Hc 4 Flashcards
Max weber
Het gaat bij Max Weber over de vraag hoe zo’n rationalisering/modernisering mogelijk is. Hij zet de ideeën van Karl Marx op z’n kop. Hij zegt dat partiële relaties belangrijk, maar de bovenbouw (Zie Marx) vormt de cultuur.
Weber en modernisering
Hoe is het mogelijk dat de afgelopen eeuwen in het Westen zo’n enorme technologische rijkdom sprong gemaakt is? Hij heeft hier het boek de opkomst van het Westen over geschreven.
Hoe kan het dat dit vooral heeft plaatsgevonden in het Westen? De vragen van Weber zijn dus wat kenmerkt de Westerse samenleving en hoe heeft deze samenleving zich ontwikkeld?
3 belangrijke werken weber
- Methodology of Social Sciences (1903-1917)
- Economy and Society (1922)
- The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism (1905)
Methodolody of social sciences
In dit boek beschreef Weber hoe hij vond dat sociologisch onderzoek eruit zou moeten zien. De kern van Weber’s methodologische essays waren:
- Waardevrijheid in wetenschap
- het idee van ideaaltypen
- verstehen (begrijpen/interpreteren)
- interpretatief individualisme
Waardevrijheid in wetenschap
Je moet een onderscheid maken tussen ‘zijn’ en ‘behoren’ volgens
Weber. Je wil weten hoe de wetenschap in elkaar zit, maar je moet
je onthouden van hoe je zou willen dat het zou zijn. Het is volgens
hem prima als je normatief gedreven ergens in geïnteresseerd
bent, maar zodra je je als wetenschapper opstelt dien je zo
objectief mogelijk je onderzoek te doen. Hij onderscheid dus de
rollen onderzoeker en pleitbezorger. Zijn dogma was ‘thou shalt
not commit a value judgement.’
Het is volgens Weber dus belangrijk dat je je bronnen vermeldt en
dat als je je onderzoek opnieuw doet er hetzelfde resultaat uit moet komen.
Het idee van ideaaltypen
Als je de werkelijkheid gaat begrijpen dan gebruikt Weber ideaaltypen. Dit is dus NIET iets wat men wil bereiken, maar een erg aangezette weergave van de werkelijkheid. Volgens Weber moet je een ideaaltype maken als je iets wil onderzoeken. Er worden dan een aantal elementen vergroot en daar doe je dan onderzoek naar. Je kan dit een beetje vergelijken met van die cartoontekeningen. Het is niet de bedoeling dat je erop gaat lijken, want het is geen ideaal, maar je ziet wel meteen dat jij het bent. Bij ideaaltypen vergroot je dingen ook uit en dan leg je een ideaaltype naast de werkelijkheid. Dan kan je beter begrijpen hoe die werkelijkheid in elkaar zit. Je maakt dus een scherp aangezette weergave van de werkelijkheid (vaak categorisering), wat noodzakelijk is bij verklaringen van (historische) ontwikkelingen. Verder kunnen deze ideaaltypen ook veranderen in de tijd. Onthoud dus goed dat deze typen afwijken van de werkelijkheid en ook niet kan worden gezien als doel.
Voorbeeld van ideaaltype
Een voorbeeld van ideaaltype gaat over de legitimiteit van macht. ‘Waarom doen wat machtigen tegen ons zeggen?’:
o Traditioneel
De macht wordt verkregen door je familieleden. Denk aan de buurt oudste, koning(in), keizer, etc. Dit waren Gods woorden op aarde en daarom waren zij machtig.
o Charismatisch leiderschap
We doen dingen omdat charismatische mensen ons dit vertellen
o Rationeel-wettelijk
De macht is vastgelegd in bijvoorbeeld een democratie. Als we denken dat de wereld anders moet dan doen we dit door te stemmen.
Verstehen (begrijpen/interpreteren)
Je probeert vooral te begrijpen waarom mensen dingen doen die ze doen. Weber probeert dit door kwalitatief onderzoek, dus d.m.v. van dagboeken en interviews. Hij probeerde zich als onderzoeker te verplaatsen in de ander om te begrijpen hoe de ander zich voelt. De mens is de enige diersoort die zich kan verplaatsen in de ander. Verstehen is dus begrip proberen te krijgen voor mensen door de situatie vanuit hun ogen te bekijken. Het maatschappelijke doel is een effectievere sturing door een beter inzicht in de sociale verbanden.
Interpretatief individualisme
Weber is geïnteresseerd in het individu in relatie tot anderen. De samenleving is een continue stroom van sociale interacties en sociaal handelen is dus heel belangrijk. Sociaal handelen is een op anderen georiënteerde zingeving. Mensen communiceren met elkaar op symbolische wijze (niet alleen taal, maar ook non-verbale communicatie). Onderzoekers onderzoeken deze symbolische wijze van communicatie. Weber kijkt dus ook naar het gedrag van individuen en probeert dit te begrijpen
Boek; economy and society
In dit boek is Max Weber aan het nadenken over hoe de samenleving tot stand komt. Hij is hierbij geïnteresseerd in het ontstaan van de moderne westerse samenleving, maar ook in de negatieve gevolgen hiervan. Weber heeft het bij rationalisering over de integratie van leefsferen, zoals economie, rechten, politiek en religie. De focus ligt dus niet alleen maar op de economie, maar ook op andere levenssferen. We proberen de dingen die we doen te rationaliseren. Rationaliseren is “het ordenen en systematiseren van de werkelijkheid met de bedoeling haar voorspelbaar en beheersbaar te maken
4 vormen van rationaliseren
- Traditioneel sociaal handelen
- affectief sociaal handelen
- waarde-rationeel handelen
- doel-rationeel sociaal handelen
Traditioneel sociaal handelen
Dit handelingen die je doet waar je niet eens over
nadenkt. Je verricht deze handelingen dus vanuit traditie. Een voorbeeld hiervan is het wassen van je handen na een toiletbezoek.
Affectief sociaal handelen
Mensen hoeven bij dit gedrag ook niet na te denken, maar voelen een bepaalde affectie met iets. Je wordt verliefd op iemand, geeft drie zoenen bij een begroeting of je wordt boos op iemand in het verkeer omdat diegene je afsnijdt.
Waarde-rationeel handelen
Mensen nemen beslissingen op basis van een bepaalde waarde. Je doet dus iets omdat je dit belangrijk vindt. Zo hield de kinderarbeid op, omdat men vond dat je kinderen niet moet laten werken. Je gunt deze kinderen hun kindertijd. Vaak zijn dit dingen die je op de lange termijn wil.
Doel-rationeel handelen
Mensen nemen beslissingen, omdat men een bepaald doel wil halen. Men zoekt dus de snelste manier om zijn/haar doel te bereiken. Als de kosten de baten overstijgen, dan doen ze het niet. Kinderarbeid is een doel rationele keuze, want ze zijn goedkoop en klein
Van waarde-rationeel naar doel-rationeel
De gehele Westerse samenleving is verschoven van waarde rationeel naar doel-rationeel handelen. Wat we belangrijk vinden is op de achtergrond komen te staan. Er wordt veel meer kosten-baten gedacht. Het doelrationeel handelen is dus dominant in de economie. De waarden en normen (van het waarderationeel handelen) begrenzen de (doel)rationaliteit
Vb doelrationeel en waarde rationeel
- Vanuit doelrationele overwegingen is het wellicht rationeel om je in een bepaald land te vestigen met je fabriek, maar vanwege het feit dat we kinderarbeid niet accepteren doen we dat niet (waarderationeel)..
- Vanuit waarderationele overwegingen zouden we wellicht iedereen wel een vast contract willen aanbieden bij Shell, maar uit winstoverwegingen doen we dat niet (doelrationeel)….
Doelrationeel denken leidt tot
ijzeren kooi van rationaliteit. We zijn gevangen in ons rationeel denken, want we doen bij alles aan kosten-baten analyse. Alles moet zo efficiënt mogelijk en als het niet efficiënt is dan doen we het niet.
Dimensies rationalisering
- techniek en wetenschap
- vooruitgang natuurwetenschappen
- grotere en open markten
- formalisering van de staat
- professionalisering van de kunst
Techniek en wetenschap
Monniken voerden een vaste dag indeling in. Zo werden de dagen gestructureerd. Door de opkomst van het Protestantisme waren er minder analfabeten, want protestanten moesten zelf de bijbel lezen. Dit leverde een bijdrage aan de opkomende wetenschap, want er dachten meer mensen zelfstandig na.
Weber had het ook over onttovering (ENG: disenchantment). Dit had ermee te maken dat religie al wat rationeler was ingedeeld dan het vroeger was. Zeker na de verlichting wijst de wetenschap elke vorm van god af. Religie is nog wel belangrijk in de samenleving, maar niet om te verklaren hoe je ingrepen doet in de werkelijkheid. Je ziet dat godsdienst minder centraal komt te staan in het openbare leven en er zijn dus minder gelovigen. Dit is de verwereldlijking van het maatschappelijk leven. De onttovering is de rationalisering van religie.
Grotere en open markten
Weber ziet dat de wereld langzaam rationaliseert, want het economisch doelrationeel denken neemt toe. Adam Smith liet al zien dat één smid in zijn eentje 100 naalden kan produceren, maar als je dit in een fabriek doet met 10 man kunnen ze er 40.000 maken. Dit is dit efficiënter. Adam Smith keek dus al naar grotere en meer open markten. Het is dus geen onvermijdelijk rechtlijnig proces.