Embryologi Flashcards

1
Q

Kvindelige kønsorganer

2.1: Beskriv kort udviklingen af ductus paramesonephricus (den Müller’ske gang) og angiv hvilke strukturer der dannes herfra hos kvinden.

A

2.1: lateralt for urnyregangen, ductus mesonephricus, udvikles en parret gang, ductus paramesonephricus, også kaldet den Müllerske gang, som en invagination af coelomepithelet.
Uden tilstedeværelse af Müllerhæmmende substans og testosteron vil ductus mesonephricus degenerere. Ductus paramesonephricus vil persistere. Den kranielle ende åbner direkte i kropshulen. Åbningen persisterer som abdominale tubae uterinae og forsynes med fimbriae. Kaudalt vil de to rør fusionere i midtlinien og danne den primitive uterus.Helt kaudalt vil ductus paramesonephricus kontakte sinus urogenitalis. Her dannes en vaginalplade, der kanaliseres.
Fra den Müllerske gang udvikles tuba uterina, uterus og den øvre del af vagina. Den nederste del af vagina udvikles fra sinus urogenitalis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kvindelige kønsorganer

  1. 2: Angiv hvad genitalfolderne (urethral folds) hos kvinden udvikles til.
  2. 3: Angiv hvad genitalvoldene (genital swellings) hos kvinden udvikles til.
A
  1. 2: labia minora

2. 3: labia majora

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kvindelige kønsorganer

2.4: Redegør kort for ovariets udvikling.

A

2.4: I 4. fosteruge dannes i den intermediære mesoderm en genitalkam. Både mesenchym og coelomepithel indgår i dannelsen af gonaden.
Fra blommesækkens væg vandrer i 5. - 6. uge primordiale kønsceller langs det dorsale tarmkrøs ind i genitalkammens mesenchym. Her vil de primordiale kønsceller senere differentiere til oogonier.
Fra genitalkammens coelomepitel vokser kønsstrenge ned i mesenchymet og opnår kontakt med de primordiale kønsceller. Fra kønsstrenge udvikles follikelceller og fra mesenchymet udvikles thecaceller.
Vandringen af ovariet finder sted ved skrumpninger og kontraktioner i gubernaculum. Efterhånden vokser gubernaklet imidlertid fast til den Müllerske gang ud for det område som senere bliver til uterinhjørnet. Nedstigningen af gonaden (ovariet) standser ved bækkenindgangen, derfor kan man da gubernaculum hæfter til den Müllerske gang skelne mellem en nedre del, der som lig. teres uteri forløber mellem uterinhjørnet og labium majus og en øvre del, der som ligamentum ovarii proprium forbinder uterinhjørnet med ovariet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kvindelige kønsorganer

2.5: Redegør kort for udviklingen af uterus og angiv de forskellige udviklingsanomalier.

A

2.5: De distale dele af de to ducti paramesonephrici vokser sammen og danner uterus. Fusionen er i begyndelsen ikke komplet, da et midtstillet septum adskiller de to lumina. Septet forsvinder dog hurtigt.
Mangelfuld fusion kan vise sig ved forskellige former for udviklingsanomalier. Uterus kan være delt i to, uterus didelphys med en vagina eller dobbelt vagina. Uterus kan være bicornuat (to horn) med en cervix og en vagina. Et septum kan persistere og dele uterinkaviteten i to dele. Rester af septum kan ses som en lille indkærvning på fundus, en uterus arcuatus. Kun den ene ductus paramesonephricus kan komme til udvikling, som en uterus med et horn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kvindelige kønsorganer

  1. 6: Redegør kort for den normale descensus ovarii.
  2. 7: Benævn de to ligamenter der menes at være rester af gubernaculum.
A

2.6: Ovariet, der er udviklet medialt på genitalkammen, vandrer ligesom testis kaudalt og ligger ved fødslen ud for linea terminalis, og kort tid efter nede i det lille bækken.
Vandringen er ikke afklaret. Kroppens vækst og skrumpninger i gubernaculum ovarii menes at medvirke til ovariets vandring. Gubernaculum er et fibromuskulært bånd, der strækker sig fra nedre ovariepol, løber gennem lyskekanalen, for at ende i labium majus’ bindevæv. Gubernaklet vokser fast til ductus paramesonephricus svarende til det der senere bliver uterinhjørnet. Dette betyder, at gubernaklet deles i to dele. Derfor vil der efter udviklingen persistere to dele af gubernaklet. Et bånd, benævnt lig. ovarii proprium, der strækker sig fra ovariet til uterinhjørnet. Et bånd, der strækker sig fra uterinhjørnet til labium majus, benævnt lig. teres uteri.
Der udvikles også en processus vaginalis. Den tilbagedannes helt. Kan forblive åbenstående, men dette er sjældent. Ekstra ovarier eller mangel på ovarier er meget sjældent. Mangelfuld udvikling er hyppigere.

2.7: lig. ovarii proprium og lig. teres uteri.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kvindelige kønsorganer

2.8: Angiv om måling af genitalpapillen under ultralydsscanning i graviditetens 3 - 4 måned kan bruges til kønsbestemmelse.

A

svar
2.8: Genitalpapillen forlænges ikke væsentligt hos et kvindeligt foster. Tidligt i graviditeten er genitapapillen større hos det kvindelige foster end det mandlige.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kvindelige kønsorganer

2.9: Redegør kort for udviklingen af vagina.

A

svar
2.9: det er ikke så enkelt at redegøre for udviklingen af vagina. Det er beskrevet en smule forskelligt i bøgerne. Der er dog nogle trin der er det samme. Det man bør vide er:

De sammenvoksede ducti paramesonephrici etablerer kontakt med sinus urogenitalis. Så vidt jeg kan se fra flere kilder deltager både celler fra ducti og sinus i dannelsen af vaginalpladen. Vaginalpladen kanaliseres. Kranielt dannes en kopformet udvidelse af vagina omkring spidsen af uterus (den vaginale portio), som er udviklet fra ducti paramesonephrici. Den nedre del af vagina inkl. hymen er udviklet fra sinus urogenitalis. Urogenitalfuren hos kvinden forbliver åben og danner vestibulum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly