HC 12 - Procedurele autonomie en de prejudiciëlevraagprocedure Flashcards
REWE
Gelijkheidsbeginsel dat de volle werking van het EU-recht moet garanderen. Het is aan de lidstaat om te garanderen dat rechten kunnen worden gebruikt (loyaliteitsbeginsel) MET DIEN verstande dat deze regels niet ongunstiger mogen zijn dan die voor soortgelijke nationale vorderingen
Comet
Effictiviteitsbeginsel houdt in dat procedure hindernissen het nuttig effect niet mogen hinderen
Factortame 1
Als een regel van nationaal recht de rechter belet een voorlopige maatregel te treffen ter verzekering van de volle werking van het Unierecht, moet deze regel van nationaal recht voorlopig buiten toepassing worden gelaten (totdat het hof zich heeft uitgelaten over de verenigbaarheid van deze nationale regel met het Unierecht).
Mostaza Claro (ex offico (=ambtshalve)-toepassing)
In beginsel is het nationale procesrecht, als er geen bijzondere Unieregels zijn, een nationale aangelegenheid. Daarbij moeten het gelijkwaardighiedsbeginsel en het doeltreffendheidsbeginsel in acht worden genomen. Het gelijkwaardigheidsbeginsel brengt mee dat de nationale rechter op dezelfde wijze en in dezelfde mate Europees recht ambtshalve moet toepassen als nationaal recht. Waar nationale rechters naar nationaal procesrecht recht van openbare orde moeten toepassen, moeten nationale rechters dus ook Europees recht van openbare orde ambtshalve toepassen. In deze zaak lijkt het Hof consumentenrichtlijnen tot recht van openbare orde te bestempelen die daarom ambtshalve moeten worden toegepast
Kempter (kracht van gewijsde)
- Het procedurele loyaliteitsbeginsel kan
niet alleen voor nationale rechters (zie
Factortame) maar ook voor nationale
bestuursorganen gelden, die onder de
voorwaarden genoemd in het arrest
Kühne & Heitz verplicht zijn terug te
komen op een in kracht van gewijsde
gegaan besluit. Daarvoor is volgens dit
arrest niet vereist dat betrokkene bij het
besluit zich in een nationale procedure
ook heeft beroepen op het Unierecht
waarvan achteraf blijkt dat het verkeerd is
uitgelegd door het bestuursorgaan; - Het indienen van een verzoek tot
heroverweging/intrekking van het besluit
is niet gebonden aan een welbepaald
tijdslimiet, maar gezien het beginsel van
procedurele autonomie mag nationaal
recht een ‘redelijke termijn’-eis bevatten.
Krizan
1. Het oordeel van een hoogste nationale rechter ontneemt een lagere nationale rechter niet de bevoegdheid (en soms zelfs de plicht) om een prejudiciële vraag aan het Hof te stellen. 2. Die nationale rechter is voorts gebonden aan het arrest van het Hof waarin antwoord wordt gegeven op de prejudiciële vraag, ook als dit betekent dat een oordeel van een hogere nationale rechter terzijde moet worden geschoven. 3. De ambtshalve toetsing op basis van het Europees recht moet kunnen, ongeacht of dit geboden of verboden is of hiertoe ook maar een bevoegdheid bestaat onder nationaal (grondwettelijk) recht.
Peterbroeck (tijdslimieten)
Van de zaken met betrekking tot de ambtshalve aanvulling van rechtsgronden van EU-recht (consumentenzaken uitgezonderd) diende in Peterbroeck het nationale termijnvoorschrift te wijken. Het HvJ EU vond dat termijnvoorschrift op zichzelf nog niet eens bezwaarlijk, maar wel de wijze waarop het in het voorliggende geval uitwerkte.
Gevoegde zaken Da Costa
Neemt het Hof een prejudiciële vraag in behandeling, als het Hof intussen in een soortgelijke zaak al heeft beslist? (Ja.)
Schwarze
Inmiddels is de prejudiciële procedure niet meer weg te denken uit de nationale
rechtsstelsels. De procedure is er een van samenwerking tussen de nationale rechter en het Hof van Justitie van de Europese Unie
Simmenthal
Voorrang van Unierecht heeft zowel betrekking op nationaal recht van latere datum als op nationaal recht van eerdere datum. De nationale rechter moet met het Unierecht strijdige wetgeving buiten toepassing laten en hoeft hiervan het oordeel van de wetgever niet af te wachten.
CILFIT
1. De prejudiciële procedure (art. 267 VwEU) biedt geen rechtsmiddel voor natuurlijke of rechtspersonen, maar stelt alleen de rechter in staat om aan het Hof vragen te stellen als hij dit noodzakelijk acht, waarbij hem een beoordelingsmarge toekomt; 2. Het stellen van een prejudiciële vraag is in ieder geval niet verplicht als het gaat om een vraag waar het Hof al antwoord op heeft gegeven (acte éclairé) of over het antwoord redelijkerwijs geen misverstand kan bestaan (acte clair). Laatstgenoemde mag niet te snel worden aangenomen
Foto-frost
Nationale rechters zijn niet bevoegd om zelfstandig de ongeldigheid van handelingen van Unieinstellingen vast te stellen. Omwille van uniforme toepassing van het Unierecht is deze taak aan het Hof voorbehouden (via onder andere de beantwoording van prejudiciële vragen).
Dorsch consult
Wat een rechtbank is, is een Europeesrechtelijk begrip