Financieringskostensurplus Flashcards
Wat is het idee van het financieringskostensurplus?
- Men gaat eigenlijk zeggen van kijk, uw intrest die u krijgt die is aftrekbaar in de mate dat je ook intrest ontvangt. Want dan is het blijkbaar uwe business om de intrest te krijgen en ontvangen.
- Het is maar in de mate dat je andere inkomsten ontvangt en deze naar derden doorstort aan derden onder de vorm van interest dat de regel in werking treedt. Want dan bent u aan base erosion profit shifting aan het doen. Vandaar die notie financieringskostensurplus.
- Wat u meer betaalt aan financieringskosten dan wat u ontvangt aan financieringskosten. En dit verschil, dit surplus, is maar aftrekbaar als dat niet meer bedraagt dan 30% van uw EBITDA. Earnings Before Intrest Taxes Depreciation Amortization.
Wat is de EBITDA?
- EBITDA = economische grootheid die uw cashflow uit operations wil aanduiden = wat verdient u door uw bedrijfswerkzaamheid dus los van de manier waarop u zich financieert en geen rekening houden met belastingen, afschrijvingen of waardevermidneringen.
- Enkel rekening houden met operationeel inkomen en operationele kosten.
- EBITDA hier gaat men fiscaal invullen om een aantal misbruiken te voorkomen
Wat is het financieringskostensurplus?
- Financieringskostensurplus = betaalde financieringskosten - ontvangen financieringskosten.
- Wat zijn financieringskosten?
- Zeer brede definitie: alles wat een normale interest zou zijn, maar ook kosten die economisch gelijkwaardig zijn aan interest.
- Men wil vermijden dat men door allerhande fiscale technieken, bijzondere financieringsmechanismen de definitie van interest in de strikte zin van het woord zou willen omzeilen.
- Definitie: art. 73, 4/8 KB/WIB = financieringskosten en economisch gelijkwaardig met financieringskosten –> alles wat volgens de Europese richtlijn een financieringkost is, maar door bepalingen van het WIB daar nog niet onder valt.
- Elke kost die contractueel verschuldigd is voor het beschikbaar hebben van vermogen
Wat is het probleem met halal financiering?
- Islam: verbod op anatocisme: verbod op interest.
- Halalfinanciering is dus een basistechniek om een lenign om te zetten in een partnership maar inschatting prof is dat dit zo nauw aansluit bij een lening dat dit gelijkwaardig is met interest maar de definities die nu gehanteerd worden sluiten het uit
Wat zijn voorbeelden van de brede definitie van financieringskosten?
- Bv. intercalaire interesten:
- Dat betekent dat u een financiering aangaat tijdens de bouwfase en de kosten die u draagt tijdens de bouwfase van een actiefbestandeel, de totstandkoming van een actiefbestanddeel voor dat actiefbestanddeel kan worden gebruikt en werkzaam is en centen opbrengt. Alle kosten die worden opgerold en die worden bijgeschreven in de aanschaffingswaarde van die activa dus de intrest tijdens de bouw van een kantoorgebouw bijvoorbeeld die wordt niet in kosten genomen want dan heeft men verliezen. Men steekt dat bij als een bouwkost.
- De financieringskost van een bouw is een bouwkost. Dat betekent dat als men het gebouw gaat betrekken en de werkzaamheid in de gebouwen start, gaat men beginnen afschrijven. Een stuk van die afschrijvingen is eigenlijk de afschrijving op in de aanschaffingswaarde van het gebouw opgerolde intrest.
- Wel, dat stuk van de afschrijvingen is gelijkgesteld, gelijkwaardig aan intrest. Wordt er mee gelijkgesteld.
- Bv. garantiefee: Als u een garantie-fee betaalt, dat is geen intrest want u krijgt geen geld. Ja dat is wel, want dat betekent als een garantiefee wordt betaald door iemand dat de rentelast, het niveau van de intrest op een lening kan dalen. En er is een correlatie tussen de mate waarin de intrest daalt met intresttarief en de omvang van de garantie. Dus zo een garantiebetaling is misschien ook wel gelijkwaardig, want het doet de financieringskost overigens dalen naar beneden.
Wat als iets niet is opgelijst en u wil het toch graag als financieringskost definiëren?
- U kan een ruling gaan vragen via §2 van het KB: er zijn sommige fiscologen die zeggen dat dit nonsens is omdat het niet duidelijk is wanneer je dit zou kunnen gebruiken maar dat is fout.
- Vennootschappen kunnen belang erbij hebben om iets als financieringskost te laten bestempelen als dat iets is dat aan de ontvangstenzijde zit.
- Voorbeeld: groothandelssector en u hebt een heel grote voorraad en uw toegevoegde waarde is JIT delivery = just in time: u gaat uw voorraad financieren en dus uw opbrenst is omzet = is een verkoopsopbrengst maar dus je voegt een formule toe voor uw kopers van de betalingsvoorwaarden: tijdsvergoeding zit daar ook in hoe snel ze betalen:
- Hiermee kan je een ruling bekomen die zegt dat een stuk van uw omzet, van de verkoopprijs die u realiseert een financieringskost is die u ontvangt = een vergoeding voor het feit dat u betalingsuitstel geeft.
Wat is de beperking van het financieringskostensurplus?
- Mag niet meer zijn dan 30% van uw EBITDA of de rest is niet aftrekbaar en uw EBITDA = belastbaar resultaat (toename belaste reserves, uitgekeerde winst en verworpen uitgaven = hier zijn uw belastingen) + afschrijvingen en waardeverminderingen + aftrekbaar deel van het financieringskostensurplus.
- Praktijk: gaat men het gehele financieringskostensurplus toevoegen want men weet namelijk nog niet welk deel aftrekbaar is en enkel dat moeten we toevoegen.
- Belangrijk: uit deze EBITDA wordt uitgehaald: de vrijgestelde inkosmten = vrijgestelde octrooi en innovatieaftrek & vrijgestelde buitenlandse winst –> dus je kan uw EBITDA niet opblazen om uw fiscaal bedrag te verhogen door er belastingvrij inkomen in te steken.
Wat is steeds aftrekbaar als interest en financieringskostensurplus?
- De eerste 3 miljoen is steeds aftrekbaar = interest is volledig aftrekbaar want je valt onder de de minimis regeling = uitzondering van 3 miljoen
- Voor 98% van de Belgische vennootschappen is deze regeling FKS niet relevant maar voor ongeveer 7000 vennootschappen is dit wel relevant.
- Boven de 3 miljoen = 30% regeling:
- Stel FKS van 4 miljoen: de eerste 3 miljoen is steeds aftrekbaar en stel dat 30% van EBITDA 3,5 miljoen is = dan zal u in totaal 3,5 kunnen aftrekken.
- Stel dat 30% van uw EBITDA minder is dan 3 iljoen = dan kan je nog altijd 3 miljoen aftrekken
Voor welke leningen geldt deze regeling niet?
- Voor die berekening zijn dus leningen die gesloten zijn voor 17 juni 2016 niet in aanmerking te nemen. Dus als je oude leningen hebt en u verandert de essentiële voorwaarden van de leningen niet, het blijven dezelfde leningen die doorlopen. Deze oude leningen, de intrest daarop wordt niet in financieringskostensurplus in berekening betrokken. 17 juni 2016 heeft te maken met de datum waarop deze aanpassing aan die Anti Tax Avoidance Directive is doorgevoerd.
Wat doen we met interesten aan groepsvennootschappen betaald bij de regeling financieringskostensurplus?
- Uit de berekeningen van FKS, blijven ook buiten: interesten die in België aan groepsvennootschappen zijn betaald: dit is omdat het een regeling is die uitgewerkt is op groepsniveau
- Dus: intragroepsfinancieringskosten binnen België worden niet meegenomen in de berekening.
Wat zijn de uitsluitingen van het financieringskostensurplus?
-
Stand-alone vennootschappen: deze kunnen niet aan base erosion doen en hebben geen buitenlandse inrichtingen:
- Dit is 25% of meer
- Financiële vennootschappen want die hebben een ander model: als financiële vennootschap een interest betaalt, dan is dat niet om haar basis te eroderen maar om middelen aan te trekken = heel andere economisch model.
- Emittenten van vastgoedcertificaten: 2 vennootschappen verbonden door een stille handelsvennootschap: op het actief heeft die vennootschap vastgoedinvesteringen en in het passief financieert zij deze door de uitgifte van een soort vastgoed-delende obligatieleningen = vastgoedcertificaat
Is het financieringskostensurplus overdraagbaar?
- Stel je kan een half miljoen dit jaar niet gebruiken en een half miljoen is dus niet aftrekbaar = u draagt dat over.
- Volgende jaar heeft u een FKS van 2,2 miljoen dus 800.000 ruimte die niet gebruikt wordt = die ruimte kan je gebruiken om overdrachten van het vorige jaar te gaan mee aanwenden:
- Aanwending is aftrekbaar maar niet boekhoudkundig, want boekhoudkundig is die in het voorgaande jaar afgetrokken.
- Dus: belastingvermindering minder belastbaar resultaat via aanpassing in meer van de begintoestand van de reserve.
- Dus: in de mate dat u in een volgend jaar aftrekenveloppen overschot heeft kan u niet-aftrekbare bedragen van de vorige jaren gebruiken en fiscaal technisch is dit gebruik van deze aftrekmogelijkheid neemt dat de vorm aan van een aanpassing in meer van de begintoestand van de reserves.
Wat zijn de 3 groepsberichte bepalingen bij FKS?
- FKS is maar aftrekbaar als het niet meer bedraagt dan 3 miljoen = deze 3 miljoen moet bekeken worden op het niveau van de vennootschap zelf: dit is al vanaf een deelnamepercentage van 25% = zeer ruim dus er is een verdeelsleutel nodig om die 3 miljoen te verdelen = relevante EBITDA fiscaal bekeken van deze vennootschap tegenover totale EBITDA van hele groep
- Individuele intra-groepsvennootschappen worden uitgesloten
- Er is een overdrachtsmogelijkheid: een vennootschap die interest aftrekcapaciteit die niet gebruikt wordt, kan die ter beschikking stellen van de groep die anders onder de beperking zouden vallen.
- Groepsvenn heeft 6 mio surplus waarvan 1 van de 3 miljoen wordt toegerekend en waarvan 30% van het EBITDA 4 miljoen is dus die heeft 2 miljoen te veel interest: dus de vennootschap die 500.000 overschot heeft, kan deze toebedelen aan de vennootschap die een stuk niet-aftrekbaar financieringskostensurplus heeft.
Wat is nodig bij de overdracht van interest aftrekcapaciteit?
- Men moet hiervoor een specifieke interestaftrek overeenkomst sluiten = fiscaal voordeel wordt doorgegeven.
- Hiervoor mag men, maar moet men niet, een vergoeding bekomen. Indien er zo een vergoeding wordt betaald = fiscaal neutraal dus niet aftrekbaar bij wie die betaald en belastingvrij bij wie dat ontvangt.
- Het is een mogelijkheid maar geen verplichting omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn.
- Dit in tegenstelling tot de regeling groepsbijdragen waarbij een vergoeding verplicht is
Hoe kunnen we dat toepassen op de holdingvennootschap? De klassieke post-acquisitie situatie?
- Uitgangspunt: geleveragde holdingvennootschap en ontvangt 100 dividenden en betaalt 100 interesten. Saldo resultatenrekening 0 en dus geen verhoging reserves en geen uitgekeerde winst.
- Verworpen uitgaven:
- Volledig financieringskostensurplus is 100 want 100 interest betaald.
- Is de interest aftrekbaar?
- EBITDA: 100 maar vrijgestelde dividenden worden niet meegerekend en dus 30% van 0 is 0 en ook de 3 miljoen de minimis kan niet worden toegepast want de toebedeling gebeurd op basis van de EBITDA dus van de 3 mio wordt er 0 toegevoegd.
- De vennootschap heeft verworpen uitgave van 100 en een belastbaar resultaat van 100.
- DBI: 100% aftrek en dus netto resultaat van 0 maar dus zonder deze regeling met een normaal aftrekbare interest = overdraagbaar DBI-excedent opgebouwd maar dus door regeling FKS heeft zij fiscaal resultaat van 100 en we hebben de DBI aftrek opgebouwd = men gaat geen overdraagbare DBI-excedenten creëren naar de toekomst toe.