Hc 11 Flashcards

1
Q

Individualisme

A

Heel veel sociologen denken dat er sprake is van individualisering, want we geloven dat we individuen zijn. We zijn verantwoordelijk voor onze eigen daden en hebben individuele keuzevrijheid en staan centraal in ons eigen leven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Detraditionalisering

A

Detraditionalisering is dat jouw levenswandel niet zomaar meer bepaald wordt. Je gaat niet de baan doen die jouw ouders ook beoefenen. Positieve dingen betrekken mensen snel op zichzelf, maar negatieve dingen niet. Als jij wel denkt dat je verantwoordelijk bent voor al je eigen daden, dan is er een conflict. Voor deze mensen is er therapie, want deze mensen denken dat ze een ziekte hebben die ze moeten oplossen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Werkeloosheid

A

In de meest gevallen rapporteren mensen, als ze werkeloos worden, meer ziek en depressief te zijn en meer gebruik te maken van mentale hulp. Voor scheiding vonden ze dit niet. Als je deze werklozen vergelijkt met werkloze in traditionele settingen, dan vind je dit veel minder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is cultuur

A

Cultuur is een wijzen van denken, de wijzen van handelen (hoe wij de dingen hier allemaal doen) en de materiele objecten die in combinatie de levenswijze van een groep vormen. Hoeveel culturen er in Nederland zijn is dus een onzinnig vraag, want dit zijn er ontelbaar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Materiële cultuur

A

De materiële objecten die gecreëerd zijn door de mensen van de samenleving.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Immateriële cultuur

A

De ontwikkelde ideeën door de leden van een bepaalde samenleving.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Waaruit bestaat cultuur

A

Symbolen zijn ook cultuurelementen. Cultuursymbolen kunnen dingen zijn zoals vlaggen, die symbool staan voor iets. Maar een symbool kan ook een gebalde vuist zijn of een zwaailicht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Symbolen in de tegenwoordige samenleving

A

Tegenwoordig, door de processen van detraditionalisering en individualisme, wordt de symbolische waarde van alles ter discussie gesteld. We leven in een symbolische samenleving, waarin het niet meer vanzelfsprekend is wat iedereen moet vinden. Zo nemen kinderen niet meer automatisch dezelfde baan als hun ouders en gaan mensen minder naar de kerk. Er zijn dus minder tradities. De samenleving moet dus nu dus meer inspannen en alles is een culture code. Deze culturele codes laten zien bij welke culturele groep je hoort. Deze culturele codes moet je eigenlijk kennen, want anders dan kan het een ongemakkelijke situatie veroorzaken. Volgens Elchardus is de samenleving ingedeeld om wijs te maken welke culturele codes wel en niet goed zijn. We socialiseren elkaar de gehele tijd in die symbolen. Door processen als detraditionalisering en individualisme is het niet meer vanzelfsprekend dat je de codes kent.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Taal

A

Taal vertelt veel over wie jij bent. Denk hierbij aan België. Taal is erg cultuurgevoelig en via taal drukken we de meeste cultuur uit.
-freezing hypothese

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Freezing hypothese

A

De freezing hypotheses gaat over de breuklijnen in de politiek. In allerlei samenlevingen zijn er breuklijnen. Een van die breuklijnen is een taalbreuklijn. Uit onderzoek blijkt dat er breuklijnen zijn als opleidingsniveau, etc. Iemands taal is een krachtige predictor van het stemgedrag. Deze breuklijnen hebben wel steeds minder invloed. Taal is de enige die nog een stevige predictor is van op welke partij je stemt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Waarden, wereldbeelden en overtuigingen

A

Culturele standaarden bepalen wat goed en slecht is. Binnen alle waarden heb je diverse classificaties.
Heeft Nederland eigenlijk een eigen identiteit? Een Nederlander blijkt uit het boek van Hermen Pleij anti-elitair, heeft een hekel aan de bureaucratie en heeft als motto ‘doe maar normaal, dan ben je al gek genoeg.’. Maar toch was de conclusie van het boek dat er geen Nederlandse identiteit is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Inglehart

A

dit ging over de opkomst van postmaterialisme. Het ging over jongeren die zeiden dat sociale contacten, zelfactualisatie en vrijheid belangrijk zijn. Later beschreef hij landen op basis van twee verschillende assen: traditionalisme en survival. Je kan culturen indelen in deze twee factoren.

Wat bevolkingen van verschillende landen denken van die twee dimensies is onderzocht met vragenlijsten. Nederland is bijvoorbeeld erg seculier en scoort ook hoog op zelfexpressie. Engelse landen zijn wat religieuzer en zijn dus was traditioneler, maar scoren wel hoog op zelfexpressie. Bij landen als Zimbabwe moet je vooral nog overleven. Je kan dus niet stijgen naar een hogere trede op de piramide van Maslow en dit
maakt dat Zimbabwe niet seculair is en laag scoort op zelfexpressie. Aziatische landen vinden zelfactualisatie niks, maar zijn wel seculier. Zo beschreef Inglehart alle culturen van de wereld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Waaruit bestaat cultuur

A

Symbolen
Taal
Waarden, wereldbeelden en overtuigingen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Waardoor verandert cultuur

A
  • Secularisering/detraditionalisering
  • tolerantie
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Secularisering/detraditionalisering

A

Een verklaring is de secularisering/detraditionalisering. In de meest seculiere landen zijn de meest progressieve denkbeelden te zien. (Dit is logisch want religie is vaak niet progressief).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Tolerantie

A

r is middels vragenlijsten onderzocht welke landen accepterend zijn ten opzichte van homoseksualiteit. Andorra, Zweden en Nederland zijn het meest accepteert ten opzichte van homoseksualiteit. Heel veel mensen zeggen dat ze tolerant zijn, maar laten dit niet altijd zien. Dit onderzoek is dus niet waterdicht. Tolerantie ten aanzien van homoseksualiteit betekent niet dat ze meteen tolerant zijn ten aanzien van alles. Ten aanzien van immigratie is bijvoorbeeld anders, dus voor andere groepen die het moeilijk hebben. De mate van vrijheid en detraditionalisering hangt samen met denkbeelden van vrijheid en tolerantie.

17
Q

Waarom veranderen waarden

A
  • economisch determinisme
  • technologisch determinisme
  • globalisering
  • demografische veranderingen
18
Q

Economisch determinisme

A

Economisch determinisme is een andere verklaring van de opkomst van het postmaterialisme. Inglehart volgt hierbij de logica van Maslow. Als er schaarste is aan voedsel, dan maken mensen zich er druk om. In de huidige maatschappij is de beschikbaarheid van voedsel en onderdak echter gegarandeerd. We hoeven ons hier dus geen zorgen over te maken en gaan ons zorgen maken over andere dingen. Als er geen schaarste is, dan gaan ze naar de volgende trap en maken we ons daar druk over. Als iemand een schaarste aan liefde ervaart, vanaf de leeftijd van 14, dan zullen ze het hoog in het vaandel hebben staan. In de meest rijke landen is het post-materialisme steeds meer vertegenwoordigd.

19
Q

Technologisch determinisme

A

De opkomst van onder andere het internet zorgt ervoor dat we een hele andere blik hebben op bepaalde onderwerpen. We krijgen door dit internet heel veel informatie binnen.

20
Q

Globalisering

A

Culturen en waarden kunnen veranderen door de veranderende machtsrelaties in landen. Cas Mudde heeft het boek ‘The far right in America’ geschreven met een hoofdstuk ‘the revenge of the losers of globalization?’. Dit betreft dingen zoals de Brexit en Trump.

21
Q

Demografische veranderingen

A

Culturen kunnen veranderen doordat de levensverwachting hoger wordt en het aantal kinderen per gezin kleiner wordt.

22
Q

Waarom is cultuur belangrijk; thorsten veblen

A

Veblen bedacht het idee van conspicuous consumption. Een voorbeeld hiervan is herten houden om te laten zien dat je rijk bent. Je hebt een niet-productief dier in je voortuin. Je status groeit dan dus. Een Fort K en een Ferrari hebben dezelfde functie en ruimte, maar toch kijk je anders naar het een dan naar het ander. Je kan de wereld constant indelen in hoog en laag.

23
Q

Waarom is cultuur belangrijk; pierre bourdieu

A

Pierre Bourdieu is een Franse socioloog en heeft dit verder uitgewerkt. Hij heeft theorieën over culturele reproductie. Culturele reproductie is alles wat je thuis leert, waardoor je dit later zelf ook gaat doen. Alles wat wij doen is symbolisch, heeft een bepaalde waarde en vertelt iets over ons. Door bepaalde leefstijl kan je laten zien wie jij bent aan anderen. Mensen gebruiken cultuur dus om zich positioneel te onderscheiden van anderen. Cultuur maakt dan dus een onderscheid tussen hoge en lage culturele consumptie.

24
Q

Pierre bedacht ook het idee van habitus

A

Habitus is de leefwereld die wij creëren voor onszelf. In deze wereld weet jij precies wat jij wel/niet leuk vindt en hoe jij je leven leidt. Die linkt de samenleving, alle krachten die invloed op jou hebben, aan jouw gedrag. De samenleving vormt de habitus. Er zit dus een onveranderlijkheid in dat gedrag. Mensen die uit lagere milieus kunnen daardoor amper in andere milieus komen.

25
Q

Het uiteenlopen van economisch en cultureel kapitaal volgens Bourdieu

A

Economisch en cultureel kapitaal hebben wel iets met elkaar te maken. Als je weinig economisch kapitaal hebt, dan heb je vaak ook weinig cultureel kapitaal. Daarna komen er economische specialisten en culturele specialisten.

26
Q

Economisch kapitaal

A

kapitaal vergaren
en hoe je om moet gaan met geld.
(Makelaar bijvoorbeeld)

27
Q

Cultureel kapitaal

A

Weten wat de culturele codes zijn, wat de beste
kunst is. (muziekinstrumentenmaker)

28
Q

Waarom is cultuur belangrijk; ganzenboom

A

Er is het idee dat mensen de hele tijd omhoog en omlaag willen. Dat mensen door sociale reproductie dit willen doorbreken en een kind op de wereld willen zetten die wat hoger op de maatschappelijke ladder komen.
Uit onderzoek blijkt dat hoger opgeleiden helemaal niet zo tolerant zijn ten opzichte van lager opgeleiden. De meest hoog opgeleiden mensen hielden van alle soorten muziek, behalve heavy metal. Het culturele omnivorisme heeft een correlatie met tolerantie. Mensen die minder tolerant waren, hielden juist van deze heavy metal.

29
Q

Waarom is cultuur belangrijk; max weber

A

Cultuur is belangrijk omdat het positioneel is. Het laat zien aan andere mensen waar jij staat. Door jouw culturele consumptie kan jij ook goed zien waar andere mensen staan.
Het is een bron van waarde rationeel handelen. Max Weber zegt dat je eerste katholieken hebt, die precies genoeg hebben en zodra ze dat hebben stoppen ze met werken. Als ze willen weten of ze naar de hemel gaan, dan gaan ze naar de pastoor. Voor een protestanten bereik je de hemel door de bijbel te lezen en hard te werken. Hierdoor ontstaat uiteindelijk het kapitalisme, want je investeert wat je over hebt. Dit is precies het waarde rationeel handelen.

30
Q

Waarom is cultuur belangrijk; arnold dehlen

A

Arnold Dehlen stelden dat mensen geen instincten hebben. We zijn gefaalde dieren en we weten niet goed wat we moeten doen. Heel veel cultuur neemt de plek in wat bij dieren instincten zijn. We laten ons gedrag leiden door wat we menen dat goed is en dat we dat dan ook moeten doen. De waarden leiden ons dus.
Voorbeeld: Class voting

31
Q

Class voting

A

Mensen uit de arbeidersklasse stemden vroeger links, maar nu niet meer. Dit komt omdat de linkse partijen zijn voor economische herverdeling. Dit is niet meer zo, omdat de arbeidersklasse autoritair is, deze culturele waarden zorgen ervoor dat ze rechts stemmen.

32
Q

David Philips

A

David Phillips deed onderzoek naar Chinese Amerikanen. Deze Amerikanen belanden soms in het ziekenhuis. Chinezen hebben een geloofssysteem dat als je in een bepaald jaar geboren bent, dat je voorbestemd bent voor pech. Hij vergeleek dit met Amerikanen voor dezelfde leeftijd en controleerden voor alles. De Chinezen kwamen minder vaak levend het ziekenhuis uit dan de Amerikanen. Hij vergeleek ook eerste generatie met tweede generatie geïmmigreerde Chinezen. Bij de tweede generatie immigranten vonden ze dit niet, want dit hadden dit geloof niet meer.

33
Q

Replicatiecrisis

A

Er is een replicatiecrisis in de psychologie. Je kan denken dat dit problematisch is, maar een cultuursocioloog ziet dit liever als een uitdaging. Hoe kan het dat mensen soms wel reageren op een bepaalde stimulus en andere groepen weer niet? Er is een artikel geschreven over de WEIRD mensen, want deze mensen doen vaker mee met onderzoeken. De proefpersonen zijn dus niet gevarieerd genoeg.
Een voorbeeld hiervan zijn de Asch-experimenten. De Asch-experimenten werden minder sterk door de opkomst van het individualisme. Je kan dus cultureel verklaren waarom bepaalde resultaten eruit komen.

34
Q

Theoretische cultuuranalyses

A

Het structureel functionalisme ziet cultuur als een complexe strategie om bepaalde behoeftes van mensen tegemoet te komen. Cultuurwaarden geven namelijk betekenis aan wat men dit. Dit zorgt ervoor dat mensen inzicht krijgen in onbekende levenswijzen.
De conflictsociologie neemt aan dat cultuursystemen meer voldoen aan de behoeften van de ene groep leden van de samenleving, dan de andere groep leden van de samenleving.
De sociobiologie legt uit dat universele cultuurelementen erop wijzen dat mensen vallen onder dezelfde biologische soort.