcinii, în variantă agravantă: în cazul omorului calificat , elementul material se îndreaptă împotriva femeii însărcinate iar curmarea vieţii produsului d e concepţie reprezintă o consecinţă inevitabilă în timp ce în cazul întreruperii cursului sarcinii, autorul acţionează asupra produsului de concepţie cu scopul de a opri cursul sarcinii. În acest caz, moartea femeii însărcinate se produce din culpă (latura subiectivă: vinovăţia sub forma intenţiei depăşite).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Omorul Calificat

Omorul comis prin cruzimi

A

chinuirea suplimentară a victimei, deliberată

  • pot fi pshicie sau fizice
    ex. loviturile cu intensitate cu corpuri dure asupra corpului, multiple lovituri cu cuţitul în zone anatomice diferite (este importantă atitudinea psihică a făptuitorului. Nu în mod automat aplicarea mai multor lovituri de cuţit duce la încadrarea faptei ca omor calificat), incendierea, lovirea în prezenţa unor persoane apropiate (suferinţe psihice)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Omorul Calificat

Forme

A

tentativa se pedepseşte
- pluralitatea de elemente circumstanţiale nu constituie un concurs de infracţiuni ci o infracţiune unică. Se va ţine cont de elementele circumstanţiale la individualizarea pedepsei.

21
Q

Uciderea la cererea victimei- variantă atenuată a omorului

Art. Cod

A
  1. Uciderea săvârşită la cererea explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei care suferă de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă atestată medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani
22
Q

Uciderea la cererea victimei- variantă atenuată a omorului

Obiect juridic

A

reptul la viaţă al persoanei. Pentru existenţa obiectului juridic, trebuie ca fapta să fi fost comisă asupra unei persoane în viaţă.

23
Q

Uciderea la cererea victimei- variantă atenuată a omorului

Obiect material

A

corpul persoanei în viaţă

24
Q

Uciderea la cererea victimei- variantă atenuată a omorului

Subecţii

A

Subiectul activ- necircumstanţiat. Participaţia este posibilă în toate formele
Subiectul pasiv este circumstanţiat fiind vorba de o persoană care suferă de o boală incurabilă sau infirmitate gravă atestată medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat. În acelaşi timp este vorba despre o persoană care are discernământul integral conservat, pt că doar în legătură cu o astfel de persoană se poate vorbi de o cerere conştientă

25
Q

Uciderea la cererea victimei- variantă atenuată a omorului

Situaţia premisă

A

Pt existenţa infracţiunii este necesar să preexiste şi să fie atestată medical, fie o maladie incurabilă, fie o infirmitate gravă care trebuie să provoace suferinţe permanente şi greu de suportat.

26
Q

Uciderea la cererea victimei- variantă atenuată a omorului

Legătura de cauzalitate

A

trebuie stabilită cu maximă atenţie- mai ales dacă victima suferea de o boală incurabilă

27
Q

Uciderea la cererea victimei- variantă atenuată a omorului

Elementul material

A

uciderea unei persoane care poate consta dintr-o acţiune sau inacţiune. Practic, pentru a se integra în logica infracţiunii, acţiunile sau inacţiunile trebuie să provoace suferinţe minime
Condiţiile ataşate elementului material
1. Starea psihică şi determinarea subiectului pasiv de a-i fi curmată viaţa. În acest sens trebuie să existe o cerere explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei.
2. Starea patologică a victimei: trebuie să sufere de o boală incurabilă sau infirmitate gravă, atestată medical, care-i cauzează suferinţe permanente şi greu de suportat .
Cele două condiţii sunt cumulative

28
Q

Uciderea la cererea victimei- variantă atenuată a omorului

Latura subiectivă

A

Vinovăţia: intenţia, de regulă directă dar nu este exclusă şi intenţia indirectă.

29
Q

Uciderea la cererea victimei- variantă atenuată a omorului

Forme

A

este o infracţiune de rezultat, se consumă prin decesul victimei
Tentativa nu este incriminată. Dacă se ajunge la consecinţe asupra integrităţii personale, în principiu, făptuitorul nu va răspunde penal, pt că intervine cauza justificativă referitoare la consimțământul persoanei vătămate. În această ipoteză trebuie să se verifice în ce măsură victima dispunea în mod legal de valoarea socială lezată.

30
Q

Determinarea sau înlesnirea sinuciderii

Art. cod

A
  1. (1) Fapta de a determina sau înlesni sinuciderea unei persoane, dacă sinuciderea a avut loc, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani.
    (2) Când fapta prevăzută în alin (1) s-a săvârşit faţă de un minor cu vârsta cuprinsă între 13 şi 18 ani sau faţă de o persoană cu discernământ redus, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 10 ani.
    (3) Determinarea sau înlesnirea sinuciderii, săvârşită faţă de un minor care nu împlinit 13 ani sau faţă de o persoană care nu a putut să îşi dea seama de consecinţele acţiunilor sau inacţiunilor sale ori nu a putut să le controleze se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
    (4) Dacă actele de determinare sau înlesnire prevăzute de art. 1-3 au fost urmate de o încercare de sinucidere, limitele speciale ale pedepselor se reduc cu o jumătate.
31
Q

Determinarea sau înlesnirea sinuciderii

Obiect juridic

A

viaţa persoanei
Ob. juridic special - relaţiile sociale ale căror normală derulare presupune respectul vieţei persoanei şi apărarea aceseia

32
Q

Determinarea sau înlesnirea sinuciderii

Obiect material

A
  • corpul persoanei
    • S-ar putea susţine şi că nu are obiect material, pt că elementul material nu se îndreaptă direct sau indirect asupra corpului persoa
33
Q

Determinarea sau înlesnirea sinuciderii

Subiect

A

Subiect activ-necircumstanţiat
Subsiect pasiv necircumstanţiat în varianta tip. În varianta tip subiectul pasiv trebuie să fie o persoană al cărei discernământ nu este alterat de vârsta fragedă sau de alte împrejurări ale psihicului.
- în prima variantă agravantă: subiectul pasiv trebuie să aibă vârsta între 13-18 sau discernământ diminuat (boală psihică, intoxicare cu alccol sau cu substanţe psihoactive)
- în a doua variantă agravantă: minor care nu a împlinit 13 ani sau persoana care nu a putut să îşi dea seama de consecinţele acţiunilor sau inacţiunilor sale ori nu a putut să le controleze. Este vorba de persoana aflată în starea de iresponsabilitate prevăzută de art 28 C. pen.- subiectul pasiv lipsit de discernământ

34
Q

Determinarea sau înlesnirea sinuciderii

Elementul materia

A

poate consta într-o acţiune de determinare sau acţiune de înlesnire a sinuciderii. Suntem în prezenţa unei modalităţi alternative. Este suficientă realizarea unei dintre alternative, iar dacă ambele au fost efectuate fapta îşi păstrează unitatea.
Determinare = acţiune ce presupune convingerea unei persoane să se sinucidă. Convingerea se poate realiza prin modalităţi diferite: îndemnuri, rugămminţi, amăgiri, presiuni, ameninţări sau acte de violenţă – jurispr. bătăi şi scandaluri care pot duce o persoană în stare de disperare, culminând cu sinuciderea.
Dacă subiectul pasiv nu este determinat ci constrâns, adică este adus în starea ca împotriva voinţei sale, să realizeze un act prin care să îşi curme viaţa (ex. este silit să se împuşte, să se arunce de la etaj) fapta va constitui acţiunea de omor săvârşită prin energia fizică a victimei.
Prin înlesnire a sinuciderii se înţelege o activitate de sprijinire, de ajutorare a victimei în realizarea hotărârii de a-şi curma viaţa. Sprijinul trebuie să se manifeste sub forma unei cooperări indirecte: făptuitorul îi pune la dispoziţie victimei o otravă sau o armă de foc. Dacă o ajută să tragă sau să ducă otrava la gură cooperare este directă şi se va reţine infracţiunea de omor.

35
Q

Determinarea sau înlesnirea sinuciderii

Urmarea imediată

A

dublu rezultat alternativ: sinuciderea victimei sau încercarea de sinucidere (varianta atenuată

36
Q

Determinarea sau înlesnirea sinuciderii

Legătura de cauzalitate

A

trebuie stabilită şi dovedită în fiecare caz. Dacă determinarea sau înlesnirea au rămas ineficiente, iar sinuciderea a avut totuşi loc din alte cauze, nu se va reţine infracţiunea art. 191.

37
Q

Determinarea sau înlesnirea sinuciderii

Latura Subiectivă

A

Vinovăţia este intenţia în ambele modalităţi, directă sau indirectă.
În practică s-a subliniat că pt existenţa infracţiunii în modalitatea determinării la sinucidere este necesar ca inculpatul să îşi fi dat seama că fapta va avea ca urmare sinuciderea ori încercarea de sinucidere şi să urmărească ori să acepte producerea acestei urmări.

38
Q

Determinarea sau înlesnirea sinuciderii

Formele infracţiunii

A
  • infracţiunea se consumă fie în momentul producerii decesului prin sinucidere, fie în momentul în care încercarea de sinucidere, rămasă neizbutită, a avut loc.
    Tentativa nu este incriminată.
39
Q

Determinarea sau înlesnirea sinuciderii

Variantele

A

Variante agravate
1) circumstanţierea subiectului pasiv: minor între 13-18 ani sau persoana cu discernământ limitat
2) Subiect pasiv circumstanţiat în persoana minorului care nu a împlinit 13 ani sau a iresponsabilului
În ambele situaţii este necesar ca făptuitorul să cunoască starea subiectului pasiv sau să existe suficiente indicii din care să îşi fi putut da seama de starea subectului pasiv.
Varianta atenuată
- urmarea imediată mai puţin gravă când actele de determinarea sau înlesnire au fost urmate de o încercare de sinucidere.

40
Q

Uciderea din culpă

Art. Cod

A

192 (1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. 1 şi 2 se majorează cu jumătate.

41
Q

Uciderea din culpă

Obiect juridic

A

viaţa individului
- obiect juridic special: relaţiile sociale ale căror normală dreulare presupune respectarea vieţii persoanei şi apărarea acesteia, inclusiv împotriva actelor comise prin imprudenţă, neglijenţă

42
Q

Uciderea din culpă

Subiecţii infracţiunii

A

Subiectul activ nu este circumstanţiat
- fapta se poate comite sub forma participaţiei improprii: cei care au instigat sau ajutat cu intenţie vor răspunde pentru instigare sau complicitate la omor, iar autorul pentru ucidere din culpă
- dacă uciderea s-a realizat din culpa comună a mai multor persoane va răspunde fiecare pentru uciderea din culpă. Făptuitorii vor fi coautori ai infracţiunii de ucidere din culpă fiind vorba despre o formă de participaţie proprie.
- persoana juridică poate fi subiect activ al infracţiunii.
Subiectul pasiv nu este circumstanţiat. O particularitate: aceeaşi persoană poate fi în mod concomitent subiect activ şi pasiv al infracţiunii (ex. conducătorul auto care a provocat un accident în care a murit şi el).
- pluralitatea de victime antrenează forma agravată a infracţiunii iar nu o pluralitate de infracţiuni

43
Q

Uciderea din culpă

Elementul materia

A

Uciderea unei persoane – printr-o acţiune sau inacţiune
ex. acţiune: fapta celui care loveşte din neatenţie o persoană iar aceasta se dezechilibrează, cade şi se loveşte mortal.Dacă lovirea este cu intenţie, fapta nu reprezintă ucidere din culpă ci lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte.
ex. inacţiune: fapta persoanei care, din greşeală, nu închide focul de la aragaz, acesta se stinge, se acumulează gaze care duc la decesul prin intoxicare al altei persoane.
Exemple din jurisprudenţă având ca element material o inacţiune: fapta militarului de a lăsa arma încărcată şi nesupravegheată în apropierea unor copii care s-au jucat cu ea şi au împuşcat mortal o persoană, fapta medicului care a stabilit un diagnostic greşit, ce a dus la neacordarea îngrijirilor medicale adecvate şi la decesul pacientului
+tot ucidere din culpă în prima variantă agravată în cazul unui accident mortal de circulaţie dacă conducătorul auto nu acţionează conform obligaţiilor din Regulamentul privind circulaţia pe drumurilr publice (ex. accidentul cu un vehicul staţionat pe carosabil)

44
Q

Uciderea din culpă

Legătura de cauzalitate

A

stabilită de la caz la caz

  • în ipoteza în care victima are şi ea o conduită culpabilă aceasta nu exclude culpa autorului dacă există legătură de cauzalitate între fapta acestuia şi deces. Vinovăţia conducătorului auto în cazul unui accident mortal de circulaţie poate fi reţinută numai dacă acesta a încălcat o regulă privind circulaţia pe drumurile publice şi dacă se stabileşte un raport de cauzalitate între această încălcare şi moartea victimei. Astfel, poate fi irelevantă constatarea unei îmbibaţii de alccol în sânge dacă decesul este cauzat de culpa victimei.
  • în privinţa faptei celui care încredinţează un vehicul unei persoane fără permis care provoacă un accident mortal – opinia majoritară este că există legătură de cauzalitate între această faptă şi deces
45
Q

Uciderea din culpă

Vinovăţia

A

culpa, în ambele modalităţi: cu prevedere şi simplă
- întreaga poziţie subiectivă a făptuitorului trebuie să fie caracterizată prin culpă. Dacă făptuitorul exercită cu intenţie violenţe asupra victimei şi doar rezultatul grav, decesul victimei, este caracterizat prin culpă, fapta va fi încadradrată în loviri şi violenţe cauzatoare de moarte

46
Q

Uciderea din culpă

Formele infracţiunii

A

Momentul consumării este cel al producerii rezultatului, data săvârşirii fiind cea a faptei de ucidere. Dacă rezultatul se produce după o perioadă mai mare de timp, fapta va fi încadrată vremelnic în infracţiunea de vătămare corporală din culpă, urmând ca încadrarea finală să se stabilească după decesul victimei.

47
Q

Uciderea din culpă

Prima variantă agravată – alin 2

A

uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unor profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi. În doctrină: uciderea din culpă profesională sau specială
Obiect juridic complex: pe lângă relaţiile privitoare la ocrotirea persoanei cuprinde ca obiect secundar şi relaţiile privitoare la asigurarea securităţii anumitor activităţi profesionale şi speciale care pot constitui surse de pericol
3 condiţii pentru existenţa acestei variante agravate:
1. făptuitorul să fie un profesionist (inginer, farmacist, chimist, arhitect etc) sau un meseriaş (mecanic, tâmplar, etc) sau să îndeplinească o anumită activitate (conducător de vehicul, marinar, vânător, barcagiu)
2. pentru exercitarea profesiei, meseriei, activităţii să existe dispoziţii legale sau măsuri de prevedere (prin diferite acte normative)
3. să nu fie respectate condiţiile respective
+ existenţa unei legături de cauzalitate între nerespectarea condiţiilor şi deces
- în această categorie intră accidentele produse ca urmare a nerespectării normelor privind circulaţia rutieră, accidentele de muncă, culpele medicale
- când nerespectarea unei dispoziţii legale constituie o infracţiune (ex. infracţiunea de conducere fără permis) va exista concurs între infracţiunea de ucidere din culpă şi infracţiunea respectivă.
- vinovăţia sub aspectul culpei trebuie dovedită. Ea nu poate fi prezumată

48
Q

Uciderea din culpă

A doua variantă agravată

A

pluralitatea de victime

49
Q

Uciderea din culpă

Sancţiuni şi aspecte procesuale

A
  • închisoare. În cazul variantei agravate care se referă la uciderea a două sau mai multe persoane, limitele se majorează cu jumătate
  • procedura comună