Financieringskostensurplus Flashcards

1
Q

Wat is het idee van het financieringskostensurplus?

A
  • Men gaat eigenlijk zeggen van kijk, uw intrest die u krijgt die is aftrekbaar in de mate dat je ook intrest ontvangt. Want dan is het blijkbaar uwe business om de intrest te krijgen en ontvangen.
  • Het is maar in de mate dat je andere inkomsten ontvangt en deze naar derden doorstort aan derden onder de vorm van interest dat de regel in werking treedt. Want dan bent u aan base erosion profit shifting aan het doen. Vandaar die notie financieringskostensurplus.
    • Wat u meer betaalt aan financieringskosten dan wat u ontvangt aan financieringskosten. En dit verschil, dit surplus, is maar aftrekbaar als dat niet meer bedraagt dan 30% van uw EBITDA. Earnings Before Intrest Taxes Depreciation Amortization.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is de EBITDA?

A
  • EBITDA = economische grootheid die uw cashflow uit operations wil aanduiden = wat verdient u door uw bedrijfswerkzaamheid dus los van de manier waarop u zich financieert en geen rekening houden met belastingen, afschrijvingen of waardevermidneringen.
  • Enkel rekening houden met operationeel inkomen en operationele kosten.
  • EBITDA hier gaat men fiscaal invullen om een aantal misbruiken te voorkomen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is het financieringskostensurplus?

A
  • Financieringskostensurplus = betaalde financieringskosten - ontvangen financieringskosten.
  • Wat zijn financieringskosten?
    • Zeer brede definitie: alles wat een normale interest zou zijn, maar ook kosten die economisch gelijkwaardig zijn aan interest.
    • Men wil vermijden dat men door allerhande fiscale technieken, bijzondere financieringsmechanismen de definitie van interest in de strikte zin van het woord zou willen omzeilen.
    • Definitie: art. 73, 4/8 KB/WIB = financieringskosten en economisch gelijkwaardig met financieringskosten –> alles wat volgens de Europese richtlijn een financieringkost is, maar door bepalingen van het WIB daar nog niet onder valt.
  • Elke kost die contractueel verschuldigd is voor het beschikbaar hebben van vermogen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is het probleem met halal financiering?

A
  • Islam: verbod op anatocisme: verbod op interest.
  • Halalfinanciering is dus een basistechniek om een lenign om te zetten in een partnership maar inschatting prof is dat dit zo nauw aansluit bij een lening dat dit gelijkwaardig is met interest maar de definities die nu gehanteerd worden sluiten het uit
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat zijn voorbeelden van de brede definitie van financieringskosten?

A
  • Bv. intercalaire interesten:
    • Dat betekent dat u een financiering aangaat tijdens de bouwfase en de kosten die u draagt tijdens de bouwfase van een actiefbestandeel, de totstandkoming van een actiefbestanddeel voor dat actiefbestanddeel kan worden gebruikt en werkzaam is en centen opbrengt. Alle kosten die worden opgerold en die worden bijgeschreven in de aanschaffingswaarde van die activa dus de intrest tijdens de bouw van een kantoorgebouw bijvoorbeeld die wordt niet in kosten genomen want dan heeft men verliezen. Men steekt dat bij als een bouwkost.
    • De financieringskost van een bouw is een bouwkost. Dat betekent dat als men het gebouw gaat betrekken en de werkzaamheid in de gebouwen start, gaat men beginnen afschrijven. Een stuk van die afschrijvingen is eigenlijk de afschrijving op in de aanschaffingswaarde van het gebouw opgerolde intrest.
    • Wel, dat stuk van de afschrijvingen is gelijkgesteld, gelijkwaardig aan intrest. Wordt er mee gelijkgesteld.
  • Bv. garantiefee: Als u een garantie-fee betaalt, dat is geen intrest want u krijgt geen geld. Ja dat is wel, want dat betekent als een garantiefee wordt betaald door iemand dat de rentelast, het niveau van de intrest op een lening kan dalen. En er is een correlatie tussen de mate waarin de intrest daalt met intresttarief en de omvang van de garantie. Dus zo een garantiebetaling is misschien ook wel gelijkwaardig, want het doet de financieringskost overigens dalen naar beneden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat als iets niet is opgelijst en u wil het toch graag als financieringskost definiëren?

A
  • U kan een ruling gaan vragen via §2 van het KB: er zijn sommige fiscologen die zeggen dat dit nonsens is omdat het niet duidelijk is wanneer je dit zou kunnen gebruiken maar dat is fout.
  • Vennootschappen kunnen belang erbij hebben om iets als financieringskost te laten bestempelen als dat iets is dat aan de ontvangstenzijde zit.
  • Voorbeeld: groothandelssector en u hebt een heel grote voorraad en uw toegevoegde waarde is JIT delivery = just in time: u gaat uw voorraad financieren en dus uw opbrenst is omzet = is een verkoopsopbrengst maar dus je voegt een formule toe voor uw kopers van de betalingsvoorwaarden: tijdsvergoeding zit daar ook in hoe snel ze betalen:
    • Hiermee kan je een ruling bekomen die zegt dat een stuk van uw omzet, van de verkoopprijs die u realiseert een financieringskost is die u ontvangt = een vergoeding voor het feit dat u betalingsuitstel geeft.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is de beperking van het financieringskostensurplus?

A
  • Mag niet meer zijn dan 30% van uw EBITDA of de rest is niet aftrekbaar en uw EBITDA = belastbaar resultaat (toename belaste reserves, uitgekeerde winst en verworpen uitgaven = hier zijn uw belastingen) + afschrijvingen en waardeverminderingen + aftrekbaar deel van het financieringskostensurplus.
  • Praktijk: gaat men het gehele financieringskostensurplus toevoegen want men weet namelijk nog niet welk deel aftrekbaar is en enkel dat moeten we toevoegen.
  • Belangrijk: uit deze EBITDA wordt uitgehaald: de vrijgestelde inkosmten = vrijgestelde octrooi en innovatieaftrek & vrijgestelde buitenlandse winst –> dus je kan uw EBITDA niet opblazen om uw fiscaal bedrag te verhogen door er belastingvrij inkomen in te steken.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is steeds aftrekbaar als interest en financieringskostensurplus?

A
  • De eerste 3 miljoen is steeds aftrekbaar = interest is volledig aftrekbaar want je valt onder de de minimis regeling = uitzondering van 3 miljoen
    • Voor 98% van de Belgische vennootschappen is deze regeling FKS niet relevant maar voor ongeveer 7000 vennootschappen is dit wel relevant.
  • Boven de 3 miljoen = 30% regeling:
    • Stel FKS van 4 miljoen: de eerste 3 miljoen is steeds aftrekbaar en stel dat 30% van EBITDA 3,5 miljoen is = dan zal u in totaal 3,5 kunnen aftrekken.
    • Stel dat 30% van uw EBITDA minder is dan 3 iljoen = dan kan je nog altijd 3 miljoen aftrekken
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Voor welke leningen geldt deze regeling niet?

A
  • Voor die berekening zijn dus leningen die gesloten zijn voor 17 juni 2016 niet in aanmerking te nemen. Dus als je oude leningen hebt en u verandert de essentiële voorwaarden van de leningen niet, het blijven dezelfde leningen die doorlopen. Deze oude leningen, de intrest daarop wordt niet in financieringskostensurplus in berekening betrokken. 17 juni 2016 heeft te maken met de datum waarop deze aanpassing aan die Anti Tax Avoidance Directive is doorgevoerd.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat doen we met interesten aan groepsvennootschappen betaald bij de regeling financieringskostensurplus?

A
  • Uit de berekeningen van FKS, blijven ook buiten: interesten die in België aan groepsvennootschappen zijn betaald: dit is omdat het een regeling is die uitgewerkt is op groepsniveau
  • Dus: intragroepsfinancieringskosten binnen België worden niet meegenomen in de berekening.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat zijn de uitsluitingen van het financieringskostensurplus?

A
  1. Stand-alone vennootschappen: deze kunnen niet aan base erosion doen en hebben geen buitenlandse inrichtingen:
    • Dit is 25% of meer
  2. Financiële vennootschappen want die hebben een ander model: als financiële vennootschap een interest betaalt, dan is dat niet om haar basis te eroderen maar om middelen aan te trekken = heel andere economisch model.
  3. Emittenten van vastgoedcertificaten: 2 vennootschappen verbonden door een stille handelsvennootschap: op het actief heeft die vennootschap vastgoedinvesteringen en in het passief financieert zij deze door de uitgifte van een soort vastgoed-delende obligatieleningen = vastgoedcertificaat
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Is het financieringskostensurplus overdraagbaar?

A
  • Stel je kan een half miljoen dit jaar niet gebruiken en een half miljoen is dus niet aftrekbaar = u draagt dat over.
  • Volgende jaar heeft u een FKS van 2,2 miljoen dus 800.000 ruimte die niet gebruikt wordt = die ruimte kan je gebruiken om overdrachten van het vorige jaar te gaan mee aanwenden:
    • Aanwending is aftrekbaar maar niet boekhoudkundig, want boekhoudkundig is die in het voorgaande jaar afgetrokken.
  • Dus: belastingvermindering minder belastbaar resultaat via aanpassing in meer van de begintoestand van de reserve.
  • Dus: in de mate dat u in een volgend jaar aftrekenveloppen overschot heeft kan u niet-aftrekbare bedragen van de vorige jaren gebruiken en fiscaal technisch is dit gebruik van deze aftrekmogelijkheid neemt dat de vorm aan van een aanpassing in meer van de begintoestand van de reserves.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat zijn de 3 groepsberichte bepalingen bij FKS?

A
  1. FKS is maar aftrekbaar als het niet meer bedraagt dan 3 miljoen = deze 3 miljoen moet bekeken worden op het niveau van de vennootschap zelf: dit is al vanaf een deelnamepercentage van 25% = zeer ruim dus er is een verdeelsleutel nodig om die 3 miljoen te verdelen = relevante EBITDA fiscaal bekeken van deze vennootschap tegenover totale EBITDA van hele groep
  2. Individuele intra-groepsvennootschappen worden uitgesloten
  3. Er is een overdrachtsmogelijkheid: een vennootschap die interest aftrekcapaciteit die niet gebruikt wordt, kan die ter beschikking stellen van de groep die anders onder de beperking zouden vallen.
    • Groepsvenn heeft 6 mio surplus waarvan 1 van de 3 miljoen wordt toegerekend en waarvan 30% van het EBITDA 4 miljoen is dus die heeft 2 miljoen te veel interest: dus de vennootschap die 500.000 overschot heeft, kan deze toebedelen aan de vennootschap die een stuk niet-aftrekbaar financieringskostensurplus heeft.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat is nodig bij de overdracht van interest aftrekcapaciteit?

A
  • Men moet hiervoor een specifieke interestaftrek overeenkomst sluiten = fiscaal voordeel wordt doorgegeven.
  • Hiervoor mag men, maar moet men niet, een vergoeding bekomen. Indien er zo een vergoeding wordt betaald = fiscaal neutraal dus niet aftrekbaar bij wie die betaald en belastingvrij bij wie dat ontvangt.
  • Het is een mogelijkheid maar geen verplichting omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn.
    • Dit in tegenstelling tot de regeling groepsbijdragen waarbij een vergoeding verplicht is
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hoe kunnen we dat toepassen op de holdingvennootschap? De klassieke post-acquisitie situatie?

A
  • Uitgangspunt: geleveragde holdingvennootschap en ontvangt 100 dividenden en betaalt 100 interesten. Saldo resultatenrekening 0 en dus geen verhoging reserves en geen uitgekeerde winst.
  • Verworpen uitgaven:
    • Volledig financieringskostensurplus is 100 want 100 interest betaald.
  • Is de interest aftrekbaar?
    • EBITDA: 100 maar vrijgestelde dividenden worden niet meegerekend en dus 30% van 0 is 0 en ook de 3 miljoen de minimis kan niet worden toegepast want de toebedeling gebeurd op basis van de EBITDA dus van de 3 mio wordt er 0 toegevoegd.
    • De vennootschap heeft verworpen uitgave van 100 en een belastbaar resultaat van 100.
  • DBI: 100% aftrek en dus netto resultaat van 0 maar dus zonder deze regeling met een normaal aftrekbare interest = overdraagbaar DBI-excedent opgebouwd maar dus door regeling FKS heeft zij fiscaal resultaat van 100 en we hebben de DBI aftrek opgebouwd = men gaat geen overdraagbare DBI-excedenten creëren naar de toekomst toe.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hoe kunnen we de situatie verbeteren van de holdingvennootschap die haar dbi-excedenten verloren ziet gaan?

A
  • Ja, stel dat de vennootschappen die eronder hangen wel aftrekcapaciteit hebben op overschot: zij kunnen een financieringskostensurplus aftrekcapaciteit met overdrachtsovereenkomst sluiten, waardoor zij voor 100 aftrekcapaciteit doorgeven aan de holdingsvennootschap:
    • 100 betaalde interest, 100 FKS = nu wel fiscaal aftrekbaar waardoor er geen verworpen uitgave ontstaat.
  • Dus: netto belastbaar resultaat: verhoging reserves 0, uitgekeerde winst 0 en verworpen uitgaven 0 dus opnieuw situatie zonder het regime waarbij DBI-aftrek van 100 genomen ten opzichte van startpunt 0 leidt tot een onbeperkt overdraagbare tax asset = DBI is overdraagbaar in de tijd.
17
Q

Wat zijn tax assets?

A
  • Tax asset betekent dat er iets in mijn boeken staat dat ertoe zal leiden dat ik in de toekomst minder belastingen betaal:
    • bv. DBI-excedenten
  • Dat betekent dat mijn winst van vorig jaar meer waard is omdat ik een aftrekpost zal hebben waardoor er geen belasting zal betaald worden op het gehele gedeelte van mijn winst op het volgende jaar.
18
Q

Kunnen we ervoor zorgen dat de holdingvennootschap haar DBI dit jaar kan gebruiken en dus niet meer moet overdragen?

A
  • Dit is dus verschuiving van belastbaar resultaat naar deze vennootschap waar ze haar DBI van zal kunnen nemen: of bv. groepsbijdrage overbrengen
  • Wettekst groepsbijdragen zegt dat een DBI-aftrek NIET in aftrek genomen kan worden tegenover een ontvangen groepsbijdrage.
  • Visie prof: strijdig met de Cobelfret-jurisprudentie
19
Q

Is de belasting di ebetaald wordt aftrekbaar?

A
  • De vennootschapsbelasting die men zelf betaald is niet fiscaal aftrekbaar: art. 198, ten eerste en ook alles wat ermee verbonden is:
  • Gevolg: er is altijd per definitie een belangrijk onderscheid tussen fiscaal resultaat en het boekhoudkundig resultaat:
    • Fiscaal resultaat moet altijd verhoogd worden met de belastingen die boekhoudkundig een kost zijn maar fiscaal niet.
  • Dit betekent niet dat het fiscaal resultaat altijd hoger is dan het boekhoudkundig resultaat want fiscaal kan je ook vrijgestelde ontvangsten hebben: bv. dividenden
20
Q

Zijn voorheffingen aftrekbaar?

A
  • Voorheffingen zijn niet aftrekbaar want verrekenbaar en terugbetaalbaar: dit heeft een verdergaand gevolg: als ik 70 interest ontvang en er is 30% roerende voorheffing van afgehouden, dan ontvang ik 100:
    • Dus ik moet ingehouden RV toevoegen aan het bedrag van eht roerend inkomen dat ik ontvangen heb in mijn resultatenrekening.
  • Ik krijg 70 binnen cash: 70 debet en opbrengst interest 100 credit en men gaat ook 30 boeken in later te verrekenen ingehouden roerende voorheffing.
  • Die 30 is een kredietmogelijkheid tegenover de overheid = soort tax asset en die waarde is verschillend, ook Bazel III vereisten zijn verschillend
21
Q

Wat zijn de verschillende categorieën tax assets?

A
  1. Categorie 1: vordering op de overheid:
    • Dit zijn de beste = belastingkrediet op de overheid
  2. Categorie 2: Aftrekken in portefeuille zodat ik automatisch in de toekomst meer winst zal hebben om deze aftrek te kunnen aftrekken:
    • Bv. afschrijvingsexcedenten: boekhoudkundig meer kosten dan fiscale kosten: in de latere jaren geen boekhoudkundige afschrijvingen meer maar wel nog fiscale afschrijvingen dus meer winst en dus automatisch gemakkelijker om die toekomstige fiscale aftrekcapaciteit te gaan gebruiken.
    • Dus eigenlijk een excessieve aftrekmogelijkheid die ik heb opgespaard en gaat overgedragen worden. Ik moet niet wachten tot ik meer winst maak om deze te gebruiken want zit reeds in de kiem van meer winst waardoor het effectieve gebruik van deze overgedragen aftrekmogelijkheid logischer wordt.
  3. Categorie 3: Voorwaardelijke:
    • Bv. overdraagbare verliezen, DBI excedenten die ik overdraag in de tijd = als ik in de toekomst winst maak dan gaat die winst minder belast worden.
    • Maar: voorwaardelijk want ik moet in de toekomst wel degelijk winst maken om hiervan gebruik te maken.
22
Q

Zijn regionale belastingen aftrekbaar?

A
  • Nee: Dat is ook logisch want anders zouden de regio’s zich gedeeltelijk kunnen gaan financieren op de kap van de federale overheid en dat is niet de bedoeling.
  • Maar dat misbruik wordt niet geacht er te zijn als het eigenlijk oude federale belastingen zijn, die dus goed zijn zogezegd, die zijn overgedragen naar de deelstaten. Dus de onroerende voorheffing is niet verrekenbaar maar wel aftrekbaar, registratierechten zijn aftrekbaar en ziet nog zo wat van die bijzondere bonte dingen die ook aftrekbaar zijn.
23
Q

Welke belastingen zijn wel aftrekbaar?

A
  • BTW is aftrekbaar: normaal gezien krijg ik het terug van de overheid maar als ik btw betaal en ik ben geen btw-plichtige, dan is dat bijkomend stuk een stuk van mijn kost en dus fiscaal aftrekbaar.
  • BTW op geheime commissielonen is ook aftrekbaar (recente wijziging)
  • Buitenlandse belastingen zijn aftrekbaar: u betaalt belastingen op het netto-inkomen aan de grens dus de buitenlandse belastingen moeten altijd in mindering komen als een werkelijke kost van uw inkomen:
    • Maar als u een belastingkrediet krijgt = moet je dat toevoegen aan het innkomen van de grens netto van buitenlandse belastingen. Eigenlijk een soort van verrekenbaar element: FBB = belastingkrediet: als een buitenlandse voorheffing leidt tot een in België verrekenbaar FBB (art. 285), dan moet dat bedrag van het FBB toevoegd worden aan het fiscaal resultaat in België en achteraf gebruikt als kredit tegenover de te betalen belastingen.
24
Q

Wat zegt artikel 54?

A
  • Geen fiscale aftrek als u rechtstreeks of onrechtstreeks betaalt aan het buitenland, gevestigd in een land waar geen inkomstenbelasting van toepassing is of onderworpen aan een aanzienlijk gunstiger regime in dat land. In dat geval is er geen fiscale aftrek en dat gaat over alle mogelijke bezoldigingen, retributies, vergoedingen, interesten,…
  • Dit is een van de anti-belastingparadijs bepalingen: je kan deze niet-aftrekbaarheid omverwerpen als u het tegenbewijs levert = als je bewijst dat de verrichting verband houdt met werkelijke en oprechte verrichtingen en de normale grenzen niet overschreden zijn.
    • Fiscus is zeer veeleisend: ook link met artikel 307
25
Q

Zijn waardeverminderingen en minderwaarden op aandelen aftrekbaar?

A
  • Waardeverminderingen en minwaarden op aandelen zijn dus nooit aftrekbaar, behalve aandelen die deel uitmaken van de handelsportefeuille van financiële instellingen.
    • Want aandelen die deel uitmaken van de handelsportefeuille van financiële instellingen daar moet u rekenen dat dat de voorraadgoederen zijn en dat de plussen en de minnen dat dat dus eigenlijk geen meerwaarden en minderwaarden zijn maar winsten en verliezen. Omdat men daar zekerheid over wou, heeft men daar een wettelijke bepaling voor gecreëerd die zegt dat deze minderwaarden gerealiseerd op aandelen in de handelsportefeuille van financiële instellingen wel aftrekbaar zijn.
26
Q

Zijn de verliezen op aandelen gerealiseerd als uw dochter geliquideerd wordt aftrekbaar?

A
  • Ook aftrekbaar zijn de verliezen op aandelen gerealiseerd als uw dochter geliquideerd wordt, maar beperkt. U heeft aandelen gekocht in een vennootschap voor 180 en deze vennootschap heeft een kapitaal van 100, de vennootschap wordt ontbonden en vereffend en daar zijn verliezen geweest en u krijgt uiteindelijk maar 75 uitbetaald.
  • Dus u heeft een verlies van 180 – 75 = 105 maar de eerste 80 van dat verlies is niet aftrekbaar want het verlies is maar aftrekbaar in de mate u minder krijgt dan de 100 kapitaal. Dus wat is aftrekbaar? 100 kapitaal min wat u krijgt (75), dus 25 is aftrekbaar. Dit leidt in de praktijk tot schema’s die ik noem “de te ontbinden vennootschap”
27
Q

Hoe kan de oprichting van een kleindochter vallen onder de anti-misbruikbepaling?

A
  • Vennootschap X wil internationaal gaan en een Franse dochtervennootschap oprichten waarvan we weten dat die de eerste jaar geen winst gaat maken dus we richten X International op en die richt vervolgens X France op = kleindochter van X in 1 ketting.
  • Opstartverliezen X France zijn overdraagbaar maar niet-aftrekbaar in België. Men gaat activiteit stopzetten en men liquideert X International: men heeft hier 100 ingestoken en X France-aandelen komen rechtstreeks in de handen van X: zijn nog 25 waard.
    • X realiseert een liquidatieverlies van 75 op aandelen X international en dat is dus aftrekbaar.
  • Maar: in de mate dat dit opgezet spel is = anti-misbruikbepaling want de bedoeling van de oprichting van X international is enkel en alleen geweest om op een indirecte wijze de waardeverminderingsverliezen van Frankrijk naar België te kunnen halen door een latere liquidatie van de tussengeplaatste vennootschap: oprichting en liquidatie vormen eenheid van opzet.
28
Q

Wat als de oprichting van X en X international en liquidatie meer dan 3 jaar uit elkaar liggen = 3 jaar is de normale controletermijn?

A
  • Ja: u moet een verschil maken tussen 2 verrichtinen die aan elkaar gelinkt worden en die tot belastbaarheid leiden van de eerste verrichtingen en 2 verrichtingen die aan elkaar gelinkt worden en tot belastbaarheid leiden van de laatste verrichting.
  • Als ik vandaag iets doe en dat is vrijgesteld, maar iets dat ik doe binnen vier jaar en daarmee verbonden is, leidt ertoe dat die vrijstelling in het gedrang wordt gebracht dan kan men als men vier jaar later vaststelt dat ik dat doe niet meer terug grijpen naar dag 1 van die drie jaar zijn verstreken.
  • Maar hier is het anders. Hier is het iets dat ik doe vier jaar geleden en ik doe iets vandaag en het belastbaar moment situeert zich op vandaag. Er is geen enkele reden waarom ik geen rekening zou mogen houden met dingen die in het verre verleden zijn gebeurd om de fiscale situatie van vandaag te beoordelen. Er is geen driejarige begrenzing van controletermijn, ik ga gewoon vandaag bekijken met alles wat ik weet vandaag ook al zit daar drie jaar tussen.
29
Q

Wat zegt artikel 57?

A
  • Kosten vermeld in art. 57 zijn alleen maar aftrekbaar indien je individuele fiches opstelt waar u deze kosten op vermeldt.
  • Zoniet: extra aanslag op geheime commissielonen van 100%: art. 219: communicerende vaten want kosten art. 57 zijn de soort kosten die leiden tot een aftrek links dus dan moet men een belastbaarheid rechts terugvinden = individuele fiche.
  • Zeer belangrijk in de praktijk de fiches: bestuurdersvergoedingen, consultancyopdrachten = elke kost die u aftrekbaar wil hebben, moet u bewijzen en moet u een factuur van hebben.
    *