Hc 9 Flashcards
De weg naar de indicatieanalyse
We hebben mensen in een aanmelding opgenomen, vervolgens hebben we een klachtanalyse gedaan om de klachten te verhelderen. Daarna kwamen we bij de probleemanalyse en de verklaringsanalyse om te kijken waar de problemen over gaan en we gingen opzoek naar mogelijke verklaringen. Dit alles heeft geleid tot een integratief beeld. Dit geeft allemaal belangrijke input om de indicatieanalyse vorm te geven. We willen de verschillende aspecten die we hebben geïdentificeerd gevolg geven. We gaan belangrijke aanbevelingen voor behandelingen formuleren.
De indicatieanalyse
Tijdens de indicatieanalyse zal je je gaan richten op hoe je het specifieke probleem bij deze specifieke cliënt op dit specifieke moment gaat aanpakken. De uitkomst van deze indicatieanalyse is een indicerende diagnose. Een indicerende diagnose is het komen tot een verantwoorde, wetenschappelijk gefundeerde aanbeveling voor de best passende aanpak van een probleem. Dit zijn aanbevelingen die het uitgangspunt voor de advisering vormen.
Stappenplan indicatieanalyse
- Nagaan of een interventie ingezet kan worden.
- Formuleren en prioriteiten van doelen.
- Selecteren van interventies
- Bepalen van nut en kans van slagen
Nagaan of een interventie ingezet kan worden
Om na te gaan of een interventie kan worden ingezet stel je drie cruciale vragen:
1. Is behandeling wel nodig?
2. Is behandeling wel mogelijk
3. Is behandeling wel wenselijk?
Is behandeling nodig
Dit is belangrijk omdat het kan zijn dat bepaalde klachten van voorbijgaande aard zijn, wat ervoor kan zorgen dat het voorbij zal gaan en zich dus vanzelf oplost. Denk aan rouw of jonge kinderen die nog niet zindelijk zijn. Je kijkt dan naar de draagkracht van de persoon (protectieve factoren aanwezig) en de draaglast en je kijkt of hier balans tussen is voordat je start met een behandeling
Is behandelijk mogelijk
Je gaat voor de problematiek na wat de verschillende opties zijn. Het is handig dat je opzoek gaat in literatuur nagaan welke opties je hebt voor bepaalde problematiek. Als je hele specifieke vragen hebt, dan kan je specifiekere databases gebruiken, zoals google scholar.
Is behandeling wenselijk
Je gaat kijken of er niet bepaalde nadelen aan een behandeling zitten. Denk bijvoorbeeld aan openleggende behandelingen om aan een trauma te werken die misschien wel te zwaar zouden kunnen zijn. Je gaat ook kijken naar bepaalde indicaties, zoals een goede emotieregulatie. Je zal de indicaties en contra-indicaties op een weegschaal leggen om te kijken of een cliënt meer of minder geschikt is voor een bepaalde behandeling.
Formuleren en prioriteren doelen
In deze stap zal je globale interventie doelen opstellen en breng je een voorlopige prioritering aan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ervoor kiest om eerst een verslaving aan te pakken en daarna pas het lage zelfbeeld. Je brengt dus prioritering aan. Hierbij houd je rekening met de voorkeur van de cliënt. Globale interventiedoelen focussen zich op het reduceren van een probleem en het zorgen voor een positieve verandering. Tijdens de fase ga je je richten op globale doelen en ga je niet over tussendoelen hebben. Deze worden later geformuleerd.
Selecteren van interventies
De kenmerken van de interventies stellen we in kaart.
- Je zal nagaan vanuit welk referentiekader de interventie het beste kan worden opgezet.
- de setting bepalen
- de vorm van interventie
- duur van de interventie
Je zal nagaan vanuit welk referentiekader de interventie het beste kan worden opgezet.
Dit is
belangrijk omdat interventies vaak gebaseerd zijn op theoretische inzichten met betrekking tot de problemen. Zo kan je depressie bekijken vanuit een cognitieve visie en cognitieve gedragstherapie aanbieden. Je zou depressie ook kunnen bekijken vanuit interpersoonlijk perspectief en interpersoonlijke therapie aanbieden. Wat je kiest kan je afstemmen op je bevindingen uit de verklaringsanalyse.
De setting bepalen
Je wil dat de cliënt zoveel mogelijk in de natuurlijke omgeving blijft. Je stelt een andere omgeving alleen voor als het echt nodig is, bijvoorbeeld als de cliënt een bedreiging voor zichzelf is. Deze inschatting maak je op basis van de ernst van de problematiek.
De vorm van interventie
Een behandeling kan direct zijn, waarbij er individuele of groepsbehandeling is of er is indirecte behandeling door de cliënt te behandelen doordat je een andere persoon, die nauw betrokken is met de cliënt, traint. Denk hierbij aan ouders of leraren bij kinderen met problematiek.
Duur bepalen
Hierbij hanteer je het principe dat een behandeling niet langer hoeft te duren dan nodig. Bij acute problematiek kan het zijn dat er eerst sprake is van eerste hulp.
Bepalen nut en kans van slagen
In de praktijk zal je dit wat minder impliciet bekijken, maar je gaat het nut en de kans van slagen per geselecteerde aanpak bekijken.
Nut
Nut zijn de positieve en negatieve gevolgen van de behandeling op basis van de effectiviteit, matching en dekkingsgraad. Je berekent het nut door de kosten van de baten af te halen. Als je een positief getal hebt, dan heeft de behandeling dus meer nut dan bij een negatief getal. Nut heeft een schaal van -10 tot 10.
o Effectiviteit: Er is bekeken bij andere groepen hoe effectief deze behandeling is.
o Matching:Hoegoedsluitdebehandelingaanbijdecliënt?
o Dekkingsgraad:Jegaatkijkennaardeklacht-probleem-verklaring-koppelingenbijde
cliënt en in hoeverre een behandeling daarbij aansluit. Als een behandeling verschillende koppelingen kan targetten, dan heeft het een hoge dekkingsgraad. Bijvoorbeeld een behandeling voor piekeren waarbij je andere probleemgebieden ook meteen target.