Infracţiuni contra integrităţii corporale sau a sănătăţii Flashcards
Lovirea sau alte violenţe
Art. cod 193.
1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizică se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Lovirea sau alte violenţe
Obiect juridic
iile sociale care presupun ocrotirea persoanei împotriva violenţelor producătoare de suferinţe fizice (alin1), leziuni şi îmbolnăviri (alin 2)
Lovirea sau alte violenţe
Obiectul material
corpul persoanei asupra căreia se exercită violenţele
Lovirea sau alte violenţe
Subiecţi
nu sunt circumstanţiaţi
- participaţia este posibilă. Dacă se acţionează asupra victimei se realizează acte de coautorat şi nu de complicitate: acela care ţine victima pt a fi lovită de altă persoană va răspunde în calitate de coautor la infracţiune de lovire.
- pluralitatea de subiecţi pasivi atrage pluralitatea de infracţiuni
- infracţiunea comisă asupra minorului de către părinte se reţine în concurs cu cea de rele tratamente aplicate minorului.
Lovirea sau alte violenţe
Elementul material
se realizează, de regulă, printr-o acţiune, şi anume acţiunea de lovire sau alte violenţe. Acţiunea se poate realiza şi printr-o altă forţă (îndemnarea unui câine să atace victima), se poate realiza direct sau indirect (îi oferă un scaun defect sau îi trage scaunul când se aşază)
- acţiunea poate fi reprezentată şi prin violenţe morale sau constrângeri psihice care produc o suferinţă fizică sau o leziune: făptuitorul sperie o persoană care se dezechilibrează şi se loveşte sau o sileşte să sară de la înălţime
- în doctrină se admite că constituie acte de violenţă şi actele efectuate fără violenţă, dar care având un potenţial vătămător, victima le-ar fi opus rezistenţă dacă ar fi cunoscut acest potenţial: ex. introducerea unor substante vătămătoare în mâncare
Exemple din jurisprudenţă: fapta de a sufla praf de bachelita în ochii unei persoane, în cazul în care făptuitorul îmbrânceşte victima , o trânteşte, îi pune piedică sau aşază în calea ei un obstacol de care se loveşte.
- elementul material se poate realiza şi prin inacţiune când prin neîndeplinirea unei obligaţii sau neluarea unei măsuri de protecţie (ex. neacoperirea unei gropi) victima este expusă să se lovească. În toate cazurile, autorul trebuie să acţioneze cu intenţie.
Lovirea sau alte violenţe
Urmarea imediată
producerea de suferinţe fizice în alin 1 şi leziuni traumatice sau afectare a sănătăţii care să necesite până la 90 de zile de spitalizare.
Varianta dintre varianta tip şi cea agravată este dată de existenţa sau inexistenţa îngrijirilor medicale.
- este necesară fie o examinare medico-legală (certificat medical) fie o expertiză medico-legală (raport de expertiză
- pt considerarea variantei agravate îngrijirile medicale trebuie să aibă ca finalitate vindecarea unor tulburări în funcţionarea organismului victimei şi nu doar dispariţia semnelor exterioare.
*** nu constituie infracţiunea de vătămare corporală ci tentativă la omor dacă inculpatul a aplicat victimei lovituri cu intenţia de a o omorî, intenţie rezultată din zona vizată, instrumentul folosit, intensitatea loviturilor.
Lovirea sau alte violenţe
Legătura de cauzalitate
- se prezumă când fapta constă într-o lovire, iar urmarea este reprezentată de suferinţe fizice. În cazul altor violenţe, legătura de cauzalitate trebuie demonstrată. De asemenea, în toate cazurile variantei agravate, trebuie demonstrată legătura dintre faptă şi urmare
Lovirea sau alte violenţe
Vinovăţia
ntenţia în ambele modalităţi, directă şi indirectă
- în cazul variantei agravate este posibilă comiterea faptei şi cu intenţie depăşită. Câtă vreme violenţele se exercită în mod intenţionat, fapta reprezină infracţiunea de lovire sau alte violenţe chiar dacă rezultatul violenţelor depăşeşte intenţia făptuitorului
- pt ca intenţia să existe, este necesar ca acţiunea sau inacţiunea violentă să nu fie îngăduită expres sau tacit de lege (jocuri sportive, tratamente medicale)
- mobilul şi scopul nu au relevanţă pt existenţa infracţiunii (chiar dacă făptuitorul intenţionează să facă o glumă) dar pot fi avute în vedere pt individualizarea pedepsei.
Lovirea sau alte violenţe
Formele infracţiunii
- tentativa este posibilă dar nu se pedepseşte.
- în cazul aplicării mai multor lovituri aceleiaşi victime, cu aceeaşi ocazie, se comite o singură infracţiune.
- infracţiunea este susceptibilă de realizare în forma continuată. Există această formă, de exemplu, în ipoteza în care autorul ia hotărârea să lovească victima ori de câte ori o va întâlni şi comite astfel agresiuni fizice la diferite intervale de timp. Momentul epuizării, în acest caz, coincide cu momentul aplicării ultimei lovituri.
Lovirea sau alte violenţe
Sancţiuni şi aspecte procesuale
nchisoarea alternativ cu amenda
- acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Vătămarea corporală – art 194
Art cod
194
(1) Fapta prevăzută la art. 193 care a cauzat vreuna dintre următoarele conecinţe
a) o infirmitate
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat pt vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent
d) avortul
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneie dintre consecinţele prevăzute în alin. 1 lit a, b şi c, pedeapsa este închisoarea de la 3 la10 ani.
Tentativa pentru infracţiunea prevăzută la alin. 2 se pedepseşte.
Vătămarea corporală – art 194
Explicarea elementelor
circumstanţiale
- este o variantă de specie a infracţiunii de lovituri şi alte violenţe+ elemente circumstanţiale
- diferenţa constă în consecinţele violenţelor. De aceea, examinarea acestei infracţiuni constă, în esenţă, în cercetarea elementului circumstanţial, în diferitele sale variante, şi a condiţiilor de existenţă a acestuia.
Aceste elemente constau în provocarea unor vătămări (leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii) care au necesitat pentru vindecare îngrijiri medicale cu o durată mai mare de 90 de zile sau în producerea unor urmări ireversibile pentru victimă: o infirmitate, un prejudiciu estetic grav şi permanent, avortul sau punerea în primejdie a vieţii sale
Vătămarea corporală – art 194
Explicarea elementelor circumstanţiale
1. Infirmitate
- Infirmitate – pierderea sau încetarea funcţionării unui organ precum şi pierderea simţului
- implică un handicap fizic sau psihic permanent. Constituie infirmitate permanentă slăbirea unui simţ (văz, auz), a unui organ (de ex. greutatea de a merge, de a vorbi, de a respira), afectarea oricărei părţi din corp, dacă aceasta îndeplinea o funcţie utilă
- poate fi consecinţa directă a unei leziuni traumatice sau a unor complicaţii
Vătămarea corporală – art 194
Explicarea elementelor circumstanţiale
. leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat pt vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale
- sunt necesare cel puţin 91 de zile de îngrijiri medicale. Nu are relevanţă dacă nr iniţial de îngrijiri medicale a fost prelungit datorită unor complicaţii survenite în timpul tratamentului sau dacă victima s-a prezentat cu întârziere la medic sau dacă tratamentul a fost aplicat mai târziu, atat timp cât întârzierea nu s-a datorat relei-credinţe a victimei.
- nu are relevanţă nici dacă durata îngrijirilor a fost influenţată de existenţa unor leziuni anterioare.
Vătămarea corporală – art 194
Explicarea elementelor circumstanţiale
3. prejudiciu estetic grav şi pemanent (sluţire în vechiul cod)
prejudiciu estetic grav şi pemanent (sluţire în vechiul cod)
- deformare permanentă, morfologico- estetică sau doar estetică prin care se prejudiciază conformaţia armonioasă a corpului, a unei regiuni sau segment anatomic
- când se referă la faţă este numită şi desfigurare. Când este vorba de o deformare a corpului se reţine starea de infirmitate fizică.
Cazuri reţinute în practică: o plagă muşcată a marginii libere a pavilionului urechii, cu lipsă de substanţă în proporţie de 2/3 care nu a putut fi remediată chirurgical sau când făptuitorul a muşcat victima de nas cauzându-i o vătămare ce îi altera înfăţişarea fizică şi care nu a putut fi înlăturată decât printr-o intervenţie chirurgicală+ lovirea unei persoane în faţă cu cuţitul cu urmarea unor cicatrice care nu au putut fi înlăturate
- nu s-a reţinut elementul circumstanţial dacă inculpatul i-a tăiat părul sau i-a ras sprâncenele victimei
- au existat păreri divergente în legătură cu pierderea dinţilor. Opinia majoritară este în sensul reţinerii elementului circumstanţial, deoarece printr-o proteză prejudiciul este doar ascuns
Vătămarea corporală – art 194
Explicarea elementelor circumstanţiale
4.Avortul
- diferenţa faţă de infracţiunea de întrerupere a cursului sarcinii: violenţele sunt îndreptate spre femeia însărcinată şi nu spre produsul de concepţie
Pentru existenţa infracţiunii în această modalitate este necesar ca făptuitorul să fi cunoscut starea de graviditate a victimei sau să fi avut posibilitatea să prevadă că victima este însărcinată. - este necesară expertiza medico-legală care să se pronunţe cu privire la preexistenţa stării de sarcină, la existenţa unor leziuni traumatice produse prin lovire sau prin alte violenţe şi la existenţa legăturii de cauzalitate între traumatisme şi avort.
Vătămarea corporală – art 194
5.Punerea în primejdie a vieţii persoanei
crearea unui pericol grav şi imediat pentru viaţa victimei, pericol rezultat din vătămarea integrităţii corporale. Vătămarea este de natură să producă decesul victimei dacă nu se iau măsuri de ordin medical.
- prezentare orientativă a unor traumatisme care pot pune în primejdie viaţa victimei: leziunile traumatice craniocerebrale, leziunile traumatice vertebromedulare, leziunile penetrante sau închise toracice cu lezarea cordului sau plămânului ori fracturile costale multiple
Diferenţa faţă de tentativa la omor: latura subiectivă. Lovirea sau violenţele se exercită cu intenţie, dar autorul nu urmăreşte şi nu acceptă producerea rezultatului mai grav, adică punerea în primejdie a vieţii victimei. El poate să prevadă acest rezultat şi să spere fără temei că nu se produce sau poate să nu aibă reprezentarea rezultatului, dar să fi trebuit şi să fi putut să îl prevadă.
-diferenţa faţă de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte este că în cazul vătămării corporale decesul iminent este împierdicat printr-o intervenţie terapeutică.
Dacă se întrunesc două sau mai multe elemente circumstanţiale dintre cele 5, vor fi luate în calcul la individualizare dar nu vor afecta unitatea infracţională.
Vătămarea corporală – art 194
Latura subiectivă
Vinovăţia: în varianta tip – intenţie indirectă sau depăşită
2 opinii cu privire la latura subiectivă: una că în varianta agravată condiţionată de existenţa scopului, forma de vinovăţie este intenţia directă sau indirectă în timp ce la varianta tim praeterintenţia, a doua opinie (corectă) că varianta agravată nu se poate realiza decât cu intenţia directă iar varianta tip cu intenţie indirectă sau praeterintenţie
Vătămarea corporală – art 194
Formele infracţiunii
Consumarea infracţiunii are loc în momentul proucerii rezultatului. Momentul săvârşirii faptei este cel al exercitării violenţelor asupra victimei chiar dacă rezultatul vătămător, respectiv una din consecinţele prin care se realizează elementul material se produce mai târziu în timp.
- tentativa faptei prevăzute la alin 2 se pedepseşte
Vătămarea corporală – art 194
Varianta agravată –alin 2
- se deosebeşte de varianta tip prin specificul vinovăţiei: intenţia directă
Concret, se referă la comiterea faptei în scopul producerii unei dintre consecinţe:
1. infirmitate
2. leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat pt vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale
3) un prejudiciu estetic grav şi permanent
În cazul în care făptuitorul urmăreşte prin violenţele exercitare asupra femeii însărcinate să provoace avortul se reţine un concurs între vărămarea corporală, art 194 (1) şi întreruperea cursului sarcinii art 201 alin 2.
Vătămarea corporală – art 194
Sancţiuni şi aspecte procesuale
Închisoarea
- urmărirea penală se efectuează din oficiu
Loviri sau vătămări cauzatoare de moarte – art 195
Art cod
195
Dacă vreuna dintre faptele prevăzute la art 193 şi art 194 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani.