Eindtoets MC + Open 16-04-2018 Flashcards
16-04-2018
Arnault van Voorst wil dat zijn aandelenbelang in het beursgenoteerde Gaalberts N.V. na zijn dood in de familie blijft. Dat wil hij op zo’n manier doen dat de familieleden weliswaar kunnen profiteren van de dividenden, maar geen daadwerkelijke zeggenschap hebben.
Op welke manier kan Van Voorst dat realiseren?
Door een stichting op te richten met een onafhankelijk bestuur, de aandelen tegen uitgifte van niet-royeerbare certificaten aan de familieleden over te dragen aan de stichting.
16-04-2018
Karel Bolts is een van de drie aandeelhouders van Slijterij Kurk B.V. De Raad van Commissarissen bestaat uit twee leden. De dagelijkse leiding is in handen van Bart Markus.
Bolts wil zich in tegenstelling tot de andere twee aandeelhouders actiever gaan bemoeien met de bv. Hij wil Markus met raad en vooral daad bijstaan. Zo voorziet hij in de toekomst een winstgevende lijn van alcoholvrije wijn. Die lijn wil hij voor de Slijterij Kurk B.V op de markt gaan brengen.
Wat kan Bolts het beste doen?
Zich laten benoemen in het bestuur
16-04-2018
Bij de jaarlijkse algemene vergadering van diervoerspecialist Foodies B.V. was 90% van het geplaatste kapitaal aanwezig. Tijdens deze vergadering is besloten de statuten te wijzigen. De statuten van Foodies B.V. schrijven voor dat een besluit tot statutenwijziging slechts kan worden genomen in een vergadering waarin het gehele geplaatste kapitaal is vertegenwoordigd. Daarnaast heeft de algemene vergadering met algemene stemmen besloten nieuwe aandelen uit te geven. Hoewel dit onderwerp niet op de agenda stond, zijn de bestuurders en commissarissen voorafgaand aan de besluitvorming over de emissie in de gelegenheid gesteld om advies uit te brengen.
Zijn de besluiten vernietigbaar of nietig?
het besluit tot emissie is vernietigbaar ogv 2:15 lid 1 sub a BW. Dat onderwerp stond niet op de agenda en was dus in strijd met de statutaire bepaling die de totstandkoming van de besluitvorming regelt.
Het besluit om de statuten te wijzigen is nietig ogv artkel 2:14 lid 1 BW.
Een besluit is nietig wanneer de inhoud in strijd is met de wet of statuten. Waaronder: 1) in strijd met een verdeling van bevoegdheden of 2) bij een ‘fundamenteel’ totstandkomingsgebrek (besluit wordt aangenomen met minder stemmen dan statutair voorgeschreven meerderheid stemmen).
16-04-2018
De algemene vergadering van Slam N.V. heeft op 2 oktober 2017 een accountant benoemd op grond van art. 2:393 BW. De commissarissen van Slam N.V. zijn echter niet in de gelegenheid gesteld van hun adviesrecht gebruik te maken, terwijl dat op grond van art. 2:117 lid 4 BW wel had gemoeten. De commissarissen zijn het niet eens met de keuze voor deze accountant. Op verzoek van de raad van commissarissen, vernietigt de rechtbank het besluit van de algemene vergadering tot benoeming van de accountant. De accountant was niet van het gebrek in de besluitvorming op de hoogte en behoefde dat ook niet te zijn.
Kan het gebrek in de besluitvorming aan de accountant worden tegengeworpen?
Nee, want de accountant is te goeder trouw.
op grond van artikel 2:16 lid 2 BW kan een besluit niet worden tegen geworpen wanneer een derde niet wist en niet behoefde te weten dat het desbetreffende besluit nietig of vernietigbaar was.
Eea volgt ook uit de vertegenwoordigingsregels van artikel 2:13/240 BW die meebrengen dat derden zich niet hoeven te verdiepen in het beluitvormingsproces binnen de vennootschap,
16-04-2018
Het bestuur van de stichting Free to Sport, bestaande uit Fanny van Vliet, Jos Jansen en Ivo Groenen, is voornemens een pand aan te schaffen. De statuten bevatten geen bepalingen omtrent de vertegenwoordigingsbevoegdheid van het bestuur en de bestuurders. De statuten bepalen slechts dat de aanschaf van registergoederen aan de goedkeuring van de raad van toezicht is onderworpen. Het bestuur van Free to Sport schaft in naam van de stichting een pand aan zonder dat de raad van toezicht goedkeuring heeft verleend. Bestuurder Van Vliet schaft eveneens een nieuwe inventaris aan in naam van de stichting.
Aan welke koopovereenkomst is de stichting Free to Sport gebonden?
Geen van beide koopovereenkomsten.
Het pand is een registergoed waarvoor goedkeuring nodig was.
CHECK
De inventaris is aangekocht door Van Vliet zonder dat zij ogv de statuten zelfstandig bevoegd was.
16-04-2018
Jelle Breuning en Pieter Kok vormen het bestuur van LexProducts B.V. Breuning is naast bestuurder ook aandeelhouder van LexProducts B.V. Hij houdt 30% van de aandelen. De algemene vergadering van LexProducts B.V. heeft onlangs een besluit tot dividenduitkering genomen. Het bestuur moet dit besluit nog goedkeuren. Bestuurder Kok houdt geen aandelen, maar is naast zijn functie bij LexProducts B.V. tevens commissaris bij Query N.V., een aanbieder van software voor webwinkels. LexProducts B.V. is voornemens een koopovereenkomst te sluiten met Query N.V. Het staat overigens vast dat Kok geen persoonlijk belang heeft bij deze koopovereenkomst.
Mogen Breuning en Kok beiden deelnemen aan de beraadslaging en besluitvorming met betrekking tot het goedkeuringsbesluit en de koopovereenkomst?
Ja
met betrekking tot het goedkeuringsbesluit. moet worden goedgekeurd ogv 2:216 tenzij…
met betrekking tot de koopovereenkomst: er is geen tegenstrijdig belang.
16-04-2018
De familie Swaan heeft sinds 1973 de aandelen van Swaanderij N.V. in handen. Theo Swaan - de jongste telg van de familie - is de voorzitter van de raad van bestuur. Door verschillende oorzaken wenst de familie het merendeel van de aandelen te verkopen. Een beursgang is daarbij een voor de hand liggende optie.
Welke soort aandelen kan het beste aan de familie toegekend worden als zij greep willen houden op de benoeming van de bestuurders?
Zie art. 2:92/201 lid 3 BW.
Prioriteitsaandelen want, dan kan aan hen bijzondere zeggenschapsrechten worden toegekend. Bij beursvennootschappen dienen prioriteitsaandelen bovendien
als beschermingsmiddel tegen onvriendelijke overnames.
Let wel, bevoegdheden die door de wet dwingendrechtelijk aan de algemene
vergadering, het bestuur of de raad van commissarissen zijn toebedeeld, kunnen echter niet worden
overgeheveld naar een andere persoon of ander orgaan - en dus ook niet naar de vergadering van
prioriteitsaandeelhouders.
Zij kunnen echter wel worden beperkt, bijvoorbeeld door de uitoefening ervan
te binden aan een voorstel of goedkeuring van de vergadering van prioriteitsaandeelhouders
16-04-2018
Maaltijdenbezorger Dobar Tek B.V. heeft in 2016 certificaten uitgegeven. Onder druk van enkele potentiële certificaathouders zijn destijds in de statuten aan de certificaten vergaderrechten verbonden.
Wat is een gevolg voor de certificaathouders van het verbinden van vergaderrechten aan de certificaten?
Wat is het verschil met een stemrechtloos aandeel?
De certificaathouders hebben een instemmingsrecht bij het wijzigen van de plaats waar een algemene vergadering plaatsvindt.
Voor het houden van een BaVa dienen alle vergadergerechtigden in te stemmen.
Een stemrechtloos aandeel vertoont als belangrijk
verschil dat een houder van een stemrechtloos aandeel op grond van de wet vergadergerechtigd is,
terwijl een certificaathouder dat slechts is indien dat bij of krachtens de statuten is bepaald (art. 2:227 lid
2 BW).
16-04-2018
Het bestuur van de Stichting Administratiekantoor Blush B.V. vergadert over de verkregen uitkering over de gehouden aandelen in Blush B.V. en het doorstorten daarvan aan de achterliggende certificaathouders. Er bestaat twijfel over de juistheid van de verleende goedkeuring van het bestuur van Blush B.V.
Wat is een mogelijk gevolg van het doorstorten van de uitkering terwijl het besluit tot goedkeuring van de uitkering niet genomen had mogen worden?
Wanneer wordt uitgekeerd en het besluit tot goedkeuring had niet door het bestuur genomen mogen worden. Dan zijn de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk ogv 2:216 lid 3.
De Stichting Administratiekantoor Blush B.V. kan gehouden worden tot vergoeding van een mogelijk tekort bij Blush B.V. dat door de uitkering is ontstaan.
16-04-2018
Robbert Vrecken heeft 15% van de aandelen van beursvennootschap Algemene Bank N.V. Het is Vrecken een doorn in het oog dat bijna alle medewerkers nog altijd in benzineauto’s rijden, zowel in hun lease-auto als in hun privéauto. Vrecken stelt daarom voor op de volgende algemene vergadering als stempunt voor te leggen dat alle medewerkers zowel privé als zakelijk in een elektrische auto dienen te rijden.
Is de Algemene Bank N.V. verplicht dit onderwerp te agenderen?
Nee, de vennootschap kan het wel als (niet bindend) bespreekpunt agenderen maar is daartoe niet verplicht omdat de algemene vergadering niet bevoegd is te stemmen over dit onderwerp. Dat is typisch een bestuursbesluit.
vanwege Boskalis / Fugo
de in art. 2:114a BW bedoelde aandeelhouders en certificaathouders kunnen de vennootschap niet verplichten een onderwerp dat een aangelegenheid is van het bestuur ter stemming op te nemen in de agenda van de algemene vergadering, ongeacht of die stemming rechtsgevolg heeft en hoe die stemming ook wordt aangeduid.
het bestuur is in beginsel verantwoordelijk voor het bepalen van het beleid en de strategie van de vennootschap en de met haar verbonden onderneming, onder toezicht van de RvC.
16-04-2018
Onderneming Fargo Houthandel B.V. is in handen van drie zussen en hun twee broers. Een van de broers, Jim Fargo, is de enige directeur. Hij maakt veel gebruik van de zakelijke creditcard en de rekening-courant. De drie zussen hebben dit ontdekt en willen hem op de volgende algemene vergadering ontslaan als bestuurder. Jim Fargo gaat nog voor de algemene vergadering in overleg met zijn broer en één van de drie zussen en biedt hun voortaan 2/3 van de door hem onttrokken en nog te onttrekken gelden. Voorwaarde is dat zij nu en in de toekomst tegen het ontslag van hem (Jim Fargo) zullen stemmen. Veiligheidshalve tekent Jim Fargo ook namens Fargo Houthandel B.V. zodat de onderneming volgens hem ook gebonden is en de vennootschap hem niet meer kan aanspreken.
Jim Fargo stelt dat de stemovereenkomst die mede door de vennootschap is ondertekend belet dat de algemene vergadering hem kan ontslaan. Is deze stelling juist?
Nee, de stemovereenkomst is nietig omdat deze in strijd is met de goede zeden.
16-04-2018
Heeft een taakverdeling tussen de bestuurders van een besloten vennootschap gevolgen voor de collectieve verantwoordelijkheid van de bestuurders voor de vervulling van de bestuurstaak?
Nee, een taakverdeling doet geen afbreuk aan de collectieve verantwoordelijkheid van de bestuurders voor de vervulling van de bestuurstaak.
16-04-2018
Tim Ruizendaal en Bob Groenewegen vormen het bestuur van de stichting Parkbeheer. De benoeming van de bestuurders geschiedt door middel van coöptatie door het bestuur. Het bestuur is voornemens een nieuwe bestuurder te benoemen. Zij hebben Lois Verhagen op het oog, omdat zij al veel ervaring heeft. Zij is namelijk commissaris bij twee vennootschappen die met elkaar in een groep zijn verboden. Beide vennootschappen hebben een netto-omzet van meer dan € 40.000.000 en meer dan 300 werknemers in dienst. Daarnaast is zij voorzitter van de raad van toezicht van de plaatselijke roeivereniging.
Staat een wettelijke bepaling een rechtsgeldige benoeming van Lois Verhagen in de weg?
Nee, want de wettelijke beperking van art. 2:297a BW wordt niet overschreden.
Heeft een individuele commissaris van een besloten vennootschap het recht om informatie op te vragen bij het bestuur?
Nee, alleen de raad van commissarissen als college heeft het recht informatie op te vragen bij het bestuur
Stefanie, Birgit en Annabelle Kamstra zijn de drie bestuurders en tevens gezamenlijk aandeelhouder van Echt B.V. Zij hebben gezamenlijk de vennootschap opgericht om werkzaamheden te gaan uitvoeren. Wat die werkzaamheden zijn weten de dames nog niet. Ieder brengt € 1.000 in. Gezamenlijk besluiten zij om een week in een spa door te brengen om het businessplan op te stellen. De kosten daarvan bedragen € 2.500. Stefanie besluit voordat zij naar de spa vertrekken alvast een klein kantoor te huren voor € 500 per maand op kosten van de zaak. Birgit heeft ook alle vertrouwen in de onderneming en besluit een auto te kopen van € 10.000 voor privégebruik. Zij laat Echt B.V. de auto betalen en zegt dat dit beschouwd moet worden als interim-dividend. Stefanie vindt het een prachtige auto en liet weten dat Birgit dit verdiend had. Annabelle was het er niet mee eens, maar accepteerde na een forse ruzie toch de aankoop, om de goede vrede te bewaren. Daarmee was het een besluit van het bestuur en van de aandeelhouders, aldus Birgit. Stefanie en Annabelle zijn het daarmee eens en de besluiten worden aldus schriftelijk vastgelegd.
Nadat Echt B.V. drie maanden geen huur heeft betaald, vraagt de verhuurder van het kantoortje faillissement aan.
Wie kan de curator aansprakelijk stellen voor de schuld van Echt B.V.?
Zowel Stefanie, Birgit als Annabelle Kamstra.