Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii Flashcards
Abuzul de încredere
art
- Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
- Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Abuzul de încredere
Obiect juridic
Încrederea ce trebuie să guverneze raporturile patrimoniale
Abuzul de încredere
Obiect material
- bunul mobil deţinut de făptuitor în baza unui titlu şi cu un anumit scop (bun mobil are acelaşi sens cu cel de la furt, inclusiv înscrisuri sau energia)
Cf. doctrinei în cazul în care un bun a fost încredinţat făptuitorului pt a fi vândut şi pt a se cumpăra un alt bun cu preţul obţinut, vor constitui obiect material banii obţinuţi din vânzare sau bunul achiziţionat cu aceşti bani
Abuzul de încredere
Subiecţi
Subiect activ circumstanţiat: persoana care deţine un bun mobil al altuia, încredinţat în baza unui titlu sau cu un anumit scop.
- participaţia penală este posibilă în toate formele (Ex. coautori- cei care împrumută împreună un bun de la o persoană şi îl înstrăinează).
- calitatea de subiect activ o poate avea şi persoana juridică.
Subiect pasiv este proprietarul sau persoana care a avut stăpânirea de fapt a bunului. Practic, subiect pasiv direct este persoana care încredinţează bunul iar în cazul în care bunul aparţinea unei alte persoane, aceasta va fi subiect pasiv indirec
Abuzul de încredere
Situaţia premisă
constă în existenţa unui bun mobil al altuia încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, făptuitorului.Titlul reprezintă un raport juridic patrimonial între cel care deţine bunul şi cel care i l-a încredinţat, iar în baza acestui raport persoana care deţine bunul are obligaţia fie de a-l păstra şi restitui la momentul convenit fie de a da o anumită întrebuinţare acelui bun.
Titlul este netranslativ de proprietate şi poate consta într-un contract (depozit, mandat, împrumut de folosinţă, gaj, locaţiune, transport etc) sau într-un act al unei autorităţi sau orice situaţie de fapt în baza căreia se transmite detenţia bunului, cu obligaţia restituirii sau a unei anume folosiri.
!!!! în cazul contractului de împrumut de consumaţie (mutuum), un eventual refuz de a transmite la scadenţă bunurile nu constituie infracţiune ci un litigiu de drept civil (sume de bani sau alte bunuri de consum). Însă sumele de bani încredinţate cu alt titlu (de ex. pt a fi depuse la bancă) pot fi obiectul material al infracţiunii.
- în momentul comiterii faptei bunul trebuie să se afle la făptuitor (remiterera materială a bunului trebuie să fi fost efectivă). Dacă făptuitorul intră în mod legal în posesia bunului iar ulterior refuză să îl înapoieze, fapta constituie abuz de încredere şi nu furt.
Însă, trebuie avut în vedere faptul că deţinerea bunului, ca situaţie juridică, nu trebuie confundat cu simpla deţinere fizică a bunului, în afara unui raport juridic. În acest caz, eventuala însuşire a bunului reprezintă infracţiunea de furt (ex. X îl roagă pe Y să ţină bagajul pt a coborî din tren iar Y şi-l însuşeşte sau X îi dă lui Y o pereche de pantofi pentru a fi probaţi iar Y şi-i însuşeşte sau înstrăinarea de către muncitor a unui bun încredinţat pt a-l folosi în muncă)
Abuzul de încredere
Elementul material
- poate fi realizat prin acţiune sau inacţiune în una din cele patru modalităţi alternative: însuşirea, dispunerea sau folosirea pe nedrept a unui bun al altuia (acţiune) +refuzul de a restitui bunul (inacţiune)
însuşire = luarea în stăpânire a bunului (pe lângă corpus făptuitorul îşi arogă în mod fraudulos şi animus)
Dispunerea pe nedrept = efectuarea unor acte de dispoziţie altele decât cele la care făptuitorul era îndreptăţit conform convenţiei prin care îi fusese încredinţat bunul.
La elementul material exprimat prin acţiune se adaugă o condiţie esenţială: pe nedrept. Nu este îndeplinită condiţia când există o justificare legală sau contractuală prin care bunul poate fi însuşit, se poate dispune de el sau poate fi folosit.
Refuzul restituirii presupune împotrivirea manifestă a făptuitorului de a preda bunul. Simpla nerestituire la termen a bunului nu reprezintă refuz de restituire în sensul legii penale, iar o astfel de conduită nu ar constitui infracţiunea de abuz de încredere.
Abuzul de încredere
Urmarea imediată
îngrădirea exercitării în fapt a drepturilor patrimoniale ale unei persoane cu privire la un bun mobil
- existenţa infracţiunii nu este condiţionată de existenţa unui prejudiciu
Abuzul de încredere
Legătura de cauzalitate
rezultă în mod direct din acţiunea sau inacţiunea specifică infracţiunii.
Abuzul de încredere
Latura subiectivă
Vinovăţia: intenţia directă sau indirectă.Autorul infracţiunii trebuie să realizeze că prin acţiunea/inacţiunea de apropriere frauduloasă a bunului persoanei vătămate o privează pe aceasta de exercitarea drepturilor legitime pe care le are asupra bunurilor în cauză şi să urmărească ori să accepte rezultatul.
abuz de incredere
forme
Infracţiunea se consumă în momentul realizării elementului material într-una din cele patru modalităţi prevăzute de textul incriminator: însuşire, dispunere, folosire, refuzul restituirii. Dacă fapta se realizează prin cumularea unora dintre modalităţile amintite, infracţiunea se consumă la prima acţiune iar în cazul inacţiunii, la primul refuz.
- tentativa nu se pedepseşte
- fapta poate avea formă continuată
Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor
- Fapta debitorului de a înstrăina, ascunde, deteriora sau distruge, în tot sau în parte, valori ori bunuri din patrimoniul său ori de a invoca acte sau datorii fictive în scopul fraudării creditorilor se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
- Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei care, ştiind că nu va putea plăti, achiziţionează bunuri ori servicii producând o pagubă creditorului.
- Acţiunea se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor
Obiect juridic
Încrederea ce trebuie să guverneze raporturile patrimoniale, în particular cele create între debitori şi creditori.
Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor
Obiect material
În varianta tip, în modalităţile înstrăinării, ascunderii, deteriorării sau distrugerii, obiectul material poate fi reprezentat de bunurile asupra cărora se acţionează. Infracţiunea nu are obiect material atunci când fapta se comite în modalitatea invocării de acte sau datorii fictive.
În varianta asimilată de la alin 2, elementul material poate fi reprezentat de bunurile achiziţionate
Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor
Subiecţi
Subiectul activ, în varianta tip, este debitorul, în sensul civil al noţiunii. În varianta asimilată, subiectul activ nu este circumstanţiat, putând fi orice persoană care achiziţionează bunuri ştiind că nu va putea plăti. Deşi cumpărătorul devine debitor în momentul achiziţionării, fapta se consumă. Prin urmare, calitatea de debitor nu poate fi considerată o condiţie a subiectului activ.
- în ambele variante, subiectul activ poate fi şi o persoană juridică
- participaţia penală este posibilă în toate formele inclusiv în cea a coautoratului. În varianta tip, pentru existenţa coautoratului este necesar ca participanţii să fie codebitori ai aceluiaşi creditor, iar obligaţia lor să aibă un izvor comun. Când debitorul comite infracţiunea încheind acte juridice bilaterale, celalaltă parte, în măsura în care a cunoscut scopul fraudulos al actului, poate fi, după caz, doar instigator sau complice.
În varianta asimilată, pt existenţa coautoratului, participanţii trebuie să fie titularii patrimoniului comun în care va intra bunul (soţi, asociaţi într-un contract de societate civilă fără personalitate juridică)
Subiectul pasiv este circumstanţiat în varianta tip, respectiv creditorul, persoana fizică sau juridică. În varianta asimilată, deşi textul se referă la creditor, practic, această calitate apare în momentul comiterii faptei, drept pentru care nu putem vorbi despre un subiect pasiv circumstanţiat.
Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor
Elementul material
- în varianta tip, constă într-o acţiune care se poate realiza în 5 modalităţi distincte
înstrăinarea, ascunderea, deteriorare sau distrugerea în tot sau în parte, a unor valori sau bunuri aparţinând patrimoniului făptuitorului, respectiv invocarea de acte sau datorii fictive. - în varianta asimilată elementul material constă într-o acţiune, respectiv achiziţionarea de bunuri ori servicii. Condiţia ataşată elementului material: făptuitorul să se afle în imposibilitatea de plată în raport cu bunurile şi/sau serviciile achiziţionate.
Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor
Urmarea imediată
în varianta tip o stare de pericol pentru patrimoniul creditorilor iar în varianta asimilată în paguba produsă creditorului.
Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor
Vinovăţia
Vinovăţia
intenţia directă în varianta tip. Condiţia ataşată elementului subiectiv este ca făptuitorul să acţioneze în scopul fraudării creditorilor. În mod inevitabil, el trebuie să urmărească (nu doar să accepte) punerea în pericol a patrimoniului creditorilor.
În varianta asimilată, fapta se comite cu intenţie directă sau indirectă. Condiţia ataşată elementului subiectiv în acest caz este ca făptuitorul să aibă, la momentul achiziţionării bunului reprezentarea faptului că nu va putea plăti. El nu urmăreşte neapărat producerea unei pagube.
Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor
Forme
infracţiunea se consumă, în varianta tip, în momentul realizării elementului material într-una din cele 5 modalităţi.
Cf art. 248, tentativa se pedepseşte.
În varianta asimilată, fapta se consumă în momentul producerii pagubei. Tentativa este posibilă dar nu se pedepseşte.
Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor
Varianta agravată
Cf art 256, în cazul infracţiunii de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor care a produs consecinţe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu ½.
Paguba material -2000.000 lei
Bancruta simplă – art 240
- Neintroducerea sau introducerea tardivă, de către debitorul persoană fizică sau de către reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare, a cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, într-un termen care depăşeşte cu mai mult de 6 luni termenul prevăzut de lege de la apariţia stării de insolvenţă, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă.
- Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătmate.
Bancruta simplă – art 240
Obiect juridic
Relaţiile de încredere în corectitudinea ce trebuie să existe în relaţiile patrimoniale, în special cele create între debitori şi creditori, la apariţia stării de insolvenţă.
Bancruta simplă – art 240
Subiecţi
Subiect activ circumstanţiat, persoana fizică ori reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare
În primul rând, o persoană fizică ce are calitatea de profesionist, respectiv cea care exploatează o întreprindere, în sensul legii civile, şi este supusă procedurii insolvenţei.
În al doilea rând, subiectul activ poate fi reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare. Reprezentant legal- persoana fizică sau juridică cu atribuţii de administrator. Rezumând, subiectul activ poate fi persoana fizică sau juridică învestită cu atribuţii de administrator al unei persoane juridice supuse procedurii insolvenţei.
Subiectul pasiv nu este circumstanţiat: orice persoană fizică sau juridică, ale cărei interese patrimoniale sunt puse în pericol prin neintroducerea cererii de deschidere a procedurii insolvenţei poate fi subiect pasiv al infracţiunii.
Bancruta simplă – art 240
Elementul material
neintroducerea cererii de deschidere a procedurii insolvenţei
- se poate realiza doar printr-o inacţiune pentru că infracţiunea se consumă în momentul expirării termenului prevăzut de lege, indiferent de comportamentul ulterior al autorului
Condiţia ataşată elementului material: depăşirea cu mai mult de 6 luni a termenului prevăzut de lege pentru introducerea cererii de deschidere a procedurii insolvenţei.
Condiţia ataşată elementului material, termenul prevăzut de lege, devine elementul esenţial de care depinde existenţa sau inexistenţa infracţiunii dpdv a laturii obiective. Termenul stabilit de textul incriminator trebuie completat cu cel prevăzut de legea 85/2014 privind procedura de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Conf. art 66 debitorul este obligat să se adreseze tribunalului în max. 30 de zile de la data când a cunoscut apariţia stării de insolvenţă. Astfel, infracţiunea de bancrută simplă se consumă la trecerea unui termen de 6 luni+1, adică 7 luni de la apariţia stării de insolvenţă, dacă debitorul nu introduce cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă.
Bancruta simplă – art 240
Elementul material
Excepţii ce pot duce la prelungirea termenului legal
- În cazul în care în interiorul termenului de 30 de zile, debitorul este angrenat cu bună-credinţă în negocieri extra-judiciare pentru restructurarea datoriilor iar aceste negocieri eşuează, el este obligat să se adreseze tribunalului într-un termen de 5 zile de la data eşuării negocierilor. În acest caz, termenul de 6 luni prevăzut de legea penală se va calcula de la data expirării termenuluide 5 zile. Practic, termenul de 7 luni va putea fi depăşit.
- Dacă debitorul ajunge în stare de insolvenţă în cursul negocierilor desfăşurate în cadrul unei proceduri de mandat ad-hoc sau de concordat preventiv, iar aceste negocieri eşuează, el este obligat să se adreseze tribunalului într-un termen de 5 zile de la data eşuării negocierilor. Şi în acest caz, termenul de 7 luni va putea fi depăşit.Această excepţie este aplicabilă doar dacă în cursul procedurilor de mandat ad-hoc sau de concordat preventiv, există presupunerea rezonabilă, bazată pe indicii temeinice că rezultatele negocierilor ar putea fi valorificate în termen scurt prin încheierea unui acord extrajudiciar. În caz contrar se va aplica procedura obişnuită: debitorul trebuie să introducă cererea de deschidere a procedurii insolvenţei în termen de 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă.
- termenul de 30 de zile se calculează conform legii civile (prin excluderea zilei de început şi cea în care expiră termenul) iar cel de 6 luni potrivit legii penale (luna se socoteşte împlinită cu o zi înainte de ziua corespunzătoare datei la care a început să curgă),
Bancruta simplă – art 240
Urmarea imediată
o stare de pericol pentru patrimoniul oricărei persoane fizice sau juridice, ale cărei interese ar putea fi afectate prin neintroducerea cererii de deschidere a procedurii insolvenţei.
Bancruta simplă – art 240
Forme
Infracţiunea se consumă în momentul depăşirii termenului stabilit de textul incriminator, prin raportare la termenul prevăzut de legea specială, ţinând cont de excepţiile prevăzute în lege.
Fiind vorba de o faptă omisivă, tentativa nu este posibilă
Bancruta frauduloasă
- Fapta persoanei care în frauda creditorilor
a. falsifică, sustrage sau distruge din evidenţele debitorului ori ascunde o parte din activul averii acestuia;
b. înfăţişează datorii inexistente sau prezintă în registrele debitorului, în alt act sau în situaţia financiară dume nedatorate;
c. înstrăinează, în caz de insolvenţă a debitorului, o parte din active
se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Bancruta frauduloasă
Obiect juridic
Relaţiile de încredere în corectitudinea ce trebuie să existe în relaţiile patrimoniale, în particular între debitorii cărora le poate fi aplicată procedura insolvenţei şi creditori. Practic, se oferă protecţie patrimoniului creditorilor, dreptul acestora de a-şi satisface creanţele din activul averii acestuia.
Bancruta frauduloasă
Obiect material
- în ipoteza literei a este reprezentat prin evidentele debitorului, mai exact prin înscrisurile care curpind aceste evidente.
- în ipoteza lit. b este reprezentat de registrele debitorului, înscrisul care atestă situaţia financiară a debitorului sau orice act în care pot fi prezentate sume nedatorate.
În ambele ipoteze, înscrisurile menţionate exprimă relaţiile sociale ocrotite, respectiv încrederea şi corectitudinea în raporturile patrimoniale, deoarece se prezumă că astfel de înscrisuri exprimă realitatea, conţin date adevărate.
Parte din activul averii debitorului care este ascundă în ipoteza lit. a sau cea care este înstrăinată în ipoteza lit c, nu constituie obiect material al infractiunii, deoarece nu reprezintă entităţi prin care se materializează patrimoniul protejat, respectiv cel al creditorilor.