Geschiedenis T1 Flashcards
Zelfbeschikkingsrecht
Het recht van een volk om over zijn eigen toekomst te mogen beschikken
Koude oorlog
1945-1989 het conflict tussen het communistische oosten onder leiding van de sovjet uni en het kapitalistische westen onder leiding van de vs beide blokken streden wereldwijd op invloed
Blokvorming
Het ontstaan van groepen landen met hetzelfde economische en politieke systeem
NAVO
Militair bondgenootschap tussen westerse landen die hebben afgesproken dat als een van de lidstaten wordt aangevallen, de andere militair te hulp zullen schieten.
wapenwedloop
Een strijd tussen grootmachten waarbij men de overhand probeert te krijgen door meer en geavanceerdere wapens te produceren dan de ander (zie ook wederzijdse afschrikking).
wederzijdse afschrikking
Het verschijnsel dat er tussen grootmachten niet snel een oorlog zal uitbreken, doordat zij over zulke grote hoeveelheden massavernietigingswapens beschikken, dat oorlog catastrofale gevolgen zou hebben voor beide partijen (zie ook wapenwedloop).
atoomoorlog
Een oorlog waarbij de strijdende partijen kernwapens inzetten.
containmentpolitiek
Amerikaanse politiek tijdens de Koude Oorlog die erop was gericht te voorkomen dat het communisme zich zou verspreiden en waarbij Amerikaanse steun werd beloofd en verleend aan landen die door het communisme werden bedreigd (staat ook bekend als de Trumanleer; zie ook dominotheorie).
dominotheorie
Het idee dat als één land communistisch wordt, de buurlanden zullen volgen (zie ook containmentpolitiek).
guerrillatactiek
Militaire strijd door kleine, onverwachte aanvallen met lichte wapens in plaats van grote veldslagen met tanks en vliegtuigen.
wederopbouw
Een periode van herstel van de Europese landen na de Tweede Wereldoorlog (1945-1960).
Marshallplan
Economisch hulpplan van de Verenigde Staten om Europa na de Tweede Wereldoorlog economisch weer op de been te krijgen.
verzorgingsstaat
Een samenleving met een dermate hoog niveau van door de staat georganiseerde maatschappelijke voorzieningen, dat mensen hun leven lang zijn verzekerd van een behoorlijk inkomen en behoorlijke zorg.
secularisatie
Het verschijnsel dat steeds minder mensen in een god of goden geloven; ook wel ‘ontkerkelijking’ genoemd.
Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS)
De eerste supranationale organisatie voor economische samenwerking in Europa, in 1951 opgericht door zes Europese landen om te zorgen voor meer stabiliteit in Europa.