Infracţiuin contra libertăţii persoanei Flashcards
Lipsirea de libertate în mod ilegal- art 205
Art 205
(1) Lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 7 ani.
(2) Se consideră lipsire de libertate şi răpirea unei persoane aflate în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa ori de a se apăra.
(3) Dacă fapta este săvârşită:
a) de către o persoană înarmată
b) asupra unui minor
c) punând în pericol sănătatea sau viaţia victimei
pedeapsa este închisoarea cuprinsă între 3 şi 10 ani.
(4) Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(5) Tentativa de la infracţiunile prevăzute în alin. 1-3 se pedepeseşte
Lipsirea de libertate în mod ilegal- art 205
Obiectul juridic
Libertatea fizică a persoanei
Lipsirea de libertate în mod ilegal- art 205
Obiectul materia
oate fi reprezentat de corpul persoanei, în măsura în care se acţionează în mod nemijlocit asupra acestuia.
Lipsirea de libertate în mod ilegal- art 205
Subiecţii
Subiectul activ- nu este circumstanţiat. Participaţia penală este posibilă în toate formele.
Subiectul pasiv - poate fi, în principiu, orice persoană fizică, inclusiv cea care din diferite cauze se află în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa sau de a se apăra. La varianta agravată a alin. 3 lit. b, subiectul pasiv poate fi şi un minor.
Lipsirea de libertate în mod ilegal- art 205
Elementul material
psirea de libertate a persoanei. De regulă se acţionează printr-o acţiune: persoana poate fi împiedicată să se deplaseze sau poate fi deplasată împotriva voinţei sale. Se poate acţiona direct sau indirect asupra persoanei (ex- când este închisă într-o încăpere în care se afla deja sau când se acţionează asupra unui mijloc de transport cu care victima ar fi urmat să se deplaseze
- se poate realiza şi printr-o inacţiune: când subiectul activ trebuia să ia măsuri pt eliberarea victimei a cărei privare sau restrângere avusese un temei legal, în măsura în care acest temei a încetat.
Cerinţa esenţială pt existenţa elementului material este caracterul ilegal al lipsirii de libertate (nu există când restrângerea este îngăduită/cerută de de lege: ex. cazul părintelui sau al arestării preventive)
În practică, s-a decis că există infracţiunea de lipsire de libertate în ipoteza în care făptuitorul a acţionat în baza unui ordin ilegal al superiorului.
Lipsirea de libertate în mod ilegal- art 205
Elementul material
Un factor important în aprecierea elementului material
Un factor important în aprecierea elementului material îl reprezintă durata privării de libertate (însă nu absolut). Se apreciază de la caz la caz dacă intervalul de timp în care s-a menţinut starea de lipsire de libertate este suficient pt a reprezenta într-adevăr o îngrădire a libertăţii de mişcare a persoanei. Durata poate fi şi de câteva secunde, dacă în acel interval victima a fost împiedicată să realizeze o anumită acţiune (ex. pierde trenul, ratează participarea la un concurs).
Problema intervalului de timp este importantă şi în cazul în care trebuie să se stabilească dacă lipsirea de libertate este absorbită în conţinutul altei infracţiuni ori intră în concurs cu altă infracţiune (mi ales în cazul în care este însoţită de viol sau tâlhărie).
Lipsirea de libertate în mod ilegal- art 205
Elementul material
În cazul violului
În cazul violului, constrângerea exercitată asupra victimei presupune în mod natural şi lipsirea de libertate. De aceea, în multe cazuri, infracţiunea de lipsire de libertate este absorbită de cea de viol: ex. victima este imobilizată, are loc actul sexual iar apoi este lăsată să plece/victima este deplasată cu forţa pt a fi violată iar imediat duă raportul sexual este lăsată să plece. Dacă lipsirea de libertate se menţine pe o perioadă ce depăşeşte realizarea actelor maeriale necesare violului, va fi concurs de infracţiuni.
Lipsirea de libertate în mod ilegal- art 205
Elementul material
În cazul tâlhăriei,
În cazul tâlhăriei, în principiu, tâlhăria va absorbi întotdeauna lipsirea de libertate deoarece, chiar dacă va continua după ce are loc însuşirea bunului, ea va ajuta făptuitorul fie să păstreze bunul furat fie să îşi asigure scăparea, ceea ce reprezintă modalităţi de realizare a infracţiunii de tâlhărie.
Există însă situaţii în care se poate reţine concurs dacă se constată că lipsirea de libertate nu are legătură cu infracţiunea de tâlhărie: ex. victima este lipsită de libertate o perioadă de timp, după care, în momentul eliberării, este deposedată de un bun sau în ipoteza în care, după ce este deposedată de un bun este deplasată într-un alt loc, contrar voinţei sale.
+ se mai poate asocia cu alte infracţiuni
În practică, s-a reţinut existenţa concursului de infracţiuni între lipsirea de libertate în mod ilegal şi omor în cazul în care inculpactul, după ce i-a aplicat victimei lovituri mortale în abdomen şi torace, provocându-i ruptura unor organe, a legat victima în stare de inconştienţă lângă un copac iar victima a decedat. Dacă însă făptuitorul imobilizează victima doar în scopul de a-i aplica lovituri letale (ex. o leagă de un copac iar apoi îi aplică o lovitură de topor în cap) iar victima decedează, infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal va fi absorbită de cea de omor.
RIL-ICCJ- infracţiunea poate intra în concurs formal (ideal) cu cea de rele tratamente aplicate minorului.
Lipsirea de libertate în mod ilegal- art 205
Elementul material
Urmarea imediată
Restrângerea libertăţii fizice a persoanei. La variantele agravate avem şi unele urmări imediate speciale: punerea în primejdie a sănătăţii ori a vieţii victimei, respectiv decesul victimei.
Lipsirea de libertate în mod ilegal- art 205
Legătura de cauzalitate
În varianta tip rezultă din materialitatea faptei. În cazul variantelor agravate, cum ar fi lipsirea de libertate urmată de decesul victimei, legătura de cauzalitate în raport cu urmarea secundară (decesul victimei)
Lipsirea de libertate în mod ilegal- art 205
Latura subiectivă
Vinovăţia: intenţie directă sau indirectă, cu 2 excepţii
1. alin 2, lit. c teza finală, când viaţa victimei este pusă în pericol
2. alin 4-când fapta a avut ca urmare moartea victimei
În aceste 2 cazuri forma de vinovăţie este intenţia depăşită
Lipsirea de libertate în mod ilegal- art 205
Formele infracţiunii
nfracţiunea se consumă în momentul în care se produce urmarea imediată, restrângerea libertăţii fizice a persoanei.
Fiind o infracţiune continuuă, există şi un moment al epuizării care coincide cu cel în care încetează privarea de libertate.
În cazul alin. 4 infracţiunea se consumă în momentul decesului victimei.
- tentativa faptelor prevăzute la alin. 1-3 se pedepseşte. La alin. 2, lit c, teza finală, când se pune în primejdie viaţa victimei, având în vedere forma de vinovăţie-intenţia depăşită, nu poate exista tentativă (valabil şi pt varianta agravată de la alin. 4)
Lipsirea de libertate în mod ilegal- art 205
Variantele infracţiunii
prima varianta agravata
Varianta asimilată- alin. 2: răpirea unei persoane aflate în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa ori de a se apăra.(ex. răpirea unui nou-născut)
Prima variantă agravată, prevăzută la alin. 3, cuprinde 3 împrejurări în care se poate comite fapta:
1. Prin fapta comisă de către o persoană înarmată. Este suficient ca făptuitorul să poarte o armă la vedere sau să ameninţe victima. Dacă este vorba despre ale obiecte asimilate armelor, este necesar ca acestea să fie întrebuinţate într-un atac efectiv pt a se reţine agravata
2. Fapta săvârşită asupra unui minor. –sub 18 ani. Starea de minoritate se raportează la momentul când începe activitatea infracţională. Făptuitorul trebuie să cunoască starea de minoritate a victimei pt aplicarea agravatei.
3. Fapta pune în pericol sănătatea sau viaţa victimei. Intervine atunci cnd, datorită împrejurărilor în care are loc privarea de libertate, se creează o stare de pericol pt sănătatea sau viaţa victimei. În ipoteza în care viaţa victimei este pusă în pericol, făptuitorul acţionează cu intenţie depăşită.
Lipsirea de libertate în mod ilegal- art 205
Variantele infracţiunii
A doua variantă agravată
A doua variantă agravată este prevăzută la alin 4 şi se distinge printr-o urmare imediată mai gravă, respectiv decesul victimei. Acest rezultat este produs în mod nemijlocit de condiţiile încare s-a realizat privarea de libertate. Elementul subiectiv al acestei agravate este reprezentat de intenţia indirectă: făptuitorul comite cu intenţie unele acţiuni sau inacţiuni dar rezultatul mai grav se produce din culpă. În cazul în care decesul survine în urma unor violenţe exercitate în mod direct asupra victimei şi se constată că făptuitorul a urmărit sau acceptat acest rezultat, se va reţine infracţiunea de omor, comis cu intenţie directă sau indirectă. În cazul în care se constată că violenţele au fost comise cu intenţie, dar rezultatul mai grav, decesul, s-a produs din culpă, se va reţine un concurs de infracţiuni între loviri sau vătămări cauzatoare de moarte şi lipsire de libertate.
Ameninţarea
Art 206
(1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa sau a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de termere, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Ameninţarea
Obiect juridic
libertatea psihică a persoanei
Ameninţarea
Obiect material
Din cauza specificului valorii ocrotite, infracţiunea de ameninţare nu poate avea obiect material.